109 találat a(z) levonás cimkére

Áfa önellenőrzés Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2020_4_19_Berelt_ingatlanon_vegzett_beruhaz_vfn Tisztelt Szakértő! Köszönet a fenti hivatkozásra adott gyors és pontos válaszért! Már csak az a kérdés merült fel benenm, hogy mivel kezdő vállalkozásról van szó, amely havi áfabevalló, így az első áfabevallás már április 20-áig beadásra került a fent említett számlák áfatartalmának levonása nélkül. Van -e lehetőségem az áfabevallás önellelnőrzésére, vagy jogot vesztettem a márciusi áfa beadásakor. Köszönettel: Móricz Hajnalka

Több, egyenrangú letiltás levonásának sorrendje Cikk

Van egy dolgozónk, akinek egy napon (egyazon borítékban) öt egyenrangú (egyéb) letiltása érkezett cégünkhöz. A letiltások különböző értékűek (60 000–400 000 Ft) és különböző késedelmi kamattal terheltek (jegybanki–35 százalék). Ebben az esetben milyen százalékkal kezdem meg a letiltások levonását? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Tanulók szakmai gyakolat dijazása Kérdés

Kft.-énk megállapodást kötött az iskolával 2019. június 15-étől augusztus 31-éig tanulókat fogad szakmai gyakorlatra. 2 fő. Heti minimális dijazásuk meghatározott. (Minimálbér 15 százalékának a 3 szorosa). Az ügyvezető meg van elégedve a tanulókkal, ezért magasabb összegű dijazást szeretne adni nekik. Hogyan kell számfejteni, milyen levonás terheli, és mennyi járulékbefizetés terheli díjazásukat? Köszönettel: Farkasné Kiss Edit Beszámoló Készitő Kft.

Katás ügyvédi iroda Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás ügyvédi iroda – könyveit kettős könyvvitel szabályai szerint vezeti – tagja után havonta fizetett katát és az ennek megfelelő bruttó bért, levonásokat hogyan, és milyen összegben könyveli? köszönettel

Osztalék és szocho Kérdés

Tisztelt Hunyadné Szűts Veronika! Olvasva az "Osztalék és szochofizetési szabályok" című kérdésre adott válaszát, kétely merült fel bennem az utolsó mondatában szereplő megállapítását illetően. Jóllehet a 08-as bevallás kitöltési útmutatója elég szűkszavú a konkrét kérdésben (egészen konkrétan nincs róla egyetlen szó sem), de az új szocho törvény 18. § (3) bekezdéséből számomra az a következtetés vonható le, hogy abban az esetben, amikor csak az osztalékelőleg válik osztalékká (tehát a kifizetőnek nincs lehetősége a levonásra), akkor a szocho bevallása és megfizetése a magánszemély kötelezettsége, nem a kifizetőé, hasonlatosan az szja-hoz (melyre a 364. sorhoz fűzött magyarázat ki is tér). Üdv. Pap Attila

Külföldi karbantartók, betanítók szállásdíjának áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi társasághoz rendszeresen érkeznek a külföldi anyavállalattól munkatársak, akik egyrészt a gépek, berendezések beállításának kontrollját, javítását végzik, másrészt bizonyos munkafolyamatokra vonatkozóan adnak segítséget, esetlegesen betanítják a társaság munkavállalóit. A külföldi anyavállalat ezen tevékenységet ingyen végzi, tehát nem kér ellenértéket a fenti szolgáltatásokért, viszont a munkatársak magyar szállásdíját a magyar társaság fizeti ki. Egyéb költség a karbantartók, betanítók, konzultánsok munkájával kapcsolatban a magyar társaságnak nem merül fel. Kérdésünk az, hogy a magyar társaság nevére kiállított szállásdíj áfája levonható-e ezen esetekben? Segítségüket köszönjük.

Gyermektartásdíj levonásának emelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy dolgozó munkabéréből gyermektartásdíj levonás történik. Most szeretné a dolgozó, hogy több legyen levonva. A munkáltatónál van bírósági végzés, amiben meghatározták a konkrét összeget a levonásról. Ebben az esetben a dolgozó kérésére vonhat-e többet a munkáltató? Jogában áll-e gyermektartásdíj címén többet vonni, mint a végzésben megállapított? Vagy a dolgozó intézze saját maga, ha többet akar adni a nettó béréből? Várom válaszukat.

Szocho Kérdés

Tisztelt szakértő ! Szeretnék megerősítést kérni, hogy jól értem-e. Ha a munkavállaló éves bruttó bére 5 400 000 forint, és osztalékot is kap (év közben amikor még nem érte el a kifizetett munkabér a minimálbér huszonnégyszeresét) nem kell levonni az osztalékból szochót. Ilyenkor kérni kell a munkavállalónak,hogy ne vonjanak az osztalékból szochót, vagy le kell vonni, és a munkavállaló majd az adóbevallásában visszaigényli? Várom szíves válaszát

Áfalevonás személygépkocsi bérlésénél 2019-től – 3. rész Cikk

A bérelt személygépkocsikkal kapcsolatos adólevonási szabályok változásával foglalkozó cikksorozatunk harmadik részében egyebek között az 50 százalékos, illetve az üzleti használattal arányosított levonás részleteit elemezzük. Ismertetjük a kizárólag adóköteles, illetve kizárólag magáncélra használt autókra vonatkozó előírásokat.

Saját jogú nyugdijas munkavállaló, kapott juttatás adózása Kérdés

Saját jogú nyugdíjas esetén cafeteria keretében kapottt juttatások hogyan adóznak? Ebben a juttatási formában is csak a 15 százalék szja-levonás van, és nincs további járuléklevonási kötelezettség?

Szja Kérdés

Egy cég alkalmazottjára kötött biztosítást, amit most kifizettek neki. Az összeg 2 055 287 forint. Kérdésem: Mit kell levonni tőle, s hogyan kell lekönyvelni? Köszönöm gyors válaszukat.!

Utazásszervező tárgyieszköz-beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfaalany, egyedi nyilvántartáson alapuló módszert választó, utazásszervező tevékenységet folytató társaság autóbuszt (VTSZ: 8702) kíván beszerezni, abból a célból, hogy az utasok szállítását saját maga nyújtsa, e tekintetben nem kíván alvállalkozót igénybe venni. Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 210. és 212. §-a rendelkezik az adó alapjáról és az adólevonási jog tilalmáról. Értelmezésem szerint, a fenti jogszabályhelyek alapján az árrés számításánál csak a más adóalany által teljesített szolgáltatásnyújtásokat, termékértékesítéseket kell figyelembe venni, valamint a törvény csak a más adóalany által teljesített szolgáltatásnyújtások, termékértékesítések esetén fogalmaz meg adólevonási jog tilalmat. A fentiek figyelembe vételével a napi működéshez szükséges szolgáltatások adója, valamint a saját maga által nyújtott szolgáltatások adója értelmezésem szerint az általános szabályok szerint levonható. A kérdésem, hogy az autóbusz beszerzését terhelő, valamint az üzemeltetési költségeket (például üzemanyag , karbantartás) terhelő, előzetesen felszámított általános forgalmi adó az általános szabályok szerint levonható-e? Válaszát előre is köszönöm.

Látvány-csapatsportok támogatása - kiegészítő sportfejlesztési támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk több sportegyesülettel kötött együttműködési megállapodást látvány-csapatsport támogatása céljából. A megállapodások elválaszthatatlan részét képezik a kiegészítő sportfejlesztési támogatási szerződések, melyek lehetnek támogatási és szponzori szerződések is. Kérdésem, melyben segítségét kérem, a szponzori szerződésekkel kapcsolatos. Abban az esetben ha támogatottal szponzori szerződés születik és a támogatott áfás számlát bocsát ki, van-e lehetőség az áfa összegének levonására, illetve a SPORTBEJ nyomtatványok az áfa értékkel növelt kiegészítő sportfejlesztési támogatás összegét kell-e szerepeltetni? Válaszát előre köszönöm. Tisztelettel

Áfa: mulasztó partner számlájának áfa-levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Partner cég szerepel a NAV áfa mulasztók listáján. Kérdésem az, hogy levonásba helyezhető-e ettől a partnertől származó számla áfája?

Gépjármű.szervizköltség áfájának levonása Kérdés

Cégünk új gépjárművek és alkatrészek importjával és első forgalomba helyezésével foglalkozik. Az értékesítés döntő mértékben márkakereskedői hálózaton keresztül történik. Bemutató tesztautóinkat márkakereskedő hálózat felé értékesítjük, majd bérleti szerződéssel visszabéreljük tőlük, jellemzően 12 hónapos időtávra. Az autókat flottás ügyfelek, illetve autópiaci lapoknál dolgozó szakújságírók részére adjuk ki tesztelésre, jellemzően néhány napra, vagy 1 hétnél rövidebb ideig tartó használatra. Az ilyen tesztautók esetében átadás-átvételi jegyzőkönyv tartalmazza a használó személyét, az autó állapotát, esetleges sérüléseit, a kilométerfutást. Részletes útnyilvántartás vezetését nem követeljük meg. A használók kötelesek sérülésmentes állapotban visszahozni az autót. Az üzemanyagot minden esetben a használó köteles megtéríteni! Az autókra a márkakereskedő megfizeti a cégautóadót, valamint megfizeti az éves autópályadíjat. Kérdésünk az lenne, hogy az áfatörvény 124. paragrafus (4) pontja alapján a fenti PR, flottás tesztautók bérleti díjáról kiállított számlák áfatartalma 50 százalékban levonhatók-e, figyelembe véve a közvetett üzleti célt, valamint a futásteljesítmény fenti szintű dokumentáltságát? Kérdés továbbá, hogy az ezekhez az autókhoz kapcsolódó további fenntartási költségek (autómosás, javítás, karbantartás) áfatartalma is levonható-e 50 százalékban?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Álláskeresési járadék – ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink