47 találat a(z) közösségi értékesítés cimkére

Szükséges adatok, dokumentumok, igazolások közösségi értékesítésnél Cikk

Közösségi ügyleteknél melyek azok a dokumentumok, amelyeket egy új vevő (vállalkozás) esetében az első értékesítéskor, s melyek, amelyeket minden alkalommal szükséges a számla mellé csatolni? A sokakat érintő olvasói kérdésre Juhász Tibor okleveles szakértő válaszolt.

Közösségi értékesítés – óvatosság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk közösségen belülre kíván értékesíteni. Szeretnénk a leendő partnereink felé a kellő gondossággal, óvatossággal eljárni. E célból egy új vevő (vállalkozás) esetében melyek azok a dokumentumok, amiket az első értékesítéskor, illetve melyek azok, amelyeket minden alkalommal szükséges a számla mellé csatolni? Gondolok itt társas vállalkozás esetén a cégkivonatra, aláírási címpéldányra (ha van), illetve a személyi okmányok fénymásolatára. Az EU-s adószámot minden alkalommal leellenőriznénk. Üdvözlettel: S.S. Szolárium Kft.

Termékbeszerelés másik termékbe – közösségi értékesítés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdésben kérem segítségüket: Magyar cég rozsdamentes berendezést állít elő egy német (közösségi adószámmal rendelkező) vállalkozás megrendelésére. A német cég azt kéri, hogy a berendezést ne Németországba, hanem egy másik magyar vállalkozáshoz fuvarozzuk el, ahol ezt a másik magyar cég beburkolja, és beszereli egy nagyobb termékbe. A berendezés (így egy másik termékbe beszerelve) várhatóan néhány hét múlva fogja elhagyni Magyarország területét. Kérdésünk: lehetőség van-e (esetleg akár a későbbi CMR csatolásával) a közösségen belüli adómentes számlázásra, vagy áfás számlát kell kiállítani a német partner felé? Mielőbbi válaszukat köszönjük!

Láncügylet Kérdés

"A" belföldi adóalany árut értékesít szlovák székhelyű kapcsolt vállalkozása "B" részére, aki továbbértékesíti az árut változatlan formában Ausztriába egy osztrák magánszemély, "C" felé. Az áru csak egyszer mozog, Magyarországról közvetlenül Ausztriába kerül, tehát "A"-ból "C"-be. 1.) Jól gondoljuk-e, hogy a leírt ügylet láncügyletnek minősül az áfatörvény 26-27. §-ai alapján? 2.) Hol lesz a teljesítés helye abban az esetben, ha – a fuvart "A" bonyolítja, – ha a fuvart "B" viseli, és főszabályként, azaz vevőként fuvaroz? 3.) Ha a teljesítés helye esetleg külföld, akkor ez azt jelenti, hogy az adott társaságnak be kell jelentkeznie az adott országban, és az ottani áfakulccsal kell kiállítania a számlát, vagy közösségi termékértékesítésnek minősül, és a magyar áfa hatályán kívüli számlát kell kibocsátani? Köszönettel.

Közösségi értékesítés? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar adóalany (A) csomagoló anyagot gyárt, s azt értékesíti egy osztrák adóalanynak (B). Eddig kiszállította az országból az osztrák adóalany részére a gyártott termékeket, a csomagolóanyagot. Azonban az osztrák adóalany most egy másik magyar céggel bérmunkát végeztet (C), amihez szüksége van ilyen csomagoló anyagra. Az osztrák partner kérése, hogy ügyfelünk, a magyar adóalany (A) egyből a másik magyar adóalany telephelyére (C-hez) szállítsa a csomagoló anyagot, mert (C) azt egy bérmunkához felhasználja, s a terméket ebben a csomagoló anyagban szállítja ki Ausztriába. Kérdésünk, hogy ebben az esetben (A)-(B) közötti értékesítésre alkalmazhatjuk-e a közösségi termékértékesítés mentes szabályát úgy, hogy a kiszállítás később történik meg, és azt nem ügyfelünk végzi? Vagy ez az értékesítés adóköteles, és az osztrák félnek adóregisztrációs eljárást követően van lehetősége visszaigényelni az áfát? Segítségüket köszönöm!

Kata és az áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Számítógépes programozást végző ügyfelem katás adóalany. Eddig belföldön keletkezett bevétele, de most uniós területre is fog számlázni, szoftverfejlesztést. A 6 millió forint bevételt átlépi, várhatóan a 8. hónapban. A következő 4 hónapban is megfizeti a kata tételes adót és mellette a 6 millió forint feletti rész után a plusz 40 százalékot. A 6 millió forint bevétel átlépésével nem veszti el a kataalanyiságát? Választhatja a következő évre is? Még mindig kedvezőbb az adóteher számára, mint az összes többi adózási módnál? Az áfa alanyává válik a 6 millió forintos értékhatár átlépésével akkor is, ha a belföldi bevétele alatta marad a 6 milliónak? Az alanyi adómentesség értékhatárába – én úgy értem – beleszámít a közösségi értékesítés is? Közösségi adószámmal, adómentesen számláz az EU-s megrendelő felé, de az erre jutó beszerzéseinek az áfáját levonhatja? Köszönöm a választ! Km

Őstermelő részére előlegfizetés Kérdés

Alanyi adómentességet választó őstermelő részére későbbiekben felvásárolni tervezett termékre (12 százalékos kompenzációs felár alá eső termék) előleget szeretnénk fizetni. Kérdés, hogy a fizetendő előlegre a 12 százalékos kompenzációs felárat fel kell-e számítani, és az előleg milyen okmány alapján fizethető? Az árut felvásárló jeggyel vásároljuk fel, közösségi értékesítés céljából. Várom válaszukat. Üdvözlettel Bagyinszki Mária

Magyar adószámmal rendelkező EU-s ügyfél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérném a segítségét. Rendszeresen üzleti kapcsolatban állunk (terméket értékesítünk) olyan EU-s partnereknek, amelyeknek van érvényes közösségi adószámuk, valamint hazánkban is beregisztráltak/adószámot kiváltottak. Van, amelyik le is telepedett Magyarországon, de van, amelyik csak beregisztrált, s adószámot kért. Milyen áfamértékkel kell számláznom abban az esetben, ha én, mint magyar, közösségi adószámmal rendelkező „A” ügyfél eladok ezen EU-s közösségi és magyar adószámmal is rendelkező ügyfélnek, mely ügylet során a fuvart én szervezem, vagy a közvetlen vevőm vevői minőségben, s az árut – a.) a vevőm tagállamába szállítják ki igazoltan (CMR, átvételi elismervény) – b.) a B vevőm is továbbadja (láncértékesítés) másnak, s ennek következtében nem hagyja el az áru hazánk területét. Én, mint "A" közvetlenül C-hez fogom szállítani az árut. Onnantól, hogy egy EU-s ügyfél rendelkezik magyarországi regisztrációval/adószámmal, nekem Ő úgy kell őt tekintenem, mint akinek csak 27 százalékos tétellel számlázhatok, akkor is, ha az áru elhagyja Magyarország területét? Üdvözlettel: Előfizető

Alanyi mentes értékesítés közösségi területre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfa alanyi mentes egyéni vállalkozó szeretne közösségi területre magánszemélyeknek (nem adóalanyoknak) használt cikket értékesíteni postán keresztül. Ebben az esetben ez közösségi értékesítésnek számít-e, vagy a postai feladás miatt belföldi értékesítés? Ha közösségi értékesítés, akkor alanyi mentesként, áfa felszámítása nélkül számlázhat-e 6 millió forintos értékhatárig? Válaszukat előre köszönöm!

Közösségi értékesítés és kölcsön Kérdés

Társaságunk (mint gyártó/szállító) 2015. júliusban szerződést köt, egy német céggel dobozos meggykonzerv adásvételére. A termékek legyártását követően minőségi és mennyiségi ellenőrzést végez a német partner, ezt követően a vételárral egyező összegű kölcsönt nyújt, kölcsönszerződés alapján. A szerződött árura vonatkozó hitelbiztosítéki tulajdon a kölcsön biztosítékaként a vevőre száll át (a Ptk. szerinti tulajdonjog átruházása csak a termék másik tagállamba történő tényleges kiszállításakor valósul meg). Társaságunk egyidejűleg kötelezettséget vállal arra vonatkozóan, hogy az árut a vevő által történő lehívásig a vevő részére költségmentesen és előírásszerűen (fagymentesen, lopás és betörés, tűz és egyéb veszélyektől védve stb.) megőrzi. A tényleges kiszállításra a másik tagállamba a vevő lehívása alapján 2015. júliustól 2016. júniusig kerül sor. Az árunak a vevő részére történő kiszállításával az eladó részére nyújtott kölcsön a kiszállított áru vételárával csökken és ily módon azzal szemben kerül elszámolásra. A kölcsön 2015. júliusi folyósítása fedezete a hitelbiztosítéki tulajdon, ennek okán számlát nem álltunk ki, mivel nem előleg jogcímen utalja át a vételárral egyező összeget. A közösségi értékesítésről mentes számlát, a tényleges kiszállításkor állítunk ki. Helyesen járunk-e el, ha a közösségen belüli termékértékesítést kiszállításonként számlázzuk?

Nagyon ráfázhat, ha nem ellenőrzi üzleti partnerét! Cikk

A közösségi termékkereskedelem az áfacsalások által leginkább fenyegetett terület, ezért ezekre az ügyletekre irányul a legnagyobb adóhatósági figyelem. A vállalkozások sokszor érezhetik ezt a figyelmet túlzónak, és még a jóhiszemű cégek is bajba kerülhetnek, ha a hatóság úgy ítéli meg, hogy nem tettek meg mindent az ügyletek jogszerűségének igazolására – írja a LeitnerLeitner adózásról érthetően blogjában Jancsa-Pék Judit.

Közösségi értékesítés eladói kiszállítással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem közösség területére értékesít egy mezőgazdasági gépet, melyet céges tehergépjárművével, illetve egy ahhoz kapcsolt utánfutóval saját maga fuvarozna ki. Ebben az esetben milyen okmányok szükségesek (cmr, szállítólevél, stb.), illetve érinti-e ez a fuvar az ekáert, ha a gépjármű össztömege nem haladja meg a 3,5 tonnát, de az utánfutóval, illetve a rajta lévő géppel együtt már igen?

Közösségi adómentes értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő értékesítés esetében kérdezném, hogy alkalmazható-e a közösségi adómentes értékesítés, ha a termék nem hagyja el Magyarország területét. Egy cseh társaságtól X Kft. (magyar cég) megrendel egy teherautót hűtővel együtt. A cseh társaság cégünktől megrendeli a hűtőt. A teherautóba Magyarországon mi beszereljük a hűtőt, és itt át is adja a teherautót a cseh cég a magyar X Kft.-nek. Mivel tőlünk a cseh cég rendelte meg az árut, és ő is fogja kifizetni, alkalmazható-e a közösségi adómentes értékesítés annak ellenére, hogy a termék nem hagyja el Magyarország területét? Köszönettel. Horváth Andrea

Áfaregisztráció Ausztriában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk webáruházat működtet. Szolgáltatásunkat Ausztria és Szlovákia területére is ki szeretnénk terjeszteni. Ehhez mindkét ország adóhatóságától egy úgynevezett regisztrációs számot kell igényelnünk. A regisztrációs szám birtokában fenti országokban (EU-s adószámmal nem rendelkező magánvevőkről van szó) az adott ország áfakulcsával számlázunk, és ezeket a tételeket az adott ország adóhatóságához valljuk, és fizetjük be. Az osztrák könyvelőiroda úgynevezett "szállítási határról lemondást" kér, mivel jelenleg úgy ítéljük meg, hogy a 35 000 eurós szállítási határt nem érjük el. Ehhez kapcsolódóan az a kérdésem, hogy a NAV-nál van-e erre vonatkozó bejelentési kötelezettségünk, illetve a szállítási határról lemondással csak azt vállaljuk, hogy minden, az osztrák vagy szlovák területre történő számlázást az adott országban kell bevallanunk és megfizetnünk? Válaszukat megköszönöm.

Szolgáltatásnyújtás dán állami intézménynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy korábban feltett kérdésemhez kapcsolódóan kérdeznék még: Egy belföldi cég szolgáltatást nyújt egy dán vállalatnak, amelyről kiderült, hogy nincsen, és nem is lehet közösségi adószáma, mert állami intézmény, és Dániában az állami intézményeknek csak azonosító számuk van. Ilyenkor a magyar áfaszabályok szerint kell kiállítani a számlát (áfásan), vagy pedig határon kívüli szolgáltatásnyújtásként számlázható? Köszönöm válaszukat, Attila

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térburkolat, esővíz-elvezetés

Nagy Norbert

adószakértő

Lízingzárás könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close