17 találat a(z) kockázati biztosítás cimkére

Munkáltató kockázati biztosítást köt a munkavállalókra Kérdés

A munkáltató kockázati biztosítást köt a munkavállalóira. Kell-e járulékot, adót fizetnie a munkáltatónak vagy a munkavállalónak?

Kockázati biztosítás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozással foglalkozó vállalkozásunk gépkocsivezetőire utasbiztosítást kötött, amely az idei évtől kezdve adóköteles jövedelemnek minősül mindkét fél részéről. Ezt meg is értettem, és több hozzászólást, szakértői véleményt is olvastam már a munkavállalókra munkáltató által kötött biztosítás témájában. Utolsó megerősítésként kértem a biztosítónktól is egy állásfoglalást, amelyben az szja-törvény 4. § (2a) bekezdésére hivatkozva magyarázta meg, hogy miért nem válik adókötelessé a biztosításunk. E szerint a biztosítás a magánszemély tevékenysége elvégzéséhez szükséges olyan szolgáltatás, amely nem keletkeztet bevételt. Önnek mi a véleménye erről a megközelítésről? Válaszát előre is köszönöm!

Biztosítási szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. ügyvezetője kockázati biztosítást kötött magára 2016-ban. 2019.01.01-től a biztosítás kedvezményezettje nem ő, hanem a cég. A kft.-nek nincs alkalmazottja. Kérdésem, hogy ebben az esetben valóban nem kell megfizetni a bérre vonatkozó szabályok szerint a biztosítási díj után az adókat és a járulékokat? Mely biztosítások, és milyen feltételekkel adókötelesek 2019-től? Milyen adóterheléssel? Köszönöm!

Kockázati biztosítás a cég által, nem munkavállalónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018-ban a cég (kifizető) kockázati biztosítást fizetett annak a tulajdonosnak, aki nem működik közre személyesen a társaság tevékenységében. Továbbá, a cég ennek a tagnak a családtagjaira is fizetett kockázati biztosítást 2018-ban, akik nem állnak semmilyen jogviszonyban a céggel. Milyen elbírálás alá estek az ilyen juttatások 2018-ban? Helyes-e ugyanúgy kezelni, mint a munkavállalók számára fizetett kockázati biztosítást? Válaszát köszönöm.

Kockázati biztosítás adózása 2019 évben Kérdés

A cég érvényes kockázati biztosítást fizet havonta. A biztosított és a kedvezményezett nem azonos. Ki adózik a bérnek minősülő juttatás után? Üdvözlettel: Ábrahám Ágnes

Kockázati biztosítás adózása 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan kell adózni a kockázati biztosítás díja után 2019-ben, ha a fizetendő biztosítási díj nem személyhez, hanem munkakörhöz kötött (például vezetők), azonban megállapítható az egyes munkakörre (illetve munkakört betöltőre) jutó biztosítási díj?

Kockázati biztosítások közterhei a biztosítottnál és a szerződőnél Cikk

Mekkora adót kell fizetni a kockázati biztosítás után a szerződőnek és a biztosítottnak 2019-ben különböző adózási módoknál? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Kockázati biztosítások adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéseimre szeretnék válaszokat kapni: 1. Amennyiben a kockázati (halál esetére szóló), illetve baleset- vagy egészségbiztosítás (kórházi napi térítés, műtéti szerződés, kritikus betegségre vonatkozó védelem) biztosítás szerződője a munkáltató, biztosítottja a munkavállaló és haláleseti kedvezményezett a díjfizető szerződő, milyen adó- egyéb járulékfizetési kötelezettség terheli a munkáltatót mint szerződőt és a biztosítottat (szja, eho, egészségügyi hozzájárulás stb.)? 2. Mekkora összeg számolható el költségként a szerződőnél? 3. Amennyiben a díjfizető kivás vagy katás cég, és nem számol el költséget, akkor kell-e adót, vagy bármilyen járulékot fizetni a kockázati biztosítás után céges szerződő esetén a szerződőnek, illetve a biztosítottnak? Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!!

Kockázati biztosítások adózása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi változásokról olvastam: (3) Az szja törvény 3. § 89. pontja helyébe a következő rendelkezés lép: (E törvény alkalmazásában az egyes fogalmak jelentése a következő:) „89. Adóköteles biztosítási díj: a) magánszemély biztosítottra kötött biztosítási szerződés alapján más személy által fizetett díj (ide nem értve a magánnyugdíjpénztár által biztosítóintézettől történő járadékvásárlás ellenértékét) a biztosított magánszemélynél,....... Ennek alapján, az alábbi kérdéseimre szeretnék válaszokat kapni: 1. Amennyiben a kockázati biztosítás szerződője a munkáltató, biztosítottja a munkavállaló és kedvezményezett a biztosított családtagja, Például: 20 ezer ft/hó befizetett díjat figyelembe véve, milyen egyéb járulékfizetési kötelezettség terheli a MUNKÁLTATÓT MINT SZERZŐDŐT és a Biztosítottat? (szja, eho, egészségügyi hozzzájárulás stb.) 2. Mekkora összeg számolható el költségként a szerződőnél, a fenti példát figyelembe véve? 3. Amennyiben a díjfizető: kivás vagy katás cég, és nem számol el költséget, akkor kell-e adót, vagy bármilyen járulékot fizetni a kockázati biztosítás után céges szerződő esetén a szerződőnek, illetve a biztosítottnak? Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!!

Koherenciazavarok a személyi jövedelemadóról szóló törvényben Cikk

A salátatörvényeket gyártók „tolvajnyelvének” bennfentes kifejezése a koherenciazavar, amely akkor áll elő, ha valamely jogi előírás ütközik egy vagy több másik előírással, és elhárítása csak az adott jogszabály módosításával lehetséges. A személyi jövedelemadó törvény jövőre hatályba lépő rendelkezései között találtunk kettőt.

Biztosítás adókötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy belföldi illetőségű vállalkozás (kft.), a munkavállalója számára egészségbiztosítást kíván kötni egy angol biztosítónál. A biztosítás szimplán egészségügyi ellátásra és kórházi kezelésre terjed ki. A biztosítási díj havonta 85 euró, az éves díja 1268 euró. A biztosítás határozott időre – egy évre – szól, bármikor felmondható, ha addig nem történt esemény. Visszavásárlási értéke nincs, a kedvezményezett a munkavállaló. Kérdésem, hogy ez tekinthető-e kockázati biztosításnak, ha a biztosító kizárólag a biztosítási esemény (baleset, betegség) bekövetkezésekor fizet? Ha igen, akkor alkalmazható-e az alábbi szabály? „Ilyen biztosítás esetén adómentes az ugyanazon díjfizető által ugyanazon biztosítottra tekintettel egy hónapra vonatkozóan a minimálbér 30 százalékát meg nem haladóan fizetett díj [szja tv. 1. számú melléklet 6.3. pont].„ Vagyis mivel a havi díj nem haladja meg a minimálbér 33 százalékát , adómentes mind a kifizető, mind a kedvezményezett számára? Amennyiben NEM a válasz, kérem segítségét a helyes eljárásban. Köszönöm

Mikor adóköteles, mikor adómentes a biztosítási díj? Cikk

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint, ha valamely személybiztosítás díját nem a biztosított magánszemély, hanem más személy fizeti, a biztosított magánszemélynél (akire vonatkozóan a díjfizetés történik) adóköteles jövedelem keletkezik, hacsak a törvény valamely külön rendelkezése értelmében az nem adómentes. Hogy is van ez? Vegyük sorra!

Az életbiztosítás és az üzemanyag költségei egyéni vállalkozónál Cikk

Az egyéni vállalkozó elszámolhat-e havi 500 kilométerig üzemanyagköltséget akkor is, ha nincs a tulajdonában személygépkocsi? Elszámolhat-e kockázati életbiztosítást, rokkantságra szóló kiegészítő biztosítást, nőknek szóló műtéti térítést nyújtó biztosítást, kritikus betegségekre szóló kiegészítő biztosítást, csonttörés esetén térítést nyújtó kiegészítő biztosítást? Olvasói kérdésekre Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Kit, mennyi adó terhel, ha a munkáltató fizeti a biztosítást? Cikk

Gyakran okoznak fejtörést az szja törvény biztosításokra vonatkozó szabályai. Különösen, ha a munkáltató a munkavállaló javára köti meg a szerződést, úgy, hogy a biztosítói kifizetésekre való jogosultságot fenntartja magának, majd utóbb a szerződés módosításával a munkavállalót lépteti maga helyébe.

Csoportos kockázati biztosítás Kérdés

A kft. a biztosítást 15 főre egyforma díjtétellel, két főre magasabb díjtétellel kötötte meg. A számlán is így külön bontva szerepel az összeg. Mindkét esetben alatta van a minimálbér 30 százalékának az egy főre, egy hónapra jutó összeg. Elszámolható-e ebben az esetben is nulla százalékosan a biztosítás mindkét csoportra? Köszönöm a választ.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ajándékba kapott ingatlan eladása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close