18 találat a(z) lakásbérlés cimkére

Külföldi munkavállaló költségeinek elszámolása Kérdés

Magánszemélyként lakást ad bérbe? Így csökkenthető a bérbeadás bevétele Cikk

A bérbeadó magánszemély a lakás bérbeadásából származó bevételéből levonhatja az általa más településen bérelt lakás igazoltan megfizetett bérleti díját, olvasható a NAV oldalán közzétett tájékoztatóban.

Lakásbérlet külföldi munkavállaló részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk külföldi munkavállalója részére bérel lakást, a cég és a bérbeadó között létrejött szerződés alapján. Áfás számlát kapunk a bérleti díjról, és az áfát levonásba helyezzük. A nettó bérleti díj levonásra kerül a munkavállaló béréből. Jogosan helyezzük-e levonásba az áfát? Előre is köszönöm válaszát!

Külföldi vezető adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy korábbi kérdéssel kapcsolatban kérdeznék még. https://adozona.hu/kerdesek/2019_4_2_Ugyvezeto_berelt_lakas_hkt Mi van abban az esetben, ha az anyavállalattól érkezett menedzser – az anyavállalattal kötött szerződés alapján – Magyarországon látja el a feladatait, ezért mi jár neki (a bérelt lakás is)? A külföldi anyavállalattól kapja a bérét, Magyarországon nem tölt többet 183 napnál, de utasításokat kap a magyar vezetőségtől is, és annak megfelelően látja el feladatait. A bérét pedig az anyavállalat továbbterheli a magyar leányvállalatra. Milyen adózási vonatkozása van ennek a felállásnak? Köszönöm segítségüket előre is! Üdv: Zsuzsa

Társasházi közös költséget a bérlő társaság fizeti Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. magánszemélytől társasházi lakást bérel. Megállapodás alapján a kft. fizeti a közös költséget, a bérleti díjon felül. A bérleti díjról számlát állít ki a bérbeadó, amelyből a kft. mint kifizető levonja az szja-t 10%-os költséghányadra vonatkozó nyilatkozat figyelembe vételével. A bérbadó helyett megfizetett közös költség a bérbeadó bevétele? Erről hogyan kell igazolást kiadni? A közös költség miatt is kellett volna szja-t levonni, kifizetőként megfizetni? Hogyan kell igazolást kiadni a bérleti díjról és a közös költségről? Köszönettel: Varga Zsuzsa

Lakásbérlet elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég, melynek könyvelünk, telephelyet bérel egy magánszemélytől. A telephely áll egy lakásból, elkülönülten van egy boltként használt helyiség, mellette tárolásra alkalmas helyiségek és a kert. A bérbeadó, mint adószámos magánszemély számlát ad a bérbeadásról, a cég pedig elszámolja azt. A problémám az, hogy a cég tulajdonosa és a családtagjai a lakásban laknak. Tehát nem teljesen csak a vállalkozás érdekeit szolgálja a bérlemény. Hogyan kell adózni ez után? (A cégvezető és egyben tulajdonos munkaviszonyban áll a céggel, és fizetést is kap a cégtől.) Munkabérként kell leadózni vagy természetbeni juttatásként? A másik kérdés pedig az, hogyan kell megállapítani az arányt a bérleti díjból, amire azt mondjuk, hogy ez a lakásra esik, és adózik a cég pluszban utána? Köszönettel várom válaszukat.

Mobilitási célú lakhatási támogatás bizonylata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mobilitási célú lakhatási támogatás nyújtását tervezi a munkáltató. A munkavállaló bérelné a lakást. Az szja-törvény 1. melléklet 9.7.1 a.) pontja szerint "a lakhatási támogatás havi értékeként a munkavállaló által bérelt lakás bizonylattal igazolt havi bérleti díjából a munkáltató által megtérített rész vehető figyelembe. A bizonylat ebben az esetben lehet maga a bérleti szerződés, vagy elég egy a munkavállaló és a főbérlő közötti átvételi bizonylat a bérleti díj rendezéséről, vagy a munkavállaló nevére szóló számlának kell lennie? Válaszát előre is köszönöm!

Külföldi lakásbérlet – teljesítési árfolyam Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy költségvetési szerv Ausztriában magánszemélytől lakást bérel. A bérleti díjat előre, minden hónap 3-áig kell megfizetniük. A bérbevevő szerződés és egy maga által kiállított belső bizonylat alapján utalja az összeget – az osztrák magánszemély nem állít ki számlát –, általában a megelőző hónap végén, hogy időben megérkezzen a bizonylat. Milyen napi árfolyamon kell a számviteli törvény szerint a bérleti díjat átszámítani? .. Milyen lehetőségei vannak a bérbevevőnek, ha esetleg több időpont is számításba jöhet? Köszönettel.

Külföldi ügyvezető részére bérelt lakás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi kft.-nek 100 százalékos tulajdonosa egy olasz cég. A magyar kft. ügyvezetését az anyavállalat alkalmazásában álló olasz magánszemély látja el, megbízási jogviszonyban. Az ügyvezető a külföldi anyacég alkalmazásában áll, Olaszországban biztosított, az anyacég érdekében és utasításai szerint tevékenykedik a cégünknél. A magyar cég az olasz ügyvezetője számára lakást bérel, melynek bérleti díját, illetve rezsiköltségét a cég nevére szóló számla ellenében, a vállalkozás érdekében felmerült költségként számol el. Kérdésem, hogy helyesen számolja-e el a magyar cég a bérelt lakás költségeit. Ha nem, mi a megfelelő elszámolási mód, milyen esetleges adó- és járulékkötelezettségei vannak a társaságnak? Köszönöm megtisztelő válaszukat.

Lakásbérlés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy lakást bérel magánszemélytől. A magánszemély ingatlan-bérbeadásból származó jövedelme után mi valljuk be és fizetjük meg a személyi jövedelemadót havonta. Kérdésem, hogy milyen igazolást kell erről kiadnunk a magánszemélynek?

Mobilitási célú lakhatási támogatáshoz bérelt ingatlan áfa levonhatósága Kérdés

Cégünk áfaalany. Külföldi állampolgár munkavállalónk részére lakást szeretnénk bérelni. A bérbeadó 1000 Eur+rezsi+áfa összegért adja bérbe a lakást Kérdésünk, hogy cégünk levonhatja-e a számlában szereplő áfát, illetve elszámolhatja-e költségként a számla összegét, és milyen adóterhek terhelik? Köszönöm Mikro

Lakásbérlés anyacég munkavállalójának Kérdés

Tisztelt Szakértő! EU-beli anyacégünk egy munkavállalója havonta egy hetet Magyarországon tölt, mint szakértő segíti a cég munkáját. Erről a két cégnek szerződése is van, és az anyacég ki is számlázza cégünknek a szakértői díjat, valamint a felmerült (utazási, szállás-) költségeket. Kérdésem ehhez kapcsolódóan az, hogy ha a magyar cég bérel egy lakást, így kiváltva a szállodai költségeket, annak áfája levonható nálunk? Illetve kell-e ezután fizetünk kifizetőt terhelő adókat? Köszönettel.

Lakhatási támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik cégünk szeretne lakhatási támogatást/albérleti hozzájárulást fizetni az egyik munkavállalónak, aki a munkahelyétől 100 kilométerre lakik. Az ingázás elkerülése miatt kibérelt egy kis lakást a munkavállaló, a cég pedig havi 50 ezer forintot fizetne neki. Sajnos az ingatlantulajdonos nem köt szerződést sem a céggel, sem a munkavállalóval. Milyen módon lehet neki fizetni ebben a formában, hogy ne bérként adózzon a juttatás?

Szja-törvény – település fogalma Kérdés

Tisztelt Cím! Budapest XIV. kerületében van saját tulajdonú lakásunk, melyet szeretnénk bérbeadni, és bérelnénk egy nagyobb lakást a XI. kerületben. Az 1995. évi CXVII. törvény 17. § (5) alapján a más településen bérbevett lakás díjával csökkenthetjük a bérbeadásból származó bevételünket. A KSH 2011. évi népszámlálás módszertana alapján a település fogalma következő: Település A település fogalma a közigazgatási egységet alkotó helységet (a fővárost, a főváros kerületeit, a megyei jogú várost, a várost, a nagyközséget és a községet) foglalja magába. E meghatározás szerint jogosultak vagyunk csökkenteni a bevételünket, ha Budapesten belül, de más kerületben bérelünk lakást. Helytálló-e a fenti következtetésem, vagy van más jogszabály, mely eltérően határozza meg a település fogalmát? Fáradozásukat előre is köszönöm: Tisztelettel: Bekecsné Kovács Erzsébet

Beruházás áfa Kérdés

Ügyfelem (kft.) két lakást bérel iroda céljára egy társasházban. Mindkét lakás a cég tulajdonos ügyvezetője saját tulajdonú lakása, a cég szerződéssel, piaci áron bérli tőle az ingatlanokat. A cég megállapodott a társasházzal, hogy a házban épülő lift költségeinek felét a cég viseli mondván, hogy a 4 emeletből két emeleten a cég is érdekelt. A lakások elhelyezkedése: a 3. emeleten 3 lakás található, ebből egy a cég használatában, két lakás a cégtől független magánszemélyek által lakott, a 4. emelet teljes egészében a cég használatában van. A bérlő cég szeretné a neki kiszámlázott (50 százalékos) liftépítési költség teljes áfatartalmát levonni. Teheti-e? Üdvözlettel, CSK

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő munkavállaló szabadsága részmunkaidőnél

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Csedre jogosultság

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Lejáró gyed veszélyhelyzetben

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close