27 találat a(z) különbözet szerinti adózás cimkére

Viszonteladói értékesítés Kérdés

Különbözet szerinti adózás Kérdés

Használtautó-kereskedés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használtautó-kereskedő különbözet szerinti adózást alkalmaz. A beszerzett személygépkocsik minden esetben továbbértékesítési célt szolgálnak. A beszerzett személygépkocsik üzemeltetéséhez, fenntartásához alkatrészt vásárolt az autókereskedő (kisebb javítások, valamint olajcsere). A megvásárolt alkatrészt pedig egy autószerelő építi be a személygépkocsikba. A kérdésem az, hogy az autóalkatrészek áfája 100%-ban levonásba helyezhető-e a 125. § (1) bekezdés a) pontja alapján? Valamint az autószerelő számlájának áfája pedig a 125. § (1) bekezdés f) pontja alalpján levonásba helyezhető-e? Válaszukat előre is köszönöm!

Különbözet szerinti adózás Kérdés

Használtautó-kereskedés áfafizetési kötelezettségre az alábbiak szerint jelentkezett be: 1. kód Az áfafizetési kötelezettséget az általános szabályok alapján állapítjuk meg. 2. kód Viszonteladóként ezen tevékenységünkre az áfatörvény XVI/2. alfejezetének rendelkezéseit alkalmazzuk. Kérdésem az alábbi: A cég több teherautót vásárolt, melyekről az eladó áfás számlát állított ki. Értékesítheti-e a kft. áfásan a gépkocsikat, és akkor jogosult az áfát visszaigényelni, vagy különbözet adózás szerint kell értékesíteni a tehergépjárműveket és ebben az esetben nem igényelheti vissza az áfát? Segítségét előre is nagyon köszönöm.

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A használt autókkal kereskedő vállalkozások hosszú évek óta a gyakorlatban a különbözet szerinti adózást alkalmazzák, mivel az áfatörvény 214. § (1) bekezdése szerint a viszonteladói tevékenységet végzőknek a használt ingóságok tekintetében XVI. fejezet 2. alfejezete szerint kell eljárni. Ugyanakkor a 224. § (1) bekezdése mégis ad egy döntési lehetőséget, hogy nem kötelező ezt alkalmazni. Ezt támasztja alá a NAV honlapján 2019. 05. 17-én megjelent írás is. (NAV KI ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 5463372270/2019.) Kérdésem, hogy helyes eljárás-e az, ha ennek megfelelően a használtautó-kereskedelemmel foglalkozó adóalany bejelenti év végéig, hogy jövőre nem a XVI. fejezet szerint jár el, hanem csupán az általános szabályokat alkalmazza, és innentől fogva a magánszemélytől, és a más cégektől különbözeti áfásan beszerzett autók eladásakor nem számít fel áfát, hivatkozva a 87. § c) pontjára. Így nem keletkezne egyáltalán áfafizetési kötelezettsége az autók értékesítésekor. Amennyiben ez járható út, akkor ezen autók továbbértékesítésre történő beszerzése és eladása közti időben, ha előfordul javítási költség, alkatrészbeszerzés, akkor annak áfája levonható-e? Kell-e egyéb kifizetési tekintetében a levonható áfa arányosítást alkalmaznia? Válaszát köszönöm: Némethné T. Krisztina

Gépjármű-kereskedő Kérdés

Különbözet szerinti adózást választó kereskedő EU-s beszerzéssel kapcsolatos költség áfáját levonásba helyezheti-e ?

Különbözet szerinti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk áfakörbe tartozik. 2015-ben vásároltunk egy használt targoncát magánszemélytől, áfamentesen. 2018-ban értékesítésre kerül egy vállalkozónak. Ebben az esetben a különbözet szerinti adózást kell alkalmazni? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Közösségi beszerzés Olaszországból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Könyvelőirodám feladataként adódott egy magyarországi használtautó-kereskedelemmel foglalkozó társaság könyvelési tételeinek felülvizsgálata az adóhatóság felé benyújtott áfabevallásai helyességének szempontjából. Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem. A magyarországi használtautó-kereskedő, a neki bejövő, olasz, szintén autókereskedő partnerektől vásárolt autók értékesítési számláin milyen kifejezések, szövegfordulatok (szavak, mondatok, hivatkozások) alapján lehet egyértelműen eldönteni, hogy azt az olasz eladó "fordított adózás" vagy pedig "különbözet szerinti adózás – használt cikk" keretében értékesítette? Köszönöm.

Árfolyam különbözet szerinti adózásnál Kérdés

Kedves Szakértő! EU-ból használt gépkocsit vásárolunk, a különbözet szerinti adózást választottuk. Kérdésünk, hogy az adózáskor milyen árfolyammal számoljunk?

Különbözet szerinti adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használt személygépkocsit szeretnénk behozni Németországból továbbértékesítési céllal. Bejelentkeztünk a különbözet szerinti adózásra, illetve a külföldi kereskedő is viszonteladónak minősül. Ha jól értelmezem a törvényt, akkor a viszonteladói tevékenységhez kapcsolódó egyéb költségek (például telefon, könyvelési díj, szállítás, alkatrész) áfáját egyáltalán nem lehet levonni? Válaszát előre is köszönöm!

Használt autó – áfa Kérdés

1. Különbözet szerinti adózásra bejelentkezett magyar használtautó-kereskedő használt tehergépkocsit vásárol Magyarországon egy, az általános szabályok szerint adózó adóalanytól, továbbértékesítési céllal. Az eladó nem tartozik az áfatörvény 216. paragrafusában felsoroltak közé, a számla tartalmaz felszámított áfát. A használtautó-kereskedő levonhatja-e a beszerzési számlában szereplő áfát? A tehergépkocsi továbbértékesítésekor az áfát az általános szabályok vagy a "különbözet szerinti áfa" alapján kell megállapítani? 2. A fenti használtautó-kereskedő az EU-ból használt személykocsit vásárol magyarországi továbbértékesítési céllal, olyan autókereskedőtől, aki az általános szabályok szerint adózik, nem tartozik az áfatörvény 216. paragrafusában felsoroltak közé. A számlán az általános forgalmi adó „0”, a külföldi kereskedő a saját országa joga szerint nem különbözet szerint adózik. A közösségi beszerzés után az adót Magyarországon kell felszámítani, bevallani. Ez a felszámított adó levonható-e? A személygépkocsi magyarországi továbbértékesítésekor az áfát az általános szabályok vagy a "különbözet szerinti áfa" alapján kell megállapítani? 3. A fenti használtautó-kereskedő magánszemélytől személyautót vásárol, továbbértékesítési céllal. A személyautón az eredeti rendeltetésének megfelelő használhatóság érdekében javításokat végez, melyekhez alkatrészeket is beszerez. Levonható-e a javítási és alkatrészköltségek áfája?

Különbözet szerinti adózás Kérdés

Kedves Szakértő! Ügyfelem használt autók értékesítésével foglalkozik. Az autót megveszi 1 millió forintért. Az átírási illeték, javítási költség, esetleges alkatrészek értéke 200 ezer forint. Eladja a kocsit 1 millió 600 ezer forintért. Ebben az esetben mennyi az áfa árrés alapja? Köszönöm a választ.

Különbözet szerinti adózás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérdésem az alábbi lenne. MKB-s flottából kerül áfásan értékesítésre személygépjármű különbözet szerinti adózást választónak. A különbözet szerinti adózó mentesen értékesíti tovább a személygépjárművet? Válaszát köszönöm.

Vegyes tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyesület használt könyv értékesítése tekintetében különbözet szerinti adózó. A beszerzéseit részben nem adóalanyoktól, részben általános szabályok szerint adózó adóalanyoktól szerzi be. Mindezek mellett egyéb tevékenységet (reklámszolgáltatás) is végez, ami az általános szabályok szerint áfaköteles. Hogyan történik az áfa elszámolása ezekben az esetekben? Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Léderer Györgyné

Árrés adózás EU-n belül Kérdés

Tisztelt Cím! Egy belföldi társaság, amely be van jelentkezve az árrés adózás szabályai alá, az EU-ban adóalanytól nettó módon vásárol használt autót. Magyarországon értékesíti belföldi adóalanynak. Hogyan kell az áfát felszámítani, lehet-e a különbözet szerinti áfát alkalmazni? Nagyon köszönöm válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close