54 találat a(z) közösségi szolgáltatás cimkére

Közösségi szolgáltatás igénybevétele, pénzforgalmi számla nyitása Kérdés

Alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó vagyok, még nincs közösségi adószámom, és nincs pénzforgalmi bankszámlám sem, a lakossági számlámról intézem a vállalkozási pénzügyeket is. Ha közösségi szolgáltatást veszek igénybe, például Facebook/Adwords (hirdetni szeretnék), de csak mondjuk 2-3 havonta, és csak maximum 10-15 ezer forint értékben, akkor is, ha SZABÁLYOSAN akarok eljárni, igényelnem kell közösségi adószámot az első hirdetés előtt. Ennek megfelelően az adott hónapokról áfabevallást és összesítőt kell készíteni. Ettől még nem leszek áfakörös, de lesz néhány hónap, amikor áfafizetési kötelezettségem keletkezik (fordított adózás). Az lenne a kérdésem, hogy mivel néhány havonta jelentkezik ez az áfafizetési és -bevallási kötelezettség, emiatt köteles vagyok pénzforgalmi számlát nyitni, hiába vagyok alanyi mentes? És ha igen, akkor onnantól minden pénzügyemet azon a számlán keresztül kell intéznem, vagy elég csak a külföldi szolgáltatásokkal (hirdetés) kapcsolatosakat?

Közösségi szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Cím! Az alábbiakban kérném segítségüket: Belföldi áfaalany, aki rendelkezik érvényes közösségi adószámmal, belföldön építésiengedély-köteles munka során összeszerelési munkát végez. Ezen adóalany megbízója közösségi adószámmal rendelkező EU tagállami adóalany. Kérdésem, hogy belföldi áfaalany milyen számlát állít ki a közösségi adóalany mint megbízója részére? Az ingatlan Magyarországon található. Ingatlan révén számlázhat-e a belföldi adóalany közösségen belüli szolgáltatást? Válaszukat előre is köszönöm.

Közösségi szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértők! USA székhellyel rendelkező vállalkozásnak van szlovén EU adószáma. Reklámszolgáltatást nyújt magyarországi székhelyű áfaalanynak. (A szolgáltatást egyébként Ukrajnában teljesítik, és nettó módon számlázták.) Az áfabevallás mely soraiban kell szerepeltetni az ügyletet?

Áfabevallás közösségi szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar cég szolgáltatást nyújt közösségi adóalany részére, a számlázás euróban történik, az áfatörvény 37. § (1) bekezdése alapján áfamentesen. Közösségi adószáma mindkettőnek van. Számla kelte: február, teljesítés: május, fizetési határidő: március. A kérdésem az lenne, hogy mikor kell szerepeltetni az áfabevallásban, és milyen árfolyamon? Jól gondolom, hogy a teljesítéskori májusi áfabevallásban és a májusi A60-as jelentésen (májusi teljesítés szerinti árfolyamon) kell feltüntetni? Válaszukat előre is köszönöm.

Közösségi szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi kft.-nek bedolgozna egy német illetőségű német egyéni vállalkozó. Ügynöki jutalékot számlázna. Kértük, hogy kérjen uniós adószámot. A válasza az volt, hogy ő alanyi mentes, ezért neki nem kell uniós adószám. Mi innen nem tudjuk ellenőrizni, hogy a német törvény mit enged, a kérdésem a következő: Jól gondolom-e, hogy amit kapok tőle számlát, azt én be kell állitsam a közösségi összesitő jelentésbe nulla adószámmal, továbbá az áfa-bevallásban feltüntetem az import szolgáltatási áfát oda-vissza? Köszönöm válaszát.

Közösségi szolgáltatás igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy közösségi szolgáltatás igénybevételéről szóló számla fizetendő és levonható áfája milyen időponttal kell, hogy bekerüljön az áfabevallásba? Köszönettel a választ.

Számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő. Olaszországi székhellyel és közösségi adószámmal rendelkező vevő megmunkálás céljából félkész terméket ad át magyarországi székhelyű kft.-nek, a megmunkálásról szóló számlát az olasz vevő részére kiállítja a magyar cég. A kérdés az, hogy a vevő a félkész termékről milyen bizonylatot kell, hogy kibocsásson részünkre, valamint a megmunkálásról a vevőnek közösségi szolgáltatásnyújtásról szóló számla kiállítható-e áfa nélkül? Köszönettel a választ.

Közösségi szolgáltatás igénybe vétel áfamentes alanyok között Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy szlovák és egy magyar szervezet (előbbi színház, utóbbi közalapítvány, amely vállalkozási tevékenységet nem folytat). Mindkét szervezet a saját országában alanyi áfamentességet választott. A szlovák szervezet Magyarországon előadott színdarabot számláz a közalapítványnak. A szlovák szervezet áfa nélkül számláz ugyan, de nem közösségi szolgáltatásnyújtás jogcímén, hanem azért, mert belföldi (szlovák áfamentes) értékesítésnek tekinti. A kérdésem az lenne, hogy megfelelő-e ez a gyakorlat, mert én azt gondoltam, hogy közösségi szolgáltatásnyújtás történik, magyarországi teljesítési hellyel, közösségi adószámot kellene kérni és áfafizetési kötelezettség is keletkezik. A színház belföldi partnerei szerint megfelelő a kialakult gyakorlat, mert az art. 22. § (5) és a NAV információs füzete alapján, akkor kell közösségi adószámot kérni, ha "Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalanynak szolgáltatást nyújt, illetőleg tőle szolgáltatást vesz igénybe." "Abban az esetben, ha az alanyi adómentes úgy vesz igénybe szolgáltatást külföldi adóalanytól, hogy az igénybe vett szolgáltatás teljesítési helye – az Áfa tv. 37-49. §-ainak megfelelő alkalmazásával – belföldre esik, akkor szintén nem járhat el alanyi adómentes minőségében." Az értelmezésbeli különbség abból adódik, hogy válaszuk szerint a szlovák fél nem áfaalany és ennek megfelelően számláz. Ez az indoklás szerintem rossz, de már nem tudom mi a helyes.

Konténerbérlés egy román adóalanytól II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A hasonló címmel feltett kérdésemet pontosítanám. A román adóalany részéről ez egy közösségi szolgáltatás nyújtása, vagy pedig neki magyar adószámot kellene kérnie, és ezzel a magyar adószámmal, magyar áfával bérbeadni a konténert? A konténer átlépi a magyar-román határt, és itt van hasznosítják hónapokon keresztül. Köszönöm előre is válaszát!

Hibás számla EU-szolgáltatásról Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég tárhelyszolgáltatást fizet EU-n belül, közösségi tagállamnak. A számlát tévesen áfásan állították ki. A javítására nincs mód. Amennyiben a számlát javítás hiányában és áfalevonás nélkül költségként elszámoljuk, akkor ez magával vonhat valami büntetést? Ha a könyvelés a fenti módon megtörténik, akkor szerintem a közösségi szolgáltatás jelentésben sem érdemes szerepeltetni, mert nem fut be a hatósághoz a másik féltől se jelentés. Hiszen jelen esetben úgy kezelték a magyarországi céget, mintha magánszemély részére szolgáltattak volna, nem pedig egy közösségi adószámmal rendelkező cégnek. Köszönöm.

Közösségi szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Cím! Egy szlovák adózó számítógép-vezérlésű szerszámgépeket értékesít, többek között magyar partnerek részére. Ezen gépeknél fontos a megfelelő üzembehelyezés, de a szlovák cégnek nincs erre elegendő kapacitása. Emiatt a szlovák cég minden országban, így Magyarországon is megbíz egy helyi (jelen esetben magyar) adóalanyt, hogy az általa értékesített és leszállított gépet helyezze üzembe a helyszínen. Az üzembehelyezéssel megbízott adóalany a szlovák cégnek számlázza szolgáltatását (amit a szlovák cég megbízásából végez, de helyileg mindig a leszállított gép helyben kerül üzembehelyezésre). Kérdésem lenne, hogy az üzembehelyezést végző cég által a szlovák megrendelő felé számlázott szolgáltatási díj (az üzembehelyezés díja) számlázható-e az általános szabályok szerint áfa nélkül (az áfa fizetésére a megrendelő kötelezett), vagy a Magyarországon történő munkavégzés miatt érvénybe lép esetleg valamelyik különleges rendelkezés és áfával kell számlázni? Melyik jogszabályi hely határozza meg a teljesítés helyét, a felszámítandó adó mértékét? Köszönettel, Kendra Ágnes

Google és facebook hírdetés, áfabevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő lenne a kérdésünk. Ügyfelünk a Google és a Facebook szolgáltatását veszi igénybe. Mivel mindegyik közösségi szolgáltatás igénybevétele (hirdetés), a kérdés az lenne, az áfabevallás melyik soraiba kell betenni a fizetendő és a levonható áfát, tekintve az igénybe vett szolgáltatást? Válaszukat előre is köszönjük! Anikó

Közösségi szolgáltatás közösségi adószám nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fordítással foglalkozó magyar egyéni vállalkozó (van közösségi adószáma) spanyol partnertől vesz igénybe fordítási szolgáltatást. A spanyol fél által kiállított számlán nem szerepel sem a magyar megrendelő, sem az ő saját közösségi adószáma, a számlázás áfamentesen történt. Hogyan kell ebben az esetben az áfában kezelni a számlát? Az egyéni vállalkozó megfizeti a magyar áfát, és nem helyezi azt levonásba, mert a számla nem felel meg a levonás feltételeinek? Válaszukat előre is köszönöm!

Közösségi szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kérem szíves segítségüket. Cégünk alkatrészgyártással foglalkozik. Az alapanyagokat megrendeli EU-ból és a szállítókkal beszállíttatja. Az EU-s mozgások import/export folyamatosan történnek. A 16A60 elkészítésénél az volt a gyakorlat, hogy megbontottuk a fuvar- és az alapanyag-költségeket és ezt külön-külön jelentettük az A60-ban. Most felmerült a kérdés,hogy az alapanyag+fuvarköltségeket megbontsuk-e? Könyveljük csak termékbehozatalra az együttes összeget és így jelentsük, vagy elfogadható-e ahogy eddig csináltuk, termékbeszerzés és igénybe vett szolgátlatás? Köszönöm válaszukat! Üdvözlettel: Szabó Anita

Időszakos elszámolású importszolgáltatás elszámolása Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Külfölditől igénybe vett belföldi, úgynevezett főszabály szerinti teljesítésű helyű, időszakos elszámolású szolgáltatás esetén az áfatörvény 55-59. §-ában meghatározott teljesítési időpontban kell az adóalanynak az adót megállapítani és a számla kelte szerinti árfolyamot kell alkalmazni? Sajnos erről a témáról nagyon keveset lehet olvasni és megoszlanak a vélemények az új 58. § alkalmazásáról, azaz közösségi szolgáltatás igénybevétele esetén mit kell teljesítési időpontnak tekinteni? Válaszukat előre köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Földmunkák számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close