11 találat a(z) jóváhagyott osztalék cimkére

Osztalékelőleg osztalékká válásakor bejelentés Kérdés

Osztalék adózása Kérdés

Osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a jóváhagyott osztalékot a jóváhagyás évében ki kell-e fizetnem? Vagy akár több évig is vihetem kötelezettségként? Ha tovább vihetem, akkor át kell vezetnem hosszú lejáratú kötelezettségbe vagy maradhat a rövidben? Előre is köszönöm! Pánti Etelka

Jóváhagyott osztalék könyvelése Kérdés

Kérdésünk, hogy jól értelmezzük -e a számviteli törvényt akkor, ha mint osztalékban részesülő vállalkozás, az osztalékról szóló határozat évében előírjuk az osztalékot a könyvekben, függetlenül a pénzügyi teljesítéstől. Konkrétabban a 2019-ben vállalkozásunk részére megszavazott osztalék, 2019-es bevétel akkor is, ha azt pénzügyileg nem teljesítették? Megköszönve válaszukat! Petró Imre Clean Profit Könyvelőiroda

Osztalék elengedése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kérem szíves tanácsukat osztalék elengedése kapcsán. Átvett cég könyveiben jóváhagyott osztalék szerepel 2016-ról 4,5 millió forint értékben. A cég évente a jóváhagyott osztalékból tulajdonosi arányban 6 ezer forint összegeket fizettek ki. A cég most arról döntene, hogy a fennmaradt 2,7 millió forint jóváhagyott osztalékot elengedi. Kérem szíves válaszukat, hogy társasági adó, illetve illeték tekintetében keletkezik-e adófizetési/illetékfizetési kötelezettség? A jóváhagyott osztalék lemondó taggyűlési határozatot milyen dátummal kell elkészíteni ahhoz, hogy a 2019-es év mérlegében már ne szerepeljen jóváhagyott, de ki nem fizetett osztalék? Szükséges-e indokolni az elengedés okait? Ebben az esetben fizetési képtelenség nem áll fenn. Könyvelési tételek tekintetében egyéb bevételek között kell kimutatni az elengedett osztalékot? Üdvözlettel.

Jóváhagyott osztalék egyszerűsített végelszámolás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tagjai egyszerűsített végelszámolással szeretnék a céget megszüntetni. Jóváhagyott osztalékként lényegesen nagyobb összeg szerepel a könyvekben, mint amennyi pénze a kft.-nek még van. Eszközei már nincsenek és semmi más, ami még pénzé tehető. Kérdésem arra vonatkozik, hogy mi a sorsa ennek a kötelezettségnek egy végelszámolás során, hiszen ez egy tartozás. Ha a tulajdonosok még az idén lemondanak az osztalékról, van-e ennek adó- vagy illetékkövetkezménye? A végelszámolás tervezett kezdő napja 2020. 01. 01. A jóváhagyott osztalékon kívül nincs a társaságnak semmi más kötelezettsége, sem követelése. Válaszát előre is köszönöm!

2019. évben jóváhagyott osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2018. évben osztalékelőleget fizettünk. A 2018. évi beszámolóban osztalékká vált, és az eredménytartalékból is megszavaztak osztalékot. Kérdésem: a 2019. évben mi a könyvelés menete? A 2018. évi adózott eredményt eredménytartalékba könyvelem, majd a megszavazott osztalékot FIFO módszer szerint az eredménytartalékok terhére könyvelem? Így megmarad a 2018. évi eredmény. A 2016. évtől így változik, hogy csak eredménytartalékból fizethetek osztalékot és mindig a legrégebben keletkezett eredményből? Nagy segítség lenne, ha kontírozná is a válaszában. Köszönöm szépen! Reményik Anikó

Kiva – osztalék Kérdés

2013 óta a kiva hatálya alá tartozó adóalany a kiva-adóalanyiság ideje alatt keletkezett eredmény alapján évente jóváhagyott osztalékot, amelyek 2016. december 31-ig nem kerültek kifizetésre. A 2013-2016 évek közötti Katv. szerint az adóalapba az osztalékot csak a kifizetéskor kellett beszámítani növelő tételként. A 2017. 01. 01-jétől hatályos Katv. törvény 32. § (8) bekezdés szerint a kivás időszak alatt jóváhagyott, de még ki nem fizetett osztalékkal is meg kell növelni a kiva adóalapját. A jelentős jogszabályi változás miatt a 2016. évi mérleg elfogadásakor dönthet-e úgy egy kft. taggyűlése, hogy a 2013-2016 időszak alatt jóváhagyott, de ki nem fizetett osztalék jóváhagyására vonatkozó döntését megváltoztatja az utólagos törvénymódosítás miatt? Az osztalék jóváhagyását arra az évre halasztani szándékozik a társaság, amelyik évben jóváhagyott osztalékot kifizetni is szándékozik. Ez a döntés számviteli rendezését lehet-e a kötelezettségek csökkentése mellett az eredménytartalék növelésével vagy muszáj elengedett osztaléknak (pedig nem elengedéséről van szó!) tekinteni és bevételi ágon az eredménytartalékba visszakönyvelni? Az osztalékot jóváhagyó döntés megváltoztatása megtehető-e a társasági adó hatálya alá tartozó adóalanyokhoz hasonlóan adó- és illetékmentesen?

Ehofizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk a 2016. évi várható eredménye terhére 2016. december hónapban osztalékelőleget fizetett. Kérdés, hogy 2016. évben kifizetett osztaléknak kell-e minősíteni vagy 2017-ben jóváhagyott osztaléknak és mikor válik esedékessé az ehofizetési kötelezettség a megváltozott szabályozások miatt? Tisztelettel: Berghoffer Sándorné irodavezető

Mérlegsor összevezetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőt szeretném kérdezni: a 2015. évi mérlegben szereplő adózott eredmény után szereplő "jóváhagyott osztalék, részesedés" sor összegét mivel vezetjük össze, hogy a 2016. évi mérleg bázisadatai egyezzenek? Válaszát előre is köszönöm!

2016. évi beszámolóban sorok átrendezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni: Cégünk 2015. évi beszámolójában szerepel jóváhagyott osztalék, mely még a mai napig sem került kifizetésre. Kezdenénk a 2016. évi mérleg összeállítását. Mivel sorok szűntek meg, így a 2015. évi mérleg oszlopait nem tudjuk "átmásolni", rendezni kell. De hová teszem a jóváhagyott osztalékot? Csökkentem a rövid lejáratú kötelezettségeket és növelem az adózott eredményt? Az előző évek eredményéből, eredménytartalékból nem volt jóváhagyott osztalék, csak a 2015.é vi eredményből. Elvileg könyvelési tétel nincs, csak mérlegátrendezés? És ha 2017-ben ki akarják fizetni a 2015. évi jóváhagyott osztalékot, akkor az könyvelésileg hogy fog kinézni? A mérlegben ez a jóváhagyott osztalék már az adózott eredményben, majd eredménytartalékban van, de a főkönyvben még a rövid lejáratú kötelezettségeknél? Ha 2017 májusában osztalékként fel akarják venni a 2016. évi eredményt és a 2015. évi jóváhagyott osztalékot, akkor könyvelésileg a 2015. évit a rövidlejáratúba könyvelem, a 2016. évit pedig az eredménytartalékból? Köszönöm szépen a segítséget!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás egyéni vállalkozó – NAV-ellenőrzés

Szipszer Tamás

adószakértő

Áfabevallás M lap kitöltése jóváíró számlák esetén

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close