21 találat a(z) külföldi illetőségű cimkére

Külföldi illetőségű magyar állampolgár megbízási díja Kérdés

Külföldi adóügyi illetékességű személy adózása Kérdés

Adózási határidők 2022. május 2-8. Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Adatszolgáltatási határidő Esemény

Külföldi illetőségű munkavállaló magyar munkaviszonya Kérdés

Svájci dolgozó delegálása Magyarországra Kérdés

Külföldi illetőségű magánszemély így mentesülhet a magyar szja-bevallás benyújtása alól Cikk

Közeledik április 30-a, mely időpontig van lehetősége a külföldi illetőségű magánszemélynek nyilatkozatot benyújtani az adóhatóság részére.

Külföldi illetőségű adóalany Magyarországi adója Kérdés

Olasz tag osztalékfizetése II. Kérdés

Külföldi illetőségű személy részére kifizetett megbízási díj Kérdés

Indiai ügyvezető magyar cégben Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy magyar székhelyű és adószámú kft.-ben indiai állampolgár az ügyvezető. Az ügyvezetést megbízásos jogviszonyban látja el. Köteles-e a kft. a magyar járulékokat megfizetni az indiai ügyvezető után, ha ő maga nem tartózkodik Magyarországon, magyar lakcíme sincs? Kérem, jogszabályi hivatkozással adja meg válaszát! Köszönettel.

Külföldi illetőségű magyarországi jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy külföldi illetőségűnek számító (lakcíme és jövedelmének nagy része németországi), magyarországi kft.-ben ügyvezető tiszteletdíjának tb- és szja-kötelezettségei kapcsán szeretnénk kérdezni, hogy mivel Németországban biztosított, itt nem kellene a tiszteletdíja után sem járulékokat, sem szochót, illetve szakképzési hozzájárulást fizetni? Ehhez milyen dokumentumokat, igazolásokat/nyilatkozatot kell bekérni tőle a bérszámfejtés részéről? Elég, ha ő nyilatkozik, vagy szükség van Németországból származó hivatalos igazolásra? Ha nincs Magyarországon bejelentett lakcíme, akkor szükség van a NEAK felé a német biztosítottságáról adatot szolgáltatni, vagy magyar lakcím híján passziválni fogják egy idő után? Ha nincs magyarországi lakcíme, akkor az egészségügyi szolgáltatási járulékot sem fogják számonkérni rajta, akkor sem, ha nem jelentette le a német biztosítottságát a NEAK felé? Szja tekintetében a megbízási díj Magyarországon adózik, így mindenképpen szükség van a magyar adóazonosító jelére, nincs mód a passziválására, jól gondoljuk? Köszönöm válaszukat.

Külföldi illetőségű személy részére megbízási díj fizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk szakmai rendezvényén külföldi illetőségű (holland, német, finn) személyek fognak előadni. Az előadásért megbízási díj kerül számfejtésre részükre. A megbízási díj szja-, járulék- (nyugdíjbiztosításijárulék-, egészségbiztosításijárulék-) és szochoterheinek megállapításához szeretnék segítséget kapni. Köszönettel: Gy. B. Judit

Külföldi illetőségű magánszemély – üzletrész-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi illetőségű kft. külföldi magánszemély tulajdonosa a társaságban lévő üzletrészét el kívánja adni Magyarországon bejegyzett gazdasági társaság részére. Az szja-törvény szerint a kft.-üzletrész eladása értékpapír-eladásnak minősül, így a szerzéskori érték és az eladási ár között keletkező árfolyamnyereség után kell 15 százalék szja-t fizetni. Mivel az eladó magánszemély brit illetőségű, ezért figyelemmel kell lenni a kettős adóztatásról szóló egyezményre, mely az elidegenítésből származó jövedelmek adóztatásáról is szól. Az egyezmény – értelmezésem szerint – az üzletrész (mint ingó értékpapír) eladását a külföldi magánszemély hazájában adóztatandó jövedelemnek tekinti, az ottani adókulccsal. Jól értelmezem-e a 2011. évi CXLIV. törvény:a Magyar Köztársaság és Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága között a jövedelem- és a tőkenyereség-adók területén a kettős adóztatás elkerüléséről és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról szóló, Budapesten, 2011. szeptember 7. napján aláírt egyezmény előírásait? Köszönettel: Borsosné Pál Ildikó

Hogyan járunk el helyesen, ha a külföldi nem hoz igazolást? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mi a helyes eljárás abban az esetben, ha olyan külföldi illetőségű személlyel kötünk megbízási szerződést, aki csak a külföldi lakcímkártyájával akarja igazolni a külföldi illetőségét, és nem hajlandó az illetősége szerinti ország adóhivatalától illetőségigazolást kérni? Hogyan járunk el helyesen akkor, ha a külföldi illetőségű személy az országában biztosított (állami tisztviselő), majd nálunk munkaviszonyt létesít, de A1 igazolást nem hajlandó küldeni nekünk? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel B.Gy.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Biztosítás szüneteltetése

Széles Imre

tb-szakértő

Kártérítés bizonylatolása és adóvonzata

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Mikrogazdálkodó kiva hatálya alatt

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs