15 találat a(z) külföldi illetőségű cimkére

Külföldi illetőségű magánszemély így mentesülhet a magyar szja-bevallás benyújtása alól Cikk

Közeledik április 30-a, mely időpontig van lehetősége a külföldi illetőségű magánszemélynek nyilatkozatot benyújtani az adóhatóság részére.

Külföldi illetőségű adóalany Magyarországi adója Kérdés

Olasz tag osztalékfizetése II. Kérdés

Külföldi illetőségű személy részére kifizetett megbízási díj Kérdés

Indiai ügyvezető magyar cégben Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy magyar székhelyű és adószámú kft.-ben indiai állampolgár az ügyvezető. Az ügyvezetést megbízásos jogviszonyban látja el. Köteles-e a kft. a magyar járulékokat megfizetni az indiai ügyvezető után, ha ő maga nem tartózkodik Magyarországon, magyar lakcíme sincs? Kérem, jogszabályi hivatkozással adja meg válaszát! Köszönettel.

Külföldi illetőségű magyarországi jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy külföldi illetőségűnek számító (lakcíme és jövedelmének nagy része németországi), magyarországi kft.-ben ügyvezető tiszteletdíjának tb- és szja-kötelezettségei kapcsán szeretnénk kérdezni, hogy mivel Németországban biztosított, itt nem kellene a tiszteletdíja után sem járulékokat, sem szochót, illetve szakképzési hozzájárulást fizetni? Ehhez milyen dokumentumokat, igazolásokat/nyilatkozatot kell bekérni tőle a bérszámfejtés részéről? Elég, ha ő nyilatkozik, vagy szükség van Németországból származó hivatalos igazolásra? Ha nincs Magyarországon bejelentett lakcíme, akkor szükség van a NEAK felé a német biztosítottságáról adatot szolgáltatni, vagy magyar lakcím híján passziválni fogják egy idő után? Ha nincs magyarországi lakcíme, akkor az egészségügyi szolgáltatási járulékot sem fogják számonkérni rajta, akkor sem, ha nem jelentette le a német biztosítottságát a NEAK felé? Szja tekintetében a megbízási díj Magyarországon adózik, így mindenképpen szükség van a magyar adóazonosító jelére, nincs mód a passziválására, jól gondoljuk? Köszönöm válaszukat.

Külföldi illetőségű személy részére megbízási díj fizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk szakmai rendezvényén külföldi illetőségű (holland, német, finn) személyek fognak előadni. Az előadásért megbízási díj kerül számfejtésre részükre. A megbízási díj szja-, járulék- (nyugdíjbiztosításijárulék-, egészségbiztosításijárulék-) és szochoterheinek megállapításához szeretnék segítséget kapni. Köszönettel: Gy. B. Judit

Külföldi illetőségű magánszemély – üzletrész-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi illetőségű kft. külföldi magánszemély tulajdonosa a társaságban lévő üzletrészét el kívánja adni Magyarországon bejegyzett gazdasági társaság részére. Az szja-törvény szerint a kft.-üzletrész eladása értékpapír-eladásnak minősül, így a szerzéskori érték és az eladási ár között keletkező árfolyamnyereség után kell 15 százalék szja-t fizetni. Mivel az eladó magánszemély brit illetőségű, ezért figyelemmel kell lenni a kettős adóztatásról szóló egyezményre, mely az elidegenítésből származó jövedelmek adóztatásáról is szól. Az egyezmény – értelmezésem szerint – az üzletrész (mint ingó értékpapír) eladását a külföldi magánszemély hazájában adóztatandó jövedelemnek tekinti, az ottani adókulccsal. Jól értelmezem-e a 2011. évi CXLIV. törvény:a Magyar Köztársaság és Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága között a jövedelem- és a tőkenyereség-adók területén a kettős adóztatás elkerüléséről és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról szóló, Budapesten, 2011. szeptember 7. napján aláírt egyezmény előírásait? Köszönettel: Borsosné Pál Ildikó

Hogyan járunk el helyesen, ha a külföldi nem hoz igazolást? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mi a helyes eljárás abban az esetben, ha olyan külföldi illetőségű személlyel kötünk megbízási szerződést, aki csak a külföldi lakcímkártyájával akarja igazolni a külföldi illetőségét, és nem hajlandó az illetősége szerinti ország adóhivatalától illetőségigazolást kérni? Hogyan járunk el helyesen akkor, ha a külföldi illetőségű személy az országában biztosított (állami tisztviselő), majd nálunk munkaviszonyt létesít, de A1 igazolást nem hajlandó küldeni nekünk? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel B.Gy.

Osztalék adója külföldi illetékességű magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan kell adóznia Magyarországon szerzett osztalékból annak a magánszemélynek, akinek van román illetőségi igazolása, A1 nyomtatványa (egyezmény szintén), aki magyarországi kft.-ből részesül osztalékjövedelemben? Gyors válaszát tisztelettel megköszönöm!

Külföldi illetékességű tag megbízási díja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi cég tulajdonosa külföldi illetékességgel bír, jelenleg Nagy-Britanniában dolgozik főállásban. Ha megbízási díjat vesz fel a cégétől Magyarországon, akkor kell-e járulékokat fizetni a megbízási díjból, vagy csak jövedelemadót kell vonni? Ugyanez a kérdés a kifizetendő osztalékkal kapcsolatban, kell-e ehót vonni tőle? Szíves válaszát előre is köszönöm.

Sportbírói díjazás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar sportszövetség Magyarországon tartott világversenyén külföldi állampolgárságú bírókat alkalmazott. A nemzetközi szövetség által meghatározottak alapján a külföldi illetőségű bírók részére a verseny időtartamára (7 napra) 350 euró összeget fizetett ki. Kérdésem: hol és hogyan adózik, illetve milyen járulékfizetési kötelezettség keletkezik ezen jövedelem után? Sz. László

Külföldi illetőségű családi adókedvezménye, családi pótléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem első részében az illetőség és az adózás helyes megállapításáról szeretnék kérdezni. Olasz-magyar kettős állampolgár, mindkét államban rendelkezik állandó lakóhellyel, de többségi tartózkodási helye Olaszországban van, férje, gyermekei ott laknak, de Magyarországon végez fordítói munkát részmunka-szerződéssel. A munkáltató magyar cégnek nincs Olaszországban telepe, az alkalmazás költségét a cég viseli. A kettős egyezmény 15. cikk szerint olasz illetőségű, de Magyarországon adózó személyről van szó, véleményem szerint. Második kérdés: Ez esetben megilleti-e a magyar jövedelem után a családi adókedvezmény és a családi pótlék? Olaszországban nincs jövedelme, és a férj sem kap, illetve nem vesz igénybe ilyen adókedvezményt a vállalkozói jövedelme után. Továbbá családi pótlékot sem kapnak Olaszországban. Ha igénybe vehető a kedvezmény, kell-e a gyermekeknek adóazonosító jelet kérni Magyarországon, anyakönyvezésük Magyarországon megtörtént, tehát magyar állampolgárok is. Köszönettel.

Külföldinek fizetett jogdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi illetőségű (román) magánszemély magyar kifizetőnek nyilatkozhat-e arról, hogy egy már kész újságcikk felhasználási jogáért részére fizetendő összeg utáni adófizetési kötelezettségének külföldön tesz eleget? A kettős adóztatás elkerüléséről megkötött 1996. évi XCIX. évi tv 13. cikk 1. és 2. pontja szerint ezt a jövedelmet (szerzői jogdíj) mindkét ország adóztathatja. Keletkezik-e a magyar kifizetőnek az ilyen jogdíj kifizetése után adólevonási és/vagy bevallási kötelezettsége, vagy elfogadható-e a magánszemély nyilatkozata? Az Art (4. sz. melléklet 3.) szerint nem kell az adót levonni, bevallani és megfizetni, ha nemzetközi egyezmény szerint a bevétel nem adóztatható belföldön, és a külföldi illetőségű magánszemély illetőségét igazolja. Szükséges-e kifizetés előtt az illetőségigazolás? Bevallási kötelezettség esetén a XX08-as bevallás mely sorai alkalmazandók? Köszönettel. Visokai Zsuzsanna

Pénzdíjas nemzetközi sportverseny Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon lebonyolított hivatalos nemzetközi sportversenyen az első tíz helyezett pénznyereményt kap, a kiírásnak megfelelően. A nyertesek majdnem mind különböző illetőségű állampolgárok (német, dán, olasz, amerikai, orosz, osztrák, portugál, svájci, magyar). Mely esetben kell, vagy nem kell levonni az adót, kell-e járulékot, eho-t fizetni? Ha le kell vonni ezeket, a 08-as bevallásban adóazonosító hiányában lejelenthető-e a NAV felé? Válaszát köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szolárkezelő egyéni vállalkozó támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Kapott támogatás katabevétel-e?

Szipszer Tamás

adószakértő

Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close