54 találat a(z) közösségi értékesítés cimkére

Háromszögügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy jól gondoltam vagy sem: egy Magyarországon bejegyzett működő cég Németországból szerez be árut, amit értékesít is egy román cégnek úgy, hogy az árut rögtön Németországból Romániába fuvarozzák és a fuvart a román vevő intézi. Én úgy gondolom, hogy a magyar cég bevallja a 65-ös megfelelő sorában, valamint feltünteti A60-on a közösségi beszerzést, valamint közösségi értékesítést, jelölve, hogy háromszögügylet, és a költségszámla is mentes, valamint a bevételi is. A bevételi számlára pedig feltünteti, hogy a román cég a háromszögügylet végső beszerzője, így az ügylet után ő az adófizetésre kötelezett. Kérdésem még, hogy a számlán kell-e valamelyik jogszabályra hivatkozni vagy ennyit elég feltüntetni. Válaszát előre is köszönöm!

Közösségi számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. közösségen belüli adómentes szolgáltatást nyújt áfaadóalany, közösségi adóalany vállalkozásnak. A felek között időszaki elszámolási szerződés áll fenn, mely első ütemének a kiszámlázása még nem történt meg, de a fizetése már igen, azzal, hogy az első elszámolási időszak befejezése előtt a kifizetés már meg is érkezett a megbízott számlájára (előre fizetés). Kérdés: ki kellett volna már állítani a számlát, vagy ez ráér az első elszámolási időszak végét követő 15 napon belül?

Közösségi értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségen belül magyar adóalany terméket értékesít, amit számláz közösségi adóalany felé, de a terméket nem fuvarozzák el Magyarországról, hanem azt belföldön közösségi adóalany értékesíti. A magyar adóalany ehhez szolgáltatást nyújt a közösségi adóalany felé, mint közvetítő. Egyrészt termékértékesítés, illetve szolgáltatásnyújtás szerepel a számlán. Jelen esetben, ha a terméket nem szállítják el, a számlát áfásan kell kiállítani, mint termékértékesítésről és mint szolgáltatásnyújtásról annak ellenére, hogy közösségi adóalany felé számlázunk? Ebben kérem megerősítését. Tisztelettel: Benedekné

Áfaügyben döntött a Kúria: igaza lenne a NAV-nak, de nem bizonyította Cikk

A tagállamok közötti saját vagyon mozgatása – függetlenül a mozgatás céljától – fő szabály szerint termékértékesítésnek minősül, azaz szolgáltatás igénybevétele céljából történő vagyonáthelyezés is eredményezhet az áfafizetési kötelezettség szempontjából termékértékesítést.

Áfa önrevizió Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem áfa témakörben a következő: Közösségi értékesítésről számlát állítottunk ki 2016. 08. hónapban, 2016. 09. hónapban helyesbítenünk kellett a számlát, aminek a következtében az adóalap csökkent. Ebben az esetben kell-e önrevíziózni a 08. hónapot? Köszönettel a választ.

Közösségi értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne: Egy tagállambeli cég rendel tőlem papír dobozokat, amelyeket nekem Magyarországra kell kiszállítanom, mert ott tölti meg egy másik cég a saját termékével. A töltés után az áru (doboz+töltelék) elhagyja Magyarország területét. Ebben az esetben számlázhatok-e a megrendelő tagállambeli cégnek áfamentesen? Abban az esetben, ha nem szállítom ki a dobozokat a másik céghez, hanem CMR kíséretében átadom a vevőnek, aki a későbbiek során visszajuttatja nekem a lepecsételt CMR okmányt, valamint ad egy nyilatkozatot arról, hogy a dobozokat külföldre betárolta, számlázhatok áfa mentesen? Köszönöm a válaszát!

Számlázás áfaregisztrált partnernek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha vállalkozásunk (áfás, közösségi adószám van) olyan EU-országbeli külföldi partner felé számláz, amely Magyarországon áfaregisztrációval, adószámmal rendelkezik, akkor a számlázás során milyen módon kell eljárni? Szolgáltatásnyújtás esetén (például tervezés, nem ingatlanhoz kapcsolódó), illetve termékértékesítés esetén (elhagyja az országot) magyar áfakulccsal kell-e számlázni vagy adómentes lesz az értékesítés? Partnerünk magyar közösségi adószámát adta meg (HU...) ezt fel kell tüntetni a számlán? Esetleg a magyar adószámot (...-2-51) ? Köszönöm.

Szükséges adatok, dokumentumok, igazolások közösségi értékesítésnél Cikk

Közösségi ügyleteknél melyek azok a dokumentumok, amelyeket egy új vevő (vállalkozás) esetében az első értékesítéskor, s melyek, amelyeket minden alkalommal szükséges a számla mellé csatolni? A sokakat érintő olvasói kérdésre Juhász Tibor okleveles szakértő válaszolt.

Közösségi értékesítés – óvatosság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk közösségen belülre kíván értékesíteni. Szeretnénk a leendő partnereink felé a kellő gondossággal, óvatossággal eljárni. E célból egy új vevő (vállalkozás) esetében melyek azok a dokumentumok, amiket az első értékesítéskor, illetve melyek azok, amelyeket minden alkalommal szükséges a számla mellé csatolni? Gondolok itt társas vállalkozás esetén a cégkivonatra, aláírási címpéldányra (ha van), illetve a személyi okmányok fénymásolatára. Az EU-s adószámot minden alkalommal leellenőriznénk. Üdvözlettel: S.S. Szolárium Kft.

Termékbeszerelés másik termékbe – közösségi értékesítés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdésben kérem segítségüket: Magyar cég rozsdamentes berendezést állít elő egy német (közösségi adószámmal rendelkező) vállalkozás megrendelésére. A német cég azt kéri, hogy a berendezést ne Németországba, hanem egy másik magyar vállalkozáshoz fuvarozzuk el, ahol ezt a másik magyar cég beburkolja, és beszereli egy nagyobb termékbe. A berendezés (így egy másik termékbe beszerelve) várhatóan néhány hét múlva fogja elhagyni Magyarország területét. Kérdésünk: lehetőség van-e (esetleg akár a későbbi CMR csatolásával) a közösségen belüli adómentes számlázásra, vagy áfás számlát kell kiállítani a német partner felé? Mielőbbi válaszukat köszönjük!

Láncügylet Kérdés

"A" belföldi adóalany árut értékesít szlovák székhelyű kapcsolt vállalkozása "B" részére, aki továbbértékesíti az árut változatlan formában Ausztriába egy osztrák magánszemély, "C" felé. Az áru csak egyszer mozog, Magyarországról közvetlenül Ausztriába kerül, tehát "A"-ból "C"-be. 1.) Jól gondoljuk-e, hogy a leírt ügylet láncügyletnek minősül az áfatörvény 26-27. §-ai alapján? 2.) Hol lesz a teljesítés helye abban az esetben, ha – a fuvart "A" bonyolítja, – ha a fuvart "B" viseli, és főszabályként, azaz vevőként fuvaroz? 3.) Ha a teljesítés helye esetleg külföld, akkor ez azt jelenti, hogy az adott társaságnak be kell jelentkeznie az adott országban, és az ottani áfakulccsal kell kiállítania a számlát, vagy közösségi termékértékesítésnek minősül, és a magyar áfa hatályán kívüli számlát kell kibocsátani? Köszönettel.

Közösségi értékesítés? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar adóalany (A) csomagoló anyagot gyárt, s azt értékesíti egy osztrák adóalanynak (B). Eddig kiszállította az országból az osztrák adóalany részére a gyártott termékeket, a csomagolóanyagot. Azonban az osztrák adóalany most egy másik magyar céggel bérmunkát végeztet (C), amihez szüksége van ilyen csomagoló anyagra. Az osztrák partner kérése, hogy ügyfelünk, a magyar adóalany (A) egyből a másik magyar adóalany telephelyére (C-hez) szállítsa a csomagoló anyagot, mert (C) azt egy bérmunkához felhasználja, s a terméket ebben a csomagoló anyagban szállítja ki Ausztriába. Kérdésünk, hogy ebben az esetben (A)-(B) közötti értékesítésre alkalmazhatjuk-e a közösségi termékértékesítés mentes szabályát úgy, hogy a kiszállítás később történik meg, és azt nem ügyfelünk végzi? Vagy ez az értékesítés adóköteles, és az osztrák félnek adóregisztrációs eljárást követően van lehetősége visszaigényelni az áfát? Segítségüket köszönöm!

Kata és az áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Számítógépes programozást végző ügyfelem katás adóalany. Eddig belföldön keletkezett bevétele, de most uniós területre is fog számlázni, szoftverfejlesztést. A 6 millió forint bevételt átlépi, várhatóan a 8. hónapban. A következő 4 hónapban is megfizeti a kata tételes adót és mellette a 6 millió forint feletti rész után a plusz 40 százalékot. A 6 millió forint bevétel átlépésével nem veszti el a kataalanyiságát? Választhatja a következő évre is? Még mindig kedvezőbb az adóteher számára, mint az összes többi adózási módnál? Az áfa alanyává válik a 6 millió forintos értékhatár átlépésével akkor is, ha a belföldi bevétele alatta marad a 6 milliónak? Az alanyi adómentesség értékhatárába – én úgy értem – beleszámít a közösségi értékesítés is? Közösségi adószámmal, adómentesen számláz az EU-s megrendelő felé, de az erre jutó beszerzéseinek az áfáját levonhatja? Köszönöm a választ! Km

Őstermelő részére előlegfizetés Kérdés

Alanyi adómentességet választó őstermelő részére későbbiekben felvásárolni tervezett termékre (12 százalékos kompenzációs felár alá eső termék) előleget szeretnénk fizetni. Kérdés, hogy a fizetendő előlegre a 12 százalékos kompenzációs felárat fel kell-e számítani, és az előleg milyen okmány alapján fizethető? Az árut felvásárló jeggyel vásároljuk fel, közösségi értékesítés céljából. Várom válaszukat. Üdvözlettel Bagyinszki Mária

Magyar adószámmal rendelkező EU-s ügyfél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérném a segítségét. Rendszeresen üzleti kapcsolatban állunk (terméket értékesítünk) olyan EU-s partnereknek, amelyeknek van érvényes közösségi adószámuk, valamint hazánkban is beregisztráltak/adószámot kiváltottak. Van, amelyik le is telepedett Magyarországon, de van, amelyik csak beregisztrált, s adószámot kért. Milyen áfamértékkel kell számláznom abban az esetben, ha én, mint magyar, közösségi adószámmal rendelkező „A” ügyfél eladok ezen EU-s közösségi és magyar adószámmal is rendelkező ügyfélnek, mely ügylet során a fuvart én szervezem, vagy a közvetlen vevőm vevői minőségben, s az árut – a.) a vevőm tagállamába szállítják ki igazoltan (CMR, átvételi elismervény) – b.) a B vevőm is továbbadja (láncértékesítés) másnak, s ennek következtében nem hagyja el az áru hazánk területét. Én, mint "A" közvetlenül C-hez fogom szállítani az árut. Onnantól, hogy egy EU-s ügyfél rendelkezik magyarországi regisztrációval/adószámmal, nekem Ő úgy kell őt tekintenem, mint akinek csak 27 százalékos tétellel számlázhatok, akkor is, ha az áru elhagyja Magyarország területét? Üdvözlettel: Előfizető

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő eladása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Pénztárgép használata

Bunna Erika

adótanácsadó

Facebook-hirdetés számlájának elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close