163 találat a(z) kiküldetési rendelvény cimkére

Személygépkocsi bérlése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás tagja kiküldetési rendelvény alapján számol el költségtérítést a házastárs tulajdonában álló gépkocsi tekintetében. Cégautóadót nem fizet, mert a gépkocsi tulajdonosa és üzembentartója a házastárs. A házastárs bérleti díjat számlázna a vállalkozás felé. Ebben az esetben sem keletkezik cégautóadó-fizetési kötelezettség? A bérleti díjat csak adószámos magánszemélyként számlázhatja? Milyen adó, illetve járulék terheli azt? Várom szíves válaszukat! Köszönettel

Gépkocsi-költségelszámolás üzembentartó esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elszámolható-e kiküldetési rendelvény alapján költség azon gépjárműre, mely az adott személy tulajdonában van, de egy harmadik személy a forgalmiba bejegyzett üzembentartó? Köszönettel.

Üzleti utazás lakóhely, székhely, telephely Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gazdasági társaság székhelye az egyik tag lakása. Az lenne a kérdésem, hogy a kiküldetési rendelvény alapján hivatalos utazásnak minősül-e (és adómentesen kifizethető-e) a lakóhelyről (mint székhelyről) a telephelyre való be- és visszautazás? Köszönettel!

Kiküldetési rendelvény esetén fizethető kilométerdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a vállalkozás alkalmazottja, tagja üzleti célra használja a saját tulajdonú gépjárművét és kiküldetési rendelvény alapján kap költségtérítést, a költségtérítésben a NAV által közzétett norma alapján számított üzemanyagáron felül kilométerenként 9 vagy 15 Ft összeggel számolható-e az amortizáció? Segítségét, tanácsát előre is köszönjük.

Kiküldetési rendelvény használható-e? Kérdés

Üdvözlöm! Építőipari vállalkozás vagyunk, és van olyan munkavállalónk, aki a saját vagy házastársa tulajdonában lévő gépkocsit használja olyan célra, hogy az éppen aktuális építési területünkről (az ő adott napi munkahelyéről) elmegy valamilyen anyagot beszerezni, majd visszajön, és dolgozik tovább. Az így keletkezett üzemanyagköltségét megtéríthetem-e neki kiküldetési rendelvényen? Mert ez nem a klasszikus kiküldetés, de mégis szükség lenne a költségei megtérítésére. Ha viszont csak költségtérítésként fizetnénk ki neki, akkor az a bevallás alá eső jövedelme volna, és talán még cégautóadó-fizetési kötelezettséget is keletkeztetne. Mi lenne ebben az esetben a megoldás arra, hogy a költségeit megtérítsük? Köszönettel!

Kiküldetés mérnökök részére Kérdés

Tisztelt Hölgyem /Uram! Egy budapesti cég munkavállalói mérnökök, akik munkájukat nem a székhelyen látják el, hanem az éppen aktuális magyarországi projekthelyszínen. A munkaszerződésük szerint a munkavégzés helye Magyarország. Lehet-e nekik a saját gépjármű-használatra kiküldetést (kiküldetés rendelvényen) adni? Illetve az ő esetükben figyelembe kell-e venni az Mt. 53. § szerinti 44 napot/ év? A munkakörök és munkáltató nem változik? Előre is köszönettel.

Kiküldetési rendelvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. vezető tisztségviselője kiküldetési rendelvény alapján költségtérítést számolna el a jogszabály szerint igazolás nélkül elszámolható mértékben a meghatározott üzemanyag-fogyasztási norma alapján, a NAV által közzétett üzemanyagárral számított üzemanyagköltséget és a kilométerenkénti 15 forintot. Keletkezik-e cégautóadó-fizetési kötelezettség, illetve adómentes bevételnek számít-e a költségtérítés, ha a személygépkocsi a vezető tisztségviselő tulajdonában van és ő az üzembentartója is, illetve abban az esetben, ha a személygépkocsinak közeli hozzátartozó a tulajdonosa és az üzembentartója? Várom szíves válaszukat! Köszönettel

Egyéni vállalkozók, figyelem! Itt az idő áttekinteni a nyilvántartásokat Cikk

Útnyilvántartás, kiküldetési rendelvény, tárgyieszköz-nyilvántartás, beruházási és felújítási költség nyilvántartása, selejtezési jegyzőkönyv – dokumentumok, amelyeket érdemes alaposan felülvizsgálni, hogy ne egy esetleges adóhatósági ellenőrzés során derüljön ki, valami nem stimmel a papírokban.

Céges személyautó költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Céges személyautónál milyen költségek számolhatók el cégautóadó megfizetése esetében? 1. Lízingelt személygépkocsi. 2. Készpénzért vásárolt személygépkocsi. Kell-e útnyilvántartást vagy kiküldetési rendelvényt vezetni? Köszönöm válaszát.

Egyéni vállalkozó kiküldetési rendelvény Kérdés

Tisztelt Adózóna! Azt szeretném megkérdezni, hogy egyéni vállalkozó számolhat-e el költséget kiküldetési rendelvény alapján magának? Válaszukat előre is köszönöm!

Kiküldetési rendelvény Kérdés

Kiküldetési rendelvényt milyen kötelező formában kell előállítania egy cégnek? Lehetséges-e, hogy word dokumentumként állítja elő saját maga, nem programmal, de minden kötelező adatot tartalmaz a nyomtatvány, amit a rendelkezés ezzel kapcsolatban előír? Valamint ezeket a kiküldetési rendelvényeket szigorú számadás alá vonja, és pdf-formátumban archiválja?

Költségtérítéses kisokos – súlyos ára van, ha nem tudja Cikk

Kell vagy nem kell adót fizetni költségtérítés után? Hogy mikor igen és mikor nem, ezt foglaltuk össze. Ha nem tudja jól, annak súlyos az ára, itt azt is megtudhatja, mennyire.

Oktatási intézmény – kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni: több telephelyen működő oktatási intézmény tanárai saját gépkocsijukkal járnak a lakhelyüktől (mely nem az intézmény székhelye) 80-100 kilométerre lévő iskolákba oktatni, melyek az intézmény telephelyei. Kérdésünk, hogy kiküldetési rendelvénnyel utazási költségük elszámolható-e, mivel a telephelyek az adott tanítási időszakokban tömegközlekedéssel nem érhetők el, a 9 Ft/km költségtérítés pedig nem fedezi az üzemanyagköltséget? segítségét megköszönve, tisztelettel.

Személyautó tulajdonjogának igazolása Kérdés

Kiküldetési rendelvény alapján szeretnék a munkáltatómnál saját gépkocsihasználatot elszámolni. A tulajdonos én vagyok, de az üzemben tartó a fiam, így a forgalmi engedély, a kötelező felelősségbiztosítás is az ő nevén van. A törzskönyv van az én nevemen, de abban nem szerepel rendszám. Köszönöm a válaszukat.

Költségelszámolás lehetőségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk rendszeresen szállít a saját teherautóival Európa országaiba eszközöket, jellemzően a saját telephelyei között. Nem alkalmazottakkal bonyolítjuk a szállítást, hanem alvállalkozókat bízunk meg a sofőri feladatok ellátásával. Jellemzően egyéni vállalkozókról van szó. Az utak esetenként több naposak, felmerül szállásköltség, helyi utazási költség (taxi, vonaljegy stb.), amit a sofőrnek ki kell fizetnie készpénzben általában. A kérdésem az, hogy elszámolhatja-e a mi vállalatunk az ilyen utakkal kapcsolatos szállás, utazás, stb. költségeket vagy sem? Természetesen a mi cégünk nevére kiállított számlát kérünk minden esetben. Ugyanolyan kiküldetési rendelvényt kell a költségelszámoláshoz vezetni, mint egy alkalmazott esetén? Köszönöm a választ előre is.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégnév változása

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Nem közhasznú egyesület támogatásának igazolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31