285 találat a(z) jövedéki adó cimkére

Jövedéki adóelőleg befizetése Esemény

Nő a cigi és az alkohol jövedéki adója Ukrajnában Cikk

Január 1-jétől jelentősen emelkedik a szeszes italok és a dohányáruk jövedéki adója Ukrajnában – adta hírül szerdán az ukrán sajtó.

Őstermelő támogatása Kérdés

Az őstermelésből (felvásárlási jegy) származó bevétel 7 millió 900 ezer forint. Kapott SAPS és zöldítés támogatást 500 ezer forintot, és kapott gázolaj jövedékiadó-visszatérítést: 150 ezer forintot. Számolhatunk-e 40 százalékos költségátalányt? Vagyis melyik támogatást kell figyelembe venni az értékhatár vizsgálatáta során? Vagyis például a gázolaj-támogatással túllépheti-e a 8 millió forintot, de még érvényesítheti a 40 százalékot? Köszönettel: Krivikné Horváth Marianna

Őstermelők, értékhatárok Kérdés

Őstermelők 8 milliós értékhatárának figyelésekor (a 40 százalékos kistermelői költségátalány miatt) a gázolaj jövedékiadó-visszaigénylést hogyan kezelem? Tehát az árbevétel mellé ezt is hozzáadom vagy ez inkább támogatásnak minősül?

Drágulhat a világpiacon az olaj – így hat a hazai üzemanyagárakra Cikk

Valószínűleg nem lesz már ugyanolyan olcsó az olaj, mint az év elején a Raiffeisen Bank szakértője szerint, aki azt is elmondta, kérdéses, sikerül-e megállapodniuk az OPEC-országoknak a kitermelés csökkentéséről. Az ING Bank elemzője úgy vélte, csak jövő év második negyedében csökkenhet az üzemanyagok jövedéki adója Magyarországon a világpiaci olajárak várható emelkedése miatt.

Megabírság, drágább adminisztráció: mit hoz az új jövedéki törvény? Cikk

Jövő januártól a jövedéki adóról szóló törvény (Jöt.) szabályozza majd az energiatermékek adózását is. A több ezer céget érintő változás értelmében erre a területre is a jövedéki szankciórendszer szigorúbb és magasabb bírságolási értékhatárú tételei lesznek hatályosak. A jövedéki termékek esetében a gazdálkodónak a tevékenységével összefüggő adókockázatnak megfelelő összegű biztosítékkal kell rendelkeznie, amelyhez a jövedéki hatóság esetleges jogsértés esetén azonnal és szabadon hozzáférhet.

Új szakemberrel erősít az RSM Cikk

Vám-, jövedéki és termékdíj-tanácsadással bővíti adótanácsadási üzletágát az RSM Hungary dr. Falcsik István vezetésével. Ezzel a társaság adótanácsadási szolgáltatása teljes körűvé vált, felöleli a vállalati szféra számára legfontosabb adóterületek teljes spektrumát.

Csütörtöktől változhat a benzin adója Cikk

Szeptember 1-jétől egyes üzemanyagok jövedéki adójának mértéke a kőolaj világpiaci árához igazodik.

Csúnyán ráfázott a furcsa rejtekhellyel Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei mézes lapok közé elrejtve 100 doboz adózatlan cigarettát foglaltak le egy nő poggyászából a barabási határátkelőn. Az ügyben 200 ezer forint jövedéki bírságot szabott ki a NAV.

Jövedéki adóelőleg befizetése Esemény

Kereskedelmi gázolaj II. Kérdés

SZAKÉRTŐJÜK VÁLASZA előző, azonos című kérdésemre: "Tisztelt Kérdező! A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény 57/C. § alapján adó-visszaigénylés a beszerzéskor megfizetett adó után érvényesíthető. A NAV vélhetően ezen rendelkezésből kiindulva minősíti jogtalan visszaigénylésnek azt az adó-visszaigénylést, ahol a számla még nem került kiegyenlítésre, és ebből következően az adó még nem került ténylegesen megfizetésre. Üdvözlettel: az Adózóna csapata " Köszönöm válaszukat, de az alábbi merült fel bennem: a jövedéki adót nem a gázolaj felhasználója fizeti meg, ő csak jövedéki adót is tartalmazó számlaértéket fizet ki. A jövedéki adót a gyártó/forgalmazó fizeti, tehát annak megfizetése nem a visszaigénylő dolga. Visszaigénylési jogát a számla birtokában gyakorolhatja, írja a törvény. Erről mi a véleményük? Köszönettel HI

Jövedéki adó visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adójának visszaigénylését a NAV jegyzőkönyve szerint, jogosulatlanul tette. A földterület használatát a közhiteles nyilvántartásban 04.03-án jegyezték be. A visszaigénylésben az egész hónapot figyelembe vettük, 9 hónapra arányosan. A NAV szerint ez nem jogszerű, 8 hónapra lehet visszaigényelni. A 341/2007.(XII.15) kormányrendelet 2. § (3) bekezdésére hivatkozva, a tört hónap nem vehető figyelembe. A haszonbérleti szerződés január 8-án kelt, ezt követően a kifüggesztés, egyeztetés eljárások zajlottak és a jogszerű földhasználatot 04.03-án jegyezték be. A NAV azon indoklása, hogy a visszaigénylésre az jogosult, aki a területet a hónapban elsőként használja. Véleményem szerint ügyfelem a megkezdett hónapban elsőként használó mezőgazdasági termelő, tehát jogosult a 4. hóra is visszaigényelni. Nem volt, nem lehetett más földhasználónak az adott hónapban joga. A rendelet nem azt írja, hogy csak egész hónapot lehet az igénylésben szerepeltetni, nem a tört hónapot követő hónaptól, nem az adott hónap első napján használónál! Az adott hónapban elsőként használó feltétel véleményem szerint megvalósul. Kérem véleményét, jó -e az érvelésem, megállja-e a helyét? A jkv-re 8 napon belül tehetek észrevételt. Kérem, ha lehet a gyors választ, segítve az észrevételemet. Köszönettel: KM

Jövedéki adóelőleg befizetése Esemény

Ebből főzhet Magyarország: változik az idei, kész a 2017. évi költségvetés Cikk

Elfogadta az idei költségvetés módosítását a parlament: változatlan hiány mellett több mint 420 milliárd forinttal növelte meg a büdzsé kiadási és bevételi oldalait. Nem sokkal később a jövő évi költségvetést is megszavazták a kormánypárti képviselők.

Varga Mihály az adómódosításokról: sokkal kevesebbet kell fizetni jövőre Cikk

Lényegesen kevesebb adót kell fizetni jövőre, mint 2016-ban – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján, miután az Országgyűlés megszavazta a 2017. évi költségvetéshez kapcsolódó adótörvény-módosításokat. A miniszter figyelmeztette a munkáltatókat: ne trükközzenek a béren kívüli juttatás egy részének – kedvezményes adózás mellett – készpénzben engedélyezett kifizetése nyomán azzal, hogy az így juttatott összeget beépítik a fizetésekbe.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiküldetés?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Áfa levonhatósága

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close