251 találat a(z) megbízási szerződés cimkére

Megbízási szerződés T1041 Kérdés

Magánszeméllyel köt megbízóm megbízási szerződést mely szerint a magánszemély havi kettő napon levezet egy tárgyalást a külföldi menedzsment részére. A szerződést 2016. június 1-jével kötötték, határozatlan időre. A megbízott eddigi teljesítései: jún. 15-16., júl. 21-22., aug. 23-24. Szeptember 7-én fizetik ki a díját, 90%-os adóalappal, önálló tevékenységből származó jövedelemként. A magánszemélynek az OEP-pel egyéni biztosítása, taj száma van, máshol nem biztosított. Tudomásom szerint ilyenkor T1041-est kell benyújtani. A megbízási jogviszony esetén tudomásom szerint egy nappal a biztosítás megállapítása után kell a T1041-est beküldeni, erre a kifizetéskor kerülhet sor esetünkben. A megbízás természetesen tovább folytatódik a szerződés szerint. Elbizonytalanodtam a T1041-es kitöltésekor. A szerződés szerint, ami június 1-jével köttetett, már akkor lehetett tudni, hogy a napidíjösszeg biztosítási jogviszonyt hoz létre, az igaz, hogy azt nem lehetett pontosan tudni, hogy a megbízom hajlandó-e fizetni a 6 napi teljesítésért. Mit kell írnom a T1041-esre kezdő napként? Le kell-e zárnom a bejelentést a kifizetés napján? Ehhez képest napokra vagy hónapokra kell kitöltenem a 1608-as bevallás biztosítási dátumait? Köszönöm, ha válaszolnak, CsK

Ügyvezető megbízási szerződéssel Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérném a segítségét: egy kft. két tulajdonosa megbízási szerződéssel ügyvezető, nincs mellette 36 órás jogviszonyuk. A megbízási szerződésben foglalt díj havi 220 ezer forint (10 % költséghányadot alkalmaznak), de ez az összeg csak 4 havonta kerül kifizetésre (tehát 4 havonta kapnak 880 ezer forintot). A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben azokra a hónapokra, amelyekben nincs kifizetés, meg kell-e fizetniük társas vállalkozóként a minimum járulékalap után a járulékaikat, vagy mivel a kifizetett összeg több hónapra vonatkozik és az egy hónapra eső összege meghaladja a havi minimum járulékalapot, csak 4 havonta, a kifizetett összeg után van járulékfizetési kötelezettség? Köszönettel: VL

Megbízási szerződés munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégem megbízási szerződést kötött egyszeri alkalomra. A megbízott rendelkezik heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal. A díjazása bruttó 75 500 forint, ami meghaladja a minimálbér 30 százalékát. A kérdésem az, hogy be kell-e jelenteni a biztosítási jogviszonyt a 16T1041 nyomtatványon? Az Art.-nak volt olyan rendelkezése, hogy ebben az esetben nem keletkezik biztosítási jogviszony, (bejelenteni nem kell csak a 08-as bevallást beadni), de most ezt nem találtam meg a törvényben. Köszönettel: Burián Tamásné

Tanulóval megbízási szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 16 évesnél idősebb, nappali tagozatos tanulóval kíván megbízási szerződést kötni. Telefonálás lenne a feladata, adott számú partnert kellene értesítenie. Nem szabnánk időbeni határt munkája elvégzésére, saját időbeosztása szerint dolgozna, a feladat elvégzéséért 25 ezer forint megbízási díjat fizetünk részére. A cég telephelyén és telefonjával végezné a munkát. Ugyanezzel a tanulóval ugyanilyen feltételekkel a későbbiekben kerítésfestésre is megbízási szerződést kívánunk kötni. Szintén nem szabnánk időbeni határt munkája elvégzésére, saját időbeosztása szerint dolgozna, a feladat elvégzéséért 25 ezer forint megbízási díjat fizetünk részére. A cég telephelyén és festékével végezné a munkát. Kérdésem, hogy köthető-e mindkét munkára megbízási szerződés, és a biztosítási jogviszony elbírálása fentiek alapján hogyan történik? Köszönettel: Reményiné

Megbízási szerződés adózása Kérdés

Ügyfelem, egy magyarországi kft., megbízási szerződés kötött egy EU-ban működő magyar nagykövetséggel, egy műsoros esten való közreműködésre. A kft. közreműködőként megbízási szerződést kötött kettő zongoraművésszel, mint szintén közreműködő magánszemélyekkel. A két magánszemély közölte, hogy a jövedelem után a helyi (külföldi, EU-s) országban, annak szabályai alapján fog adózni. Mit kell tennie a kft.-nek, milyen járuléklevonási, illetve járulékfizetési kötelezettségei lesznek?

Megbízás vagy munkaviszony: mi köze ehhez a fogorvosnak? Cikk

Sokadszorra merül fel a kérdés, hogy adott tevékenységet végzőket lehet-e megbízási szerződéssel foglalkoztatni. Egy friss olvasói kérdésben a fogorvosok és asszisztenseik esetében fogalmazódott meg, hogy helyénvaló-e a megbízási szerződés. Ennek kapcsán dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszában sorra vette a megbízási, illetve a munkaviszonyos szerződés alkalmazásának fontos ismérveit.

Megbízási szerződés orvosi rendelőben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy fogászati kft. fogorvost és asszisztenseket foglalkoztat megbízási szerződéssel. A fogorvos részére havidíjat, az asszisztensek részére óradíjat rögzít a megbízási szerződés. A megbízás arra szól, hogy a fogorvos és az asszisztensek a kft. fogászati rendelőjében, illetve röntgenrészlegében a kft. eszközeivel, illetve műszereivel, a rendelési időkben fogorvosi, illetve asszisztensi feladatokat látnak el. Olvastam a témához kapcsolódó bírósági határozatokat, amiből azt a következtetést vontam le, hogy a különböző ismérvek alapján ezek munkaviszonynak minősülnek, és a megbízási szerződés nem állja meg a helyét. Jól gondolom ezt? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

Megbízási szerződés külföldi állampolgárral Kérdés

Tisztelt Adószakértők! Könyvelő cégként segítségüket kérjük az alábbi probléma helyes megoldásához. Magyarországi kft. nem kizárólagos megbízási szerződést kötött német állampolgárságú, Ausztriában állandó lakóhellyel rendelkező magánszeméllyel (aki a megbízó kft. ügyvezetőjének a férje) - ingatlanértékesítés érdekében , kellő anyagi háttérrel rendelkező vevők felkutatására. 2015 decemberében a külföldi állampolgár egy magyar céget közvetített, így februárra esedékessé vált a sikerdíj kifizetése. Az illetőség igazolása régebbi, tudjuk ez évit kell kérnie, addig nyilatkozat is elfogadható? Érvényes erre az esetre, hogy az adót nem kell levonni, bevallani és megfizetni, a bevétel nem adóztatható belföldön, ha a külföldi illetőségű magánszemély illetőségét igazolja? Egyéb teher terheli-e a kifizetést, 08-as bevalláson kell-e jelenteni? Először találkoztunk ilyen problémával, nem szeretnénk, ha valami elkerülné a figyelmünket, s helytelenül járnánk el. Segítségüket megköszönve várjuk válaszukat. Tisztelettel:Kovács Lászlóné Profitax-C Kft

Megbízás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesület esetében a választott vezető tisztségviselőkkel kell-e szerződést (megbízásit) kötni, ha a vállalt feladataikat díjazás fejében látják el?

Ügyvezető megbízási jogviszonya és a 36 órás jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy magánszemély két különböző gazdasági társaság ügyvezetője megbízási szerződéssel és a minimálbért jelentősen meghaladó díjazásokkal (ezek egyikében sem tag). A megbízási szerződések nem tartalmaznak a munkavégzésre vonatkozó óraszámot. Minden járulék levonásra kerül a megbízási díjak teljes összege után. Ugyanezen magánszemély egy harmadik társaságban is ügyvezető, és személyesen közreműködő tag is. Milyen járulékfizetési kötelezettség terheli, és milyen járulékalap után ez utóbbi társaságban? A megbízási szerződések megfelelhetnek-e egy legalább 36 órás munkaviszonynak? Válaszukat előre is köszönöm!

Vezető tisztségviselők díjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületünk a vezető tisztségviselők díjazására megbízási szerződést kötne. Van mindenkinek emellett 36 órás munkaviszonya is. Kell-e az alapszabályban ezt rögzíteni, ha igen, melyik szervnek a hatásköre a díj megállapítása?

Társas vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége Kérdés

Társas vállalkozót 4 hónapra megbízási szerződéssel teljes munkaidőben foglalkoztatna egy másik cég. Kell neki, mint társas vállalkozónak járulékot fizetnie? (A 36 óra foglalkoztatással járó munkaviszony esetén nem kell fizetnie járulékokat.) A megbízási jogviszony viszont munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony. Megfelel ez a foglalkoztatással járó munkaviszonynak?

Megbízási szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A megbízási jogviszony bejelentése ügyében lenne kérdésem. Ha egy cég megbízási jogviszonnyal foglalkoztat magánszemélyt, akkor a magánszemély bejelentése az adóhatóság felé ugyanúgy, mint alkalmazottnál már a megbízás kezdetekor meg kell, hogy történjen, vagy elég későbbi dátummal bejelenteni? Illetve ha lehet később is, akkor mi az a dátum, amikor legkésőbb be kell jelenteni? Köszönettel:Agent kft.

Ügyvezető személyes közreműködése Kérdés

Cégünk ügyvezetőjének nincs havi 36 órát elérő munkaviszonya, csak részidős, ahol fizetik utána a járulékokat. A társaságban személyesen is közreműködik, taggyűlési jegyzőkönyvben rögzítettük, miszerint az ügyvezetésre heti 4, a személyes közreműködésre heti 20 órát fordít. (Ezt a társaság ügyfeles szerződései alátámasztják.) Kérjük, erősítsék meg, hogy mint társas vállalkozó, személyes közreműködésére tekintettel lesz biztosított, és meg kell fizetni utána az előírt járulékokat, viszont azt nem kell kétszer megtenni azért, mert ügyvezető is. Illetve kérjük, erősítsék meg, hogy amennyiben máshol 36 órát elérő munkaviszonyt létesít, úgy sem személyes közreműködéséért, sem ügyvezetés okán a cégnek nem kell járulékokat fizetni utána. Ha mégis, úgy megoldást jelentene-e, célszerű-e megbízási szerződést kötni vele egyik vagy mindkét tevékenységére?

Kft.-tag megbízási szerződéssel, díjazás nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném kérni állásfoglalásukat. Kétszemélyes kft. egyik tagja munkaviszonyban ügyvezető, és személyesen közreműködik, a másik tag máshol rendelkezik heti 40 órás munkaviszonnyal. Kérdésem: a másik taggal köthet-e ingyenes megbízási szerződést a kft. a könyvelési feladatok elvégzésére?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bevétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékelőleg után fizetendő szocho

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs