82 találat a(z) menetlevél cimkére

Tehergépkocsi, amellyel nem fuvaroznak Kérdés

Lízingelt személyautó áfalevonása Kérdés

Menetlevél "N1" kategóriás teherautó esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kereken 3500 kilogrammos, forgalmi engedélye alapján "N1" besorolású teherautó, amit egy kereskedelmi vállalkozás saját áru fuvarozására használ. Kérdésem az lenne, hogy kell-e menetlevelet vezetni, vagy elég az útnyilvántartás? Az interneten elég ellentmondásos cikkek vannak az ügyben. Segítségét előre is köszönöm!

Cégautó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi kérdésben kérem szíves állásfoglalását: Egy vállalkozásban van egy céges autó, amit zárt végű pénzügyi lízinggel vásároltak. A cégautóadót megfizetjük utána. Menetlevelet kötelező-e hozzá vezetni? Az autó tankolásáról szóló üzemanyagszámlákat el tudjuk-e számolni, ha menetlevelet nem vezetünk? Problémát okoz még, hogy a személygépkocsi javítási számláján anyagköltség és munkadíj is szerepel, így a javítási költség áfájának 50 százalékát vissza igényelhetjük-e? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Tóth Mária

Autómentés tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó autómentés tevékenységet tervezi végezni a 494104 TEÁOR alatt. Az autómentést egy Ford Transit 2402 köbcentis saját vállalkozásban levő autóval fogja végezni. Ugyanez a vállalkozó különbözeti adós használtautó-értékesítéssel is foglalkozik. Emellett áfában az általános szabályokat választott. Kérdéseim: Menetlevelet kell vezetnie? Üzemanyag elszámolást kell készítenie a tankolt és a norma szerinti felhasználásról? Van-e bármi specialitás a könyvvezetésében vagy analitikában, ami eltér bármilyen más tevékenységi körtől és vonatkozik erre a tevékenységre? Köszönettel.

Jogviszony kérdése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-t alapított egy házaspár. A férfi tagja (50 százalék rész) szeretné ellátni a céggel kapcsolatos feladatokat. Például céges teherautó mindennapi használata, menetlevélírással. Ilyenkor mint tag nem kötelező valamilyen jogviszony? Vagy tagként bármikor használhatja a teherautót? Amúgy egy másik kft.-hez van bejelentve napi 8 órás munkaviszonnyal, ahol ő nem tag csak munkaviszonyos. A saját kft. ügyvezetését a felesége (50%) látja el és a felesége a saját kft.-be van bejelentve főállásúként. A férje szeretné használni a teherautót mint tag, vagy kell munkaszerződés vagy megállapodási jogviszony, vagy esetleg ő is lehet ügyvezető? S ilyenkor a járulékok hogyan alakulnak? Vagy tulajdonosként úgyis használhatja a a céges teherautót, hogy csak osztalékot venne ki?

Kilencszemélyes lízingelt kisbusz áfájának levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság 2018. évben egy kisbuszt vett nyílt végű pénzügyi lízingbe, kizárólag bérbeadás céljából. Saját használat nincs. Sajnos az ügyfelektől nem követelték meg menetlevél vezetését, így a mások általi használatot kizárólag a bérleti szerződések tanúsítják. Mivel áfás bérbeadáshoz használják a gépkocsit, kérdésem az, hogy levonásba helyezhető-e 100 százalékban az első lízingdíj és az azt követő lízingdíjrészletek áfatartalma? Van-e ilyen esetben menetlevél-vezetési kötelezettség egyébként? Válaszát előre is köszönöm.

A menetlevél-használatról Cikk

Kell-e menetlevelet vezetni az olyan céges teherautóra, melyet a tevékenységhez szükséges felszerelés és a dolgozók szállítására használnak? – kérdezte az Adózóna olvasója. Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

Cégautó áfaarány Kérdés

Ügyfelünk 2018-ban pénzügyi lízing keretében személygépkocsit vásárolt, aminek a teljes vételárából az áfatartalom 80 százalékát visszaigényeltük, 2018-ban menetlevelet vezetett. 2019-ben azt tervezi, hogy nem vezetne nyilvántartást. Kell-e valamikor korrigálni a levont általános forgalmi adót? Előre is köszönettel: Sándor Józsefné, Adóreform Kft.

Cégautó üzemanyagköltségének nyilvántartása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégem új cégautót vásárolt, melyet a telephelyről indulva használ hivatalosan. Szeretném megkérdezni, hogy milyen nyilvántartást kell vezetnie, az üzemanyag elszámolásához? Menetlevelet vagy útnyilvántartást, vagy valami mást? Magánhasználat feltételezése szóba kerülhet-e, ha a telephely a lakás, mely le is van jelentve? Tisztelettel: Géczi Sándorné

Kell-e menetlevelet használni? Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Kertépítő cég vásárolt egy teherautót, amelyet arra használnak, hogy a tevékenységhez szükséges felszerelést, anyagot és a dolgozókat is kiviszik a munkavégzés helyére, illetve a munka végeztél visszatérnek a cég telephelyére. Kérdésem, hogy ilyen célú használat esetén kell-e menetlevelet vagy bármilyen más útnyilvántartást vezetni a teherautóval kapcsolatban? Köszönöm: Sávoly Attila

Tehergépkocsi költségelszámolása gazdasági társaságban Kérdés

Milyen mértékben számolható el a társaság tulajdonában és üzemeltetésében lévő tehergépkocsik számlával igazolt üzemeltetési kötlsége? Egy önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságban 5 db tehergépkocsit üzemeltetnek a társaság tevékenységének ellátásához. 1 gépkocsit az ügyvezető használ jellemzően munkába járásra, kisebb arányban hivatali ügyek intézésére. A többi gépjárművet általában az egyes telephelyek közötti úton használják, adott településen belül főképp javítási munkák elvégzésére. Minden gépkocsiról vezetnek menetlevelet, azonban azok kitöltése esetenként hiányos, például nem tüntetik fel a tankolás időpontját, vagy a tankolt üzemanyag mennyiségét, illetve vidéki utaknál az utazás célját sem jelölik. Kell a társaságiadó-alap megállapításnál adóalapnövelő tétellel számolni, ha nem állapítható meg egyértelműen, hogy az adott út a vállalkozás érdekében merült-e fel, illetve normatúllépés milyen mértékig lehetséges? Üdvözlettel: Borsodiné Kisfaludy Katalin,

Tehergépkocsi – pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! A bérelt jármű a forgalmi engedély szerint új kétszemélyes tehergépjármű, együttes tömege: 1620 kilogramm. Mivel az együttes tömeg 2500 kilogramm alatti, így a személygépkocsi-minősítésnél további szempontot is figyelembe kell venni: nem szállítható vele 3-9 személy? Ha valóban tehergépkocsinak minősül, akkor mentesül a cégautóadó-fizetési kötelezettség alól? Ha valóban tehergépkocsinak minősül, akkor menetlevelet kell vezetni? Ha valóban tehergépkocsinak minősül, akkor a lízingdíj áfatartalma teljes mértékben levonható? Köszönöm válaszát!

Üzemanyag-megtakarítás: kinek, mennyi adható adómentesen? Cikk

Egy nemzetközi és belföldi fuvarozással foglalkozó cég minden tehergépkocsija 3,5 tonnát meghaladó. Hogyan kell kiszámolniuk az üzemanyag-megtakarítást a gépkocsivezetőknek (melyik két üzemanyag-fogyasztást kell összehasonlítaniuk), és azt milyen bizonylattal kell alátámasztaniuk? – kérdezte olvasónk. Juhász Tibor okleveles adószakértőnk válaszolt.

Fuvarozás fuvar(menet) levelének tartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fenti címmel már tettem fel kérdést és választ is kaptam. Szeretnék pontosítást kérni, ahogy a válaszában írta, a fuvarozási szerződés a feladó és a fuvarozó közötti megállapodással jön létre, de mi alvállalkozásban végezzük a fuvarozást egy szlovák fuvarozó cég megbízásából, aki egy harmadik cég áruját kéri, hogy fuvarozzuk el egy bizonyos célállomásra. Ebben az esetben kit kell tekinteni a "feladó"-nak és kik kötnek fuvarozási megállapodást? Köszönettel várom válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Özvegyi nyugdíj melletti munkavégzés

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Induló kivás kft. – pénztár mentesített értéke

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Bitcoin értéke nyitómérlegben

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs