274 találat a(z) közösségi adószám cimkére

Közösségen belüli szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi építkezésen bontási munkálatokat és földmunkát végzett egy szlovák alvállalkozó cég, nincs magyar adószáma, nincs magyar telephelye. Az ingatlan budapesten helyezkedik el. Szlovák közösségi adószám alatt állította ki a számlát. Áfát nem tüntettet fel, és a magyar áfatörvény szerint ez még fordított áfás is. Milyen szöveg/megjegyzés szerepeljen ebben az esetben a számlán, amit kötelező feltüntetni? Az áfa-bevallásban ilyen esetben hol/melyik sorban/sorokban kell feltüntetni? Kell-e 17A60 összesítő nyilatkozatot készíteni ebben az esetben? Előre is köszönöm a válaszát! Üdv

Evaalany szolgáltatásnyújtása külföldi (EU-s) kifizetőnek Kérdés

Gyógytornász evaalany, külföldi (EU-s) kifizetőnek végezne szolgáltatást Magyarországon. Kell-e közösségi adószámot kérnie? Ha megkéri a közösségi adószámot, kell-e áfabevallást adnia, vagy csak elég az A60-as összesítő? Ezt mindig be kell adni negyedévente, vagy csak ha lesz ilyen gazdasági esemény? Előre is köszönöm.

Nyugtás vásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Budapesten pizzériát üzemeltető kft. Olaszországból (is) szerez be alapanyagokat. Ő maga szállítja haza. Legutóbbi vásárlásáról csak nyugtát hozott. Elszámolható-e költségként? Volt számlás beszerzése, amin viszont az olasz fél közösségi adószáma nem szerepelt. Olaszországban van-e ezzel kapcsolatban valamilyen speciális előírás? Köszönettel: Vágner Emília

Használt személygépjármű értékesítési célú importálásának adóvonzatai Kérdés

Tisztelt Hölgyem vagy Uram! Ha EU-adószámmal rendelkező cég, EU-adószámmal rendelkező EU-n belüli cégtől használt személygépjárművet Magyarországra importál és magánszemélynek értékesít, milyen különleges adózási követelmények, szabályok vonatkoznak rá az általános forgalmi adó szempontjából? Köszönöm szépen a segítséget előre is.

Közösségen belüli szolgáltatás igénybevétele adószám nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Most került birtokomba egy magyar, áfamentes alapítvány tavalyi évi számlája, amelyet egy szlovák cég (van közösségi adószáma is) állított ki kulturális programról. A rendezvény egyébként Magyarországon teljesült. A számlán nem szerepel a szlovák cég közösségi adószáma, illetve az alapítványnak nincs is közösségi adószáma jelenleg sem. A számlán arra sincs utalás, hogy bármiféle közösségi szolgáltatásnyújtás teljesült volna, és fordított adózás lenne alkalmazandó. Normál esetben meglátásom szerint az alapítványnak közösségi adószámot kellett volna kérnie, és '65 , 'A60 bevallás benyújtása mellett az áfát is meg kellett volna fizetnie, hisz levonási jog nem keletkezett volna. Hogyan lehetséges a kérdéses ügylet rendezése, tekintve, hogy a formai hibák mellett, a közösségi adószám sem állt rendelkezésre az adott időszakban, így valószínűleg az utólag benyújtott A60as is elutasításra kerülne?! Köszönöm válaszukat

Láncügylet – Svájc Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar cégtől egy svájci cég termékeket rendelt úgy, hogy ő fogja elszállítani a magyar cég telephelyéről. Az áru viszont nem Svájcba megy, hanem más uniós országokba. Abban szeretném a segítségét kérni, hogy a magyar cégnek hogyan kell a számlát kiállítania? A svájci cég nem rendelkezik közösségi adószámmal, és magyar adószámmal sem. (Illetve az unió területét sem hagyja el a termék, nincs kiléptetés). Kötelezett lenne esetleg a svájci cég áfaregisztrációra? Segítségét előre is köszönöm.

Áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves segítségüket. Ügyfelem újságot ad ki, melyben hirdetési felületet vásárolt egy cseh cég. A számlát áfásan állítottuk ki, bár az ügyfél jelezte, hogy van közösségi adószáma. A számát megkifogásolta és kéri a mentes számla kiállítását, hivatkozva a közösségi értékesítésre. Szeretném megkérdezni, hogyha az újságot Magyarország területén adják ki, akkor a teljesítés helye Magyarország, így helyesen jártunk-e el, hogy áfás számlát küldtünk a partnernek? Kérem szíves segítségét és a jogszabályi háttér elküldését is. Üdvözlettel.

Közösségen belüli adómentes értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Egy kereskedelemmel foglalkozó kft. olasz közösségi adószámmal rendelkező vevője megrendelt egy árut, melyet a magyar kft. Olaszországból rendel. A rendelés gyorsasága miatt olasz vevőjéhez szállíttatta a megrendelt árut, nem érkezett meg Magyarországra, Ebben az esetben hogyan számláz a magyar kft., 27 százalékkal? 2. Ugyanez a magyar kft. osztrák közösségi adószámos vevője árut rendel, melyet az eladó magyar kft. szállít ki a kft saját gépjárművével. CMR-t ebben az esetben nem állítottak ki, menetlevél sem áll rendelkezésre. A vevő nyilatkozott írásban, hogy a megrendelt árut a telephelyén átvette. Áfamentesen történt a számlázás, elegendő ebben az esetben a vevő nyilatkozata? 3. Menetlevelet, CMR okmányt kinek, mikor kötelező kiállítani? 4. Előfordul az az eset is, hogy a külföldi vevő saját maga viszi el az árut, ebben az esetben milyen igazolás fogadható el, hogy elhagyta az országot? Köszönettel.

Külföldi piac Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes katás egyéni vállalkozó vagyok, főállású. Saját készitésű textil termékeket szeretnék árulni a most alakult vállalkozásomból. Kiváltottam az uniós adószámot is. A fővárosi önkormányzathoz bejelentkeztem tételes katára. A kérdésem az lenne, ha néhány alkalommal külföldre is mennék és ott egy rendezvény keretében árulnám a portékáimat, akkor ott simán árulhatom a termékeimet és adom a nyugtákat az uniós adószámmal? Nem kell ott semmiféle plusz adót fizetnem, vagy bejelentkeznem sehova? Itt belföldön a kata keretein belül ugyanúgy adózom le, elgondolásom szerint. Tisztelettel várom válaszukat.

Alanyi adómentes adózó közösségi bevétele Kérdés

Kanadai állampolgárságú, magyarországi katás egyéni vállalkozó Angliai cégtől (ügynök) kap jutalékot az egyéni vállalkozó által írt újságcikkek, egyéb írások után, amelyek szerte a világban jelennek meg. Kérdésem, hogy ez külföldön végzett szolgáltatásnak minősül-e, szükséges-e kiváltani a közösségi adószámot és milyen bevallási kötelezettség terheli?

Hiányzik a vevő közösségi adószáma? Nincs minden veszve Cikk

Sok adóellenőrzés végződik azzal a konklúzióval, hogy a vevőpartner közösségi adószámának hiánya közvetlenül a közösségi termékértékesítéshez kapcsolódó adómentesség (illetve szolgáltatások esetén a területi hatályon kívüli minősítés) elveszítését jelenti. Az ördög azonban ebben az esetben is a részletekben rejlik.

Alanyi áfamentes bt., közösségen belüli szolgáltatás igénybevétele Kérdés

Alanyi mentes bt., közösségi adószámmal rendelkezik. 2017.01. hónapban Hollandiából vett igénybe szolgáltatást, Kaspersky vírusirtó programvédelem 1évre. Kérdésem lenne,hogy havi áfabevallást kell beadni? És milyen sorokban kell szerepeltetni? Köszönettel

Közösségen belűli beszerzés közösségi adószám nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben szeretnék segítséget kérni. Belföldi áfás adóalany Ausztriából vásárolt a tehergépkocsijába egy motort. Amikor kiállították neki a számlát, nem volt közösségi adószáma (amit közben megkért), a másik félnek volt közösségi adószáma. A számlát az ausztriai áfa szerint állították ki. Nekünk most hogyan kell az áfabevallásban szerepeltetnünk? Kell itt Magyarországon áfát fizetni? A választ előre is köszönöm.

EU-ban végzett szolgáltatás Kérdés

A Tóth Kft. közösségi adószámmal rendelkező, áfa szempontjából alanyi mentes adózó. Táncos produkciókat közvetít EU-s adószámmal rendelkező osztrák adóalanynak. A bemutatók minden esetben Ausztriában, Olaszországban zajlanak. A Tóth Kft. helyesen cselekszik-e akkor, amikor marad az alanyi adómentes körben (a magyarországi bemutatók minimálisak, az azokból származó bevétel 8 000 000 Ft alatti) és számláz a partnerének áfa hatályon kívüli meghatározással? A szerződés szerint a Tóth Kft. és az osztrák adóalany között 2017 egészében folyik ezen tevékenység, és a várható árbevétel 20 000 euro körül lesz. Van-e, amire oda kell figyelnie? Áfabevallást, -összesítőt ad be, de ott áfalevonással nem él, mert a produkcióval felmerült költségeket nem kívánja elkülöníteni (a fellépőruhákat mind EU-s, mind magyarországi fellépésein használja).

Áfás vagy nem a fuvar Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi partnerünk felé az áfa megítélése alapján mentes vagy áfás számlát kell kiállítanunk, ha a partner székhelye Svédország, ott adóalany, azaz rendelkezik svéd közösségi adószámmal, viszont a cégnek van magyar közösségi adószáma, magyar telephelye, melyek érintettek az általunk felé kiszámlázott szolgáltatásban (fuvarszervező cég vagyunk, fuvarozást számlázunk feléjük) és a külföldi partner által kiállított szállító leveleken feltünteti saját magyar adószámát? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Lászlók Éva

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Biztosítás szüneteltetése

Széles Imre

tb-szakértő

Kártérítés bizonylatolása és adóvonzata

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Mikrogazdálkodó kiva hatálya alatt

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs