160 találat a(z) kiküldetési rendelvény cimkére

Útnyilvántartás mellett szükséges-e kiküldetési rendelvényt kitölteni? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Saját személygépkocsiját a dolgozó rendszeresen használja hivatali célra. Általában belföldön (az úticél legtöbb esetben más település, mint a székhely), de néha egynapos külföldi útra is. Erről havonta útnyilvántartást ad le, ahol utankénti bontásban feltünteti az utazás napját, az úticélt, felkeresett üzleti partnert, a megtett kilométert. A cég a vonatkozó szabályok szerinti számítással fizeti ki részére a saját gépkocsi használat térítését. A cég egyéb térítést nem ad a dolgozónak ezen utazások kapcsán. Egy-egy hónapban az alkalmak száma meghaladhatja a tízet. Kérdésem, hogy az útnyilvántartás mellett szükséges-e kiküldetési rendelvényt is kiállítani? Válaszukat előre is köszönöm.

Kiküldetés alatt elromlott autó javítási költségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tulajdonosának tulajdonában lévő mikrobuszra, amit elsősorban eszközök szállítására használnak, a magánszemélynek ki lehet-e fizetni kiküldetési rendelvény alapján a költségeit? Ezen felül, ha kiküldetés alatt elromlik az autó, a kft. elszámolhatja számla alapján a javítás költségeit? Válaszát előre is köszönöm.

Kiküldetési rendelvény üzembentartó esetén II. Kérdés

Kedves Surányi Imréné! Június elején tettem fel Önöknek az alábbi kérdést. "Egy kft.-nek egy házaspár tulajdonosa van, akik egyben a vezető tisztségviselők is. A férj tulajdonában van egy személygépkocsi, a feleség pedig a gépkocsi üzemben tartója. Kérdésem az lenne, hogy az üzemben tartó vagy a gépkocsi tulajdonosa számolhat el (a jogszabályban meghatározott feltételekkel és mértékben) kiküldetési rendelvény alapján gépkocsi-használatot? Valamelyikük esetében keletkezik-e a cégnek cégautóadó-fizetési kötelezettsége?" Erre a kérdésemre köszönettel megkaptam kimerítő válaszát. Sajnos a kérdést pontatlanul tettem fel, mert kiderült, hogy a kft. tulajdonosai nem házasok. Ebben az esetben melyik cégtulajdonos számolhat el kiküldetési rendelvény alapján gépkocsi-használatot, úgy, hogy ne keletkezzen cégautóadó-fizetési kötelezettség? A gépkocsi tulajdonosa vagy az üzembetartó? Válaszát előre is köszönöm! F.Noémi

Bankkártyás külföldi vásárlások elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő lenne: El lehet számolni a külföldön kártyával történő fizetés esetén a nyugták alapján szállásköltségeket, illetve egyéb más költségeket, ha nincs róla számla csak nyugta? Kiküldetési rendelvény alapján is el tudom számolni? Nagyon köszönöm válaszát.

Külföldi napidíj: ennyi az elismert költség és ennyi az adóköteles rész Cikk

Hogyan számolható el a kft. ügyvezetőjének külföldi napidíja? – tudakolta Olvasónk. Kérdéseire Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

Utazási költségtérítés fizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy országos sportszövetség a válogatott sportolók részére az edzésre való utazás költségeit megtéríti. A költségtérítésben részesülő sportolók sem munkaviszonyban sem megbízási jogviszonyban nem állnak az országos sportszövetséggel. Milyen módon van lehetősége a sportszövetségnek az utazási költséget megtéríteni? Helyesen jár-e el a sportszövetség, ha kiküldetési rendelvény keretében téríti meg az utazási költségeket NAV-normával + 9 ft/km amortizációs költséggel számolva? Továbbá, akinek nincs saját autója, annál megoldás lehet-e útiköltségtérítés szintén NAV-normával számolva? Adó- és járulékfizetést von-e maga után az ilyen módon való költségtérítés fizetése, amennyiben a sportoló úgy nyilatkozik, hogy 100 százalék költségelszámolást választ, illetve van-e lehetőség 100 százalék költség elszámolásáról nyilatkozni? Válaszát előre is köszönöm!

Kiküldetési rendelvény üzemben tartó esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két kérdéssel fordulnék Önhöz. 1. Egy kft.-nek egy házaspár tulajdonosa van, akik egyben a vezető tisztségviselők is. A férj tulajdonában van egy személygépkocsi, a feleség pedig a gépkocsi üzemben tartója. Kérdésem az lenne, hogy az üzemben tartó vagy a gépkocsi tulajdonosa számolhat el (a jogszabályban meghatározott feltételekkel és mértékben) kiküldetési rendelvény alapján gépkocsi-használatot? Valamelyikük esetében keletkezik-e a cégnek cégautóadó-fizetési kötelezettsége? 2. Egy kft. tulajdonosa magánszemélyként bérel egy személygépkocsit,a melyet üzleti célra is használ. Számolhat-e el kiküldetési rendelvénnyel gépkocsi-használatot úgy, hogy ne kelljen a cégnek cégautóadót fizetnie? Ha ezt a személygépkocsit a cég nevére bérelné, akkor keletkezik-e cégautóadó-fizetési kötelezettsége, illetve a személygépkocsival kapcsolatosan felmerülő költségeket áfa nélkül elszámolhatja-e? Válaszát előre is köszönöm! F. Noémi

Külföldi napidíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. személyesen közreműködő tagja, aki a társaságában kereskedelmi igazgató, valamint egyben ügyvezető igazgató is, elszámolhat-e kiküldetési rendelvény alapján külföldi napidíjat? Ha igen, milyen összeget és milyen árfolyammal kell átszámítani forintra, ez után milyen adót, járulékot kell fizetni? A 1408-as bevalláson havonta be kell-e vallani? Amennyiben csak ügyvezető igazgató lenne a tag, elszámolható-e napdíj? Előre is nagyon köszönöm válaszát! Tisztelettel: Rné

Üzleti út költségeinek elszámolása egyéni vállalkozónál, ügyvezetőnél Cikk

Egyéni vállalkozó (és egyúttal ügyvezető) Olvasónk arról érdeklődött, miként számolhatja el üzleti utazásainak vasúti és étkezési költségeit. Kérdésére Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadónk válaszolt.

Katás egyéni vállalkozó költségtérítése Kérdés

Katás egyéni vállalkozót a megbízás ellátásához a megbízási díjon felül szerződés szerinti utazási költségtérítés is megilleti. A bevételei között elszámolta a költségtérítést is. Elfogadható-e elszámolási bizonylatként az utazási költségtérítésre a kiküldetési rendelvény, amit a megbízó állított ki, vagy ezen tételekről a megbízási díjon felül számlát kell kiállítania a katás egyéni vállalkozónak?

Munkába járás költségtérítése, kiküldetés Kérdés

Üdvözlöm Önöket! Kérdésem a következő lenne: Ha egy cégnek a székhelye Budapest, és a Siófokon lakó munkavállalója Tatabányán dolgozik, mert a cégnek ott van hosszabb ideig tartó megrendelése, akkor a munkavállaló a saját autójával történő napi ingázására (Siófok-Tatabánya) kiküldetési rendelvény alapján a 9 ft/km és az üzemanyagnorma szerinti költségtérítést kaphatja-e, vagy csak a 9ft/km jár? Esetleg függhet-e ennek megitélése attól, hogy mit tartalmaz a munkaszerződése a munka végzésének helyéről?

Külföldi kiküldetés – napidíj Kérdés

Egy dolgozónkat 1 hónapig Németországba kell küldeni, ottani számítástecnikai munkavégzés céljából. Kötelező napi díjat fizetni, ha igen, mennyit? A napi díjba beletartozik a szállás és utazási költség is, vagy azokat külön elszámolhatjuk költségnek? Vagy az összegyűjtött számlái alapján kiküldetési rendelvényre fizethetjük a kiadásait? A napidíjnak van-e felső határa, valamint milyen adóvonzata van?

Kiküldetési rendelvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy lehet-e alkalmazni a kiküldetési rendelvényt olyan estben, amikor a munkavállaló saját autóját használja a céges munka érdekében, és nem a székhelyre megy be (munkába járás), hanem otthonról, egyenesen a cég által meghatározott ügyfélhez megy dolgozni? A kérdés igazából arra irányul, hogy utóbbi eset munkába járásnak számít-e (tudtommal az nem elszámolható)? Köszönettel: Vasvári Erzsébet

Kiegészítő tevékenységű társasvállalkozó költségtérítése Kérdés

Tisztelt Cím! Kérdésem a következő: kiegészítő tevékenységű társasvállalkozó, aki az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, ha tagi jövedelmet nem vesz ki év közben, részére belföldi kiküldetési rendelvényen fizethető-e saját gépkocsi használat után költségtérítés a NAV által közölt üzemanyagárral?

Útnyilvántartás vagy kiküldetési rendelvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. ügyvezetője és egyben tulajdonosa szeretné elszámolni a cég érdekében felmerült üzemanyag-költségét a saját autóját használva. Kérdés, hogy kiküldetési rendelvényt lehet-e használni az üzemanyagszámla elszámolásával, és akkor a konkrét elköltött összeghez jut hozzá a tulajdonos, vagy útnyilvántartást kell-e vezetni a NAV üzemanyagárral és fogyasztási normával? Ha a megengedett mértékkel számolva tériti meg a cég a költségét, akkor fel kell-e tüntetni a magánszemély adóbevallásában, bevétele, kiadása ugyanannyi lenne, nem keletkezne jövedelme, de meg kell-e jeleníteni a bevallásban? Ekkor érinti-e a magánszemélyt a cégautóadó bevallása és megfizetése? Köszönöm válaszukat. Vajdáné Cserveni Andrea

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás

Széles Imre

tb-szakértő

Folyamatos munkarend (megszakítás nélküli)

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1