14 találat a(z) közjegyzői díj cimkére

Bérbeadás költségei Kérdés

Csökken a támogatott lakáshitelek közjegyzői díja Cikk

Jó hírt kaptak a lakáshitelt igénylők, a tartozáselismerő okirat – más néven közjegyzői okirat – díja csökken 2021-ben. De mely hitelek érintettek, mi a díjcsökkenés feltétele, mikor kell mégis magasabb költséggel kalkulálni? A Bankmonitor.hu szakértői ezeknek a kérdéseknek jártak utána.

Koronavírus-járvány: újabb támogatások jöhetnek, módosulhat az Mt. Cikk

A közjegyzői díjak csökkentése, a munkahelyvédelmi támogatások meghosszabbítása, és újabb, a gazdaság és a vállalkozások talpra állását segítő intézkedések bevezetése is szerepel azok között a javaslatok között, amelyekről még augusztusban egyeztet a kormány a szociális partnerekkel – írja a mai Magyar Nemzet a munkáltatói érdekképviseletek nyilatkozatai alapján.

Növekedési Hitelprogram Hajrá: így számíthat fel költségeket a bank Cikk

A Monetáris Tanács április 7-ei döntésének értelmében 2020. április 20. óta elérhető el az MNB mikro-, kis- és középvállalkozások számára meghirdetett Növekedési Hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá) konstrukciója. A hitelintézeteknél és pénzügyi vállalkozásoknál igényelhető, 1500 milliárd forintnyi, maximum 2,5 százalékos fix kamatozású forrás az eddigieknél szélesebb körben használható, elősegítve a koronavírus gazdasági hatásainak átvészelését, a kkv-k megerősödését és további növekedését, olvasható az MNB honlapján.

Emelkedtek a közjegyzői díjak, de nőttek a kedvezmények július 1-jétől Cikk

A nagycsaládosokat, a lakásvásárlókat, az időseket és a fiatalokat is kedvezően érinti a július elsején hatályba lépett új közjegyzőidíj-rendelet, egyes eljárásokért a szokásos közjegyzői munkadíj felét vagy a harminc százalékát kell megfizetni.

Sokak számára csökken a közjegyzői díj Cikk

A nagycsaládosokat, a lakásvásárlókat, az időseket és a fiatalokat is kedvezően érinti a július elsején hatályba lépő új közjegyzői díjrendelet, egyes eljárásokért a szokásos közjegyzői munkadíj felét vagy harminc százalékát kell megfizetni – közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara szerdán az MTI-vel.

Közjegyzői díjak: júliustól nőnek a tarifák Cikk

Mégsem nőnek április 1-jétől a közjegyzői díjak – írja a Magyar Közlönyben megjelent legújabb rendeletmódosításra hivatkozva a napi.hu.

Ingatlanértékesítés költségeinek levonási lehetősége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a véleményét kérni az alábbi esetben. Testvérpár 2016-ban lakást örökölt a szülők után, 50-50 százalékban, az ingatlant 2017-ben értékesítették. Az eladási ár magasabb volt, mint a szerzéskori érték, tehát szja-bevallási és -fizetési kötelezettség merült fel. A lakásszerzéssel kapcsolatos kiadások esetén (közjegyzői díj, temetési kiadások) minden számlán csak az egyik testvért tüntették fel vevőként, holott közösen állták a költségeket is. Az szja megállapításánál ez esetben a költségeket meg lehet osztani 50-50 százalékban a testvérek között, vagy csak a számlán szereplő fél veheti azt figyelembe 100 százalékban? Köszönöm válaszukat!

Hagyatéki ingatlan szerzési értéke szja számításához III. Kérdés

Köszönöm válaszát. A közjegyzői díjjal mi a helyzet?

Hagyatéki ingatlan szerzési értéke szja számításához II. Kérdés

Azonos című kérdésre adott válaszához kapcsolódva szeretném megkérdezni, hogy az adóalapot csökkenthetem a hagyatéki végzésben szereplő temetési hozzájárulás csak nyugtával igazolt részével is? Ha jól tudom, akkor a számlával igazolt résszel mindenképpen lehet csökkenteni, illetve a hiteltörlesztés kifizetésével, amennyiben volt hitel az ingatlanon, valamint a közjegyzői díjjal is. Köszönöm.

Továbbszámlázott közjegyzői díj áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégem közjegyzői díjat fizetett ki, amit megállapodás alapján továbbszámláz egy pénzügyi lízing cégnek. Én úgy érzem, hogy neki ezt áfával növelten kell továbbszámlázni, míg a pénzügyi cég arra hivatkozva, hogy ez a gyakorlat, áfamentesen kéri a számlát. Ebben szeretném véleményüket kérni. Köszönettel. Egri Andrea

Lakóingatlan értékesítésével szerzett bevételből levonható költségek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lakóingatlan értékesítésekor jövedelemadó alapjának számításakor, a hatályos szja-törvény alapján a bevételből a szerzéssel, valamint az értékesítéssel kapcsolatos költségek levonhatók. Segítségét kérném, hogy szerzéssel kapcsolatosan felmerült költségek közül alábbiak levonhatók-e? – megfizetett vagyonszerzési illeték, – közjegyzői díj, – ügyvédi díj, – értékbecslési díj, – lakáshitel folyósítási díja, – földhivatali bejegyzés díja Értékesítéssel kapcsolatos költség címén levonható-e:az energiatanúsítvány számlával igazolt ellenértéke? Válaszát köszönöm!

Behajtási költségátalány Kérdés

Közjegyzői iroda havonta több száz ügyfélnek számláz ki különböző munkadíjakat. Például hitelesítés, cégkivonat, aláírás hitelesítés stb. Ezek 10 ezer forint alatti tételek. A cégek átutalásos számlát kérnek, amit időben nem egyenlítenek ki. A behajtási költségátalányt hogyan érvényesítse a közjegyzői Iroda? Itt nincs szerződéskötés, ezek egyszeri munkák. Ráadásul 40 euró alatti eleve a díj! A behajtási költségátalány díja magasabb lenne. Kérdésem: az ilyen ügyletekre is vonatkozik a 2013 évi V. törvény 6:155. § (2) bekezdése? Itt nincs szerződéskötés a szó szoros értelmében. Köszönöm a szakértői választ.

Nem kell adózni a közjegyzői díj után Cikk

Tévhit, hogy a devizahiteleseknek adózniuk kell a bank által fizetendő közjegyzői díj után.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Elfekvő készlet

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs