43 találat a(z) munkáltatói kölcsön cimkére

Kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég szeretne segíteni a dolgozójának lakásépítkezés miatt. A dolgozónak nagyobb összeget szeretne kölcsönadni, ezzel kapcsolatban milyen lehetőségei vannak a cégnek? S a cégnek milyen járulékos költségei keletkeznek, ha kölcsönszerződés keretében kölcsönad a dolgozójának? Még milyen lehetőségei lehetnek a cégnek? A cégvezető apukájának kellene az összeg, aki szintén a cégnél dolgozik. Osztalék is szóba jöhet esetleg ilyenkor, ha családon belül van a kölcsön?

Kamatkedvezményből származó jövedelem – így kell kiszámolni Cikk

Kifizető 1,5 millió forint kölcsönt ad kamatmentesen a dolgozójának, 24 hónap futamidőre. A dolgozónak kamatkedvezményből származó jövedelme lesz, ami után az adókat a kifizetőnek kell bevallani és megfizetni. Hogyan kell kiszámolni a kamatjövedelmet? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Alkalmazott lakásvásárlási támogatása váláskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! 25 éve cégemnél dolgozó alkalmazottam feleségétől elválik. Milyen formában adhat cégem alkalmazottam részére visszatérítendő vagy nem visszatérítendő támogatást, hogy a közös lakás 1/2 részét a feleségnek kifizethesse? Az összes érték kb. 5-6 millió forint.

Munkáltatói kölcsön személygépkocsi vásárlására Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél az egyik munkavállaló munkáltatói kölcsönt szeretne felvenni személygépkocsi-vásárlásra. Lehetséges-e ez, illetve az lenne a kérdésünk, hogy pontosan melyik jogszabály írja le a munkáltatói kölcsön igénybevételéhez kapcsolódó tudnivalókat? Segítségét köszönöm!

Munkáltatói kölcsön munkaviszony megszűnése után Kérdés

Tísztelt Szakértő! Munkáltatói kölcsönt nyújtottunk az egyik alkalmazottunknak. Felmondott, de szeretne továbbra is a cégnek törleszteni, ami számunkra kivitelezhető. Van ennek akadálya? Üdvözlettel.

Munkáltatói lakáscélú támogatás Kérdés

A munkavállaló 3 700 000 forintos lakáshitel-tartozását végtörleszti, 300 000 forintot saját maga fizet. 3 400 000 forintot a munkáltatója ad vissza nem térintendő munkáltatói támogatásként. Ez a konstrukció befolyásolja-e a munkáltatói támogatás adómentességét? Köszönöm.

Kft. által nyújtott lakásvásárlási kölcsön Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kft. adhat alkalmazottnak vagy csak rokonsági körbe tartozó személynek visszatérítendő lakásvásárlási kölcsönt? Ha igen, miként?

Kölcsön elengedése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2012-ben kölcsönt (nem lakáscélú) nyújtott dolgozójának. A dolgozó kilépett 2013-ban. Tartozását nem tudja fizetni. Dönthet-e úgy a kft., hogy a tartozást elengedi? Mi a következménye ennek a kft.-nél, és a főkönyvben hogyan számolja el? Válaszát köszönöm.

Munkáltató által nyújtott kölcsön a dolgozónak Kérdés

Egyik dolgozónk a jelenlegi személyi hitelét szeretné munkáltatói kölcsönné alakítani, illetve még szeretné felújítani a lakását. Milyen feltételekkel adható adómentesen a részére 2 millió forint? Hogyan kell számolni a havi törlesztést? Kamat plusz tőke, vagy a kamatot elég a végén kifizetni, ha például 5 évre szeretné kérni? Van bármilyen bejelentési kötelezettség ezzel kapcsolatban? Szükséges ehhez ügyvéd vagy közjegyző, illetve biztosíték kikötése?

Munkáltatói kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk munkáltatói kölcsönt nyújt a cég vezető tisztségviselőjének (aki egyben tulajdonosa is a cégnek). Munkaviszonyban áll a céggel. A Polgári törvénykönyv szabályai szerinti szerződést kötünk, a kamat a jegybanki alapkamat plusz 5 százalék. Kérdés, hogy feltétlenül meg kell-e jelölni a célt, hogy mire adjuk a kölcsönt, illetve megfelelő indok-e, hogy egy másik cégben részesedésvásárlásra forditaná ezen összeget? Tisztelettel várom válaszát.

Munkáltatói kölcsön vagy támogatás lakásfelújításhoz Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. A munkáltató nyújthat-e lakásfelújítási kölcsönt az alkalmazottjának, illetve milyen feltételekkel, és ha igen, van-e ennek valamilyen adóvonzata akár az alkalmazott, akár a dolgozó oldaláról? Ezt a dolgozó fizetéséből le lehet vonni törlesztésként, és ha igen, milyen mértékkel? Ehhez milyen megállapodás kell? 2. Vagy nyújhat-e ilyen célból a munkáltató támogatást a dolgozónak, amit nem kell visszafizetnie a munkáltatójának? Ebben az esetben van-e valamilyen adóvonzat a munkáltató vagy a dolgozó oldalán? Ehhez milyen megállapodás kell? Kérem, a törvényi hivatkozást is írják meg!

Elengedett munkáltatói kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkáltató munkáltatói kölcsönt nyújtott munkavállalójának. A munkaviszony közös megegyezéssel megszűnik, és a munkáltató elengedi a még fennálló kölcsönt. Keletkezik-e adó-, illetve illetékfizetési kötelezettsége a munkavállalónak? Köszönettel.

Munkáltatói kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben a munkáltató a munkavállalójának munkáltatói kölcsönt szeretne adni lakásfelújításra, azt milyen feltételekkel teheti meg? (Nem az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatásra gondolok.) Kölcsönszerződést kell kötnie a munkáltatónak a munkavállalóval a Ptk. szerint, amiben kamatot kell kikötni, ami a jegybanki alapkamat plusz 5 százalék összegénél alacsonyabb kamat nem lehet. Ezt jól tudom? Az adott összegre, futamidőre van bármilyen kikötés? Köszönettel!

Munkáltatói kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkáltatói kamatmentes lakáscélú kölcsönt szeretnék igényelni a munkáltatómtól. Az szja-törvény 72. § (4) f pont rögzíti, hogy kamatmentesen adható a hitel, ha nem haladja meg a lakáscélú támogatásokról szóló jogszabályban meghatározott, méltányolható lakásigény mértékét a lakás. A 12/2001-es törvény 3 §-a meghatározza a méltányolható lakás szobáinak a számát az együtt költözők számának függvényében, azonban ugyanezen paragrafus hivatkozik e törvény mellékletében meghatározott építési átlagköltségekre is. Jól értem, hogy nem csak az együtt költözők számából következő szobák számát, hanem a szobák számából következő építési átlagköltségeket is figyelembe kell venni az adómentességhez? Továbbá 1 gyermeket vállalhatok előre (úgy mint a csoknál), ha már 1 van, hogy nagyobb lakás építéséhez tudjam az adó- és kamatkedvezményt igénybe venni? Amennyiben igen, mi ennek a menete, illetve mi a teljesítési határidő? Válaszát köszönöm!

Dolgozói kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen feltételekkel adhatok kölcsönt a munkavállalónak? Van-e összeghatár, időkorlát? Kell-e neki vagy a kft.-nek ezután bármi adót vagy egyéb terhet fizetni? Mely törvény rendelkezik erről? Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Minimum tb-járulék

Széles Imre

tb-szakértő

Csekély értékű ajándék

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close