768 találat a(z) költségelszámolás cimkére

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély hosszú távra ad ki lakást, többnyire külföldieknek. A lakás teljesen be van bútorozva. Ennek kapcsán két kérdésem merült fel: 1. A bérbeadás költségeként elszámolhatók olyan kisebb tételek, mint takaró, díszpárna, lámpa?(Valamennyit a lakásba vette.) 2. A nagyértékű konyhai gépeket, bútorokat (100 ezer forint felett) lehet-e az általános szabályok szerint, 14,5%-os kulccsal értékcsökkenteni? Köszönettel: Vágner Emília

Helyi adó elszámolása költségként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlan bérbeadása esetén elszámolható-e az ingatlan után fizetett kommunális adó és építményadó? Ha igen, akkor arányosítani kell-e a bérbe adott napokkal, vagy az egész levonható akkor is, ha nem volt a teljes évben bérlő?

Kezességvállás költségelszámolása Kérdés

"A" Kft. kezességet vállalt "B" Kft. kölcsöntartozására. A két kft. között tulajdonosi kapcsolat nincs. "B" Kft. nem teljesített, ezért "A" Kft. bíróság által is kötelezve lett "B" Kft. tartozásának hitelintézet felé történő megfizetésére. Kérdés: "A" Kft. költségként elszámolhatja-e a kezesség miatt megfizetett összeget?

Ingatlaneladás Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária! 2017-ben tartási-életjáradéki szerződést kötött egy magánszemély két eltartóval, 50-50 százalékban. Az eltartók havonta fizettek az eltartottnak egy összeget, és vállalták, hogy halála esetén kívánságának megfelelően eltemetik. Az eltartottnak élethosszig tartó haszonélvezete volt. 2018-ban elhunyt, az eltartók értékesítették az ingatlant. A tartási szerződésben 24 millió forintban jelölték meg az ingatlan értékét. A NAV az illeték alapjául az egy főre jutó összeget – 12 millió forintot – csökkentette a haszonélvezeti jog értékével, azaz 9 millió 600 ezer forint után kérte az illetéket. Kérdésem, hogy az eladási árból (32 millió forint) a 12 millió forintot vagy a csökkentett összeget vonhatom le, a befizetett illetékkel együtt? Másik kérdésem, hogy a temetési költség levonható-e? A számla az egyik eltartó nevére szól csak, így ő veheti figyelembe (nem egyenesági rokonok) a teljes összeget vagy megoszthatják? Válaszát előre is köszönöm.

Ingatlanértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ingatlannak fele-fele arányban tulajdonosa egy hölgy és az élettársa. Nem bejegyzett élettársak. Az ingatlanon – közösen – több millió forint értékben értéknövelő beruházást hajtottak végre. Az összes számla az úr nevére szól. 5 éven belül eladják az ingatlant. Megoszthatják-e az igazoltan értéknövelő beruházásra költött összeget a tulajdoni hányad arányában a jövedelem meghatározásakor, annak ellenére, hogy csak az egyikük nevére szólnak a számlák? Válaszát köszönöm. Némethné T. Krisztina

Költségelszámolás egyéni vállalkozó esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnénk állásfoglalását kérni az alábbi problémánkra. Induló egyéni vállalkozó, heti 36 órás munkaviszony mellett személygépjármű-oktatóként fog tevékenykedni a vállalkozásában. A kérdésünk, hogy a 3 évvel ezelőttről jövő költségeket a mai napig bezárólag tudja-e érvényesíteni? Szakoktatói költségek díjai, mely elvégzése után tud szakirányú tevékenységet tud majd folytatni. Erre vonatkozóan kérjük, hogy fejtse ki a véleményét. Köszönettel

Ingatlanfelújítás saját kft. által Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérném szépen a segítségét. Egy magánszemély megbízhatja-e a saját kft.-jét, ahol ő az ügyvezető, hogy újítson fel egy ingatlant, amit utána a magánszemély bérelne a kft.-től vállalkozási célból? Ha igen, akkor a felmerülő költségek elszámolhatók teljes mértékben a kft. részéről? Hogyan kell megítélni az ügyletet társasági adó, hipa, áfa tekintetében? Köszönettel!

Külföldi munkavállaló lakásbérletének elszámolása Kérdés

Tisztelt Adózóna, Cégünk külföldi munkavállalónak fizet lakásbérletet rezsivel, amiről számlát kapunk minden hónapban a cégtől. A kérdésem az lenne, hogyan számolható el ez a kölség a cégünkben, illetve milyen adóvonzatok merülnek fel a költség elszámolása során. Válaszukat előre is köszönöm ! Üdvözlettel: Ildikó

Telefon áfa, szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy telefontársaság a cég alkalmazottjával mint előfizetővel lakossági díjcsomag keretében szerződést kötött, melynek keretében a cég számlafizetőként, e-számla befogadójaként szerepel. A telefontársaság a számláját ki is bocsátotta, melyben a szerződésének megfelelően a vevő a magánszemély és számlafizető a cég. A telefonvásárlás célja céges ügyek bonyolítása, kifejezetten céges használat. Álláspontom szerint a szerződés és a számla az áfa visszaigénylést nem alapozza meg. A bizonylat költségelszámolásra alkalmassága is megkérdőjelezhető, és így arra az szja törvény szerinti adófizetési kötelezettség teljesítése is nehezen értelmezhető. Kérdésem, hogy van-e mód a számla céges elszámolására és ha igen, akkor milyen adó- és járulékteher mellett történhat az? A szerződés, határozott idejű egy éves hűségnyilatkozattal került megkötésre. Válaszukat előre is köszönöm.

Pályázaton nyert támogatás adózása magánszemélynél Cikk

Közhasznú egyesület pályázatán magánszemély 400 ezer forint támogatást nyer. Az összegből 300 ezer forintot hangtechnikai eszközök beszerzésére, 100 ezer forintot utazásra költ, a pályázatban meghirdetettek alapján. Az eszközök segítségével fogyatékos embereknek tart előadásokat és szervez játékos foglalkozásokat. Van-e adófizetési kötelezettsége a magánszemélynek a pályázatban elnyert 400 ezer forint után? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Ingatlan-bérbeadás, -felújítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves segítségét. Adószám nélküli magánszemély tételes költségelszámolással albérletet ad ki. Egy helyrajzi számhoz tartozó kertes családi háznak külön van kiadva az emeleti lakrésze és a földszinti lakrésze. Jelenlegi tervek alapján ez a két rész lakórész. Ezen kívül van egy szuterén melyet jelenleg a tulajdonosok használnak tárolás céljára. Az ingatlanon folyamatos felújjítás zajlik. Kérdéseim lennének: 1. Épületamortizáció számítása esetükben figyelembe vehető-e, és milyen összegben? 2. Bútorok egy összegben leírhatók-e vagy amortizációt kell-e számolni? Van-e értékhatár? 3. Nem áthárított közműszámlák beszámítanak-e a költségbe? 4. Házra fizetett biztosítás költségként elszámolható? 5. Albérlettel (felújjításkor anyagbeszerzés, albérlettel kapcsolatos ügyintézés stb...) kapcsolatos üzemanyagköltség elszámolható-e? 6. Háztartási kisgépek, illetve a beépíthető háztartási eszközök elszámolhatók-e költségként? 7. Adóelőleg a bevétel – maximum 50%-ig költségszámlák 15%-a lett befizetve. Viszont az egész évet tekintve a bevételüknek kb. 70%-áért van számla. Így ebben az esetben visszaigénylendő adó keletkezik? (Kb. 3 millió forint volt a bevétel, a 1,5 millió alapján fizettünk 15% adóelőleget, viszont több mint 2 millióról van számla.) Köszönettel.

Ingatlanépítés magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem házat építtet saját részre mint magánszemély. A magánszemély elszámoltatná a költségeket a generál kivitelezővel. A bt. felé elszámolhatja a költségeket? Várom megtisztelő válaszát.

Ingatlan-bérbeadás. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új lakást bútorozottan, háztartási gépekkel felszerelve szeretnénk bérbe adni. A bérleti díjból költségként elszámolható-e a berendezés értéke és hogyan? Köszönöm válaszát.

Önálló tevékenységből származó jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Önálló tevékenységből származó jövedelem esetében – megbízási szerződés alapján – év közben két alkalommal kifizetés történt, mely esetében 50% költséghányadot vettek figyelembe. (Valószínűleg így nyilatkozott a magánszemély.) Így elkészült az szja-bevallás. Majd kiderült, hogy az év első felében is történt egy megbízásos kifizetés 10% költséghányad figyelembe vételével. Önellenőriznem kell a bevallást, hogyan kell helyesen elszámolni az összegeket? Elszámolható mind a három kifizetés a meglévő költségszámlák figyelembevételével, abban az esetben is, ha a költségszámlák összesen nem érik el a három alkalommal kapott jövedelem 50%-át? Vagy a meglévő költségszámlákat figyelmen kívül kell hagyni, és a mindösszesen bevételt – jövedelmet – csak a 10% költséghányaddal lehet elszámolni? Ebben az esetben a már bevallott 50%-os költség figyelembevételének összegével (-10%) szemben el kell számolni a 39% különbözeti bírságot?

Tehergépjármű költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 2019. január 7-én indította egyéni vállalkozását Magyarországon, ahol járművek és gépek bérbeadásával szeretne foglalkozni. Ezt megelőzően Ausztriában volt vállalkozó. Elmondása szerint az ausztriai vállalkozásában szereplő tehergépkocsikat az ottani törvény szerint egy bizonyos idő után ki lehet vonni a vállalkozásból. Ezeket a tehergépkocsikat itthon fogalomba helyeztette a saját nevére az elmúlt években. Most a bérbe szeretné adni őket az itthoni egyéni vállalkozásában, ezért mindegyiket felújíttatta a vállalkozás első hónapjában.  A felújításokról számlákat hozott, mert szeretné költségként elszámolni és az áfatartalmát visszaigényelni. Kérdésem az üggyel kapcsolatban: mivel ezek a járművek nincsenek bent a vállalkozásban, ezért a felújításuk elszámolható-e költségként, és áfatartalmát vissza lehet-e igényelni.  Ha esetleg be szeretné vinni a járműveket a vállalkozásába, akkor az hogy történik? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elmaradt vevői számlakészítés

Bunna Erika

adótanácsadó

Anglia, szolgáltatás igénybevétele, áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close