1349 találat a(z) könyvelés cimkére

Egyesületi tagdíj Kérdés

Tisztelt Adózóna! Próbáltam utánanézni a neten, de nem egyértelmű: kötelező-e kiállítani számlát/számviteli bizonylatot az egyesületi tagdíjról (főleg magánszemélyekről van szó) vagy könyvelhetem a bankból a tagdíjakat a tagdíjszámlára, s nem kell semmit sem kiállítani róla. Válaszukat köszönöm Vadas Zsuzsanna

Vevő követelés engedményezés biztosító részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy cég, akinek vevő követelése van áruszállításból. Ennek az értéke 70 millió forint. Kintlévőségekre biztosítást kötött a cég. A vevő nem tudott fizetni, így a biztosító az "egész követelést magára engedményezte", önrész levonásával csökkentett értéket térítette, azzal, hogy amennyiben be tudja szedni a teljes összeget, úgy az önrész összegét is megtéríti a későbbiekben. Jelenleg a könyvelés: 311/911, 467 70 millió 862/311 köv. ksz értéke 70 millió (átvezetés egyéb ráfordítások közé az engedményezett teljes összeget) 368/962 köv. értékesítés 65 millió (ennyit fizetett a biztosító) 384/368 beérkezett az összeg 65 millió Az önrész összege is elszámolásra került a teljes követelés átvezetésével a ráfordítások közé. 1. Kell-e valamit könyvelni arra való hivatkozással, hogy esetlegesen az önrész is megtérül a későbbiekben vagy sem, és helyes-e a könyvelés? 2. Elismert költség lesz-e az elszámolt önrész összeg a tao-ban vagy kell módosítani az adóalapot? Az adós még nincs felszámolás alatt, de hamarosan odakerül, és a követelés már több, mint 365 napja fenn fog állni a 2019-es mérleg készítéskor. Köszönettel

Jogerős fizetési meghagyás Kérdés

Jogerős fizetési meghagyás T. Adózóna! Az alábbi kérésben kérnem a segítségüket. Egyik ügyfelünk 2018-ban kapott jogerős fizetési meghagyást. Sajnos elmulasztotta a 15 napos fellebbezési határidőt (nem értett egyet a követeléssel), így az 2018-ban jogerőre emelkedett. 2019 márciusában leinkasszózták tőle a vitatott összeget. Az ügy háttéréről annyit, hogy nincs semmilyen írásbeli megállapodás ügyfelem és a követelést benyújtó cég között. További per (jogi lépés) várható az üggyel kapcsolatban. Kérdésem a következő lenne: könyvelhetem-e 2019-ben a bankszámláról inkasszózott összeget követelésként és majdan, ha születik megállapodás tőkéről és kamatról, akkor azt már a 2019-es évben számolnám el a követeléssel szemben. Tehát a 2018-as évben nem könyvelném a könyvekbe a jogerős fizetési meghagyást. Segítségüket előre is nagyon köszönöm Rácz Andor Complector Consulting Kft. Kedves Kérdező! Igen 2018-ban követelésként elő kell írni, majd 2019-ben könyvelni a többi tételt. Üdvözlettel: Kneitner Lea T.Kneitner Lea! Köszönöm megtisztelő válaszát. Legyen kedves nekem még abban segíteni konkrétan mire gondol, amikor azt mondja követelésként írjam elő a jogerős fizetési meghagyást, 2018-ban mi lesz a másik „lába” a tételnek? Illetve konkrétan mire gondol, mit kell könyvelni a 2019-es évben? Várom válaszát Köszönettel: Rácz Andor

Próbaüzem alatti bevétel Kérdés

Tisztelt szakértő! Szolgáltató (szálloda) szektorban működő kft. próbaüzem elrendelése alatt árbevételt szerez. Ennek számviteli és adózási elszámolása érdekelne konkrét példán keresztül levezetve. Például: a próbaüzem alatti költségeket közvetlenül (vagy akár egy technikai számlán keresztül) a beruházásra könyvelem 10 millió forint értékében, miközben az árbevétel 1 millió forint. Az árbevétel csökkenti a próbaüzem beruházási értékét: ezt közvetlenül a 91-es csökkentésével könyvelhetem? Vagy csak a próbaüzem alatt felmerült költségek értékét csökkentem az árbevétellel, és ezt az összeget könyvelem a 161 főkönyvre? A tényleges árbevétel pedig maradna a 91-ben? Milyen kontírozási lépéseim lesznek? A próbaüzem alatti költség a tao és ipa számításánál nem vehető figyelembe, az árbevétel viszont beleszámít? Hogyan változik a könyvelés abban az esetben, ha a próbaüzem alatti árbevétel meghaladja a próbaüzemelés költségét? Válaszukat megköszönöm!

Ajándékba kapott termékek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Autóalkatrész-kereskedelemmel foglalkozó cég vagyunk. Az egyik beszállítótól nagyon nagy mennyiségben vásárolunk, és a vásárlások után bizonyos termékeket kapunk ajándékba. Van, hogy mozijegyeket, van, hogy nagyobb értékű eszközöket, kerékpárt, játékokat. Ezek fel vannak külön tüntetve a számlán, utána, mint kedvezményt levonják a termék árát a számlából. Vagyis a számlán ezeknek az értéke nulla forint. Van-e nekünk ezekkel a termékekkel kapcsolatosan valamiféle nyilvántartási, adózási kötelezettségünk? Hogyan könyveljük ezeket a tételeket? Ha esetleg ezeket a nulla forintért kapott eszközöket odaadjuk az alkalmazottaknak, van-e valamilyen adófizetési kötelezettségünk? Segítségüket előre is köszönjük! Glück Attiláné

Evás ügyvédi iroda Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves segítségét: evás (kettős könyvelést vezető) mikrogazdálkodói mérleget készítő ügyvédi iroda decemberi kimenő számlája az alábbiak szerint néz ki: Fizetés módja: átutalás, Teljesítés időpontja: 2019.01.07., Számla kelte: 2018.12.23., Fizetési határidő: 2019.01.07. Számla beltartalmában szereplő szöveg: ügyvédi megbízási díj 2018.12.01-2018.12.31-ig. A kérdésem az lenne, hogy evabevallás (és fizetés) szempontjából ez a számla a 2018. decemberi evába, illetve a 2019. januári evába számolandó/könyvelendő be? És van még egy "érdekes" számla: Fizetés módja: átutalás, Teljesítés időpontja: 2019.02.07. Számla kelte: 2019.01.07. Fizetési határidő: 2019.02.07. Számla beltartalmában szereplő szöveg: ügyvédi megbízási díj 2018.12.01-2018.12.31-ig. A kérdésem az lenne, hogy evabevallás (és fizetés) szempontjából ez a számla a 2018. decemberi evába, illetve a 2019. januári/februári evába számolandó/könyvelendő be? Válaszát előre is megköszönve tisztelettel maradok!

Könyvelési tételek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét két tétel könyvelésében: 1. Beruházásként vagy felújításként könyvelendő, ha a régi, meglévő kerítést lecseréljük/nagykapu vasvázát cseréljük és új deszkalécek kerülnek fel rá? 2. Bérelünk egy Xerox multifunkciós gépet egy cégtől, a számlán külön kerül kiszámlázásra felénk a színes és fekete nyomatdíj és külön az irodai berendezés kölcsönzése – ezt helyesen hogyan kell könyvelni? Köszönöm.

Könyvelés – számla utólagos elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kivaalany kft.-ként a 2018-as évre vonatkozó beszámolót határidőre beadtuk. Sajnos csak ezután derült ki, hogy egy 2018-as készpénzes számlánk nem lett könyvelve, mivel a bizonylat cég érdekében történő kiadásként való elszámolásához egy igazolás nem lett csatolva. Az igazolás rendelkezésre áll, azt több hónappal a számla kiállítása után kaptuk csak meg. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben korrekcióra van-e lehetőség, például a 2019-es évre elszámolni a házipénztárban, illetve majd a 2019-es beszámolóban figyelembe venni korrekciós tételként? A már beadott beszámolót lehetőleg nem szeretnénk módosítani. Köszönettel.

Saját termelésű késztermék könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem, aki a költségeit az 5. számlaosztályban könyveli, és egyszerűsített éves beszámoló készítése során az eredménykimutatását összköltség-eljárással készíti, saját termelésű készterméket állít elő. A késztermék előállítása során analitikát nem vezetnek, csak a december 31-én meglévő készletet letározzák. De most azt is mindet eladták, tehát a saját termelésű készletnek nincs záróállománya. A felmerült közvetlen költségeket kigyűjtöttem, ez lett a saját termelésű készlet nyilvántartási értéke. A készletre vételt T251–K581-re könyveltem, majd átvezettem az elábére T814–K251 mivel a teljes készletet eladták. Viszont azt nem tudom, hogy az aktivált saját teljesítmények értékét hogyan könyveljem. Az eredménykimutatás II. sorába beállítottam, tehát ott valószínűleg a helyén van, de a könyvelési lépésnél elakadtam. Ezért a könyvelési lépések levezetéséhez szeretném a segítségét kérni. Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget.

Tőketartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kapcsolt vállalkozásról van szó. Az egyik cég tőkeemelés címén 30 millió forint nem pénzbeli hozzájárulást ad a másik cégnek, de ez csak a tőketartalékba kerül, nem válik a törzstőke részévé. Ilyenkor, mivel tőketartalékba kerül a pénz, nem minősül tulajdonjog-átruházásnak. Kérdésem: hogyan kell ezt könyvelni az egyik, illetve a másik cégnél?

Cég bedőlt Széchenyi-hitelének számvitele Kérdés

Egy cég Széchenyi-folyószámlahitelét fordulónapon nem hagyta jóvá a bank. A cég nem tudta visszafizetni a hitelt. A Garantiqua Hitelgarancia Zrt. a bank felé kifizette a fennálló hitel tőketartozásának a 80 százalékát, míg a maradék tőkét és a kamatokat a cég részletekben törleszti. Jól gondolom-e, hogy a cég könyveiben a Garantiqua Zrt. által teljesített összeget, azaz az eredeti hitel 80 százalékát egyéb bevételként és elengedett kötelezettségként kell kimutatni? Az ügylethez kapcsolódik-e illetékkötelezettség? A hitel kezese az ügyvezető volt. A Garantiqua Hitelgarancia Zrt. megállapodást kötött a magánszemély ügyvezetővel az általa fizetett 80 százalék tőkerész kamattal növelt összegének fizetésére. Érzésem szerint ez nem érinti a vállalkozás könyvelését.

Italdiszkont – áruselejtezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves tájékoztatását italdiszkont áruselejtezésével kapcsolatban. Üdítő, chips, édesség szavatossági lejárat után – ha akció keretében nem tudta értékesíteni az árut az üzlet, selejtezési jegyzőkönyv alapján kivezeti azt a készletei közül. A könyvelésre selejtezési jegyzőkönyvet küldenek darabszám és érték megjelölésével. A selejtezett árut a készletek közül elkönyveljük egyéb ráfordításként. Kérdésem, hogy egyéb kötelezettség felmerül-e az áru selejtezése kapcsán, ha azt szavatossági idő miatt vezetik ki a könyvekből? Köszönöm!

Licenc Kérdés

Gyermekeknek gyártott termékeink gyártásához Walt Disney licencszerződést kötöttünk a licenctulajdonos külföldi céggel. A szerződés 5 évre szól, természetesen meghosszabbítási lehetősséggel. A szerződés alapján cégünk jogosult a termékeken a cég figuráinak feltüntetésére. Ezen termékeket elsődlegesen négy célországban értékesíthetjük. A szerződés ezen tartalmáért évente előre meghatározott fix díjat fizetünk, amit a licenc tulajdonosa meghatározott időszakonként számláz. (Nem egyenletesen, hanem a szerződés szerinti ütemezés szerint.) Cégünk az általunk gyártott termékeket saját webes felületen is értékesíti. Mivel innen bárki rendelhet a világon, a szerződés szabályozza, hogy az elsődleges célországokon kívüli értékesítés esetén utólagosan számláznak felénk az egyes országok értékesítési volumenéhez igazodóan is licencdíjat. Kérem segítségüket a fenti licencdíjak számviteli elszámolásában.

Banki széfben elhelyezett készpénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk bankban széfet bérel. A házipénztárból a készpénzt nem bankszámlára fizeti be, hanem a bankban bérelt széfben helyezi el. A mérlegben a pénztár- vagy a banksoron kell szerepeltetnem a széfben elhelyezett készpénzt, és milyen főkönyvön?

Jövedéki adó főkönyvi elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk jövedékiadó-köteles, alkohol termékekkel kereskedik, melyeket az Európai Unióból szerez be. A készletről év közben csak mennyiségi nyilvántartást vezet, ezért az árubeszerzések elszámolására a 814-es főkönyvi számot használja. 1. kérdés: az EU-ból vásárolt áru nem a saját adóraktárunkba kerül, hanem egy másik társaság adóraktárába. A kitároláskor ők fizetik meg a NAV felé a jövedéki adót, majd kiszámlázzák részünkre. Adó folyószámlánkon így ez nem jelenik meg. Kérdésem, hogy az így részünkre átszámlázott jövedéki adót, milyen főkönyvi számon kell szerepeltetnem. A 814-es eladott áruk beszerzési értékén szerepeltetem év közben, és év végén a készletértékem részét fogja képezni, 2. kérdés: Az EU-ból beszerzett áru a saját adóraktárunkba kerül, onnan pedig vagy a vevőhöz, vagy saját raktárunkba amely nem minősül adóraktárnak. A jövedéki adót mi fizetjük meg a NAV felé, adófolyószámlánkon szerepel. A jövedéki adót a 867-es főkönyvi számon kell elszámolni? Hogyan kell könyvelni a jövedéki adót abban az esetben, ha kitárolás után az árut saját nagykereskedelmi raktárunkba készletre vesszük és hogyan, ha közvetlenül értékesítésre kerül. Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Árfolyamnyereség és tao

Pölöskei Pálné

adószakértő

Térítés nélküli eszközátadás, nyilatkozat

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close