252 találat a(z) megbízási szerződés cimkére

Költségtérítés megbízási szerződés mellett Kérdés

Sajátjogú nyugdijas ügyvezető javadalmazása Kérdés

Kiküldetés, útiköltség Kérdés

Megbízási díj Kérdés

Felújítás barátokkal, rokonokkal: ez különbözteti meg a segítséget a munkaviszonytól Cikk

Felújítás, barátok, családtagok segítségével – ez gyakori nem csak a családon belül, de a vállalkozások életében is. Az ismerősök segítsége mikor minősül munkának, hol kezdődik a munkaviszony? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Járulékfizetés július 1-jétől Kérdés

Ügyvezető jogviszonya és a társasági szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi kérdésben kérném szíves segítségét. Egy két személyes kft. ügyvezetője megbízásos jogviszonyban van. Fizeti a minimumjárulékot, mert nincs más jogviszonya. A társasági szerződés szerint is megbízásban látja el a teendőit. Most szeretnénk munkaviszonyba átrakni. Kell-e ehhez társasági szerződést módosítani, vagy elég egy taggyűlési határozattal eldönteni? Köszönettel: Török Tamás

Áfa tv. értelmezése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérem szakértőjük állásfoglalását, hogy az alább kivonatolt megbízási szerződés vonatkozásában az Áfa tv. 37. § vagy a különös szabályokat tartalmazó 39. § alkalmazandó! MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS mely létrejött egyrészről – megbízó (külföldi /közösségen belüli/ cég, magyarországi telephely nincs), valamint – megbízott magyarországi telephelyű magyar adóalany vállalkozó között az alábbi feltételekkel: 1.) Megbízó által elvégzett 56 panelépület felújítási munkáit követően esetlegesen felmerülő garanciális feladatok szervezése és lebonyolítása. Megbízott (Vállalkozó) feladata: a garanciális tevékenység folyamata: – bejelentés vétele, regisztrálása (tulajdonostól, önkormányzattól), – alvállalkozó felszólítása a hibák kijavítására, határidő kiszabása (e-mailben, faxon, levélben), – alvállalkozó írásbeli visszajelzésének regisztrálása, végrehajtás ellenőrzése, tájékoztató a bejelentő részére (írásban), – a javítás megtörténtének regisztrálása a számítógépes nyilvántartásban és az épület dokumentációjában, – amennyiben a vállalkozó nem javít az adott határidőre, más vállalkozótól ajánlatkérés, megbízás a javításra, – alvállalkozó garanciális visszatartásából vagy bankgarancia-lehívásból fizetni a javítást elvégző vállalkozót, – kéthavonta tájékoztató összeállítása az elvégzett munkáról a megbízónak, – alvállalkozói bankgaranciák lejárati idejének figyelése.

Oroszországi megbízási díj biztosítási kötelezettsége Magyarországon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár megbízási szerződést kötne egy kb. két hétig tartó feladat elvégzésére, a megbízó nem magyar cég. A munkát Oroszország területén végezné, a díjat ott helyben készpénzben kapná meg. Úgy vélem, hogy ebben az esetben a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény alapján a jövedelem Magyarországon adózik, a Szocho törvény alapján pedig szociális hozzájárulási adó is terheli, Szeretném kérni a szakértőt, hogy erősítse vagy cáfolja meg az szja-val illetve a szochoval kapcsolatos álláspontomat. Kérdésem arra vonatkozik, hogy a szociális hozzájárulási adót a foglalkoztatónak vagy a magánszemélynek kell-e megfizetnie, illetve hogy ez a jogviszony eredményezhet-e biztosítási kötelezettséget Magyarországon, és ha igen, figyelembe vehető-e a 30 százalékos szabály? Előre is köszönöm válaszukat!

Megbízási szerződés, plusz külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk egy külföldi kiállításra köt megbízási szerződést valakivel. Megbízási díjat nem akar neki adni a megbízó, kizárólag napidíjat, a külföldi kiküldetés idejére. Kérdésem, hogy ezt megteheti-e? Ha igen, akkor kell-e a T1041-en jelenteni? Köszönjük!

Ukrán magánszemély megbízási díjának adó- és járulékvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ukrán állampolgár Magyarországon 8 órás előadást fog tartani egyházi témakörben magyar egyházi jogi személy megbízásából. A foglalkoztatás megbízási szerződéssel történik, a 8 órás előadásra bruttó 25 000 forint megbízási díj kerül elszámolásra. Ukrajnával van kettős adóztatást kizáró egyezményünk, ez alapján a szabad foglalkozásból, önálló tevékenységből származó jövedelem Ukrajnában adózik. Kérésem, hogy a megbízási szerződés alapján tartott elődás minősülhet-e szabad foglalkozásnak, vagy a munkviszonyra vonatkozó szabályokat kell rá alkalmazni, illetve szocho járulék fizetés fennáll-e esetében, a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékokat le kell-e vonni a kifizetőnek?

Magánszemély megbízásának járulékai Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemély megbíz egy másik magánszemélyt, különféle számítógépes programozási feladatok elvégzésére. A feladat ellátásáért a magánszemély megbízó díjat fog fizetni a másik magánszemély megbízottnak. Kérdésem, hogy ilyenkor hogyan adózik a megbízási díj? A díjat fizető nem kifizető, vagy mégis le kell vonni a járulékokat, adókat neki is? Pontosan milyen adók és járulékok terhelik a nem vállalkozó magánszemélyek közötti megbízás díját?

Felügyelőbizottsági tagok díjazása Kérdés

Tisztelt Címzett! Az alábbi témában szeretném a segítségét kérni. Két fő részére havi 50 000 forint díjazást kel fizetnünk a felügyelőbizottságban végzett munkájukért. A felügyelőbizottsági tagok nem állnak munkaviszonyban velünk (más helyen van heti 36 órát elérő munkaviszonyuk), megbízási szerződést nem kötöttünk. A T1041 bejelentettük őket. Milyen járulékokat kell levonni tőlük? Leginkább azt nem tudtuk eldönteni, hogy kell-e 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulékot vonnunk. Előre is köszönöm válaszukat!

Társaság tagja egyéni vállalkozóként nyújthat-e be számlát a saját vállalkozásának? Kérdés

Egy társas vállalkozás tagja a társaságban nem végez díjazás ellenében személyes közreműködést, a társaságnak nem ügyvezetője. Saját egyéni vállalkozása van, amelyben kata adózó. A társas vállalkozás kapott egy nagyobb megrendelést, amelyhez szüksége lenne a tulajdonos munkájára. Köthet-e a vállalkozás megbízási szerződést a tulajdonossal, mint egyéni vállalkozóval és a tulajdonos az elvégzett munkáról nyújthat-e be számlát a vállalkozásnak?

Bt.-kültag munkaszerződése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. kültagja eddig megbízási jogviszonyban látta el az ügyvezetést, a társasági szerződésben ez szerepel. Köthető-e vele munkaszerződés az ügyvezetés ellátására a megbízási jogviszony helyett, szükséges-e ehhez módosítani a társasági szerződést? Válaszát előre is megköszönve: Könyvelő

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs