119 találat a(z) mezőgazdasági őstermelő cimkére

Tárgyi eszköz egyösszegű leirása Kérdés

Tisztelt szakértő! Mezőgazdasági őstermelő, aki tételes költség lszámolást alkalmaz, vásárolt egy új, korábban még használatba nem vett nagy értékű vetőgépet. Kérdésem az lenne, hogy egy összegben elszámolhatom-e az eszközt, ha a település, ahol a tevékenységet folytatja, nem tartozik a szabad vállalkozási zónába. Válaszukat köszönöm

Átalányadózó mezőgazdasági őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Átalányadózást választó mezőgazdasági őstermelő saját tulajdonú lakását szeretné bérbe adni. Milyen adózási módot választhat? Köszönettel: Kissné

Tisztelt Szerkesztőség! Kérdés

Előlegre vonatkozóan szeretném a kérdésem feltenni, mezőgazdasági őstermelő, családi gazdálkodó és egyéni vállalkozóra vonatkozóan. A fentiekre vonatkozóan 2016. évben megérkezik a bankszámlára az MVH-tól a támogatás, ez minek minősül, adóalap-növelő tétel vagy sem? Ha pedig műtrágya vásárlására vonatkozóan csak előlegszámla áll rendelkezésre, és a teljesítés nem történik meg, abban az esetben adóalap-csökkentő tétel-e vagy pedig csak pénzátadás történt, amelyet áfa tekintetében levonásba helyezendő. Segítségüket köszönöm, Kellemes Ünnepeket. Üdv.Pné

Őstermelő 27 százalékos ehofizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A mezőgazdasági őstermelő az adóelőleg-alap számításánál figyelembe vett jövedelem után 27 százalék eho fizetésére kötelezett. Kérdésem az lenne, hogy ezzel a lehetőséggel az az őstermelő is élhet, aki a járulékokat nem a minimálbér után, hanem az előző évi bevétel 20 százaléka után fizeti (kizárólag a 10 százalék nyugdíjjárulék és a 4 százalék egészségbiztosítási és a munkaerő-piaci járulék fizetésére kötelezett)? Köszönettel: Erdélyi Andrea

Őstermelői értékesítés bizonylatolása Kérdés

Tisztelt Cím! Egy mezőgazdasági őstermelő (családi gazdaság), aki kompenzációs felárra jogosult és nem áfaalany, méhészettel foglalkozik, és ebből eredően méhcsaládot értékesít kaptárral egy egyéni vállalkozónak, aki áfaalany, és szintén méhészettel foglalkozik. A kérdésem az lenne, hogy a méheket vásárló egyéni vállalkozó állíthat-e ki felvásárlási jegyet? Az áfatörvény 200. paragrafusa vonatkozik-e a méhészettel foglalkozó egyéni vállalkozásra (vásárló)? Köszönöm.

Ne csak a vetésre figyeljen! Ezeket az adóelőlegeket kell fizetni, mindjárt Cikk

Az őstermelői tevékenységet folytató magánszemélyeknek az első negyedévi adóelőleg-fizetési kötelezettségüknek 2016. április 12-éig kell eleget tenniük. Cikkünkben szó lesz összeghatárokról, különféle adókedvezményekről és támogatásokról és persze az adóelőleg-számításról is. Példákkal is segítünk.

Mezőgazdasági őstermelői tevékenység közös őstermelés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Kérdésem arra irányulna, hogy közös ősternelői igazolványt szeretne kiváltani a család, mely 3 fő. Egy személy, akinek a nevén futna az értékesítés, valamint a számlák a nevén kerülnének kiállításra, bejelentkezett decemberben 2016. 01. 01-jétől az áfakörbe. A többiek (másik két fő) külön regisztrációs számmal rendelkezik, a földek szét vannak regisztrálva az MVH nyilvántartásban. A jogszabály azt írja, hogy a közös őstermelés esetén mindenkinek egyforma adózási formában kell szerepelnie, mind az szja, mind az áfa vonatkozásában. Mivel a másik két személyre számla nem került kiállításra, csak támogatás érkezhet a nevükre, van-e tennivaló az áfa tekintetében? Működik-e úgy a tevékenység, hogy például a területalapú támogatás a feleség nevére érkezik, a bevételek elszámolása pedig a férj nevén történik, és a bevalláson minden osztódik háromfelé ? Lehet, hogy kicsit cifrázva írom a témát, de jelenleg ezekben a kérdésekben nem látok tisztán. Köszönettel várom válaszukat !

Mezőgazdasági őstermelő áfa Kérdés

Nem áfaalany mezőgazdasági őstermelőtől fogadok be számlát, aki kompenzációs felárra jogosult. Fordított adózású terméket vásárolok tőle, melyről számlát állít ki. Én áfaalany vagyok az általános szabályok szerint. Milyen áfát érvényesíthetek az áfabevallásomban? Kérem a konkrét válaszukat! Köszönettel.

Áfalevonás Kérdés

Egy mezőgazdasági őstermelő 2015 januárjától belépett az áfakörbe. 2014. december 29-ei dátummal kiállítottak a részére egy költségszámlát, amit 2015 januárjában fizetett ki. Ennek a számlának az áfatartalma levonható a 2015. évben? A számla teljesítési ideje 2014. december 15.

Mezőgazdasági őstermelő – közösségi adószám Kérdés

Ha mezőgazdasági őstermelőként közösségi adószámot igényelek (másik EU-s tagországból történő termékbeszerzés adómentessége miatt), az milyen kötelezettséggel jár?

Így kell adózniuk és elszámolniuk a családi gazdaságok tagjainak Cikk

Kedvező gazdálkodási forma a mezőgazdasági őstermelői tevékenységet folytatók körében a családi gazdaság. Cikkünkben sorra vesszük, milyen szabályokat kell az érintetteknek szem előtt tartaniuk.

Figyelem, így kaphatnak tb-ellátást a mezőgazdasági őstermelők! Cikk

Számos társadalombiztosítási és szociális ellátáshoz való jogosultság akadálya a keresőtevékenység folytatása, illetve a megállapított ellátás folyósításának feltétele, annak bizonyos korlátozása.

Bevallás adókról, járulékokról Esemény

Őstermelő szerepeltetése a járulékbevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Járulékbevallással kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. Mezőgazdasági terményt vásárolunk fel mezőgazdasági őstermelőktől, akik számla kiállítására kötelezettek (nem jogosultak kompenzációs felárra). Kérdésem az lenne, fel kell-e tüntetni ezeket a felvásárlásokat a járulékbevallásban, amennyiben igen, a nettó vagy a bruttó összeget kell szerepeltetni?

Adók, járulékok bevallása Esemény

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó fizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanfelújítás áfa-visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

EU-s magánszemélytől gépkocsivásárlás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close