47 találat a(z) magáncélú használat cimkére

Egyéni vállalkozó költségelszámolása – telefon Kérdés

Céges telefon magáncélú használata Kérdés

Személygépkocsi tartós bérlete Kérdés

Cégautóadó – járművek, amelyek után fizetni kell, és amelyek után nem Cikk

A cégautóadó-fizetési kötelezettséget a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (Gjt.) 17/A–17/G §-ai írják elő. Cikkünk első része az adó tárgyát meghatározó rendelkezéseket, az adófizetéssel terhelt, illetve az az alól mentesített gépjárművek körét ismerteti.

Cégautó dolgozó lakhelyén történő tárolása Kérdés

Telefonszámla áfájának visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A telefonszámláknál a feltételezett magáncélú használat miatt a bruttó számla 20 százaléka után megfizetjük az szja és a szocho összegét. Az áfa visszaigénylésénél a teljes számlaértékre vonatkozóan alkalmazzuk a 70-30 százalékos arányt (a 30 százalékot nem igénylünk vissza), Kérdésünk, hogy helyesen járunk-e el? Válaszukat tisztelettel megköszönjük.

Cégtelefon magáncélú használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk egy alvállalkozónak számlázza ki a cégtelefon részletes számlából kimutatott, rá eső részét. A kérdés az, hogy ennek az áfáját levonásba helyezheti-e. Köszönjük!

Gépkocsi magánhasználata Kérdés

Cégünk a dolgozók magáncélú személygépkocsi-használatának csak az üzemanyag-fogyasztását kívánja kiszámlázni. Az a kérdésünk, hogy cégünk hogyan jár el helyesen: – amikor a munkavállalók felé a megtett kilométerek alapján kiszámlázza a magánhasználatra jutó üzemanyag-felhasználás összegét, vagy – vizsgálja a szokásos piaci árat napi vagy havi szinten, és azt hárítja át, vagy – vizsgálja az említett aránytalanul alacsony ellenértéket a szokásos piaci árhoz képest, és ez alapján dönt számlázásról? Ez esetben mi számít szokásos piaci árnak, illetve mi számít aránytalanul alacsony ellenértéknek a szokásos piaci árhoz képest? Hogyan tudja cégünk vizsgálni a szokásos piaci ár és az aránytalanul alacsony ár (üzemanyagár) különbségét? Jól gondoljuk, hogy ha nem élhet a munkáltató előzőleg az áfalevonási jogával az üzemanyagra vonatkozóan az áfatörvény 124. § 1) bekezdés a) b) pontja alapján, akkor a továbbhárított üzemanyag felhasználás esetén az Áfa törvény 87. § b) pontja alapján nincs áfa felszámítási kötelezettségünk? Ha eltekintünk a szokásos piaci ár alkalmazásától, nincs bevétel növelő tényező sem? Előre is köszönjük segítségüket.

Egyéni vállalkozó gépjárműhasználata Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Ügyfelünk vásárolt egy hatszemélyes tehergépjárművet, melyet bevitt a vállalkozásba. Ezt a gépjárművet magáncélra is szeretné használni. Ezt hogyan, milyen feltételekkel tudja megtenni adózás szempontjából? Hogyan tudja elkülöníteni a magáncélú és a vállalkozás részéről történő járműhasználatot szabályosan?

Munkahelyi számítógép, okostelefon magáncélra: új szabályok jöhetnek Cikk

Új korszak köszönt be a munkahelyi számítástechnikai eszközök magáncélú használatának megítélésében, ha az országgyűlés elfogadja a T/4479. számú törvényjavaslatot. Kérdés, hogy milyen változást jelent ez az adózást érintően.

Bérelt személygépkocsi első törlesztő áfa levonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2017-ben nyílt végű pénzügyi lízinggel személygépkocsit "bérelt". 90 százalékban határoztuk meg a magáncélú használatot. Útnyilvántartás alapján a magáncélú használat továbbszámlázásra került. Amennyiben 2019. január 1-jétől nem kívánunk útnyilvántartást vezetni és az 50 százalékos áfalevonási hányadot alkalmazzuk, kell-e arányosítani az első nagy összegű törlesztőrészlet áfalevonási hányadát? A további törlesztőrészletek áfalevonásával úgy gondolom nincs gond, mivel azokat alátámasztják az útnyilvántartások.

Céges személyautó Kérdés

Üdvözlöm! Kérdésem arra vonatkozik, hogy egy kft.-ben lévő személyautó magáncélú használatának kiszámlázását áfásan vagy áfa-mentesen kell elszámolni? A cég maga áfás. Előre is köszönöm!

Személygépkocsi nyílt végű lízingjének áfája Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. nyílt végű lízing keretében személygépkocsit üzemeltet. A futamidő 60 hónap. Eddig útnyilvántartás vezetésével elkülönítettük a magán és a céges utakat. A havi lízingdíj áfájának annyi százalékát nem vontuk le, ahány százalékot az adott hónapban a megtett magánút képvisel. Ezzel egyidőben a kezdőrészlet korábban levont áfájának 1/60-ad részét is kiigazítottuk ezzel az arányszámmal, kvázi "visszafizettük" a magánútra eső kezdő részlet áfáját. A kérdésem az, hogy ha az útnyilvántartás nélküli megoldást választjuk (50 százalékos magánhasználatot, 50 százalékos céges használatot feltételezve), akkor mi a helyzet a kezdőrészlet levont áfájának 1/60-ad részével? Most annak az 50 százalékát kell minden hónapban beállítani fizetendő áfaként? Mert ez azt jelentené, hogy egy 5 millió forintos kezdőrészlet áfájának az 50 százalékát szép lassan vissza kellene fizetni a költségvetésbe. Vagy rosszul értelmezem?

Internetes telefonálás: magáncélú használat, áfa Cikk

A vállalkozások működéséhez nélkülözhetetlen, hogy telefonos elérhetőségekkel rendelkezzenek, legyen ez akár „vonalas”, akár mobiltelefon. Már nem újdonság a telefonálás utáni adókötelezettség a vállalkozások körében, azonban az még viszonylag új helyzet, hogy interneten keresztül is lehet telefonálni, és ez egyre elterjedtebb. De mi van akkor, ha az internetet magáncélú telefonálásra is használja a munkavállaló? Csorbul-e az internet utáni adólevonás joga és magánhasználatot kell-e itt is feltételezni, vagy vélelmezhető az adóköteles célú használat és nincs magánhasználat feltételezése sem?

Szünetelő egyéni vállalkozó (katás) bankszámla-használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni: Katás egyéni vállalkozó szünetelteti tevékenységét 2018.01.01-től. Bevétele, költségei nem keletkeznek ez idő alatt. A bankszámláján (melyet kifejezetten egyéni vállalkozása pénzforgalmára nyitott és használt, úgynevezett mikrovállalkozói számla) felhalmozódott összeget (katás bevételéből származott még a szünetelés kezdetét megelőzően) fordíthatja-e személyes és családi kiadásainak kiegyenlítésére? Arra várnék megerősítést, hogy igen, használhatja, mivel a kata megfizetésével ez adózott jövedelemmé vált. Mégis aggályos számomra, hogy mivel ez egy vállalkozói bankszámla, jogszerű-e erről magán kiadásokat fedezni? Amennyiben erről a bankszámláról történik magáncélú költés, kifogásolhatja-e ezt az adóhatóság? Szíves válaszukat köszönöm. Tisztelettel: Győri Erika

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Csed-gyed jogosultság

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close