86 találat a(z) levonás cimkére

Áfalevonás személygépkocsi bérlésénél 2019-től – 3. rész Cikk

A bérelt személygépkocsikkal kapcsolatos adólevonási szabályok változásával foglalkozó cikksorozatunk harmadik részében egyebek között az 50 százalékos, illetve az üzleti használattal arányosított levonás részleteit elemezzük. Ismertetjük a kizárólag adóköteles, illetve kizárólag magáncélra használt autókra vonatkozó előírásokat.

Saját jogú nyugdijas munkavállaló, kapott juttatás adózása Kérdés

Saját jogú nyugdíjas esetén cafeteria keretében kapottt juttatások hogyan adóznak? Ebben a juttatási formában is csak a 15 százalék szja-levonás van, és nincs további járuléklevonási kötelezettség?

Szja Kérdés

Egy cég alkalmazottjára kötött biztosítást, amit most kifizettek neki. Az összeg 2 055 287 forint. Kérdésem: Mit kell levonni tőle, s hogyan kell lekönyvelni? Köszönöm gyors válaszukat.!

Utazásszervező tárgyieszköz-beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfaalany, egyedi nyilvántartáson alapuló módszert választó, utazásszervező tevékenységet folytató társaság autóbuszt (VTSZ: 8702) kíván beszerezni, abból a célból, hogy az utasok szállítását saját maga nyújtsa, e tekintetben nem kíván alvállalkozót igénybe venni. Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 210. és 212. §-a rendelkezik az adó alapjáról és az adólevonási jog tilalmáról. Értelmezésem szerint, a fenti jogszabályhelyek alapján az árrés számításánál csak a más adóalany által teljesített szolgáltatásnyújtásokat, termékértékesítéseket kell figyelembe venni, valamint a törvény csak a más adóalany által teljesített szolgáltatásnyújtások, termékértékesítések esetén fogalmaz meg adólevonási jog tilalmat. A fentiek figyelembe vételével a napi működéshez szükséges szolgáltatások adója, valamint a saját maga által nyújtott szolgáltatások adója értelmezésem szerint az általános szabályok szerint levonható. A kérdésem, hogy az autóbusz beszerzését terhelő, valamint az üzemeltetési költségeket (például üzemanyag , karbantartás) terhelő, előzetesen felszámított általános forgalmi adó az általános szabályok szerint levonható-e? Válaszát előre is köszönöm.

Látvány-csapatsportok támogatása - kiegészítő sportfejlesztési támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk több sportegyesülettel kötött együttműködési megállapodást látvány-csapatsport támogatása céljából. A megállapodások elválaszthatatlan részét képezik a kiegészítő sportfejlesztési támogatási szerződések, melyek lehetnek támogatási és szponzori szerződések is. Kérdésem, melyben segítségét kérem, a szponzori szerződésekkel kapcsolatos. Abban az esetben ha támogatottal szponzori szerződés születik és a támogatott áfás számlát bocsát ki, van-e lehetőség az áfa összegének levonására, illetve a SPORTBEJ nyomtatványok az áfa értékkel növelt kiegészítő sportfejlesztési támogatás összegét kell-e szerepeltetni? Válaszát előre köszönöm. Tisztelettel

Áfa: mulasztó partner számlájának áfa-levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Partner cég szerepel a NAV áfa mulasztók listáján. Kérdésem az, hogy levonásba helyezhető-e ettől a partnertől származó számla áfája?

Gépjármű.szervizköltség áfájának levonása Kérdés

Cégünk új gépjárművek és alkatrészek importjával és első forgalomba helyezésével foglalkozik. Az értékesítés döntő mértékben márkakereskedői hálózaton keresztül történik. Bemutató tesztautóinkat márkakereskedő hálózat felé értékesítjük, majd bérleti szerződéssel visszabéreljük tőlük, jellemzően 12 hónapos időtávra. Az autókat flottás ügyfelek, illetve autópiaci lapoknál dolgozó szakújságírók részére adjuk ki tesztelésre, jellemzően néhány napra, vagy 1 hétnél rövidebb ideig tartó használatra. Az ilyen tesztautók esetében átadás-átvételi jegyzőkönyv tartalmazza a használó személyét, az autó állapotát, esetleges sérüléseit, a kilométerfutást. Részletes útnyilvántartás vezetését nem követeljük meg. A használók kötelesek sérülésmentes állapotban visszahozni az autót. Az üzemanyagot minden esetben a használó köteles megtéríteni! Az autókra a márkakereskedő megfizeti a cégautóadót, valamint megfizeti az éves autópályadíjat. Kérdésünk az lenne, hogy az áfatörvény 124. paragrafus (4) pontja alapján a fenti PR, flottás tesztautók bérleti díjáról kiállított számlák áfatartalma 50 százalékban levonhatók-e, figyelembe véve a közvetett üzleti célt, valamint a futásteljesítmény fenti szintű dokumentáltságát? Kérdés továbbá, hogy az ezekhez az autókhoz kapcsolódó további fenntartási költségek (autómosás, javítás, karbantartás) áfatartalma is levonható-e 50 százalékban?

Alvállalkozónak biztosított szállásköltség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. alvállalkozója részére szállást biztosít, az erről szóló számla a kft. nevére szól. Kérdésünk, hogy ebben az esetben társaságunk a számlán szereplő áfa összegét levonásba helyezheti-e?

Drágább lesz céges üdülőben pihentetni a dolgozókat Cikk

Kft. vásárol egy üdülőt, az áfát visszaigényli, mivel bevételszerzés céljából vette az ingatlant. Ha a tulajdonosok és a dolgozók is igénybe veszik üdülésre az ingatlant, akkor természetbeni juttatásban részesülnek? Más megítélés alá esik tulajdonos, illetve a dolgozó? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Vasúti menetjegy elszámolhatósága, áfalevonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalatunk alkalmazottja új termék telepítése előtti betanulás céjából utazott belföldön vasúton. A MÁV menetjegy- és pótjegyáráról a vállalat nevére kiállított számlát hozott. Kérdésem lenne, hogy a számla áfatartalma levonásba helyezhető-e ilyen esetben, elegendő-e a számla könyvelése, vagy szükséges kiküldetési rendelvény kiállítása is? Köszönöm a válaszát előre is.

Számla helye az áfabevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Ügyfelem (havi áfabevalló) a kimenő számláján helytelenül tüntette fel az áfa teljesítési időpontját. Határozott időre szóló számlázásnál szeptemberi teljesítést tüntetett fel augusztus helyett, illetve az augusztusban a bankszámlájára befolyt előleghez szeptemberi teljesítésű számlát állított ki. Mindkét esetben későbbi dátumot tüntetett fel (tévedésből) a számlákon, mint ahogy azokat be kellene vallani. A hibára felhívtam a figyelmét, de a számlát nem helyesbítette. Könyvelőként, a hibás számla ellenére nekem augusztusban vagy szeptemberben kell az áfabevallásban szerepeltetni a fizetendő áfát? 100 ezer forint áfa felett, ha augusztusban szerepeltetem, az ügyfél pedig szeptemberi teljesítéssel közölte az online adatszolgáltatásban, jelent-e ez problémát? Egyáltalán könyvelőként felülbírálhatom-e a számlán szereplő dátumokat, annak érdekében, hogy a megfelelő bevallásba kerüljenek a számlák? 2. Ugyanez a probléma bejövő számla esetén is. Ügyfelem hibás számlát fogadott be, amire felhívtam a figyelmét, de a számla javíttatása nem történt meg. A bejövő számlán (akár hónapon belül is) rossz teljesítési időpont van feltüntetve. Augusztusi teljesítést tüntettek fel szeptemberi helyett vagy augusztusi a teljesítés, de másik napot tüntettek fel augusztuson belül, mint amit kellett volna. Sok esetben már akkor kapom meg a számlákat, amikor már pénzügyileg teljesítették és a számlakibocsátó nem hajlandó kijavítani. Mi a teendő a levonási jog érvényesítéséhez?

Teherautó bérlése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, segítsen abban, hogy ha havi szinten bérel egy cég teherautót, akkor annak áfája útnyilvántartás nélkül is levonásba helyezhető, vagy mindenképpen szükséges hozzá nyilvántartás? Válaszát előre is köszönöm: Takács Eszter

Ingatlanépítés, áfa visszaigénylése támogatott lakhatás tevékenység esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy áfakörbe tartozó nonprofit gazdasági társaság, amely jelen pillanatban generálkivitelező bevonásával sérült, fogyatékkal élő emberek számára épít otthont. A vállalkozás támogatott lakhatás keretében fog otthont, ellátást, fejlesztő foglalkoztatást nyújtani autizmussal, egyéb értelmi fogyatékkal élő fiatal felnőttek számára. Kérdésként merül fel, hogy az ingatlanépítés során felmerülő áfa levonásba helyezhető-e vagy sem. Tevékenységének térítési díjainak egy részét a szociális ellátásról szóló törvény szerint kell megállítania. A számlázásra kerülő díjakból lesz, ami speciális jellegre tekintettel áfamentes körbe tartozik. És lesz, ami áfa felszámításával történik. Ennek aránya most még nem látható. Van-e valamilyen különleges szabály, mely lehetőséget biztosít az ingatlan építéséhez kapcsolódó áfa levonásba helyezésére, visszaigénylésére. Válaszát köszönöm.

Vad által okozott vadkár miatti vetőmagátadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vadásztársaságunk a vadak által okozott kár megtérítéseként vetőmagot szerez be és ad át a károsult termelőknek. A vadászati tevékenységét áfaalanyként folytatja, a beszerzés ehhez az adólevonásra jogosító tevékenységhez kapcsolódik. Kérdésünk, hogy levonásba helyezheti-e a beszerzés áfáját, vagy amiatt, hogy terményben és nem pénzben téríti meg a kárt, a térítésmentes átadásra vonatkozó terhek is terhelik még amellett, hogy az áfát sem vonhatja le? Jövő évtől már elkülönített vadkáralap létrehozására köteles, tehát már pénzben téríti meg a károkat, azonban a tárgyévben még van lehetőség terményt adni, amit már meg is tett. Köszönettel: Jászné

Ingatlanfelújítás költségének elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy szociális szövetkezet, melynek egy építőipari cég felújításról adott áfás számlát. Az ingatlan a szociális szövetkezet egyik tagjának a tulajdonában van. A szövetkezet és a tag határozatlan időtartamra ingyenes használati szerződést kötöttek, melybe belefoglalták, hogy felújítás végezhető az ingatlanon. Az ingatlan helyrajzi szám alapján ketté van osztva (/A és /B), mindkettő lakóingatlanként szerepel a földhivatal nyilvántartásában. Kérdéseim a következők: a felújításról szóló számla költségként elszámolható-e a szövetkezetnél? A kötött használati szerződés megállja-e a helyét a felújítási költség elszámolása szempontjából? Ezt tovább kell-e számláznia a szövetkezetnek a tag felé abban az esetben, ha felbontják a szerződést? Amennyiben elszámolható, hogyan tartom nyilván a felújítást? Jól gondolom (abban az esetben, ha elszámolható), hogy az áfa le nem vonható, tekintettel arra, hogy lakóház szerepel az ingatlan megnevezésében? Segítségét köszönöm! Üdvözlettel: Mák Beáta

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsítetett foglalkoztatás hétvégén

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Foglalkoztatási bejelentés elmulasztása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs