366 találat a(z) katás bt. cimkére

Beszámoló helyesbítése Kérdés

Segítséget szeretnék kérni az alábbi kérdésben. Egy bt.-nél kimaradt a 2018. évi könyvelésből egy bevételi számla, amely jelentős hibának tekintendő, mikrogazdálkodói beszámolóról van szó. A bt. a 2019. évben kataalany volt, tehát nem lesz mérlege – melynek középső sorában a helyesbítést le tudnám vezetni. Társaságiadó-vonzata – minimumadó miatt – nincs a hibának. Mi lenne a helyes javítási mód? Köszönöm.

Katás bt. több taggal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás bt.-t szeretnénk alapítani. A beltag nappali tagozatos egyetemista (nem ő az ügyvezető és nincs személyes közreműködés). Az egyik kültag lenne a kisadózó (személyes közreműködő), aki főállású katás egyéni vállalkozó. Ez a kültag lenne egyben az ügyvezető is. Az ügyvezetést nem munkaviszonyban, hanem megbízási jogviszonyban végezné. A másik kültag "csak" tag, nem dolgozna. Hogyan alakulna az egyes tagok járulékfizetési kötelezettsége? Köszönettel: Kissné

Kata keret betegállomány esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Katás bt. beltagja 3 hónap betegállományban volt, mert műtötték. A bt. működött ezen időszak alatt is, hisz van munkaviszonyban bejelentett alkalmazottja, aki után megfizetik a tb-kötelezettséget. Most a katabevallásnál szembesültem azzal, hogy miután a beltag 3 hónapig nem fizette az 50 e forintot saját maga után, sőt táppénzt is kapott, a bevételi keretét 3 millióval csökkentették. Kérdésem, hogy miért lehet ez jogszerű, hisz az alkalmazott dolgozott és utána a járulék- és adókötelezettség is teljesítve lett. Szíves válaszukat köszönöm! Tisztelettel: Béradmin Kft.

Katás bt.-ből csak egyik tulajdonos vesz ki jövedelmet, lehet? Kérdés

Katás bt.-nek 2 tagja van. Csak az egyik tag fizeti meg a katát és az összes jövedelmet ő veszi ki a bt.-ből katás jövedelemként, havonta változó összegben, amennyi bevétel éppen volt. A másik tag semmilyen jövedelmet nem kap, kvázi osztalékot sem. Ez így lehetséges? Hivatkozna a jogszabályra is? Köszönettel

Bizományos értékesítés elszámolása katás vállalkozásnál Cikk

Olvasónk katás bt. keretei között bizományos értékesítést is végez. De lehet-e bizományos értékesítésnek tekinteni azt a konstrukciót, ahol a bizományosi jutalék elszámolása előre történik? Olvasónk kérdésére Szipszer Tamás adószakértő adott választ.

Katás bt. ingatlanértékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Evás bt. 2003-ban egy tag által befizetett kölcsönből megvásárolta egy üzletként nyilvántartott ingatlan 50 százalékos tulajdoni részét 13,5 millió forintért. (A vételár 1,7 millió forint áfát tartalmazott.) Az ingatlan kizárólag vállalkozási tevékenység céljára használt (székhely). A bt. 2020.01.01-jétől bejelentkezett a kata adózás alá és alanyi mentességet választott. A bt. márciusban szeretné eladni az ingatlan tulajdont (becsült piaci ára 30 millió forint). Az eladási szerződés szerint a vételár 3 év alatt egyenlő részletekben fizetnék meg. Figyelembe kell-e venni a katás bevételben az ingatlan vételárát? Jól értelmezzük, hogy az értékesítés nem lesz áfás, és kérdezzük, hogy felmerül-e bármilyen adókötelezettség az ingatlanértékesítéssel összefüggésben? Ha szükségessé válik, és a tulajdonos a bt. év végével végelszámolással történő megszüntetéséről dönt, hogyan befolyásolja az ingatlan ügylet miatt az adókötelezettségét? Köszönettel

Ügyvezetéstől eltiltott személy kata alá jelentkezne Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás bt. kültagja egy másik vállalkozásban felmerült probléma miatt egyelőre el van tiltva az ügyvezetéstől. A katás bt.-ben szeretne közreműködő kültagként kisadózó lenni. Van ennek akadálya? Válaszát köszönöm szépen. Bogoly Katalin

Kiskorú bt.-kültag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiskorú kültaggal rendelkező bt.-nél, belépve a kisadózói körbe, bejelenthető a kiskorú kültag mint kisadózó? Ha igen, fő- vagy mellékfoglalkozásban? A kiskorú 10 éves, általános iskolás. Válaszát előre is köszönöm!

Katás bt. + ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás bt. beltagja magánszemélyként ingatlant ad bérbe. A bt. áfa tekintetében alanyi mentes. Ebben az esetben össze kell-e vonni a bevételeket? Ha igen, és amennyiben az összevont bevétel (bt. + ingatlabérbeadás magánszemélyként) meghaladja a 12 millió forintot, akkor áfásan kell számláznia a bt.-nek? Válaszát előre is köszönöm.

Katás bt.-ben a kisadózó beltag jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás bt.-ben (bevételi nyilvántartást vezet) a beltag a kisadózó. Van-e jövedelemkorlát számára, mennyi ("bért ) jövedelmet vehet fel mint kisadózó? A másik kérdésem, ha személyesen nem közreműködő kültag jövedelmet vesz fel, akkor az 15 szja-val és 17,5 százalék szochóval adózik? Jól tudom-e, hogy a kültagnak, ha személyesen nem közreműködik a bt. tevékenységében, akkor nem kötelező jövedelmet (osztalékot) kivennie? Köszönöm válaszát.

Alanyi mentes katás árubeszerzése Kérdés

"Alanyi mentes, katás bt. Lengyelországból vásárolt árut értékesít" kérdéshez van még egy kérdésem. 10 ezer euró alatti beszerzésnél is kell az áfabevalláson adatot szolgáltatnia? Ha meghaladta a 10 ezer euró beszerzést, az egyébként belföldről beszerzett áru értékesítése után is keletkezik áfafizetési kötelezettsége, attól függetlenül, hogy egyébként a bevétele nem haladja meg a 12 milliót? Köszönöm.

Ingatlan bėrbeadása Kérdés

Tisztelt Szakėrtő ! Egy katás bt. társas vállalkozó beltagja bérbeadhatja-e a saját tulajdonú ingatlanát? Köszönöm válaszát!

Katás bt. ingatlant ajándékoz a beltagnak Kérdés

Katás bt. szeretne a beltagjának a bt.-ben levő nem lakás célú ingatlant ajándékozni. Adózási szempontból mi a helyzet?

Bt. 2020. január 1-jétől katás adózó szeretne lenni Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaságnak egy beltagja és egy kültagja van. Szeretne katás adózó lenni 2020. január 1-jétől. A cégnek van felhalmozott nyeresége. A nyereséget ki kell venni? Hogyan kezdjünk hozzá? Van határideje a bejelentésnek? Köszönjük tisztelettel válaszát. Üdvözlettel.

Kisadózó halála Kérdés

Az alábbi kérdésben kérem az önök segítségét: Egy betéti társaságnak egy beltagja és egy kültagja van. A beltag a kisadózó, a kültag megbízási szerződéssel végez munkát a vállalkozásban. A beltag elhalálozott. Milyen lehetőség van arra, hogy a társaság ne veszítse el a kataalanyiságát? A kültag legyen kisadózó a bt.-ben a halálesetet követő naptól addig, amíg nincs újabb beltag?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Repoharak helyes pénzügyi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Csed/gyed ellátási alap

Széles Imre

tb-szakértő

Szolgálati nyugdíj melletti munkavégzés

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs