8 találat a(z) kölcsön nyújtása cimkére

Kölcsön nyújtása kapcsolt vállalkozások között Kérdés

Kölcsön nyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Az alábbi kérdésre szeretnénk választ kapni: Egy kft. gépkereskedelemmel, ingatlan-bérbeadással foglalkozik, a korábbi évek nyereségessége okán keletkezett felhalmozott pénzeszközeiből az alábbi tevékenységeket kívánja folytatni: – kereskedelmi banknál, illetve pénzváltó cégnél devizát, illetve valutát vásárolni és eladni, ebből árfolyamnyereségre szert tenni, – kölcsönt nyújtani rendszeresen kamatért, ingatlanra történő jelzálog bejegyzése mellett más vállalkozásoknak. A tevékenységet a saját pénzeszközeinkből kívánjuk folytatni, nem kívánunk magánszemély betétet gyűjteni, vagy banki hitelt igénybe venni a tevékenységekhez. Kérdésünk, hogy a fenti tevékenységek valamelyikéhez szükséges-e valamilyen pénzügyi (MNB) engedély? 2019.10.22.

Kapcsolt vállalkozás – kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kapcsolt vállalkozású két cég kölcsön szerződését mindkét oldalon (kölcsönadó és kölcsönvevő) ugyanaz az ügyvezető írja alá. Van-e olyan előírás, szankció, amely ezt lehetővé teszi vagy tiltja? A kölcsön vissza nem fizetésére milyen legális mód van (például a kölcsön átminősítése véglegesen átadott pénzeszköznek)? Köszönettel: Géczi Sándorné

Kamat számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék választ kapni az alábbi kérdésre. Egy kft. kölcsönt nyújtott egy másik kft.-nek (nem kapcsolt vállalkozás). Megállapodtak a szerződés elkészitésekor a kamatfizetés rendjében. A kamat esedékességekor számlát lehet-e, kell-e, vagy nem szabad kibocsátani? Szíves válaszát előre is köszönöm.

Transzferár kölcsön esetén Kérdés

Van két cég, mely kapcsolt vállalkozásnak minősül, mivel mindkét cégben ugyanaz az ügyvezető. Az egyik cég kölcsönt ad minden hónapban a másiknak. Azt szeretném megkérdezni, hogy kötelező-e kamatot előírni a kölcsönszerződésben, és, ha igen, mennyit. S kell-e valamilyen nyilvántartást vezetni erről? Köszönettel: Vadas Zsuzsanna

Adott kölcsön kamata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság egy független gazdasági társaságnak kölcsönt nyújt. Jogszabályoknak megfelelően járnak-e el a következő esetekben? 1.) A szerződésben rögzítik, hogy az ügylet után kamat nem jár. 2.) Ha mégis a kamat mellett döntenek, akkor megfelelő-e, hogy a jegybanki alapkamattal számolnak (természetesen ezt rögzítenék a szerződésben is)? Illetve további kérdésem lenne még, hogy mikor mondható üzletszerűnek a kölcsön nyújtása, amely már engedélyköteles lenne? Köszönettel

Magánszemély kölcsönt nyújt egy társaságnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély kölcsönt nyújt egy gazdasági társaságnak. Jogszabályoknak megfelelően járnak-e el a következő esetekben? 1.) A szerződésben rögzítik, hogy az ügylet után kamat nem jár. 2.) Az 1.) pontban leírtaknál, ha a magánszemély kapcsolt viszonyban áll a gazdasági társasággal, akkor a nulla százalékos kamat és a jegybanki alapkamat különbözetét be kell-e tenni a társaságiadó-alapot módosító tételek közé? 3.) Ha mégis a kamat mellett döntenek, akkor megfelelő-e, hogy a jegybanki alapkamattal számolnak (természetesen ezt rögzítenék a szerződésben is)? Illetve további kérdésem lenne még, hogy mikor mondható üzletszerűnek a kölcsön nyújtása, amely már engedélyköteles lenne? Köszönettel.

Magánszemély által nyújtott kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély, aki nem tagja a gazdasági társaságnak, és semmilyen jogviszonyban nem áll vele, kölcsönt nyújt a kft.-nek. Szerződésben szabályozzák a visszafizetések ütemezését. A nyújtott kölcsön összege 1,6 millió forint, a futamidő 9 hónap. A törlesztések havonta esedékesek 180 ezer forintjával. A teljes visszafizetendő összeg – amely a szerződés szerint a kamatot is tartalmazza – 1 620 000 forint. A szerződés a kamatra más utalást (kamat százaléka, havidíjban esedékes összeg, stb.) nem tartalmaz. A kft. szemszögéből hogyan lehet ezt elszámolni, van-e valamilyen adóalap-növelő vagy -csökkentő vonzata a kamatnak? A magánszemély egyáltalán a Ptk. szerint tarthat-e igényt kamatfizetésre? A magánszemélynek keletkezik-e jövedelme a kamatból, és ha igen, milyen adóvonzatokkal kell számolnia? A kft., mint kifizető köteles-e az adó megállapítására, levonására és bevallására?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás egyéni vállalkozó – NAV-ellenőrzés

Szipszer Tamás

adószakértő

Áfabevallás M lap kitöltése jóváíró számlák esetén

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close