350 találat a(z) jövedéki adó cimkére

Jövedéki adó főkönyvi elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk jövedékiadó-köteles, alkohol termékekkel kereskedik, melyeket az Európai Unióból szerez be. A készletről év közben csak mennyiségi nyilvántartást vezet, ezért az árubeszerzések elszámolására a 814-es főkönyvi számot használja. 1. kérdés: az EU-ból vásárolt áru nem a saját adóraktárunkba kerül, hanem egy másik társaság adóraktárába. A kitároláskor ők fizetik meg a NAV felé a jövedéki adót, majd kiszámlázzák részünkre. Adó folyószámlánkon így ez nem jelenik meg. Kérdésem, hogy az így részünkre átszámlázott jövedéki adót, milyen főkönyvi számon kell szerepeltetnem. A 814-es eladott áruk beszerzési értékén szerepeltetem év közben, és év végén a készletértékem részét fogja képezni, 2. kérdés: Az EU-ból beszerzett áru a saját adóraktárunkba kerül, onnan pedig vagy a vevőhöz, vagy saját raktárunkba amely nem minősül adóraktárnak. A jövedéki adót mi fizetjük meg a NAV felé, adófolyószámlánkon szerepel. A jövedéki adót a 867-es főkönyvi számon kell elszámolni? Hogyan kell könyvelni a jövedéki adót abban az esetben, ha kitárolás után az árut saját nagykereskedelmi raktárunkba készletre vesszük és hogyan, ha közvetlenül értékesítésre kerül. Válaszát előre is köszönöm!

Jövedéki adó Kérdés

Hogyan kell könyvelni a jövedéki termék (esetünkben áru) importálása utáni fizetendő jövedéki adót, ha a vállalkozás nem vezet mennyiségi és értékbeni nyilvántartást év közben?

Jövedékiadó-visszaigénylés Kérdés

Családi gazdálkodó a 2018. évben vásárolt gázolaj után mennyi jövedéki adót igényelhet vissza literenként? 90,487 forintot? Köszönöm.

Szénértékesítés – jövedéki adó könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cégünk szénértékesítéssel is foglalkozik, a számlán külön sorban feltüntetjük a jövedéki adót és felszámítjuk az áfát is rá. Tárgyhónapot követően ezeket az összegeket bevallásjuk és befizetjük, a jogszabályokban előírtaknak megfelelően. Kérdésem, hogy számvitelileg hogyan kell kezelni ezeket az "átmenő tételként" megjelenő jövedéki adókat? Mi a helyes? T311 K91 és 467 (ebben az esetben van-e további könyvelési tétel, amivel csökkentem a tényleges bevételt), vagy T311 K 479, 467 Köszönöm válaszát: Varga-Szabó Zsófia

Így fékezik meg az áramdíjak növekedését a lengyelek Cikk

A lengyel parlament mindkét háza jóváhagyta pénteki rendkívüli ülésén a villamos energia drágulását megelőző törvénycsomagot, amely nyomán 2019-ben csökkennek az áramdíj egyes összetevői, köztük a jövedéki adó, egy állami alapból pedig kiegyenlítik a tarifadíj és a piaci ár közötti különbséget.

NAV-tájékoztató a jövedékiadó-változásokról Cikk

A jövedéki adót érintő, 2019. január 1-jétől hatályos változásokról tett közzé tájékoztatót honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Családi gazdaság Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy családi gazdaságban vezetőváltás történt, illetve egyidejűleg tagok léptek ki és új tagok léptek be. A területalapú támogatást az új vezető igényelte meg a családi gazdaság használatában lévő földterületek alapján. Ebben az esetben a kilépő tagokra vonatkozóan kell-e a támogatást arányosan bevételnek tekinteni, ha az igénylés előtt történt a kilépésük? A felhasznált gázolaj jövedéki adójával kapcsolatos visszaigénylést hogyan kell benyújtani a vezetőváltás miatt? (Évente egyszer igénylik.) A családi gazdaság korábbi vezetőjének nevében kiállított bevételi számlák ellenértéke a váltást követően folyt be a bankszámlájára, ezeket a kilépő tagokra jutó jövedelem megállapításakor hogyan kell figyelembe venni? Korábban felvett, eszközbeszerzéshez kapcsolódó hitelek törlesztését a bank kizárólag a korábbi vezető bankszámlájáról történő utalással fogadja el, a biztosítások a gépekre vonatkozóan ezért az ő nevén maradtak. Kérdésem, ezeket a tételeket el lehet-e számolni a családi gazdaságban?

Jövedéki adó előlege Esemény

Jövedéki adó visszaigénylésének időszaka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. saját kamionnal fuvarozást végez (saját magának és megbízói részére egyaránt). Eddig nem igényelte vissza a jövedéki adót, most tenné meg 2018-ra vonatkozóan visszamenőleg. A törvény szerint ezt az adózó megteheti havi, negyedéves és éves időszakokban. Kérdésem, hogy van-e lehetőség arra, hogy az idei évben 1-3. hóra és 4-6. hóra negyedéves visszaigényléssel, míg 7. hótól kezdődően havi visszaigényléssel él az adózó? Üdvözlettel: Pintér László

Jövedéki adó, villamos energia Kérdés

Egy kft. napkollektor parkot hozott létre, ahol napenergia segítségével villamos energiát állít elő. Ezt a megtermelt villamos energiát egy ezzel foglalkozó kereskedő cégnek adja el (aki majd tovább értékesíti). Kérdés: a villamosenergia-előállítónak van-e jövedéki adó fizetési kötelezettsége? Válaszukat köszönöm!

Jövedéki adó előlegének befizetése Esemény

Közösségen belüli jövedékitermék-beszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk közösségen belüli jövedékiadó-köteles termékeket szerez be, amelyek Magyarországon adóraktárba kerülnek. Az lenne a kérdésem, hogy az áfabevallás 16. sorában a közösségen belüli beszerzés után fizetendő adót mikor kell szerepeltetni? A teljesítést tanúsító számla kibocsátásakor, vagy amikor az adóraktárból szabad forgalomba bocsátásra kerül a termék? Az áfabevallás 48-as sora arra utal, hogy a közösségen belüli jövedékitermék-beszerzés esetén az adó alapját meg kell növelni a jövedéki adó összegével. Kire vonatkozik ez? Akkor is meg kell ezt tenni, ha adóraktárba kerül a beszerzést követően a termék? Válaszát előre is köszönöm.

Jövedéki adó: bírságolt a NAV, itt a tavalyi mérleg Cikk

A jövedéki eljárások esetszáma és a jogerősen megállapított bírságok összege is csökkent tavaly: 11,6 ezer esetre jutott 7,45 milliárd forint bírság, szemben az egy évvel korábbi 13,2 ezer esetre jutó 8,4 milliárd forintos bírsággal – írja a Világgazdaság hétfőn a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által közölt adatok alapján.

Nő a cigi és csökken a motorok adója Cikk

Az adótörvények július 20-án megszavazott módosítása jövedéki adóban a cigaretta és fogyasztási dohány adómértékének többlépcsős emelését, regisztrációs adóban pedig a motorkerékpárok adótételének csökkentését tartalmazza. Ezen túl a jövedéki törvény egyéb módosításai adminisztrációcsökkentésre, valamint jogtechnikai pontosításokra irányulnak.

Növelnék a cigaretta adóját, szigorítanák a bevándorlási különadót Cikk

A többi között az adótörvény-, az infótörvény, a magánélet védelméről valamint a gyülekezési jogról szóló törvények, a választási törvény és a Bethlen Gábor Alapról szóló jogszabály módosításán is változtatásokat fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtöki ülésén.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kamatkedvezményből származó jövedelem

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Zrt. nyomdai részvényeinek eladása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Elhunyt taggal szembeni követelés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs