54 találat a(z) közösségi szolgáltatás cimkére

Elismert költség és számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Magyar cég szerződést köt egy EU-s céggel, miszerint az EU-s cég termékeit népszerűsíti EU-n belül és kívül is. Felveszi a kapcsolatot a kiszemelt cégekkel, lefolytatja a tárgyalást, amennyiben sikerül szerződést kötni (az EU-s cég nevében, mivel a magyar cég csak közvetítői szerepet tölt be), jutalékot kap az EU-s cégtől, ezt a jutalékot számlázza ki. Első kérdés: az közösségi szolgáltatásnak minősül, és nettó módon történik a számlázás? Második kérdés: hogyan tudja a magyar cég hitelesen dokumentálni a kiutazások, szállás...stb. költségeit? Hogyan bizonyítja, hogy például Dubaiban tárgyalt, és nem nyaralt? Válaszukat előre is köszönöm.

Közösségi különleges adózói körbe tartozó adóalany által nyújtott szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes, közösségi adószámmal rendelkező ügyfelem részére egy brit illetőségű adóalany tanácsadási szolgáltatást nyújtott. Áfamentes számlát állított ki, közösségi adószámmal nem rendelkezik. Arra hivatkozik, hogy a brit törvények szerint 82 ezer GBP/év bevételig kisadózónak minősül, nem kell adószámot igényelnie, és ez az EU-s bevételekre is vonatkozik. Azt szeretném megtudni, hogy ügyfelemnek ebben az esetben be kell-e vallania és fizetnie a külföldről történő szolgáltatás-igénybevétel kapcsán a 27 százalékos áfát? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Booking.com Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kft. ügyfelem szálláshely-szolgáltatással foglalkozik, többször adott ki lakást a booking.com oldalon keresztül. Kérdésem lenne, hogy az itt igénybevett szolgáltatás közösségi szolgáltatásnak minősül-e, illetve igénybevételéhez szükséges-e közösségi adószám kiváltása? Köszönöm, Annamária

Közösségi szolgáltatás igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi székhelyű, kizárólag áfalevonásra jogosító tevékenységet végző jogi személy drónszolgáltatást (helikopter jellegűen működő, távirányításos repülő kamerafelvétel) vett igénybe egy Angliában bejegyzett társaságtól. A drónszolgáltatás fizikailag Magyarország területén belül történt, és azt a megrendelő kizárólag üzleti tevékenységéhez használta fel. A szolgáltatás nyújtója olyan cég, amelynek az angol adóhatóság nem állapított meg VAT számot, mert az ottani szabályoknak megfelelően 82 000 angol font bevételig áfamentesek. Kérdéseim: 1. A belföldi cég szempontjából a teljesítési hely megállapítására az áfatörvény 37. § (1) bekezdése alkalmazható-e, miszerint "adóalany részére nyújtott szolgáltatások esetében a teljesítés helye az a hely, ahol a szolgáltatás igénybevevője gazdasági céllal letelepedett, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig az a hely, ahol lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van"? Ha nem, akkor melyik paragrafus a mérvadó? 2. Amennyiben igen, akkor a fizetendő adó megállapításának időpontjára az áfatörvény melyik rendelkezése az irányadó? 3. Levonható-e a 2. pont szerint kiszámított fizetendő adó, és ha igen, milyen jogcímen? 4. Az áfabevallás melyik sorába kell a fizetendő adót és az esetlegesen levonható adót beírni, mivel EU-adószám hiányában véleményünk szerint az nem írható be a 19. sorba és így az A60-as összesítőben sem szerepeltethető. Válaszát előre is köszönöm!

Közösségi szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő Magyar adóalany áfás adószámmal viszont az áfatörvény 86. § alapján adó alóli menteségbe tartozó tevékenységet végez kizárólag. Közösségen belül alvállalkozói szolgáltatást vesz igénybe a tevékenységéhez. A közösségi adóalany alválalkozó mentes számlát állít ki, mivel a megrendelő országában tehát Magyarországon van a teljesítés helye az áfatörvény szerinti tevékenység Magyarországon mentesítve van az áfa alól, így a magyar vállakozás által befogadott közösségi adóalany által kiállított számla után sem fizetendő, sem levonható áfa nem keltkezik, és az áfabevallásban csak a 17. sorban, mint közösségi adóalanytól igénybevett adómentes szolgáltatást kell szerepelteni? Válaszát előre is köszönöm.

Közösségi szolgáltatás igénybevételének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves tájékoztatását. Egy hazai székhelyű kft. olyan céget szeretne megbízni rendszergazda tevékenység ellátására, akinek a székhelye Angliában van. Az angol illetőségű cég nem rendelkezik közösségi adószámmal, mert – nyilatkozata szerint – Angliában alanyi adómentességet választott. Az áfatörvény 37. §-a alapján: 37. § (1) Adóalany részére nyújtott szolgáltatások esetében a teljesítés helye az a hely, ahol a szolgáltatás igénybevevője gazdasági céllal letelepedett, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig az a hely, ahol lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van. Azaz a szolgáltatás teljesítési helye Magyarország, a magyar áfát kell megfizetni a szolgáltatást igénybe vevőnek a fordított adózás szabályai szerint. Ez esetben az áfabevallásban a fizetendő oldal beállításra kerül, és a levonási jog is érvényesül? Vagy esetleg ennek a cégnek kérnie kellene Magyarországon is adószámot, és a magyar szabályok szerint kell számláznia? Vagy úgy helyes, ahogy az angol székhelyű cég javasolja, miszerint a számlájukat tekintsük áfa területi hatályán kívüliként? Válaszát köszönöm.

Alanyi adómentes közösségi szolgáltatásnyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi adómentességet választó bt. Romániába, egy egyesületnek nyújt szolgáltatást (arculattervezéshez kapcsolódó). Szeretném kérdezni, hogy az egyesület adóalanynak tekintendő-e az áfatörvény értelmében, vagyis a főszabály szerint a szolgáltatásnyújtás teljesítési helye Románia lesz, és ha a magyar adóalany ott nem telepedett le, akkor fordítottan adózik? Vagy az egyesület nem adóalany és a szolgáltatásnyújtás teljesítési helye belföld lesz? Ez esetben alanyi adómentes számlát kell kiállítani, mint bármely belföldi szolgáltatásnyújtás esetében? Köszönettel.

Közösségi autómentés számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozó cég Shell-kártyával fizet Európában tankolást, útdíjat, autómentést. A kártyakibocsátó számlaösszesítőt állít ki hetente euróban. Az autómentések és javítások számláját a belga cég közvetlenül is megküldi a fuvarozó cégnek. Az autómentés áfamentes számláját be kell-e állítani az áfabevallásba, mint közösségi szolgáltatás igénybevételét? Ha közösségi szolgáltatásként könyveljük, akkor a Shell szállítóanalitika nem fog stimmelni, ha szállítóként a kártyakibocsátót adjuk meg, akkor a közösségi áfaanalitika nem fog egyezni. Ilyen esetben mi a helyes áfabevallási és könyvelési technika? Köszönöm szépen.

Fordított áfa külföldi adóalany Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olasz adószámmal rendelkező társaság (megrendelő) részére belföldi kft. építési-szerelési munkát végez belföldön. A munka építésiengedély-köteles. A cég közösségi szolgáltatásra állította ki a számlát, ami véleményem szerint nem megfelelő. Viszont a kérdés az, hogy nem magyar adóalany a megrendelő, így egyenes áfás, vagy fordított áfás lesz a szolgáltatás? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Földmunkák számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close