366 találat a(z) katás bt. cimkére

Katás bt. kedvezmény – 2. kérdés Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2020_4_23_Katas_Bt_Covid19_enyhites_dxp Fenti kérdésemre köszönöm a gyors választ, de sajnos még mindig van ami nem teljesen világos. Ugyanis az említett katás bt. kizárólag egy tevékenységből (TEÁOR 9609) szerzett bevételt, mely nem tartozik a mentesített tevékenységek közé. Mivel azonban sok tevékenység szerepel a törzsadataiban (sok mentes is), így gondolom a NAV ez alapján törölte a kata kötelezettséget. Tehát a bt. semmilyen mértékben nem folytat a rendeletben szereplő kedvezményezett tevékenységet. Így maradt az eredeti kérdésem, hogy mit tegyen ebben az esetben a cég? Ezek szerint ha például márciusban lett volna 1 db olyan számlája, amelyben egy kedvezményezett tevékenység szerepel, akkor már mentesülne is a katafizetés alól, függetlenül attól hogy a bevételei 99 százaléka nem kedvezményezett tevékenységből van. Jól értelmezem? Előre is köszönöm a segítséget!

Katás bt. – Covid-19 miatti kedvezmény Kérdés

Adott egy katás bt., akinek az adófolyószámláján megjelent COVID-19 nemzetgazdasági enyhítés címszóval a 3. havi havi kata törlése. Gondolom, ez azért történhetett, mert a tevékenységi körei között szerepelt olyan, ami miatt mentességet kapott. Viszont a rendelet szerinti főtevékenysége (vagyis amiből az elmúlt 6 hónapban a legtöbb bevétele keletkezett) nem tartozik a mentesített tevékenységi körök közé. Ebben az esetben mi a teendő? A bt.-nek kellene külön kérni, hogy ne törölje a NAV a katakötelezettségét? Gondolom, ez egy utólagos ellenőrzésnél derülhetne ki, ahol igazolni kellene a tényleges főtevékenységet? A cég befizette a havi katát, így most túlfizetése van a folyószámla szerint.

Katás bt. végelszámolna Kérdés

Tisztelt Szakértő! A jelenlegi helyzetben egy katás bt.-nek visszamondták az eddigi szerződéseit, és mivel mint bt. szünetelésre nincs lehetősége, megszüntetné a cégét. A végelszámolás kezdő időpontja május 1-je lenne. A bt. beltagja lenne a végelszámoló, de neki nincs máshol heti 36 órát meghaladó munkaviszonya, a bt.-ben fizette az 50 ezer forintos katát. Ha ő lesz a végelszámoló, és a cég visszakerül a tao hatálya alá a végelszámolási időszakra, akkor neki, mint bt.-beltagnak és mint végelszámolónak, keletkezik járulékfizetési kötelezettsége a bt.-ben? Köszönöm szépen a segítséget!

Tartós felmentés alatti munkavállaló katás bt.-t alapít Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy munkavállaló, akinek a munkáltatója felmondott 2019. november 1-jén, felmentették a munkavégzés alól. Született közöttük egy megállapodás, hogy 2019. november 1-jétől 2021. április 30-áig tartós felmentésbe helyezik a munkavállalót, a tartós felmentés ideje alatt távolléti díjat kap. Katás bt.-t szeretne alapítani, ő lenne a beltag. Az lenne a kérdésem, hogy elég-e neki a 25 ezer Ft-ot fizetnie, annak ellenére, hogy a munkavégzés alól fel van mentve, tehát nincs heti 36 órát meghaladó munkaviszonya, viszont a munkahelye havi 300 ezer Ft összegű távolléti díjat fizet a részére. Válaszát előre is köszönöm!

Kata bt.-beltag nem kedvezményezett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Villanyszereléssel foglalkozó bt. katás beltagja milyen kedvezményben részesülhet, ha a járvány miatt egyáltalán nincsenek megrendelések és két kis gyerekre kell otthon vigyáznia? Az általa végzett tevékenység nem szerepel a mentesített körben. Köszönöm.

Katás bt. – alkalmazotti kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás bt. alkalmazottjára érvényesíthető a járulékkedvezmény? Fodrászat, szépségápolás 9602 a bt. tevékenységének TEÁOR száma. Kivás cég alkalmazottjaira érvényesíthető a járulékkedvezmény? 8622 Szakorvosi járóbeteg-ellátás a cég tevékenysége. Köszönöm, üdvözlettel: Horváthné Kádár Andrea

Katás bt.-beltag/ügyvezető – tevékenység szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás bt. beltagja személyesen nem működik közre, a társasági szerződés szerint egyben ügyvezető is. Heti 8 órás foglalkoztatása mellett havi 25 ezer forint katát fizet. Lehetne-e a beltag katás státuszát szüneteltetni, s ebben az esetben milyen módon működhetne a bt., például az ügyvezetői feladatokat megbízási szerződéssel, nulla forintos díjazással el lehetne-e látni, vagy milyen más mód lehetne jelenleg a költségek csökkentésére? Kültag személyes közreműködést végez kata hatálya alatt, havi 50 ezer forintot fizet, más tevékenysége nincs. Köszönöm gyors, segítő válaszát.

Kata alatti tárgyieszköz-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sajnos nem vagyok tisztában a folyamattal: mit, mikor, hogyan kell tennem a következő ügyben: Katás bt. eladná a korábban nem katásként vásárolt irodát és telket, és egy később épített garázsát. Beszerzéskor áfát nem igényeltünk vissza, mert magánszemélytől történt a vásárlás, a garázs építésekor áfát igényeltünk vissza, de áfafizetési kötelezettségünk nincs ez ügyben, mivel az áfakövetési időszakon túl vagyunk. Mindezek a történések 2008 előttiek. 2009-től alanyi adómentesek lettünk, és 2017-től áttértünk katára. Ez évben meg akarjuk szüntetni a bt.-t, és emiatt a fenti ingatlanok eladásra kerülnek. a vevő magányszemély. Kérdéseim: – Kell-e számlát kiállítani, vagy elég az ügyvéd által készített adásvételi szerződés? – Ha kell számlát írnom, az áfa megnevezése alanyi adómentes? – Megszűnéskor tudom, hogy vissza kell lépni a társasági adó hatálya alá. Ön szerint ez az ingatlaneladás a kata időszakában történjen, vagy előnyösebb, ha a társasági adós időszakban teszem? Az ingatlanértékesítés bevétele beleférne az időarányos katába. Már nézegettem hasonló kérdéseket, és ott azt olvastam, hogy tárgyieszköz-értékesítés esetén az alanyi adómentes adózó nem járhat el áfamentes minőségében. Ez azt jelenti, hogy alanyi mentes katásként nem is lehet eladni, csak akkor, ha visszalépek a társasági adó hatálya alá? Teljes káosz ez az esemény. Legyen szíves részletes eligazítást adni! Köszönettel várom válaszát.

Katás bt. beltagja mentesülhet -e az adófizetés alól a kiemelt tevékenyésgi körök szerint Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás bt. tevékenységi körében szerepel a 8. víz-, gáz-, fűtés-, légkondicionáló-szerelés (TEÁOR és TESZOR 4322). (Nem ez a főtevékenység.) A bt. beltagja főállású katás tagként ebben a tevékenységi körben dolgozik. Vonatkozik-e rá a mentesülés az adó fizetés alól? Köszönettel!

Katás bt. kültagja személyes közreműködését szüneteltetné Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás bt. beltagja és egyben ügyvezetője heti több mint 36 órás munkaviszonya mellett 25 ezer Ft katát fizet. A bt. kültagja, aki személyes közreműködő, egyéni vállalkozóként is katás. Egyéni vállalkozóként havi 50 ezer Ft-ot, a bt. kültagjaként havi 25 ezer Ft katát fizet. A kialakult veszélyhelyzet miatt a kültag egyéni vállalkozói tevékenységét szüneteltetni szeretné, valamint lehetséges-e a bt.-ben is a veszélyhelyzet miatt a személyes közreműködés szüneteltetése oly módon, hogy csak az ügyvezető 25 ezer Ft-os kata kötelezettsége maradna meg. Lehetséges-e a kültag bt.-ben történő szüneteltetése, s ha igen, milyen következményekkel jár? Milyen lehetőség lenne költségcsökkentésre, erre a nehéz időszakra vonatkozóan ?

Mit tehet a katás bt.? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a katásként bejelentett bt. kültagra vonatkozik, ha kijelentkezik a kata alól a válság idejére, mikor lehet visszajelenteni a kata alá, ha újra rendesen lesz bevételük? Köszönettel: Juhászné

Katás bt. szünetelés Kérdés

Katás bt-.ben (alanyi mentes) 1 fő tulajdonos, -ügyvezető főfoglalkozásban és 1 fő 4 órás munkaviszonyban dolgozik. A jelen körülmények következtében a csökkentett nyitvatartás miatt, továbbá az üzletház bezárása miatt a kereskedelmi-szolgáltató tevékenységet nem tudják folytatni. Kérdésem: lehet-e a bt.-t szüneteltetni, illetve a részmunkaidős dolgozóval mi a teendő, ha elbocsátani sem akarják de anyagilag sem tudják díjazni? Köszönöm válaszát.

Idősgondozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás bt. egyik tagjának édesanyja napi segítségre szorul. Egy hölgy van vele, akinek nincs munkaviszonya. Szeretnének neki segíteni, és munkaviszonyban bejelenteni. Hogyan lehetséges ez? Magánszemélyként vagy esetleg a bt.-ben? Ha bejelentem a bt.-be a tevékenységet, fel lehet venni alkalmazottként a hölgyet? Magánszemélyként hogyan lehet bejelenteni munkaviszonyra? Ezt ugyanúgy kell, mint a társaságoknak? Utána havonta kell bevallást beadni (08-as)? Köszönettel: Fidler Gáborné

Koronavírus: bevételkiesés katás bt.-nél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, legyen kedves segíteni az alábbi kérdésben. Egy magyar DJ a koronavírus okozta járvány miatt nem tud fellépni külföldön (a rendezvényeket lemondták), Magyarországon pedig a 100 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani. A külföldi-belföldi korlátozás feloldásáig nem lesz bevételszerző tevékenysége. A DJ betéti társaságban végzi a tevékenységét, nem egyéni vállalkozó, és ktás adóalany. Mivel nem egyéni vállalkozó, nem tudja szüneteltetni a tevékenységét. Van-e megoldás arra, hogy a katát addig, ameddig nem dolgozik, mert nem tud fellépni, ne kelljen fizetnie? Hálásan köszönjük a segítségét!

Kata osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Katás bt. kültagja (ki adózóként be nem jelentett) részére kifizetett pénz az szja-törvény 66. § (1) af) pontja alá tartozó kifizetésnek minősül-e ? Köszönettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Repoharak helyes pénzügyi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Csed/gyed ellátási alap

Széles Imre

tb-szakértő

Szolgálati nyugdíj melletti munkavégzés

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs