98 találat a(z) kisvállalkozói kedvezmény cimkére

Bérleti jog Kérdés

Ingatlanhoz kapcsolódó bérleti jog vásárlása figyelembe vehető-e az egyéni vállalkozónál kisvállalkozói kedvezményként, illetve az osztalékalap csökkenthető-e a bérleti jog nettó értékével? Szíves válaszukat várom, köszönettel.

Egyéni vállalkozó, fejlesztési tartalék, kisvállalkozói kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves tájékoztatásukat az alábbiakban részletezett - egyéni vállalkozóra vonatkozó - kérdésekkel kapcsolatosan: 1. Az 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban szja törvény) 49/B § (6) bekezdés f pontja alapján az egyéni vállalkozó a bevételét csökkentheti a fejlesztési tartalék összegével a bevétele összegéből a elszámolt költségek összegét meghaladó rész 50 százalékáig. 2. Az szja törvény 49/B § (7) rendelkezik az elhatárolt veszteség elszámolásának lehetőségéről. Eszerint a korábbi években elhatárolt veszteség maximum a vállalkozói osztalék alap 50 százalékáig számolható el. Kérdések: 1. Az egyéni vállalkozó a fejlesztési tartalékból milyen eszköz beszerzését valósíthatja meg? 2. Egy kereskedelmi vállalkozás, árufuvarozásra tehergépkocsit vásárolna a jövőben. Ezzel a beruhással a fejlesztési tartalék feloldható-e? 3. Amennyiben a fejlesztési tartalék címén 2014-ben a bevételt csökkenti az egyéni vállalkozó, majd 2015-ben megvásárolja a fent említett tehergépkocsit, akkor erre a beruhásra tekintettel figyelmbe vehet-e a vállalkozó kisvállalkozói kedvezményt? Kizáró körülmény-e, hogy ugyanaz az eszköz fejlesztési tartalék és kisvállalkozói kedvezmény okán is adómegtakarítást eredményez? 4. Mik a kisvállalkozói kedvezmény igénybe vételének feltételei egyéni vállalkozónál? 5. Alkalmazható egyidejűleg a fejlesztési tartalék bevételcsökkentő és az elhatárolt veszteség adóalap csökkentő hatása? Válaszukat köszönöm!

Szja, kisvállalkozó kedvezmény igénybe vétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó ebben az évben vásárolt egy ingatlant, melyet a vállalkozás irodának használ. Kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköz (üzemkörön belüli ingatlan), a tevékenysége irodához kötött. Kérdéseink: 1.) A megvásárolt ingatlan lakóház volt, a magánszemély tulajdonosok lakáscélra használták. A megvásárlás után irodai célra került átalakításra, az ingatlan után építményadó fizetési kötelezettség terheli a vállalkozást. A kisvállalkozói kedvezményt érvényesítheti-e az szja-bevallásban az ingatlanra tekintettel? 2.) Az adózás utáni vállalkozói jövedelmet csökkentő tételek között szerepeltethető, a kizárólag üzleti célt szolgáló, az üzleti év során értékcsökkenés alá vont tárgyi eszközök között az iroda nettó (nyilvántartási) értéke? 3.) Az egyéni vállalkozásnak van előző években képzett fejlesztési tartaléka, a fenti ingatlanra milyen feloldási lehetőségei vannak? Válaszát köszönjük.

Kisvállalkozás kamatkedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az társasági adóról (tao) szóló törvény 22/A §-a alapján igénybe vehető kisvállalkozások kamatkedvezményének visszafizetésével kapcsolatos. Egy cég 2011. március hónapban zárt végű pénzügyi lízingszerződést kötött, gépjármű-finanszírozásra. A gépjárművet 2011. 03. hónapban helyezték üzembe. A cég 2011. december 31-én kisvállalkozásnak minősült, így 2011. évben 80 ezer forint, 2012. évben 100 ezer forint és 2013. évben 60 ezer forint, összesen a 3 év alatt 240 ezer forint adókedvezményt vett igénybe a tao-törvény 22/A §-a alapján a fenti években megfizetett kamat 40 százaléka miatt. A gépjármű 2014. 09. hónapban balesetben összetört, melyben a cég dolgozója, aki a gépjárművet vezette, vétlen volt. A károkozó a felelősségét elismerte. A biztosító a gépjárművet totálkárosnak minősítette. Mivel a gépjármű az üzletkötő munkakörben dolgozó munkavállaló számára munkaeszköz, enélkül a munkáját nem tudta ellátni, a cégnek új gépjárművet kellett vásárolnia, melynek beszerzéséhez szükséges volt a roncs értékesítése 2014. 10. hónapban. A tao-törvény 22/A § szerint: Az adózónak az igénybe vett adókedvezményt késedelmi pótlékkal növelten kell visszafizetnie, ha a tárgyi eszközt az üzembe helyezésének adóévében vagy az azt követő három évben elidegeníti. Kérdéseim: – az előzőekben leírt, önhibán kívüli baleset esetén is vissza kell-e fizetni a cégnek az igénybe vett adókedvezményt? – a teljes, 2011., 2012. és 2013. évben igénybe vett adókedvezményt , azaz 240 ezer forintot vissza kell fizetnie?

Társasági adó Kérdés

Tisztelt Cím! Kft. vásárolt egy nem új ingatlant, az ehhez kapcsolódó vagyonszerzési illeték lehet-e kisvállalkozói kedvezmény?

Fejlesztési tartalék felhasználása Kérdés

Társaságunk 31 860 eFt-os beruházásához 60 %-os, 19 116 eFt támogatást kapott. A támogatásból 1 390 eFt de minimis támogatásnak minősül. A társaságnak van 2012-ben képzett, 6 997 eFt fel nem használt fejlesztési tartaléka. Kérdésem, hogy a fejlesztési tartalék a saját forrás fedezetéként felhasználható-e a beruházásnál? Kisvállalkozói kedvezményként milyen összeg vehető figyelembe adóalap-csökkentő tételként?

Autólízing Kérdés

Vállalkozó házi-gyermekorvos vagyok. Egy Renault Twingó gépkocsit lizingeltem. Kérdezném hogy számolható el a befizetett első díj és a havi részletek, igénybe vehetek -e valamilyen kisvállalkozói kedvezményt?

Kisvállalkozói kedvezmény - új autónál érdemes igénybe venni Cikk

Ha az egyéni vállalkozó úgy dönt, új autót vásárol, érdemes a kisvállalkozói kedvezményt igénybe vennie.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Visszaigényelhető áfa engedményezése kapcsolt félre

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Induló vállalkozás kkv-besorolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs