78 találat a(z) menetlevél cimkére

Autómentés tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó autómentés tevékenységet tervezi végezni a 494104 TEÁOR alatt. Az autómentést egy Ford Transit 2402 köbcentis saját vállalkozásban levő autóval fogja végezni. Ugyanez a vállalkozó különbözeti adós használtautó-értékesítéssel is foglalkozik. Emellett áfában az általános szabályokat választott. Kérdéseim: Menetlevelet kell vezetnie? Üzemanyag elszámolást kell készítenie a tankolt és a norma szerinti felhasználásról? Van-e bármi specialitás a könyvvezetésében vagy analitikában, ami eltér bármilyen más tevékenységi körtől és vonatkozik erre a tevékenységre? Köszönettel.

Jogviszony kérdése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-t alapított egy házaspár. A férfi tagja (50 százalék rész) szeretné ellátni a céggel kapcsolatos feladatokat. Például céges teherautó mindennapi használata, menetlevélírással. Ilyenkor mint tag nem kötelező valamilyen jogviszony? Vagy tagként bármikor használhatja a teherautót? Amúgy egy másik kft.-hez van bejelentve napi 8 órás munkaviszonnyal, ahol ő nem tag csak munkaviszonyos. A saját kft. ügyvezetését a felesége (50%) látja el és a felesége a saját kft.-be van bejelentve főállásúként. A férje szeretné használni a teherautót mint tag, vagy kell munkaszerződés vagy megállapodási jogviszony, vagy esetleg ő is lehet ügyvezető? S ilyenkor a járulékok hogyan alakulnak? Vagy tulajdonosként úgyis használhatja a a céges teherautót, hogy csak osztalékot venne ki?

Kilencszemélyes lízingelt kisbusz áfájának levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság 2018. évben egy kisbuszt vett nyílt végű pénzügyi lízingbe, kizárólag bérbeadás céljából. Saját használat nincs. Sajnos az ügyfelektől nem követelték meg menetlevél vezetését, így a mások általi használatot kizárólag a bérleti szerződések tanúsítják. Mivel áfás bérbeadáshoz használják a gépkocsit, kérdésem az, hogy levonásba helyezhető-e 100 százalékban az első lízingdíj és az azt követő lízingdíjrészletek áfatartalma? Van-e ilyen esetben menetlevél-vezetési kötelezettség egyébként? Válaszát előre is köszönöm.

A menetlevél-használatról Cikk

Kell-e menetlevelet vezetni az olyan céges teherautóra, melyet a tevékenységhez szükséges felszerelés és a dolgozók szállítására használnak? – kérdezte az Adózóna olvasója. Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

Cégautó áfaarány Kérdés

Ügyfelünk 2018-ban pénzügyi lízing keretében személygépkocsit vásárolt, aminek a teljes vételárából az áfatartalom 80 százalékát visszaigényeltük, 2018-ban menetlevelet vezetett. 2019-ben azt tervezi, hogy nem vezetne nyilvántartást. Kell-e valamikor korrigálni a levont általános forgalmi adót? Előre is köszönettel: Sándor Józsefné, Adóreform Kft.

Cégautó üzemanyagköltségének nyilvántartása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégem új cégautót vásárolt, melyet a telephelyről indulva használ hivatalosan. Szeretném megkérdezni, hogy milyen nyilvántartást kell vezetnie, az üzemanyag elszámolásához? Menetlevelet vagy útnyilvántartást, vagy valami mást? Magánhasználat feltételezése szóba kerülhet-e, ha a telephely a lakás, mely le is van jelentve? Tisztelettel: Géczi Sándorné

Kell-e menetlevelet használni? Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Kertépítő cég vásárolt egy teherautót, amelyet arra használnak, hogy a tevékenységhez szükséges felszerelést, anyagot és a dolgozókat is kiviszik a munkavégzés helyére, illetve a munka végeztél visszatérnek a cég telephelyére. Kérdésem, hogy ilyen célú használat esetén kell-e menetlevelet vagy bármilyen más útnyilvántartást vezetni a teherautóval kapcsolatban? Köszönöm: Sávoly Attila

Tehergépkocsi költségelszámolása gazdasági társaságban Kérdés

Milyen mértékben számolható el a társaság tulajdonában és üzemeltetésében lévő tehergépkocsik számlával igazolt üzemeltetési kötlsége? Egy önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságban 5 db tehergépkocsit üzemeltetnek a társaság tevékenységének ellátásához. 1 gépkocsit az ügyvezető használ jellemzően munkába járásra, kisebb arányban hivatali ügyek intézésére. A többi gépjárművet általában az egyes telephelyek közötti úton használják, adott településen belül főképp javítási munkák elvégzésére. Minden gépkocsiról vezetnek menetlevelet, azonban azok kitöltése esetenként hiányos, például nem tüntetik fel a tankolás időpontját, vagy a tankolt üzemanyag mennyiségét, illetve vidéki utaknál az utazás célját sem jelölik. Kell a társaságiadó-alap megállapításnál adóalapnövelő tétellel számolni, ha nem állapítható meg egyértelműen, hogy az adott út a vállalkozás érdekében merült-e fel, illetve normatúllépés milyen mértékig lehetséges? Üdvözlettel: Borsodiné Kisfaludy Katalin,

Tehergépkocsi – pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! A bérelt jármű a forgalmi engedély szerint új kétszemélyes tehergépjármű, együttes tömege: 1620 kilogramm. Mivel az együttes tömeg 2500 kilogramm alatti, így a személygépkocsi-minősítésnél további szempontot is figyelembe kell venni: nem szállítható vele 3-9 személy? Ha valóban tehergépkocsinak minősül, akkor mentesül a cégautóadó-fizetési kötelezettség alól? Ha valóban tehergépkocsinak minősül, akkor menetlevelet kell vezetni? Ha valóban tehergépkocsinak minősül, akkor a lízingdíj áfatartalma teljes mértékben levonható? Köszönöm válaszát!

Üzemanyag-megtakarítás: kinek, mennyi adható adómentesen? Cikk

Egy nemzetközi és belföldi fuvarozással foglalkozó cég minden tehergépkocsija 3,5 tonnát meghaladó. Hogyan kell kiszámolniuk az üzemanyag-megtakarítást a gépkocsivezetőknek (melyik két üzemanyag-fogyasztást kell összehasonlítaniuk), és azt milyen bizonylattal kell alátámasztaniuk? – kérdezte olvasónk. Juhász Tibor okleveles adószakértőnk válaszolt.

Fuvarozás fuvar(menet) levelének tartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fenti címmel már tettem fel kérdést és választ is kaptam. Szeretnék pontosítást kérni, ahogy a válaszában írta, a fuvarozási szerződés a feladó és a fuvarozó közötti megállapodással jön létre, de mi alvállalkozásban végezzük a fuvarozást egy szlovák fuvarozó cég megbízásából, aki egy harmadik cég áruját kéri, hogy fuvarozzuk el egy bizonyos célállomásra. Ebben az esetben kit kell tekinteni a "feladó"-nak és kik kötnek fuvarozási megállapodást? Köszönettel várom válaszát.

Egyéni vállalkozó igazolás nélkül elszámolható költsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, aki futárszolgálattal foglalkozik, 30 darab tehergépkocsival és ugyanannyi sofőrrel rendelkezik. A tehergépkocsi sofőrje vezeti a fuvarlevelet. Arról az egyéni vállalkozó adminisztrációja menetlevelet készít, ahol a kormányrendelet szerinti fogyasztási normával és a NAV által közzétett üzemanyagárral kiszámolják az üzemanyagköltséget és ez alapján könyvelik költségként a pénztárral szemben, az egyszeres könyvvitelnek megfelelően. 1. kérdésem: elszámolható-e így költségnek az üzemanyag, számla nélkül (mert nem kérnek számlát), a menetlevél alapján? Elegendő bizonylat-e ez az szja-törvény szerint? Próbáltam ezt a gyakorlatot az szja-törvény 3. számú melléklet II. igazolás nélkül költségként elszámolt tételek 3. pontját, illetve a 11. számú melléklet III. járművek költsége 1/a) pontját rá vonatkoztatni. De nem tudom, hogy ezek ide vonatkozó részek-e a törvényből, és ha jó gyakorlatot követ az egyéni vállalkozó, akkor azt mely törvényi hivatkozás alapján teheti meg, hogy számla nélkül számolja el az üzemanyagköltséget. 2. kérdésem. Ezt az üzemanyagot, mivel egyszeres könyvvitelről van szó, pénzforgalmi szemléletnek megfelelően pénztárral szemben könyveli az üzemanyag rovatszámra, annak ellenére, hogy itt pénzmozgás nem volt. Volt a benzinkútnál pénzmozgás, de arról nem kérnek bizonylatot. Válaszukat előre is köszönöm. Polyák Márta

Fuvarozás fuvar (menet)levelének tartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő? Egy fuvarozással foglalkozó belföldi társaságnak (kft.) az egyes fuvarozási megbízás elvállalásakor tudnia kell-e pontosan, hogy kinek a termékét és milyen terméket fuvaroz? A tehergépkocsi fuvarlevelén (menetlevelén, CMR-en) szerepeltetni kell-e a fuvarozott áru pontos meghatározását? (A fuvarozás nem ekáerköteles!) A fuvarozási tevékenységet egy szlovák logisztikával foglalkozó cég megbízásából végezzük Magyarországon belüli fuvarozással, alvállalkozóként. Milyen áfakulccsal kell nekünk mint alvállalkozóknak a szlovák cég felé számláznunk a belföldi fuvart? Köszönöm válaszukat.

Menetlevél – személygépjármű Kérdés

Egy céges személygépjármű kapcsán menetlevelet szeretnének vezetni azért, hogy a gépjármű bérleti díjának áfája visszaigényelhető legyen. A menetlevél vezethető-e excelben, vagy szigorú számadású nyomtatványnak kell lennie?

Katás vállalkozó – autómentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó autómentési és személyszállítási tevékenységet is végez. A katatörvény alapján a bevételeit köteles nyilvántartani. Egyéb jogszabályok kötelezik-e a fenti tevékenységekhez kapcsolódóan bármilyen nyilvántartás (menetlevél stb.) vezetésére? (Az autókat nem vitte be a vállalkozásba.) Köszönöm válaszukat!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Ösztöndíj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Gyod melletti munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Csed jogosultság gyes melletti munavégzés esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs