252 találat a(z) megbízási szerződés cimkére

Cégvezető jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakkal kapcsolatban szeretnék választ kapni. Egy kft.-ben jelenleg két tulajdonos van, 50-50 százalékban. Az egyik az ügyvezető is. A társasági szerződésben cégvezető kinevezésére is sor került (XY, mint munkavállaló meghatározással), aki jelenleg megbízási szerződéssel (bruttó 32 000 forint biztosított megbízási viszonyban) látja el a cégvezetői teendőket, önálló aláírással rendelkezik, ezen kívül más a cégben nem dolgozik, csak a megbízási jogviszonya van, és annak megfelelően fizetik a járulékot. Nem rendelkezik máshol sem munkaviszonnyal. Ha a társasági szerződésben, mint munkavállaló van nevesítve, akkor ezt lehet-e megbízási szerződéssel (megbízási jogviszonyban) is? Módosítani szeretnék a társasági szerződést úgy, hogy aki most a cégvezető, ő maradna továbbra is, ugyanúgy megbízási szerződéssel (biztosított megbízási), ugyanakkor 10 százalékban tulajdonos is lenne a kft.-ben. Maradhat-e továbbra is biztosított megbízási szerződéssel, mint cégvezető, vagy változik a jogviszonya, ha igen, hogyan? Társas vállalkozóvá válik-e az ismertetettek alapján? Hogyan kell neki majd járulékot fizetnie? Válaszát előre is köszönöm.

Amerikai állampolgár megbízási díja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egynapos előadásra megbízási szerződést köt egy amerikai állampolgárságú egyetemi tanárral. Az előadás Magyarországon lesz megtartva. A megbízási díj összege eléri a minimálbér 30 százalékát. A kifizetett megbízási díjból kifizetőként kell adót és járulékot vonnunk? Válaszát köszönöm.

Köztisztviselő táppénz ideje alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! 16 hetes terhes köztisztviselő(könyvelő) táppénzre íratja ki magát. Milyen formában folytathat otthonról kereső tevékenységet, mely a későbbiekben beleszámít a családtámogatási ellátások alapjába? Kell-e engedélyt kérnie a munkáltatójától (jegyző), ha esetlegesen táppénz alatt más alkalmazná megbízási díjjal? Kérdéseimre előre is köszönöm a választ!

Ügyvezetés mellett végzett egyéb tevékenység a cégben Kérdés

Tisztelt Szakértők! Nonprofit kft.-nek két tagja van, az egyikük társas vállalkozói jogviszonyban látja el az ügyvezetői feladatokat. Emellett 40 órában munkaviszonyban áll más cégnél. A nonprofit kft.-ben EU-s projektek megvalósításában egyéb, konkrét feladatokat is ellát, kötetlen időbeosztásban és időszakosan, projektmenedzseri minőségben. Ezért a munkáért díjazás illeti meg a pályázati pénzből. Viszont ezekre a konkrét feladatokra megbízási szerződést kellene vele kötni. De milyen jogviszonyban, hogyan lehet ezt a kettős szerepet megvalósítani? Ki írja alá a megbízási szerződést? Lehet-e egyszerre megbízó (mint ügyvezető) és megbízott is (mint projektmenedzser)? A megbízási díjat a projektmenedzseri tevékenységért ki lehet-e fizetni neki euróban, tekintve, hogy a projektet is euróban kell elszámolni, és a pénz is euróban, devizaszámlára érkezik?

Rokkantsági nyugdíjas foglalkoztatási feltétele Kérdés

Nyugdíjkorhatárt elért, de 100 százalékos rokkant nyugdíjas milyen feltételek mellett dolgozhat? Köthető-e vele 30 000 forintos megbízási szerződés részmunkaidőben? Ha igen, milyen járulékfizetés keletkezik?

Kaphat-e cafetéria-juttatást az ügyvezető? Itt a válasz Cikk

Az ügyvezetést megbízási szerződéssel ellátó személy, illetve társaság személyesen közreműködő tagja részére adható-e cafetéria juttatás, például étkezési jegy, ha igen, mik ennek a szabályai? Olvasói kérdésre Surányi Imréné adószakértőnk válaszolt.

Katás nyugdíjas foglalkoztatása Kérdés

Cégünk nem főállású (nyugdíjas) katás egyéni vállalkozót foglalkoztatna, heti 20 órában, mérnöki munkakörben, munkaszerződéssel. A szerződés határozott idejű. Kérdésem a következő: hogyan alakul ebben az esetben a foglalkoztatott járulékfizetési kötelezettsége? Munkaviszonya alapján a bruttó összeget 10 százalék nyugdíjjárulék, 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulék, 16 százalék szja és 27 százalék szociális hozzájárulási adó terheli? Ebben az esetben érvényesíthető az 55 év felettiekre vonatkozó szociális hozzájárulási adókedvezmény? Vagy: az a helyes, hogy szja-előleget nem vonunk utána, csak a 10 százalék nyugdíjjárulékot, mert az adót katásként maga megfizeti? Egyáltalán milyen jogviszonyban alkalmazhatunk nyugdíjas egyéni vállalkozót (munkaviszony, megbízási jogviszony)?

Cafetéria Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy az ügyvezetést megbízási szerződéssel ellátó személy, illetve társaság személyesen közreműködő tagja részére adható-e cafetéria juttatás, például étkezési jegy, ha igen, mik ennek a szabályai? Válaszát előre is köszönöm.

Szociális szövetkezetben végzett munka adózása, járulékterhei Cikk

A szociális szövetkezetben végzett munka díjazásának adó- és járulékvonzatáról kért útmutatást olvasónk. dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

Munkaviszony és megbízási szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves szakmai tanácsadását, hogy munkajogi és adózási szempontból van-e arra lehetőség, és nem okozhat problémát, ha kereskedelmi cég ügyvezető igazgatója – aki főállásban munkaviszonyban végzi tevékenységét – ugyanezen cég számára eseti marketing tanácsadásra megbízási szerződés keretében kiegészítő tevékenységű katás számlát állítson ki alkalmi jelleggel?Köszönöm szépen szíves válaszát.

Igazolás megbízási szerződés mellé bejelentett munkahelyről Kérdés

Tisztelt Szakértő! Intézményünk meghatározott feladat elvégzésére hosszabb távú (4 hónap) megbízási szerződést köt magánszemélyekkel, akiknek úgy tudom, hogy van állandó munkahelyük. Kérdéseim ezzel kapcsolatban:  hogy szükséges-e nekem a megbízottakat a NAV felé bejelentenem vagy elegendő, ha nyilatkozatot kérek tőlük arra vonatkozóan, hogy a szerződéskötés időpontjában rendelkeznek állandó, a NAV-nál bejelentett munkahellyel, valamint a biztosítotti jogviszonyukat érintő változásról haladéktalanul értesítik a megbízót? Esetleg szükséges a munkahelyüktől egy munkáltatói igazolást kérni?  ha a szerződés időtartama alatt a megbízottnak megszűnik a munkahelye, akkor milyen dátummal kell őt a NAV felé bejelentenem, mert gondolom, ebben az esetben már köteles vagyok őt regisztrálni? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: K. Andrea

Társasházi közös közös képviselő, megbízási szerződéssel Kérdés

Tisztelt szakértők! 6 lakásos társasházban - melynek egyik tulajdonosa is vagyok - közös képviselői tevékenységet látok el. A díjazás milyen formában lehetséges, megbízási szerződés alapján, vagy egyszerűsitett foglalkoztatásként? Én heti 40 órában máshol mint alkalmazott dolgozom, adószámmal rendelkezem. A havi díjazás 15 000 forint a közös képviseletért. Milyen különböző adót, járulékot kell megfizetni, a közös képviselőnek, illetve a társasháznak és ezt milyen formában teheti meg? Köszönöm válaszukat

Személyes közreműködés Kérdés

Tisztelt Cím! A gazdasági társaságokról szóló törvény a társaságokban való személyes közreműködést 3 féleképpen nevezte meg. Lehetett munkaviszony, megbízási jogviszony, és tagi jogviszony alapján résztvenni a társaság tevékenységében, Munkaviszony alapján a "tag" munkavállalóként, tagsági jogviszony alapján tagként, megbízási szerződés alapján, ha a juttatás elérte a minimálbér 30%-át lett biztosított. Járulékfizetési kötelezettségét a Tbj. törvény határozta meg. Az új Ptk. hatálya tartozó cégek esetében is ez a 3 lehetőség áll fenn? Egyszemélyes társaság tagja (aki nem ügyvezető) személyesen közreműködhet megbízási szerődéssel 0 forint juttatásért, úgy hogy nem lesz biztosított, és a 0 forint összegre tekintettel járulékot sem fizet?

Közfoglalkoztatás melletti jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sport egyesület közfoglalkoztatásban alkalmaz egy munkavállalót ugyanezen egyesület ugyanezt a munkavállalót szeretné megbízási szerződéssel foglalkoztatni. A két jogviszony lehetséges-e? Sajnos a közfoglalkoztatási törvényben nem találtam erre vonatkozóan leírást. A munkaügyis ügyintézővel úgy gondoljuk hogy esetleg egyszerűsített foglalkoztatás lehetséges. Tisztelettel.

Megbízási szerződés kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő Egy megbízási szerződés teljesítési ideje 2014. október, de a kifizetés csak idén teljesül. A 2014. decemberi 08-as bevallást más okból önellenőriznem kell, leszámfejthetem-e a megbízási díjat decemberre, vagy már januárra kell?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kamatkedvezményből származó jövedelem

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Zrt. nyomdai részvényeinek eladása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Elhunyt taggal szembeni követelés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs