485 találat a(z) járulékfizetés cimkére

Fizetés nélküli szabadság – járulékkötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk fizetés nélküli szabadságot igényel. Járulékbevallási és -fizetési szempontból milyen kötelezettségei vannak a munkáltatónak és a munkavállalónak? Biztosított jogkörbe tartozik-e vagy milyen feltételekkel tartozik biztosított körbe? Ha kell maga után fizetnie egészségbiztosítási járulékot, akkor azt hogyan teheti meg? Visszamenőlegesen lehet-e, kell-e járulékot fizetni? Milyen következményei vannak, ha nem fizeti maga után a meghatározott járulékot? Köszönettel!

Főállású őstermelő járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Őstermelő, aki eddig nem őstermelőként volt biztosított, főállású őstermelővé szeretne válni. Ezzel kapcsolatban a következő kérdésekre szeretnék választ kapni: Ha 2017. decemberben jelentkezik be főállásúvá, akkor decemberben a minimálbér után fizeti meg a 22% szociális hozzájárulási adót, a 10% nyugdíjjárulékot és a 4% természetbeni, illetve a 3% pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, és nem kell fizetnie munkaerőpiaci járulékot, valamint szakképzési járulékot? 2017-ben az őstermelésből származó bevétele támogatással együtt kevesebb 8 millió forintnál. 2018-ban élhet a kistermelői kedvezménnyel? Ekkor 4% természetbeni járulékot, 10% nyugdíjjárulékot fizet a 2017. évi bevételének 20%-a után negyedévekre osztva, és nem fizet szociális hozzájárulási adót? Ez esetben táppénzre nem jogosult? A nyugdíjszámítás alapja az éves bevétel 6%-a? Egyéb nyugdíjszolgáltatásokra jogosult? Ha 2018-ban a minimálbér után szeretne nyugdíjjárulékot fizetni, ezt megteheti, vagy csak akkor, ha 7% egészségbiztosítási és 20% szociális hozzájárulási adót is fizet, melyek alapja szintén a minimálbér? Ha igen, ez esetben jár a táppénz? A nyugdíjszámítás alapja ez esetben is az éves bevétel 6%-a? Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

Járulékfizetési kötelezettség Németországba települt kft.-tulajdonosnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni egy számomra igen érdekes kérdésben. Egy kft.-nek két tulajdonosa van, mindketten munkaviszonyban dolgoznak a kft.-ben. Egyikük az ügyvezető, másikuk a szakmai feltételeket teljesíti a tevékenység végzéséhez, illetve szerel is (neki van a tevékenység folytatásához szükséges végzettsége – mestervizsgája csak neki van a munkavállalók közül). A mestervizsgás tag megnősül, és kiköltözik Németországba. A feleségnek Németországban van munkahelye és – állítólag – az ő betegbiztosítása kiterjed a családtagokra is, így a férj – egészségügyi ellátás szempontjából – biztosítottá vált Németországban. Munkaviszonnyal, egyéb jogviszonnyal Németországban nem rendelkezik, nyelviskolába jár, nyelvet tanul. A kérdésem az lenne, hogy Magyarországon kell-e Németországban tartózkodó tag után járulékot fizetni, illetve mit kell kezdeni a munkaviszonyával? Át kellene minősíteni tagi jogviszonnyá a munkaviszonyt, és mint tulajdonos szerepelne tovább? A választ előre is köszönöm. Ildikó

Jogosultsági idő Kérdés

1995-ben társas vállalkozásnak voltam a tagja, és egyben megbízási jogviszonyban láttam el az ügyvezetői feladatokat. A megbízási díj 0 forint volt. Mivel járulékot nem fizettem, nem tudom, hogy ez az időszak beleszámít-e a jogosultsági időbe. Ebben az időszakban egyéni vállalkozásom is volt, ahol tagi jogviszony melletti egyéni vállalkozónak minősültem. Így feltételezem, hogy 1995. évben ez a felállás biztosításban töltött időnek minősült. Kérném a segítségüket, mert elbizonytalanodtam. köszönettel: Hné

Ápolási díj – ügyvezető kft.-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kétszemélyes kft.-ben ha az ügyvezető tag (személyes közreműködő) ápolási díjban részesül, mentesül-e a kötelező járulékfizetés alól, ha a másik tag nem személyes közreműködőként, de munkaviszonyban ellátja a cégvezetői feladatokat akár heti 5 órában? Köszönöm a választ!

Gyes mellett társas vállalkozó Kérdés

Kft. ügyvezetője a társaság alakulásának időpontjától kezdve folyamatosan gyesen van, munkaviszonyban nem állt azt megelőzően. A kft. nem működött, árbevétele nem keletkezett. Ebben az esetben az ügyvezetőt terheli-e járulékfizetési kötelezettség?

Ügyvezető munkavégzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy számviteli szolgáltatást nyújtó kft. egyik tagja, aki a társaság ügyvezetésére és képviseletére jogosult ügyvezetője, az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látja el – a társasági szerződés erről rendelkezik –, melyért nem kap díjazást. Ugyan ebben a társaságban napi 8 órában munkaviszonyt kíván létesíteni könyvelői munkakörre, díjazása a garantált bérminimum lenne. Azt szeretném megtudni, hogy létesíthet-e munkaviszonyt a fenti feltételekkel a kft.-ben? Járulékfizetési kötelezettsége mi után van? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Egészségügyi szolgáltatási járulék – kínai állampolgár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kínai állampolgár, aki bevándorló státuszban van Magyarországon. Ötévente kell ellenőrzésre mennie a bevándorlási hivatalba. Itt albérletben lakik. Magyarországon bevétele nem volt, Kínában és Japánban dolgozott. Most 64 éves. Ezentúl Magyarországon szeretne élni. Szeretne egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni. Az OEP-pel kell szerződést kötnie, vagy jelentsem be 1011-es adatlapon? Köszönöm a válaszát.

USA-beli tulajdonos és ügyvezető járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném megerősítését abban, hogy USA-beli magánszemély, aki egyszemélyes kft. tulajdonosa és ügyvezetője a nemrég hatályba lépett HU-USA tb-egyezmény alapján biztosított-e Magyarországon? Magyar lakcíme NEM lesz, és évente maximum 1-2 napot tartózkodik Magyarországon. Ha kell járulékot fizetni a minimálbér után, akkor taj számot miként lehet neki igényelni belföldi tartózkodási hely hiányában, vagy esetleg van mód a 08-as bevallásban taj nélkül járulékfizetést vallani? Alkalmazható-e az 5 éves moratórium, ha a kft.-t határozatlan időre alapítja?

Szolgálati idő Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! 1992.11.01-én alakult a bt., ahol a beltag személyesen közreműködött. Most a nyugdíjbiztosító szedi össze az éveit, és 1992.11.01.-1993.07.31-ig nem talál adatokat a beltagra vonatkozóan. A társaságnak voltak alkalmazottai, a bejelentő lapokon az ő aláírása megtalálható, de rá vonatkozóan járulékadat nem áll rendelkezésre. Mit tehet ilyen esetben a beltag, hogy ezt az időt részére figyelembe vegyék a nyugdíjánál? Üdv.: Pné

Honnan lesz nyugdíjunk? Az biztos, hogy változtatni kell a rendszeren Cikk

Az egész fejlett világnak és Magyarországnak is szembe kell néznie a fenntarthatatlan nyugdíjrendszerek sürgető reformjával a következő egy-két évtizedben – írja a Magyar Nemzet.

Egyéni és társas vállalkozó gyed, gyes alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főfoglalkozású egyéni vállalkozó vagyok. Ezen kívül egy kft. egyik tulajdonosa, személyesen közreműködő tagja, egyedüli ügyvezetője. A szülés előtt az egyéni vállalkozásomban a minimális járulékokat fizettem, a kft.-ben tagi bér hiányában semmilyen járulékot nem fizettem. 2015. novemberben szültem. A csed alatt nem dolgoztam, járulékokat nem fizettem, az egyéni vállalkozásomban az alkalmazott dolgozott, a kft.-ben az ügyvezetőségem megmaradt, de személyesen nem működtem közre a tevékenységben. A gyed alatt 2017. augusztusig ugyanígy. 2017. októbertől napi 6 órára bölcsődében helyeztem el a gyermekemet. Ahhoz, hogy ne veszítsem el a hátralévő 2 hónapra a gyedet, keresőtevékenységet kell folytatnom. Több lehetőségem van: az egyéni vállalkozás működhet velem vagy nélkülem, de szüneteltetni is tudom. Az ügyvezetés és a személyes közreműködésem belefér napi 2 órába, ezt akár munkaviszonyban is el tudom látni. Elmehetek máshova dolgozni részmunkaidőbe, teljes munkaidőbe, vagy egyszerűsített foglalkoztatottként. Melyik megoldással fizetek az egyéni és társas vállalkozásomban a lehető legkevesebb járulékot? Köszönöm.

Vállalkozói járulékfizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy társas vállalkozó esetén a heti 20 órás munkaviszonyban ellátott ügyvezetői tisztséggel járó biztosítási jogviszony mentesít-e a vállalkozói járulékalap utáni járulékfizetés alól? Szíves válaszukat megköszönöm: Kovács-Horváth Adrienn

Biztosítás, járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy 35 éves magánszemély, aki családi gazdaság tagjaként van bejelentve és felvételt nyert nappali tagozatos diákként egyetemre. Hogy alakul a járulékfizetése? Ha tagja marad a családi gazdaságnak, akkor továbbiakban is kell maga után járulékot fizetni az előző évi bevétele arányában, vagy mentesül a nappalis jogviszonyra való tekintettel? Nagyon köszönöm!

Romániában tanuló magyar egyetemista Kérdés

Romániában nappali tagozatos magyar egyetemista lehet-e Magyarországon egyéni vállalkozó, milyen járulékfizetés terheli? A román egyetemen leigazolt hallgatói jogviszonyt figyelembe lehet venni a magyar egyéni vállalkozásban? Köszönettel: Fejes Gyuláné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Beolvadás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szállítmányozó áfája

Tüske Péter

vámszakértő

Üdülő, fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close