723 találat a(z) költség cimkére

Áttérés társasági adóról kiva adónemre, elhatárolások könyvelése. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2019. január 1-jétől kiva adózási módot választotta. A 1871-es bevallás kitöltésénél a mérlegadatoknál nem szerepel elhatárolás sor. A kérdésem az lenne, hogy a 2018. évben kifizetett, de csak a 2019. évre vonatkozó költségeket a 2018. évi főkönyvben milyen főkönyvi számokra (elhatárolásként v. költségként) kell könyvelni? Válaszát köszönöm. Bognárné

Bérelt ingatlanon fűtés korszerűsítése és ehhez villanyóra igénylése Kérdés

T. Szakértő! Tanácsukat szeretném kérni: Egy kft. iroda céljára egy családi házat bérelne. Ehhez a fűtést korszerűsítené, ehhez vásárolna 2 vagy 3 db klímát. A fűtéshez igényelne kedvezményes tarifájú villanyórát, ami csak a fűtési szezon alatt működik. A mostani villanyóra a lakáson belül van és mivel új óra is lenne, ezért a mostani órát is új helyre kell tenni, falon kívülre a kerítéshez közel (ami több méter távolságra van). Gyakorlatilag a családi házban nagyon sok munka lenne /megszüntetni a régi korszerűtlen, drága fűtést (például cserépkályhabontás, sittszállítás, festés, homlokzat helyreállítás/). A bérbeadó magánszemély. Hogy számolhatóak ezek el kft. esetében, és az áfa visszaigényelhető-e minden egyes gazdasági eseménynél? Mi lesz, ha valamelyik fél megszünteti a bérleti szerződést úgy a bérbeadónál és a bérbevevőnél? Köszönöm válaszukatt

Költség továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy szállítmányozással foglalkozó belföldi gazdasági társaság ügylete a következő: A fuvarozással összefüggő áru Kambodzsából érkezett Budapestre tengeri úton, majd vasúton. A vámkezelés Koperben, Szlovéniában történt. A vámalapba semmilyen járulékos költség nem lett beleszámítva, így a vámkezelésig felmerült költségeket mentesen, míg a vámkezelés után felmerült költségeket 27 százalék áfával számláznák egy magyar kft. (megbízó) részére. Azonban a vámkezelés előtt a koperi kikötőben, valamint utána a budapesti terminálon is merült fel konténer tárolási és konténer használati díj, amelyet szintén szeretnék az ügyfélre terhelni. Ezeket milyen módon kell számlázni (áfával, vagy áfa nélkül)? Köszönettel.

Ingatlanértékesítés: szerzési időpont, bevétel, költség Cikk

Hogyan kell kiszámítani a bevételt, ha a megszerzett ingatlanon bővítés, ráépítés is történt az értékesítés előtt? Melyek az elszámolható költségek? A NAV ingatlanértékesítés adóztatásának információs füzetét ezekkel a témákkal folytatjuk.

Családi gazdálkodó egyetemi költségei Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az lenne a kérdésem, hogy egy 3 főből álló családi gazdálkodó esetében, ha a családi gazdaság vezetője elmenne egy egyetemi oktatásra, agrármérnöki karra, annak költségei (tandíj, utazások költségei, vizsgadíjak) elszámolhatóak lennének-e? Köszönöm előre is segítő válaszukat. N. Tünde

Jacht beszerzése Kérdés

Egy magyar KFT angol tulajdonostól, máltai lobogóval használt hajót vásárolna. Az eladó számlát állít ki az értékesítésről. A hajó nem kerülne be Magyarországra, Zadarban lenne behajózva. Kérdésem: a vásárlás áfaköteles-e, kell utána áfát fizetni? Vámfizetési kötelezettség fennáll-e? A hajó az igények függvényében bérbe lenne adva, erre van a kft.-nek tevékenysége, számlát adna róla a bérbevevőnek. A hajó fenntartásával kapcsolatban felmerült költségek elszámolhatóak-e? A jelenlegi iratokat magyar hajólevélre honosítani kell? Horvátországban kell-e adószámot kérni a fenti ügylet miatt?

Emelkedett a kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök egyedi értékhatára Cikk

2019. január 1-jétől 100 ezer forintról 200 ezer forintra emelkedett a kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök egyedi értékhatára – írja honlapján a NAV.

Fiatal gazda II. Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária! Köszönöm szépen a válaszát. https://adozona.hu/kerdesek/2019_1_14_Fiatal_gazda_ggj#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice A kérdésemben szerepelt egy rövid levezetés, és az, hogyan kezeltük a támogatás és a költségek elszámolását. A kérdésemet sajnos nem válaszolta meg, legalábbis nekem nem egyértelmű. Ezért kérem szíves segítségét, hogy helyes-e a vázolt elszámolási mód, ha nem, akkor hogyan kell eljárni. Ha kérhetem gyors válaszát, nagyon sürgős lenne!

Gyógyszerek elszámolása Kérdés

Egyik ügyfelem a cég nevére vásárolt a Zinzino.com oldalon gyógyszereket. Kérdésem, hogy ezt milyen formában lehet elszámolni céges számla alapján? Milyen adóvonzatai lesznek? A választ előre is köszönöm.

Fiatal gazda Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a fiatal gazdák támogatásával kapcsolatos. Az egyéni vállalkozó 2016-ban kapott a 24/2015 (IV. 28.) MvM rendelet alapján fiatal mezőgazdasági termelők jövedelempótló támogatását, az odaítélt összeg 90 százalékát, melyet 5 év alatt kell felhasználnia. Nemrégiben volt az szja törvényben ezzel kapcsolatban változás, és már egyértelműen költségek fedezetére és fejlesztési célra igénybe vehető támogatásnak minősül ez a támogatás. 2016-ban a NAV-tól állásfoglalást kértünk, erre válaszul a NAV a támogatást már így minősítette. A megkapott támogatás összegét nem számoltuk el bevételként, de a cél szerinti felhasználás költségeit sem számoltuk el költségként. Példával: almatermelés költsége (anyag, szolgáltatás): 100, almaeladás árbevétele: 140. A 100 költség elszámolásra került a támogatással szemben. Ezért év végén 140 bevétellel szemben nem volt költség, 140 jövedelem után adózott. (Ha elszámoltuk volna a 100 költséggel szemben a 100 támogatást, akkor is 140 a jövedelem.) Kérdésem, hogy helyesen jártunk-e el? Ha nem, mi a helyes levezetés, illetve a jövőre vonatkozóan hogyan kell-e szja szerint elszámolni a támogatás összegét, és a költségeket?

Előző évet érintő költségek a taóban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság a korai mérlegzárás miatt az előző évben, a mérlegkészítésig még be nem érkezett, de várható költségek miatt céltartalékot képzett. Tárgyévben beérkeztek a számlák, elszámolásuk megtörtént, mi a teendő ezekkel a társasági adó szempontjából? Jó-e a következő megoldás, vagy van még feladatom: a beérkezett számlák értékében a képzett céltartalékot feloldom, vagyis egyéb bevételként elszámolom, majd a társasági adó alapjának számításánál csökkentő tételként elszámolom? Előre is köszönöm szíves tájékoztatását!

Egyéni vállalkozók: így kell számot adni az aktuális adóelőlegről Cikk

Vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozónak és az átalányadózást választónak 2019. január 14-éig kell megfizetnie (mivel január 12-e szombatra esik) a 2018. negyedik negyedévi adóelőleget.

Előleg, költség? Kérdés

Őstermelő 2018-ban több millió forint előleget fizetett ki műtrágyára és vetőmagra. Az előlegszámlát megkapta. Az áru érkezése 2019-ben történik. Kérdésem, hogy a 2018. évi költségek között elszámolhatja-e a kifizetett előleg értékét?

Ingatlan-bérbeadásnál a bevétel idejének meghatározása. Kérdés

Magánszemély ingatlan ad bérbe. 2018 decemberében kiállítja a számlát, de az ellenértéket csak januárban kapja meg. A 2019. évi bevallásban kell figyelembe vennie ezt a bevételt, vagy a 2018. évi bevallásánál? A pénzforgalmi szemléletre alapozva 2019. évi bevallásba kellene, és a 2018. évi (pénzforgalmilag kifizetett) költségeket nem számolhatja el vele szemben. A költségeket a 2018. évi bevallásánál veheti csak figyelembe. Köszönettel:

Autópálya-matricák 2019-re... c. cikk Kérdés

Tisztelt Szakértő, Az "Autópálya-matricák 2019-re: idei vásárláskor idei költségelszámoás" c. cikkel kapcsolatban kérdésem lenne, hogy ha az autópálya matrica teljes időszaka 2019. (sőt már 2020) is, akkor ha 2018-ban megveszik, azt nem időbeli elhatárolásként kell-e könyvelni? Eddig legalábbis így tettük, hisz a számviteli tv. szerint a költségeket abban az időszakban kell elszámolni, amikor felmerültek. Márpedig az 2019. A költségelszámolás nem mindegy, főleg azoknál a cégeknél, ahol teljes flottára veszik meg előre az éves autópálya díjat. Mi a helyes eljárás: el kell határolni 2019-re a költséget vagy elszámolható 2018-ra? Válaszát köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Iratselejtezés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Átalányadó teszor

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozás megszüntetése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs