7 találat a(z) jövedelempótló kártérítés cimkére

Jövedelempótló kártérítés járulékkötelezettsége Kérdés

Tisztelt Adózóna! Munkavállalónknak jövedelempótló kártérítést fizettünk a keresőképtelensége idejére (+ természetesen baleseti táppénzt ), és vita támadt, hogy – mivel a munkavállaló továbbra is állományban van – a kifizetett kártérítés járulékalapot képez-e. A Tbj. 21. § c) pontja kicsit bonyolultan fogalmaz, e szerint mentes "a jövedelmet pótló kártérítés, keresetpótló járadék – ide nem értve a munkavégzés ellenértékeként (különösen elmaradt munkabér, végkielégítés címén) kapott, juttatott járulékalapot képező jövedelmet". Több kolléga szerint a gondolatjel után rögzített kivétel arra az esetre vonatkozik, amikor jogellenes felmondás miatt kerül elmaradt bér kifizetésre a munkavállalónak, és nem a mi esetünkre vonatkozik. Ezek szerint a jövedelempótló kártérítés után nem kell járulékot vonnunk? Jól gondoljuk, hogy járulékot nem, de szakképzési hozzájárulást kell fizetnünk? Köszönettel, Mária

Szocho Kérdés

Tisztelt Szakértő! A szochotörvényt érintő módosítások értelmében a kifizetőt terhelő adónak nem alapja a jövedelmet pótló kártérítés, illetve a keresetpótló járadék sem. Ezt a 2018. évi XLI. törvény 170. §-a iktatta be, és 2018. 07. 26-tól hatályos. Ez alapján 2018.07.26-2018.12.31. között nem eredményezett adófizetési kötelezettséget a jövedelmet pótló kártérítés, keresetpótló járadék, ide nem értve a munkavégzés ellenértékeként (különösen elmaradt munkabér, végkielégítés címén) kapott, juttatott adóalapot képező jövedelmet. A "régi" szochotörvény hatályát vesztette 2019.01.01-jével, az új szochotörvényben nem látom ugyanezt a megfogalmazást. 2019.01.01-től ismét szochoalapot képez a jövedelmet pótló kártérítés és a keresetpótló járadék? Iránymutatásokban nem ezt olvasom, de a törvényben nem találom az erre vonatkozó előírást. Köszönettel: Borsosné Pál Ildikó

Jövedelempótló kártérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. alkalmi munkavállalót foglalkoztat, aki munkavégzés közben munkahelyi balesetet szenvedett, eltörte a lábát. A Tbj. alapján alkalmi munkavállalónak nem jár pénzbeli ellátás üzemi baleset esetén. A munkáltató azonban kárpótlást akar fizetni dolgozója részére. Kérdésem, hogy ez a juttatás milyen adó- és járulékfizetési kötelezettségeket ró a munkáltatóra? Üdvözlettel: Pintér László

A munkaviszony megszűnése után kifizetett jövedelmek adózási szabályai Cikk

Gyakran előfordul, hogy különböző okok miatt a munkabért vagy más járandóságot csak a munkaviszony, biztosítási jogviszony megszűnését követően fizetik ki. Ilyen jövedelem lehet az utólagosan kifizetett prémium, jutalom vagy teljesítménybér, illetve a – jellemzően a munkaügyi bíróság által megítélt – jövedelempótló kártérítés is.

Jövedelempótló kártérítés adókötelezettsége Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy magyar állampolgár Ausztriában dolgozott, munkabére után kizárólag ott fizetett adót. Baleset miatt munkáját elvesztette és a magyar biztosító jövedelempótló kártérítést fizet részére a károkozó gépjármű-felelősségbiztosítása alapján (az adózó és a biztosító között tehát nem áll fenn semmilyen szerződés). Az Szja tv. szerint adómentes a biztosító szolgáltatása, kivéve a jövedelmet helyettesítő felelősségbiztosítás alapján fizetett jövedelmet pótló kártérítést. Az Szja tv. ezen felül az alapelveknél rögzíti, hogy az adókötelezettség jogcímét, valamint az adókötelezettségeket (ideértve a jövedelem megállapítását is) az elmaradt jövedelemre tekintettel kifizetett kártérítés esetén az elmaradt jövedelemre irányadó rendelkezések szerint kell meghatározni [ld.: 1. § (9) bek.a.) pont] Kérdés, hogy mivel a kettős adós egyezmény alapján az ausztriai jövedelem után a magánszemély itthon nem adózott, ezért az azt helyettesítő kártérítés után sem kell adót fizetni? Az Adózóna egy cikkében foglaltak szerint az elmaradt jövedelem helyén kell a kártérítésnek adóznia, hogy az adójogi semlegességet megőrizzük. ( http://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/veszitett_a_nav_a_kurian_meg_a_karteritest__g78n8o ) + egy olyan ügyben, ahol ciprusi munkabérrel rendelkező magyar személy szenvedett balesetet és a biztosító szja-t levonva fizetett kártérítést, a NAV az adózó részére az 53as bevallás alapján megfizette a nem kevés levont előleget. Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

Munkaügyi per: kártérítést vagy elmaradt jövedelmet követeljek? Cikk

Munkaügyi perek kapcsán a munkavállaló szempontjából egyáltalán nem közömbös, hogy kártérítést, jövedelempótló kártérítést vagy elmaradt jövedelmet követel. Az ezekhez kapcsolódó eltérő közterhek miatt ugyanis eltérő lesz a nettó kifizetés is.

Jövedelempótló kártérítés adókötelezettsége Kérdés

Az szja-törvény 1. számú melléklet 1.2. pontja adómentes jövedelemként sorolja fel a a nyugdíjban részesülő magánszemélyt megillető baleseti és jövedelempótló kártérítési járadékot, feltéve, hogy a rá irányadó öregségi korhatárt betöltötte. Mi a helyzet abban az esetben, ha az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő személy a nyugdíj mellett dolgozik, és úgy részesül biztosító által kifizetett jövedelempótló kártérítésben? Ez esetben adóköteles lesz a jövedelempótló kártérítés? A biztosítónak le kell vonnia a 16 százalékos szja-t és meg kell fizetnie a 27 százalékos ehót? Előre is köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térburkolat, esővíz-elvezetés

Nagy Norbert

adószakértő

Lízingzárás könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close