787 találat a(z) költségelszámolás cimkére

Traktor haszálatba adása Kérdés

Meg szeretném kérdezni, van-e lehetőség arra, hogy traktort használatba adjon a férj őstermelő a feleség családi gazdálkodásába? 2017. novemberben már ajándékozással átadja a feleségnek, a gép átirásra kerül. Kérdésem: a feleség 1-10. hóig vásárolt gázolajat, amikor még nem volt a nevén a traktor, elszámolhatja-e ennek költségeit, és ha igen, akkor hogyan papirzzuk le? Előre is köszönöm a segítséget. Tisztelettel: Kutasi Gabriella

Székhelyen vizlágyító elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a tanácsát, hogy ha a kft. székhelye megegyezik a lakással, és ott a kombi cirkóhoz vizlágyítót kötnek be, aminek a költsége kb. 400 ezer forint, az elszámolható-e? A kft. tevékenysége 8622 - Szakorvosi járóbeteg-ellátás, valamint 8690 Egyéb humán-egészségügyi ellátás, A kft.-nek van egy fióktelepe, egy bérelt rendelő, ahol ezeket a tevékenységeket végzi. A székhelyen a számlák, szaklapok vannak, valamint itt készül fel az előadásokra, amiket kérnek tőle. A kérdés az, hogy a vizlágyító elszámolható-e vagy sem? Köszöböm a választ.

Közérdekű nyugdíjas szövetkezet Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nyugdíjban részesülő tag külső szolgáltatás nyújtásában személyes közreműködik. A feladat otthon végezhető bedolgozás, mely egyébként kizárólag teljesítménybéres munkaviszonynak minősül. Kérdésem, hogy ez esetben a nyugdíjas tagnál elszámolható-e az adómentes, igazolás nélküli 30 százalékos költség az szja-törvény 3. számú melléklet II, 1. pont alapján? Köszönöm.

Munkaruházat elszámolhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Salátabokszot üzemeltető kft. dolgozóinak emblémázott pólókat, illetve – az üzlethelyiség elhelyezkedése miatt – pulóvereket vásárolt. Mivel az üzletben készítik a salátákat, önteteket, így a munkavégzés során a saját ruhájuk nagy mértékben koszolódhatna. A kérdésem az lenne, hogy a felsőruházatot adómentesen adhatja-e a kft. dolgozóinak, illetve szükséges-e munkaruházati szabályzatot készítenie az elszámoláshoz. A dolgozók hazavihetik-e a kapott pólókat, vagy a cégnek kell biztosítani azok tisztítását? Ennek adózási szempontból van-e jelentősége? Köszönjük a segítséget!

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégautóadóval kapcsolatban kérdezek. Egy kft. tulajdonában lévő személygépkocsi esetében, ha az üzembentartó a kft. egyik magánszemély tulajdonosa, és nem számolnak el semmilyen költséget, kell-e cégautóadót fizetni? Köszönöm.

Munkásszállítás elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnénk választ kapni két kérdésünkre munkások szállításával kapcsolatban. 1./ Saját dolgozóinkat szállíttatjuk vidékről a társaságunk munkahelyére, telephelyére folyamatosan, egy külső személyszállító céggel, melynek a számláját költségként elszámoljuk, mint szállítási költséget. 2./ Másik esetünk, hogy saját dolgozóink munkába járását nem külön buszos vállalkozóval végezzük, hanem bérelünk egy 9 fős személyszállító kisbuszt, és azzal fognak bejárni a dolgozók. A sofőr az egyik dolgozó lesz. A végeredmény mindkét esetben ugyanaz, de az elszámolásban egészen más. Az első eset személyszállítási szolgáltatás, míg a második esetében buszbérlési díj, üzemanyagköltség merül fel. Kérdésünk, hogy a fenti két eset elszámolása hogyan szabályos, és esetleg felmerülhet-e azoknál adózási probléma? Köszönettel.

Fitneszbérlet elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ügyvezetője egyéves fitneszbérletet vásárolt magának. Kérdésem, hogy ebben az esetben elszámolható költségként az bérlet ára, és ha igen, milyen adó terheli? Várjuk válaszát! Köszönettel: Andecont Kft.

Rendezvényköltség elszámolása a civil szervezetnél Cikk

Kell-e a rendezvényt szervező egyesületnek a reprezentációs költség után szja-t és eho-t fizetnie? – kérdezte olvasónk. Magos Zoltánné adószakértő válaszolt.

Őstermelő nyilatkozata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azoknak az őstermelőknek, akik élnek a nyilatkozattétellel, a számlás költségek között a banki költségeket, a kárenyhítési hozzájárulást, iparűzési adót el lehet-e számolni? Eddig ezeket nem vettem figyelembe, jól tettem-e? Vagy ezeket is figyelembe lehet venni? Korábban a NAV egyik munkatársa mindig kiemelte, hogy csak számlás költségeket lehet a 20%-nál elszámolni. Válaszukat köszönöm.

Bérelt ingatlanon végzett felújítás bérleti díjba beszámítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. vendéglátó egységet bérel havi 115 ezer forint plusz áfáért. A bérleti szerződésben megegyeztek a bérbeadóval az épület felújításában és abban, hogy havi 35 ezer forint értékben, számlák igazolása mellett, havonta jóváírja a felújítási költséget a bérbeadó a bérleti díjban. (A bérleti szerződés 2020-ig szól, majd vagy elszámolnak a fennmaradó összeggel vagy újabb 5 évre bérlik az ingatlant.) Egy évre rá módosították a szerződést, hogy a felújítást elvégezték, 2,5 millió forint plusz áfa értékben ezt a bérbeadó elismerte, mást nem módosítottak a szerződésen. A kérdés az lenne, hogy jó-e az, ha továbbra is havi 35 ezer forint plusz áfával történik a számlázás (a felújítás jóváírásáról számlák igazolása nélkül) a bérbeadó felé, vagy egy összegben ki kellett volna állítani a számlát a bérbevevőnek a szerződésmódosítás aláírásakor? És ha igen, akkor ezt havonta hogyan lehet jóváírni (milyen bizonylat alapján)? Köszönettel: Kovács Edit

Számvitel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Számvitel témakörben a kérdésem a következő: tanúsító auditról szóló számla – mely háromévenként esedékes és 540 ezer forint nettó összegű – elszámolható-e költségként? Köszönettel a választ.

Társasági adó – személyautó Kérdés

Egy kft. személyautót vásárolt, megfizeti a cégautóadót. Az autót javarészt magáncélra használják. Elszámolhatók-e a személyautóhoz kapcsolódó költségek a cégnél, hogyan kell azt könyvelni (az üzemanyag anyagköltség vagy személyi jellegű adómentes kifizetés)? Meg kell-e növelni a taoalapot a magáncélú használat arányában? Kell-e útnyilvántartást vezetni? Köszönettel: Királyné Anikó

Bejelentett immateriális jószág Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék érdeklődni, hogy a bejelentett immateriális jószág taotörvény 7. §(22) bekezdésének figyelembevételénél szükséges-e, hogy az immateriális jószág érdekében felmerült közvetlen költséget k+f-ként számoljuk el a társaság könyveiben szellemi termékként történő aktiválásig? Vagyis a könyvelésben szerepeltethető-e beruházásként a költség aktiválásig vagy mindenképpen a kísérleti fejlesztés aktivált értékei közt kell-e szerepelnie? Illetve kötelező-e a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalától k+f minősítést beszerezni, vagy az csak egy lehetőség a tevékenység ilyen irányú minősítéséhez? Illetve jól értelmezem, hogy amennyiben a szellemi terméket csak saját munkaerővel, illetve független alvállalkozókkal fejlesztjük, úgy a 22-es pont szerinti arányszám 1? Segítségét előre is köszönöm!

Cégautóadó Kérdés

Egy szja szerint adózó egyéni vállalkozó egész évben (kivéve augusztust) folyamatosan használja a személygépkocsiját, melynek a költségét útnyilvántartás alapján elszámol (nincs kiküldetési rendelvény). Ilyen esetben mely hónapokra kell cégautóadót fizetni? A törvény azt írja, hogy annak a hónapnak az első napján keletkezik adófizetési kötelezettség, amelyet megelőző hónapban költséget számoltak el a gépjárműre, illetve annak a hónapnak az utolsó napján szűnik meg, amelyben utoljára számolt el költséget a gépjárműre. Jól értelmezem-e, hogy amennyiben előző év decemberében nem számolt el költséget, akkor adott év januárjára nem kell cégautóadót fizetni, illetve nem kell fizetni augusztus és szeptember hónapokra sem? Válaszukat előre is köszönöm.

Elektromos autó: így számolhatja el az otthoni töltés költségét Cikk

Hogyan lehet elszámolni az elektromos gépkocsi töltésének költségét, ha a vállalkozó a saját házában tölti az autóját? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tulajdonos-ügyvezető halála – cég működése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szerződés szerinti bér

Széles Imre

tb-szakértő

Őstermelő földvásárlása (szántó)

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close