187 találat a(z) jutalék cimkére

Online számlázás Kérdés

Kataalany amerikai bevétele Kérdés

Személygépkocsi-értékesítéshez kapcsolódó jutalék áfája Kérdés

Átvételi pont Kérdés

Áfaelszámolás Kérdés

Jutalék fizetése külföldi magánszemély részére Kérdés

Romániai jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar közösségi adószámmal rendelkező katás egyéni vállalkozó 2017 óta hálózatépítéssel foglalkozik a Forever Living Products nevű vállalkozás partnereként. A magyar Forever Living Products Kft.-nek havi jutalékot számláz, az itthoni tevékenysége után. A vállalkozónak vannak olyan magyarországi partnerei, akik Romániában is tudtak partnereket beszervezni. A Forvever Living Products vállalkozás szabályzata révén, a Romániában beszervezett tagok után is jogosult úgynevezett bónusz kifizetésre a magyar egyéni vállalkozó. A romániai Forever cég illetőségi igazolást kérve 5% adót kíván a bevételéből levonni, illetőség igazolás hiányában pedig 16%-ot vonna le. A kifizetendő összeg 2017, 2018, 2019 évek tevékenysége után jár, 2020-ban kérnénk ki az összeget, egyéni vállalkozói jövedelemként szeretnénk elszámolni. Jogos-e a román fél részéről az adólevonás? Ha igen, akkor ez később ezen adó visszakérhető-e román adóhatóságtól? Kérem ismertesse az ide vonatkozó adózási szabályokat is.

Airbnb házigazda-meghívási jutalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem mint magánszemély részt vett az airbnb házigazda-meghívási programjában. A programról leírás itt található: https://www.airbnb.hu/help/article/1129/a-h%C3%A1zigazdamegh%C3%ADv%C3%A1si-program-felt%C3%A9telei-h%C3%A1zigazda-megh%C3%ADv%C3%A1sa Az airbnb házigazda-meghívási programja lehetővé teszi, hogy a kiválasztott, meghívott és arra jogosult tagok pénzt keressenek (lásd a lenti Fizetés szakaszt) új házigazdáknak az airbnb-re történő meghívásával (a továbbiakban: „meghívott házigazdák”), mely házigazdák első alkalommal hoznak létre hirdetéseket vagy aktiválnak meglévő hirdetéseket, és sikeresen bonyolítanak le foglalásokat. Az minősül „teljesített” foglalásnak, amelyet a meghívott házigazda elfogadott, a vendég pedig kifizetett, és sem a vendég, sem a meghívott házigazda nem mond le a tervezett érkezési idő előtt vagy után. Ügyfelem e program keretében kb. 900 ezer forint értékben szerzett jutalékot. A segítségét szeretném kérni, hogy ez pontosan milyen jövedelemnek számít és milyen adóteher vonatkozik rá. A leírásban megtalálható, hogy kérésre az airbnb számlát állít ki. Bizonylatot nem kapott róla a magánszemély, csak az utalás jött át meghívási bónusz jogcímen. Kb. 400 USD egy-egy ilyen összeg. Segítségét előre is köszönöm.

Ingatlanértékesítés – foglaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság az ingatlana értékesítésre szerződött egy másik gazdasági társasággal. A szerződéskötéskor a vevő kifizette a szerződés szerinti foglalót az eladónak. A vevő nem tudott teljesíteni, elállt a vételtől, ezért az eladónál maradt a foglaló. Az lenne a kérdésem, hogyan kell elszámolni a foglaló értékét az eladónál és a vevőnél? Az ingatlant eladó társaság a szerződéskötéskor kifizette az ingatlanközvetítőnek a teljes közvetítői díjat. A meghiúsult ingatlanértékesítési ügylet és a jutalék kifizetése ugyanazon évben történt. A vevőnél maradt foglalóérték magasabb mint az ingatlanértékesítőnek kifizetett jutalék. Kérdésem, van-e, lehet-e társaságiadó-vonzata az ingatlan teljes vételárára kifizetett jutaléknak? Válaszukat köszönöm.

Közvetlen költség Kérdés

Egy nonprofit gazdasági társaság által működtetett színház a következő évadban színpadra állított előadásainak előző évben felmerült közvetlen költségeit a mérlegben a készletek között szerepelteti. Kérdésként merül fel, hogy a következő évi produkciók jegyeladásaihoz kapcsolódó jutalék része lehet-e a készlet bekerülési értékének, vagy a felmerülés évében kell költségként elszámolni?

Külföldi jutalék adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Én az Etoro nevű Cipruson, Izraelben és az Egyesült Királyágban bejegyzett cégtől kapok havi jutalékot. Az Etoro egy online kereskedési platform, ahol részvényekkel, valutákkal és sok más eszközzel lehet kereskedni. Én a platformon befektetők pénzét menedzselem hasonlóan mint egy bróker, de nem az ügyfelektől, hanem az Etorotól kapok érte jutalékot, amennyiben sikeres vagyok. A jutalékról semmilyen okmányt vagy papírt nem kapok, még egy e-mail-t sem és a pénzt sem a számlámra, hanem az Etoro accountomban helyezik el, nekem kell kikérnem a számlámra, amely amúgy egy londoni székhelyű banknál van. A kérdésem pedig az lenne, hogy kell-e adót fizetnem, bár gondolom igen, de akkor mi után? Hogyan igazolom, ha esetleg kérné a NAV?

Sorsjegy-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyéni vállalkozó megveszi a Szerencsejáték Zrt.-től a sorsjegyeket, amelyeket azonnal kifizet (NEM bizományos értékesítés). A Szerencsejáték Zrt. elszámolási bizonylattal átadja a sorsjegyeket, majd azonnal önszámlázás formájában számlázza a jutalékot, és az elszámolási bizonylat végén a sorsjegyek eladási árából levonva, megállapítja, hogy mennyi az egyéni vállalkozó által fizetendő összeg. Mit és hogyan kell az egyéni vállalkozónál könyvelni (az egyéni vállalkozó eredményébe számít-e a sorsjegyekből befolyt bevétel illetve kiadás)? A sorsjegy eladásakor az ellenértéket be kell ütni a pénztárgépbe? Amennyiben a vásárló nyer, akkor azt a pénztárgépben milyen jogcímű kifizetésként kell rögzíteni (csak 5000 forint alatti nyereményt fizethet ki az egyéni vállalkozó, a szemközti lottózóban váltható ki az efölötti nyertes összeg. Nap végén a lottózó által kifizetett összeget átadja az egyéni vállalkozónak.)? Hogyan könyvelendő? A kapott összeget szerepeltetni kell a pénztárgépben?

Végleges pénzeszközátadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy újonnan alakult kft. szoftverfejlesztési célokra 10-20 millió forint összeget kapna egy másik vállalkozástól, magánszemélytől. Ezt a pénz soha nem kell visszafizetni, esetleg a megvalósult szoftver értékesítéséből bizonyos mértékű jutalék kifizetésére kerülhet. sor, de még ez sem biztos. Az lenne a kérdésem, hogy milyen szerződéskötés szükséges ehhez az ügylethez? A pénzt átvevőnek milyen kötelezettségei vannak ezután a pénzeszköz után? Áfa, illeték, tao, elhatárolás stb.? Hogy kell ezt az ügyletet a pénz átvevőjénél könyvelni és kezelni? Köszönöm mielőbbi szakértői válaszukat! Tisztelettel: Turnené Piroska/Comp-Sys Kft.

Ügynöki jutalék Németországból Kérdés

Tisztelt Hölgyem Uram! Érdeklődni szeretnék, hogy magyar nyugdíjasnak hogyan kell adóznia Németországból származó jutalék után (kereskedelmi szerződés megkötésében való közreműködés)? Milyen dokumentumokat kell kiállítani ilyen esetben? Amennyiben szükséges, cégen keresztül is megoldható a számlázás. Ilyenkor hogy történik az adózás? Hogyan jár jobban a nyugdíjas, ha Németországból kapja a pénzt, vagy magyar cégen keresztül? Köszönöm a választ!

Jutalék adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! MLM rendszerből havi, illetve heti rendszerességgel kapott jutalék adózásában kérném segítségét. Adott egy egyéni vállalkozó, közösségi adószámmal nem rendelkezik, nem áfás, a vállalkozói tevékenységi körében nem szerepel az a tevékenység, mely után jutalékot kap, magánszemélyként végzett tevékenységként sincs bejelentve. A svéd cég, akitől a jutalékot kapja, a magánszemély nevében állít ki számlát nettó jutalék összegről (a magánszemély adóazonosító száma szerepel a számlán). Kérdéseim: 1. A magánszemély élhet-e kijavítási kérelemmel, bejelentheti-e magánszemélyként végzett tevékenységként visszamenőleg, és akkor önálló tevékenységből származó jövedelemként kell-e leadóznia, megfelelő-e a cég számla kiállítási mechanizmusa? 2. Végezheti-e adóazonosító számmal a tevékenységet, amennyiben igen, milyen módon kell leadóznia a jutalékot? Köszönettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs