485 találat a(z) járulékfizetés cimkére

Egyéni vállalkozó külfödi munkaviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállásó egyéni vállalkozó EU-s tagállamban létesít munkaviszonyt, de gyakorolni szeretné hazai vállalkozását is. Miként alakul a hazai biztosítása és járulékfizetése? Milyen adatszolgáltatási, bejelentési kötelezettségei lesznek? Köszönettel: CSCS

Személyesen közreműködő tag járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Utána kellett néznem a társas vállalkozók járulékfizetési kötelezettségének, és ennek kapcsán szeretném a segítségét kérni. Eddig úgy tudtam, hogy ha van egy társaságnak olyan tagja (nem ügyvezető), aki a cég tevékenységében személyesen közreműködik, nem munkavállaló, és nincs máshol biztosítási jogviszonya, akkor legalább a minimum járulékot meg kell fizetnie. Ezzel szemben több helyen azt olvasom (többek között a NAV információs füzetében is), hogy a fenti tulajdonos akkor minősül társas vállalkozónak, ha "a társaság tevékenységében ténylegesen és személyesen közreműködik, és ez nem munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében történik". Ez azt jelenti, hogy ha egy ilyen tagnak megállapítanak egy megbízási díjat (például 20 ezer forint/hó), akkor elegendő ezután befizetni az szja-t és az ehót, és nem kell minimumjárulékot fizetni? Nagyon köszönöm a segítségét! Vágner Emília

Egyéni vállalkozó és az ápolási díj Kérdés

Egyéni vállalkozó ápolási díjat kap idős rokona ápolása miatt. A vállalkozását szünetelteti. Folytatni szeretné a vállalkozási tevékenységét. Ápolási díj mellett lehet-e? Milyen járulékfizetési kötelezettsége lesz? Főállású egyéni vállalkozónak minősül? Válaszukat előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozó – belépés katába Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, legyen szíves az alábbi ügyben állást foglalni. Egyéni vállalkozó heti 36 órás munkaviszony melett ügyvezető is egy kft.-ben. 2016-ban a kft.-ben a heti 40 órás munkaviszony után fizetjük a járulékokat. Ha az egyéni vállalkozásában 2017.01.01-től főállású kata adózásra tér át, akkor 2017-től milyen járulékfizetési kötelezettség terheli az egyéni vállalkozást és a társas vállalkozást illetően is? Tisztelettel: T.Mária

Bt.-beltag áttérése katára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, legyen szíves az alábbi ügyben állást foglalni. Egy bt.-beltag heti 36 órás munkaviszonyban van foglalkoztatva, valamint ügyvezető is egy kft.-ben. Az ügyvezetői feladatokat heti 5 órában látja el. A bt. 2017.01.01-től a kata szerinti adózást választja. Kérdésünk, hogy az ügyvezető után a bt.-ben illetve a kft.-ben hogyan változnak a járulékfizetési kötelezettségek? Tisztelettel: T. Mária

Közös őstermelői járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott két magánszemély, akik közös őstermelői igazolvány birtokában együtt tevékenykednek. Eddig nem volt máshol biztosítási kötelezettségük, így biztosított mezőgazdasági őstermelőnek minősültek. Novemberben az egyik magánszemély munkaviszonyt létesített. Kérdéseim a következők lennének: Közös őstermelés esetén a járulék fizetésénél a 8 millió forintot személyenként kell figyelembe venni? A kedvezményes járulékfizetésnél az összes őstermelői bevétel fele-fele után kell a járulékokat számítani? Példán keresztül számszerűsítve: közös őstermelésből származó bevétel (támogatásokkal együtt, de a bevételnek nem számító erdőtelepítési támogatás nélkül) 8 millió forint. Milyen összeg után kell a magánszemélyeknek megfizetni a járulékokat? Miben változik, ha az egyik magánszemély máshol biztosítottá válik? Köszönettel.

Ügyvezető járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Most vettük át egy betéti társaság könyvelését. A bt. beltagja az ügyvezető, a kültag nyugdíjas. Jelen pillanatban egyikük után sem fizetnek bért, illetve járulékot, egészésgügyi szolgáltatási járulékot. Az ügyvezető életvitelszerűen harmadik országbeli államban él, ott is dolgozik, már végleges letelepedési engedélye is van. Magyarországra egy évben 2-3 alkalommal jön, akkor a családdal van, és intézi a céggel kapcsolatos aktuális ügyeket, amelyekben csak személyesen tud eljárni. Magyarországnak nincs azzal az állammal együttműködési megállapodása. A cég kereskedelemmel foglalkozik, itt felvásárol általában bútorokat, és hajóval szállítják ki. Az ügyvezető e-mailben – esetenként személyesen – rendel, angol nyelven állítja ki a számlát az ország áfakulcsa szerint. Van kint bankszámlaszáma a cégnek, és USA dollárban fizetnek a vevők. Természetesen itthon is van céges bankszámla. Kérdéseim : 1.) Ha kint tartózkodik az ügyvezető, és ott a bt.-től függetlenül van munkaviszonya is, akkor Magyarországon az ügyvezetési feladatokért – amelyek elvégzésének időtartama lehet , hogy csak havi kb. 5-10 óra – kell-e valamilyen jövedelmet a bt.-nek fizetnie (munkabér, megbízási díj) neki, vagy csak a kötelező minimálbér járulékait kell leróni, és nem kell neki felvennie a nettó összeget, ha nem akarja? (Egyáltalán van-e ilyen lehetőség?) 2.) Ha az ügyvezető itthon a cég által nem fizet semmit, de mint magánszemély fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot (7050 forintt), és be van jelentve az OEP-nél, hogy külföldi foglalkoztatója van, és ott fizet biztosítást, az így jó?

Iskolaszövetkezet – járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértö! Kérdésem, hogy 2017-től változnak-e az iskolaszövetkezet keretében foglalkoztatott egyetemisták (nappali tagozatos) járulékfizetésére, valamint a biztosítási jogviszonyra vonatkozó előírások?

Életbiztosítás Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Társaságunk vezető állású dolgozóira 1992. évben biztosítást kötött, mely szerződés szerint a szerződő, a lejárati és a haláleseti kedvezményezett is a társaság. A lejárati idő 2016. év. Időközben 2003. évben díjmentesítettük a biztosítást a cég likviditási helyzete miatt. Az elhalálozott dolgozók hozzátartozóinak kifizettük a járandóságot. Jelenleg a biztosítottak között vannak nyugdíjasok és aktív dolgozók is. A biztosító a díjat a cég számlájára a lejáratkor átutalta. Kérdésem, hogy milyen járulékfizetési kötelezettség terheli a kifizetőt, a társaságot és a magánszemélyt, ha a biztosítási díjat kifizetik a nyugdíjasoknak és az aktív dolgozóknak is? Köszönettel: Szabó Kálmánné Adózóna előfizető

Katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egészségügyi szolgáltatást nyújtó bt.-beltag személyesen közreműködik a vállalkozásban, a kültag nem vesz részt a vállalkozás tevékenységében. A bt. beltagja katás egyéni vállalkozóként is végezne tevékenységet január 1-jétől. Tudomásom szerint a bt.-beltag nem lehet egyéni vállalkozó is egyben. Ha a bt. beltagja lenne a kültag, a kültag pedig a beltag, akkor járható út lenne az egyéni vállalkozás is? A kültag (jelenlegi beltag) ezentúl is személyesen közreműködne a bt. tevékenységében munkaviszony keretében. A bt. beltagja (jelenlegi kültag, van 36 órát meghaladó munkaviszonya) továbbra sem venne részt a tevékenységben. Hogyan alakulna ebben az esetben az adó- és járulékfizetés a bt.-ben, illetve katás egyéni vállalkozóként? Várom szíves válaszukat! Köszönettel.

Őstermelő családi adókedvezménye Kérdés

Őstermelő vehet-e igénybe családi adókedvezményt? A járulékokat az előző évi bevételének a 20 százaléka után fizeti. Jövedelme 2015. évben nem keletkezett. A nyilatkozati formát választotta a 2015. évi adóbevallásában. Válaszukat előre is köszönjük.

Többes jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy katás egyéni vállalkozó, aki 75 ezer forintot fizet havonta, tehát 130 ezer forintnak felel meg a bruttó bére. Alapított egy kft.-t, és az a kérdés merült fel, hogy ebben az esetben a kft.-ben kell-e járulékot fizetni? Ha igen, akkor az egyéni vállalkozás átminősíthető-e mellékállásúnak? Köszönettel: Nemes Katalin

Gyed és egyéni vállalkozó Kérdés

Heti 40 órás munkaviszonyból ment el szülni egy hölgy, aki most gyedet kap. Szeretne egyéni vállalkozást indítani, ahol ténylegesen az alkalmazottak végeznék a tevékenységet. Mint egyéni vállalkozónak, milyen járulékfizetési kötelezettsége lesz? A munkaviszonya fennmarad. Válaszukat előre is köszönjük.

Járulékfizetés Kérdés

Tisztelt szakértők! Egyszemélyes kft. tulajdonosa a cég ügyvezetésével egy öregségi nyugdíjast bízna meg, aki a feladatát ellenszolgáltatás nélkül látná el, nem kapna fizetést. A tulajdonos sem venne ki vállalkozói kivétet, máshol sincs biztosítási jogviszonya. A kérdés, hogy ebben az esetben milyen járulék, illetve adófizetési kötelezettségei vannak a cégnek, illetve a magánszemélyeknek? Köszönöm szépen.

Tb-fizetés Kérdés

Főállású egyéni vállalkozó szeretne munkát vállalni a szomszédos Ausztriában. Heti 20 órára lenne bejelentve. Magyarországon hogyan alakul a járulék fizetése? Főállású egyéni vállalkozó marad továbbra is, vagy másodállású egyéni vállalkozóvá válik? Válaszukat előre is köszönjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező számlaadás 2020.07.01-jétől

Bunna Erika

adótanácsadó

Gyerektartás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close