27 találat a(z) kölcsönnyújtás cimkére

Amire figyelni kell tagnak, munkavállalónak nyújtott kölcsön során Cikk

Egy vállalkozás kölcsönt szeretne adni a tagjának (a tag jelenleg munkaviszonyban áll a kft.-vel) lakásvásárlási céllal, 5 évre. Milyen feltételekkel adhat a kft. kölcsönt/hitelt a tagnak, van-e maximum korlát ilyen esetben, és hogyan kell adót vagy kamatot számolni? – kérdezte olvasónk. Dr. Buzády Csongor, ügyvéd (budlegal Ügyvédi Társulás) válaszolt.

Kft tagjainak kölcsönt nyújt, ez kapcsoltságot hoz létre? Kérdés

Kölcsön nyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Az alábbi kérdésre szeretnénk választ kapni: Egy kft. gépkereskedelemmel, ingatlan-bérbeadással foglalkozik, a korábbi évek nyereségessége okán keletkezett felhalmozott pénzeszközeiből az alábbi tevékenységeket kívánja folytatni: – kereskedelmi banknál, illetve pénzváltó cégnél devizát, illetve valutát vásárolni és eladni, ebből árfolyamnyereségre szert tenni, – kölcsönt nyújtani rendszeresen kamatért, ingatlanra történő jelzálog bejegyzése mellett más vállalkozásoknak. A tevékenységet a saját pénzeszközeinkből kívánjuk folytatni, nem kívánunk magánszemély betétet gyűjteni, vagy banki hitelt igénybe venni a tevékenységekhez. Kérdésünk, hogy a fenti tevékenységek valamelyikéhez szükséges-e valamilyen pénzügyi (MNB) engedély? 2019.10.22.

Dolgozói kölcsön Kérdés

2018 januárjában kft. kölcsönt adott a dolgozójának. A kölcsön összege 2,9 millió forint. A kölcsönt a kft. utalta a dolgozó bankszámlájára. Hitelt fizetett belőle vissza a dolgozó. Megteheti-e a cég, hogy vissza nem térítendőként adja a kölcsönt? Ha nem, akkor kell-e kamatot felszámolni, milyen mértékűt? Köszönöm.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi magánszemély – aki egy házaspár tulajdonában lévő kft. férj tagjának a testvére – kölcsönt nyújt egy kft.-nek, amelyben a férj és a felesége a tulajdonosok. A magánszemély nem egyéni vállalkozó, pusztán magánszemély. A kölcsönt átutalással teljesíti. A magánszemély és a kft. között felmerül a kapcsolt vállalkozási viszony? Köszönettel.

Céges kölcsön tulajdonosnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adhat-e egy kft. kölcsönt a tulajdonosának (kamatra), anélkül, hogy pénzintézeti tevékenységnek számítana, esetleg családtagjának? Egyszeri alkalomról van szó. Válaszát előre is köszönöm.

Magánszemély kölcsönnyújtása cégnek Kérdés

Tisztelt Szakértők! Magánszemély (természetes személy) nyújthat-e kölcsönt vállalkozásnak? A felek között semmilyen egyéb kapcsolat nincs, csak a kölcsönszerződés jönne létre. Ha igen, akkor a kölcsön összegére vonatkozóan van-e határ, mely felett már csak hitelintézettől vehet fel kölcsönt a vállalkozás? Ha létrejöhet a kölcsönszerződés, akkor az ebből származó kamatbevétel után hogyan kell adóznia a magánszemélynek? Kifizetővé válik a kölcsöntnyújtóval szemben a vállalkozás? Persze, csak ha létrejöhet egyáltalán ilyen szerződés.

Bt.-kölcsön tulajdonosnak Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Betéti társaság 10 millió forint kölcsönt szeretne adni tulajdonosának, 5 évre, negyedéves visszafizetéssel. Ezzel kapcsolatos kérdésem: lehetséges ez, és milyen feltételekkel? Köszönve válaszukat, tisztelettel: T.K.

Magánszemély kölcsönt nyújt cégnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély nyújt kölcsönt cégnek, 15%-os kamattal. A magánszemély (nem munkavállaló, nem tag, nem működik közre személyesen, teljesen független, a kölcsönön kívül más kapcsolata nincs a céggel) a kölcsön kamata után milyen adókat, és milyen mértékben fizet? Az adóbevallásának melyik sorában kell ezeket feltüntetni? Hogyan alakul az adózás, ha társas vállalkozóként/személyesen közreműködő tagként ad kölcsön? Akkor mely sorokat kell kitölteni? A kölcsönt kapó cégnek kifizetőként milyen kötelezettsége van? Köszönettel: MM

Külföldi személy által nyújtott kölcsön kamata Kérdés

Egy harmadik országból (Szíria) származó természetes személy nyújtott kölcsönt kamat ellenében egy magyarországi kft.-nek. Kérdésem: a kft. által kifizetett kamat Magyarországon adózik-e (szja, eho)?

Társaság nyújt kölcsönt magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértők! A kérdésem a következő lenne: ha egy gazdasági társaság (bt.) nyújt kölcsönt egy magánszemélynek (nem végzi ezt a tevékenységet üzletszerűen), milyen adóterhekre számíthat? Mi a helyzet abban az esetben, ha ezt a kölcsönt nem fizetik vissza?

Tartozás-átvállalás kapcsolt vállalkozások között Kérdés

Tisztelt Szakértő! „A” Kft. tulajdonosa „B” Kft.-nek. „A” Kft.-nek két magánszemély tulajdonosa van „C” és „D”. Ezek a magánszemélyek néhány évvel ezelőtt kölcsönt nyújtottak „B” Kft.-nek. Törlesztés, visszafizetés nem történt. A kölcsön visszafizetését „A” Kft. átvállalta „B” Kft.-től. Ha jól tudom, „A” Kft. esetében egyéb ráfordítás, „B” Kft. esetében egyéb bevétel keletkezett. Hogyan befolyásolja a fenti gazdasági esemény a társaságiadó-alapot, kell-e alkalmazni adóalap-növelő/-csökkentő tételeket? Köszönöm szépen! Vágner Emília

Kft.-k közötti kölcsön Kérdés

Ügyfelünk legnagyobb partnerének három évre kölcsönt szeretne nyújtani. A két vállalkozás nem kapcsolt, a kölcsönadás egyszeri alkalommal történik, más társaságnak vagy magánszemélynek nem ad kölcsönt a cég. Kérdésem: a jelenleg érvényes jogszabályi feltételek alapján lehetséges-e ez, és mire kell odafigyelni a szerződéskötés során?

Szlovák cégtől kapott kamat Kérdés

Tisztelt Szakértő! „X” szlovák cég „B” magyar belföldi illetőségű ügyvezetője kölcsönt nyújt „X” szlovák cégnek, a szlovák cég kamatot fizet „B” magyar ügyvezetőnek, aki megbízási jogviszony keretében, ingyenesen látja el a szlovák cég ügyvezetését. (egyébként „B” ügyvezető Magyarországon magyar cégnél 40 órás munkaviszonyban áll.) „B” magyar belföldi illetőségű ügyvezető nem tulajdonosa a szlovák cégnek, tehát nem tagi kölcsönről van szó. Kérdésem: milyen adó- és egyéb teher – szja, eho, tb stb. – terheli Magyarországon az „X” szlovák cég által „B” magyar belföldi illetőségű ügyvezetőnek fizetett kamatot, és milyen jogviszony alapján?

Hitelnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy egy vállalkozás nyújthat-e hitelt vagy kölcsönt egy másik társaságnak anélkül, hogy ő pénzügyi tevékenységgel foglalkozna? Eseti jelleggel történne a hitelnyújtás, olyan alkalomból, hogy átsegítse az egyik vállalkozás a másikat átmeneti likviditási problémáin. Amennyiben erre van mód anélkül, hogy pénzügyi szolgáltatónak minősülne, milyen gyakran teheti ezt meg? Van-e bármilyen kikötés az alkalmazandó kamatra? Van válaszában eltérés akkor, ha kapcsolt vállalkozások közötti ügyletről lenne szó? Válaszát köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

A kft. eladásra került – mi a teendő ilyenkor?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Háromoszlopos beszámoló?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Parkolás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink