25 találat a(z) kölcsönnyújtás cimkére

Kölcsön nyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Az alábbi kérdésre szeretnénk választ kapni: Egy kft. gépkereskedelemmel, ingatlan-bérbeadással foglalkozik, a korábbi évek nyereségessége okán keletkezett felhalmozott pénzeszközeiből az alábbi tevékenységeket kívánja folytatni: – kereskedelmi banknál, illetve pénzváltó cégnél devizát, illetve valutát vásárolni és eladni, ebből árfolyamnyereségre szert tenni, – kölcsönt nyújtani rendszeresen kamatért, ingatlanra történő jelzálog bejegyzése mellett más vállalkozásoknak. A tevékenységet a saját pénzeszközeinkből kívánjuk folytatni, nem kívánunk magánszemély betétet gyűjteni, vagy banki hitelt igénybe venni a tevékenységekhez. Kérdésünk, hogy a fenti tevékenységek valamelyikéhez szükséges-e valamilyen pénzügyi (MNB) engedély? 2019.10.22.

Dolgozói kölcsön Kérdés

2018 januárjában kft. kölcsönt adott a dolgozójának. A kölcsön összege 2,9 millió forint. A kölcsönt a kft. utalta a dolgozó bankszámlájára. Hitelt fizetett belőle vissza a dolgozó. Megteheti-e a cég, hogy vissza nem térítendőként adja a kölcsönt? Ha nem, akkor kell-e kamatot felszámolni, milyen mértékűt? Köszönöm.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi magánszemély – aki egy házaspár tulajdonában lévő kft. férj tagjának a testvére – kölcsönt nyújt egy kft.-nek, amelyben a férj és a felesége a tulajdonosok. A magánszemély nem egyéni vállalkozó, pusztán magánszemély. A kölcsönt átutalással teljesíti. A magánszemély és a kft. között felmerül a kapcsolt vállalkozási viszony? Köszönettel.

Céges kölcsön tulajdonosnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adhat-e egy kft. kölcsönt a tulajdonosának (kamatra), anélkül, hogy pénzintézeti tevékenységnek számítana, esetleg családtagjának? Egyszeri alkalomról van szó. Válaszát előre is köszönöm.

Magánszemély kölcsönnyújtása cégnek Kérdés

Tisztelt Szakértők! Magánszemély (természetes személy) nyújthat-e kölcsönt vállalkozásnak? A felek között semmilyen egyéb kapcsolat nincs, csak a kölcsönszerződés jönne létre. Ha igen, akkor a kölcsön összegére vonatkozóan van-e határ, mely felett már csak hitelintézettől vehet fel kölcsönt a vállalkozás? Ha létrejöhet a kölcsönszerződés, akkor az ebből származó kamatbevétel után hogyan kell adóznia a magánszemélynek? Kifizetővé válik a kölcsöntnyújtóval szemben a vállalkozás? Persze, csak ha létrejöhet egyáltalán ilyen szerződés.

Bt.-kölcsön tulajdonosnak Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Betéti társaság 10 millió forint kölcsönt szeretne adni tulajdonosának, 5 évre, negyedéves visszafizetéssel. Ezzel kapcsolatos kérdésem: lehetséges ez, és milyen feltételekkel? Köszönve válaszukat, tisztelettel: T.K.

Magánszemély kölcsönt nyújt cégnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély nyújt kölcsönt cégnek, 15%-os kamattal. A magánszemély (nem munkavállaló, nem tag, nem működik közre személyesen, teljesen független, a kölcsönön kívül más kapcsolata nincs a céggel) a kölcsön kamata után milyen adókat, és milyen mértékben fizet? Az adóbevallásának melyik sorában kell ezeket feltüntetni? Hogyan alakul az adózás, ha társas vállalkozóként/személyesen közreműködő tagként ad kölcsön? Akkor mely sorokat kell kitölteni? A kölcsönt kapó cégnek kifizetőként milyen kötelezettsége van? Köszönettel: MM

Külföldi személy által nyújtott kölcsön kamata Kérdés

Egy harmadik országból (Szíria) származó természetes személy nyújtott kölcsönt kamat ellenében egy magyarországi kft.-nek. Kérdésem: a kft. által kifizetett kamat Magyarországon adózik-e (szja, eho)?

Társaság nyújt kölcsönt magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértők! A kérdésem a következő lenne: ha egy gazdasági társaság (bt.) nyújt kölcsönt egy magánszemélynek (nem végzi ezt a tevékenységet üzletszerűen), milyen adóterhekre számíthat? Mi a helyzet abban az esetben, ha ezt a kölcsönt nem fizetik vissza?

Tartozás-átvállalás kapcsolt vállalkozások között Kérdés

Tisztelt Szakértő! „A” Kft. tulajdonosa „B” Kft.-nek. „A” Kft.-nek két magánszemély tulajdonosa van „C” és „D”. Ezek a magánszemélyek néhány évvel ezelőtt kölcsönt nyújtottak „B” Kft.-nek. Törlesztés, visszafizetés nem történt. A kölcsön visszafizetését „A” Kft. átvállalta „B” Kft.-től. Ha jól tudom, „A” Kft. esetében egyéb ráfordítás, „B” Kft. esetében egyéb bevétel keletkezett. Hogyan befolyásolja a fenti gazdasági esemény a társaságiadó-alapot, kell-e alkalmazni adóalap-növelő/-csökkentő tételeket? Köszönöm szépen! Vágner Emília

Kft.-k közötti kölcsön Kérdés

Ügyfelünk legnagyobb partnerének három évre kölcsönt szeretne nyújtani. A két vállalkozás nem kapcsolt, a kölcsönadás egyszeri alkalommal történik, más társaságnak vagy magánszemélynek nem ad kölcsönt a cég. Kérdésem: a jelenleg érvényes jogszabályi feltételek alapján lehetséges-e ez, és mire kell odafigyelni a szerződéskötés során?

Szlovák cégtől kapott kamat Kérdés

Tisztelt Szakértő! „X” szlovák cég „B” magyar belföldi illetőségű ügyvezetője kölcsönt nyújt „X” szlovák cégnek, a szlovák cég kamatot fizet „B” magyar ügyvezetőnek, aki megbízási jogviszony keretében, ingyenesen látja el a szlovák cég ügyvezetését. (egyébként „B” ügyvezető Magyarországon magyar cégnél 40 órás munkaviszonyban áll.) „B” magyar belföldi illetőségű ügyvezető nem tulajdonosa a szlovák cégnek, tehát nem tagi kölcsönről van szó. Kérdésem: milyen adó- és egyéb teher – szja, eho, tb stb. – terheli Magyarországon az „X” szlovák cég által „B” magyar belföldi illetőségű ügyvezetőnek fizetett kamatot, és milyen jogviszony alapján?

Hitelnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy egy vállalkozás nyújthat-e hitelt vagy kölcsönt egy másik társaságnak anélkül, hogy ő pénzügyi tevékenységgel foglalkozna? Eseti jelleggel történne a hitelnyújtás, olyan alkalomból, hogy átsegítse az egyik vállalkozás a másikat átmeneti likviditási problémáin. Amennyiben erre van mód anélkül, hogy pénzügyi szolgáltatónak minősülne, milyen gyakran teheti ezt meg? Van-e bármilyen kikötés az alkalmazandó kamatra? Van válaszában eltérés akkor, ha kapcsolt vállalkozások közötti ügyletről lenne szó? Válaszát köszönöm.

Kölcsön kamata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-nek ad kölcsön egy kívülálló magánszemély. Ebben az esetben a magánszemély szempontjából a részére fizett kamat kamatjövedelem? A kft. kifizetőként levonja a 16 százalék szja-t és 6 százalék ehót, és bevallja a 08-ason? Vagy pedig a magánszemélynél egyéb jövedelem? Ebben az esetben mit kell levonni, illetve utána fizetni?

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

A kft.-tulajdonos 100 százalékos tulajdonjoggal rendelkezik (egyszemélyes a kft.). Ez a kft.-tulajdonos egy bt. kültagja, ahol a férje a beltag, mindketten 50-50 százalékos tulajdonjoggal. A férj kölcsönt ad a kft. részére. Létrejön a kapcsolt vállalkozás?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyelvtanfolyam adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Repülőjegy kifizetése munkavállalónak

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close