21 találat a(z) német állampolgár cimkére

Külföldi tartós kiküldetésben Magyarországon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Intézményünknél egy német állampolgárságú magánszemély tartós kiküldetésben tevékenykedik, a kiküldő intézmény Németországban van, a kiküldetésért járó díjazását német köztisztviselőként (Beamter) kapja, ott adózik, és ott biztosított ezen jogviszonya után. Tartós kiküldetésben végzett feladatai mellett Magyarországon megbízzuk meghatározott feladatok elvégzésével, amelyről megbízási szerződést kötünk vele. A magánszemély hoz német illetőségigazolást, de nem hoz A1 igazolást a német biztosítotti jogviszonyáról. Ebben az esetben milyen levonások (szja, egyéni járulékok) terhelik a tőlünk kapott magyar megbízási díját? Abban az esetben, ha hoz A1 igazolást, akkor hogyan járunk el helyesen a megbízási díját terhelő levonásokat illetően? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel B.Gy.:

Óraadó tevékenység megbízással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyetemünkön egy német állampolgárságú vendégprofesszor 2014. 02. 01-2015. 09. 30-ig munkaviszonyban állt, ezt követően megbízási jogviszonyban látja el egyetemi előadói tevékenységét 2015. 10. 01-2015. 12. 31. közötti időszakban. Mivel Németországban biztosított, és erről hozott A1 igazolást, ezért a munkaviszonyában csak szja-előleget vontunk tőle. Kérdésem, hogy a megbízási jogviszonyában vonnunk kell-e tőle szja-előleget, azaz a korábbi kilenchónapos magyarországi munkaviszonya miatt belföldi illetőségűvé vált-e az illető személy? Válaszát nagyon köszönöm. Tisztelettel: B.Gy.

Gépjárműadó-kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem külföldi (német) állampolgár, de Magyarországon él. 80 százalékos rokkantsági igazolása van a németországi orvosi bizottságtól, ami végleges (80 éves), mivel nem várható javulás az állapotában. Magyar rendszámú autóval rendelkezik, de az önkormányzatnál nem veszik figyelembe a gépjárműadó-kedvezményeknél az igazolását. Indoklásuk szerint nálunk ez nem érvényes. Magyarországon kell rehabilitációs vizsgálatról igazolást hozni. Ügyfelem nem érti, hogy ez miért van így, hiszen a mozgássérült igazolványát az egész Európai Unióban elfogadják. Kérem, sziveskedjenek tájékoztatni, hogy mi a teendője ügyfelemnek. Köszönettel: Vallerné Klári

Német állampolgár nyugdíjjogosultsága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megtudni, hogy egy jelenleg 59 éves, Magyarországon dolgozó, német állampolgár mikor lesz jogosult legkorábban öregségi nyugdíjra?

Külföldi adózása Magyarországon Kérdés

A következő ügyben szeretnék állásfoglalást kérni: Miként adózik Magyarországon az a német állampolgár, aki egy németországi cégnél munkaviszonyban áll, távmunkát végez Magyarországról, van magyarországi bejelentett lakcíme és Magyarországon a saját tulajdonában lévő magyar cégtől szeretne jövedelmet kapni (bér vagy tagi kivét formájában)? Ezen kívül még két magyarországi cégben látja el az ügyvezetői tevékenységeket, amelyeknek nem tagja. A németországi biztosítási jogviszonyát meg szeretné tartani, de az szja-t Magyarországon szeretné megfizetni. A magyarországi tartózkodása előre láthatóan meghaladja a 183 napot. Lehetséges-e, hogy Magyarországon fizeti meg a németországi bére utáni adót, adóelőleget, és továbbra is Németországban marad biztosított? Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli a magyar vállalkozást? Válaszukat előre is köszönöm!

Német állapolgár személyi jövedelemadózása tartós magyarországi kiküldetésben Kérdés

Németországban foglalkoztatott német állapolgár egész évben tartós kiküldetésben van Magyarországon.április 25-én adószámot vált Magyarországon, magyarországot választja szja adózásilag adóilletékességnek.Hogyan, mikor és mennyi összeg után kell fizetnie adóelőleget, ha az egész évi jövedelme után Magyarországon kívánja az szja-t megfizetni? Mikor kell adóbevallást adnia, hogyan számol el?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Oktatás elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivaelőleg, veszteségelhatárolás

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Munkáltatói kölcsön elengedése kivás cég esetén

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs