103 találat a(z) kisvállalkozói kedvezmény cimkére

Őstermelő adókedvezményei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy őstermelő borászattal foglalkozik. Az idei évben jelentős eredménye lett. A kérdésem az, hogy milyen adókedvezményeket tudnánk igénybe venni. Nem családi gazdaságban tevékenykedik, és nem szabad vállalkozási zónában van. A beszerzett eszközök teljes értékét ezért úgy tudom, nem lehet leírni. Létezik-e az őstermelőnél kisvállalkozói kedvezmény, vagy fejlesztési adókedvezmény, amit a bevallásba be lehetne állítani csökkentő tételként? Az egyéni vállalkozónál figyelembe vehető az évi beruházás értéke, de az őstermelői bevallásban nem látok ilyet. A bevétele meghaladta a 8 millió forintot. Várom válaszukat.

Kisválalkozói kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozó egyéni vállalkozóként szeretném tudni, hogy mi, fuvarozók is igénybe vehetjük-e (nem vagyunk-e kizárva belőle) a kisvállalkozói kedvezményt? Új tehergépjármű vásárlásával, annak árával szeretném csökkenteni az adóalapomat. Az idő rövidsége miatt fontos tudnom, hogy elég-e a kedvezményhez, ha csak kifizetem az autót, de birtokba venni csak januárban tudom?

Kisvállalkozói kedvezmény - bevételcsökkentés Kérdés

Mezőgazdasági boltot működtető egyéni vállalkozó a bolt fűtési rendszerét javíttatta, azaz új kazánt vásárolt. Élhet-e a kisvállalkozói kedvezménnyel, azaz csökkentheti-e a bevételét a kazán és munkadíj árával? Válaszukat köszönöm.

Egyéni vállalkozó – személygépkocsi vásárlása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Vállalkozói személyi jövedelemadózást alkalmazó orvos egyéni vállalkozó új személygépkocsit vásárol. A törvény alapján úgy látjuk, értékcsökkenést csak a bevétel 1 százalékáig számolhat el. Az Szja tv. 49/B § 13(b) pontja szerint úgy értjük, hogy kisvállalkozói kedvezményt viszont igénybe lehet venni, amennyiben a gépkocsi korábban nem volt használatban, az esetben is, ha nem személyszállítás vagy gépkocsi-bérbeadás a tevékenység. Jól értelmezzük-e a törvényt, ha igen, mekkora lehet az igénybe vehető kedvezmény összege?

Kisvállalkozói kedvezmény új beruházásnál Kérdés

A tulajdonos magánszemély, kérdés, hogy lehet-e külföldi magánszemély?

Kisvállalkozói kedvezmény és épületberuházás előlege Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnénk tudni, hogy az épületberuházásra adott előleg az előlegfizetés évére beszámítható-e kisvállalkozói kedvezménybe. Válaszukat előre is köszönöm.

Mezőgazdasági tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ültetvényre általánosságban igénybe vehető-e kisvállalkozói kedvezmény egyéni vállalkozóként, vagy van kizáró tényező? Mezőgazdasági tevékenységet végző, áfás adóalany a tavalyi évben januártól augusztus közepéig őstermelő volt, majd egyéni vállalkozó. Negyedéves áfás, minden az áfakötelezettség időpontjában lett elszámolva. Hogyan, mi alapján kell felosztania bevételeit, költségeit, kiadásait az szja-ban? Válaszát előre is köszönöm.

Kisvállalkozói kedvezmény de minimis rendszerében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó traktort szerzett be, ami 48 millió forintba került. Szeretné igénybe venni a kisvállalkozói kedvezményt. Bérmunkát végezne vele, elsősorban fakitermelés során más vállalkozóknak segítene be. Ő nem rendelkezik saját tulajdonú erdővel. Mezőgazdasági tevékenységet folytat, növénytermesztést és bérszántást végez. Kérdésként merült fel, hogy igénybe veheti-e a kisvállalkozói kedvezményt, és ha igen az szja-bevallás 13-08. lap melyik sorában kell feltüntetnie az összeget. Milyen összegkorlát vonatkozik rá a de minimis támogatások rendszerében? Válaszát előre is köszönöm.

Kisvállalkozói kedvezmény Kérdés

Egyéni vállalkozó a 2015. évre érvényesített kisvállalkozói kedvezményt egy gépjárműre. A jármű a 2017. évben totálkáros lett, roncsértéken értékesítésre került. A 2017. évben vásárolt egy új járművet a másik helyett. A vállalkozói kedvezményt miképpen kell számolni? A régit vissza kell-e fizetni, vagy van más lehetőség is, mivel lett helyette egy másik?

Egyéni vállalkozó kisvállalkozói kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó (aki mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozik) a 2017. évben egy szénatároló építését kezdte meg, amely üzembe helyezése várhatóan a 2018. évben fog megvalósulni. Kérdésem: A kisvállalkozói kedvezmény, mint egy beruházási adókedvezmény igénybe vehető-e a folyamatban lévő beruházásokra a 2017. évi bevallásban, ha a beruházás folyamatban van még? Mezőgazdasági vagy általános de minimis támogatásnak minősül az adókedvezmény? Köszönettel: Kanizsai Mónika

De minimis támogatás Kérdés

Tisztelt Cím! Elsődlegesen szőlőoltvány-előállítással és -forgalmazással foglalkozó egyéni vállalkozó kisvállalkozói kedvezmény címén csökkentheti-e bevételeit? Ezen kívül mezőgazdasági szolgáltató tevékenységet is végez. A beruházás, amelyre a kisvállalkozói kedvezményt igénybe venné, mindkét tevékenységét szolgálja. A kisvállalkozói kedvezmény de minimis támogatásnak minősül. Az EU-s rendelet a mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével foglalkozó ágazatra nem alkalmazható. A 200 ezer eurós (3 évi) értékhatár nála nem értelmezhető? Tárgyi eszköz beszerzésére felvett hitel után fizetendő kamat mint kisvállalkozások adókedvezménye érvényesíthető általa? Mezőgazdasági vagy általános de minimis támogatás keretében? Válaszukat előre is megköszönve, tisztelettel: Kérdező

Egyéni vállalkozó mezőgazdasági tevékenysége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó mezőgazdasági – növénytermesztési és állattenyésztési – tevékenységet folytat. Termőföldet vásárolt, kifizette 2017-ben, de a földhivatali bejegyzés átcsúszik a 2018. évre. 1. kérdés: a termőföld vásárlási értékével kisvállalkozói kedvezményként csökkenthető az adóalap? 2. kérdés: ha igen, akkor ebben az esetben, hogy nem kerül a nevére az ingatlan, csak a következő évben (nem a kifizetés évében), akkor is csökkenthető az adóalap a 2017. évben? Köszönettel: Ildikó

Kisvállalkozói kedvezmény feltétele Kérdés

Vállalkozás új tehergépjárművet vásárolt. A számlát az autókereskedő állitotta ki, az autónak már van rendszáma, s megtett 2000 kilométer van benne. Tekinthető-e ez új nemzetgazdasági beszerzésnek a társasági adó csökkentő tételénél, vagy ez már használtautó-értékesítésnek minősül?

Beruházási kedvezmény Kérdés

Tisztelt Adózóna! Mezőgazdasági egyéni vállalkozó a tavalyi évben kimerítette a kisvállalkozói beruházási kedvezményt, amely három évre elosztva 15 000 EUR, de minimis támogatásnak minősül. A kérdésem, hogy ebben az évben újra igénybe vehető-e ez a fajta kedvezmény. Az Szja törvény 49/B. §-a alapján erre vonatkozóan nem találtam utalást.

Kisvállalkozói kedvezmény visszafizetése Kérdés

Kedves Szakértő! Adott egyéni vállalkozó 2013-ban kisvállalkozó kedvezményt vett igénybe adott tárgyi eszközre. Mivel a pénzügyi forrásai nem tették lehetővé, ezért kénytelen volt idő előtt 2017 tavaszán eladni a tárgyi eszközt. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben a teljes összeget kell-e majd a bevallásban mint jogosulatlan kedvezményt visszafizetnie az akkori szja mértékkel, vagy csak az időarányos részt? Ilyen esetben van büntetőkamat is? Válaszát előre is köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs