1938 találat a(z) járulék cimkére

Viszlát, külön egyéni járulékok! Adóváltozásokat összegez a PM Cikk

A Gazdaságvédelmi Akcióterv hét adós pontjából már négy hatályba lépett – tudatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.

Őstermelő járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Az őstermelők és a családi gazdálkodók járulékfizetésével kapcsolatosan szeretnék részletes tájékoztatást kérni. A nagykorú főállású őstermelőknél mind a kezdő, mind a már bázisévvel rendelkezők szempontjából talán egyértelműen megállapítható a járulékfizetés nagysága és mértéke. Problémát jelent a kiskorú, továbbá a nagykorú őstermelők járulékfizetésének megállapítása, legyenek akár önálló őstermelők, vagy szerepeljenek közös őstermelői igazolványon. A helyzetet bonyolíthatja, ha közben nappali tagozatos középiskolai vagy főiskolai, egyetemi hallgatók is egyben. Családi gazdálkodás esetében a családi gazdaság vezetőjénél, akár főállású őstermelő, akár egyéni vállalkozó szintén könnyen meghatározható a járulékfizetés mértéke. Viszont a gazdaság többi tagjánál, főként a kiskorú, valamint a nagykorú nappali tagozatos középiskolai, vagy főiskolai, egyetemi hallgatók esetében már nehézkesebb. Kérem szíves tájékoztatásukat a fenti járulékfizetési esetekkel kapcsolatosan.

Nonprofit kft. önkéntest alkalmazna ügyvezetőként és szakmai munkára Kérdés

Az ügyfél non-profit kft. alapítására készül (az alapító személye más lesz, mint az ügyvezetőé), aminek a keretében egy fő önkéntes munkást (alkalmazottat?) szeretne foglalkoztatni, aki fizetést, ellátást nem fog kapni, semmi egyebet sem, saját maga fedezi az itt-tartózkodásának költségeit. Ez a személy lesz az ügyvezető is, és ő végzi egyúttal a szakmai munkát is. Ez a személy ukrán állampolgár lenne, aki önkéntes vízummal tartózkodna Magyarországon, külföldön nincs biztosítási jogviszonya ezen idő alatt. Kérdésünk, hogy milyen módon kell kitölteni a szükséges bejelentkezési űrlapokat, és hogy kell-e bármilyen járulékot, adót fizetni az alkalmazása után? Ha van szabályos lehetőség arra, hogy ne kelljen járulékot fizetni, most még a cégalapítás előtt vannak, így a megfelelő kialakítást még meg tudják tenni. Köszönöm.

Végelszámoló gyeden Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyeden lévő kismama egy kft. ügyvezetője is. A társaságot végelszámolással kívánják megszüntetni, és a kismama a kijelölt végelszámoló. Van-e bejelentési, valamint adó- és járulékfizetési kötelezettsége? Válaszát előre is köszönöm: Kálmánné

Ráfizet, ha csak hébe-hóba vesz ki jövedelmet a társas vállalkozó Cikk

A cég köteles megelőlegezni a járulékokat, ha a (nem kiegészítő tevékenységű) társas vállalkozó nem vesz ki tagi jövedelmet a társaságból, vagy csak mondjuk kéthavonta. A rapszodikus pénzkivét sokba kerülhet a társas vállalkozónak.

Kazah tulajdonos/ügyvezető járulékfizetése Kérdés

Kazah egyszemélyes kft. tulajdonos megbízási jogviszonyban látja el magyarországi vállalkozásának ügyvezetését. Keletkezik-e járulék fizetési kötelezettsége?

Gyet alatti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó a gyet ideje alatt is dolgozik. Kérdésem az lenne, hogy jól tudjuk-e, hogy a gyet ideje alatt nem kell megfizetni a minimálisan fizetendő adókat és járulékokat, hanem csak a tényleges kivét után kell adóznia? Valamint ha egyéni vállalkozó gyes mellett vállalkozik, és van egy heti 36 órára bejelentett munkaviszonya (itt fizetés nélküli szabadságon van gyermekgondozás céljából), akkor ő főállású vagy mellékfoglalkozású egyéni vállalkozó? Ha főállású, akkor a gyes idejére (úgy tudjuk) meg kell fizetni a minimum járulékot és adót? Ha mellékfoglalkozású, akkor nem fizet? Köszönöm!

Járulékfizetés nyugdíjas ügyvezető munkaviszonya esetén Kérdés

Egy kft. nyugdíjas ügyvezetője után jelenleg csak a egészségügyi szolgáltatási járulékot, azaz a 7 500 forintot fizeti a kft., mert az ügyvezetést térítésmentesen végzi. Ha az ügyvezetésen kívül más feladatot is ellátna, akkor azt munkaviszonyban megteheti? Ha munkaviszonyban munkát végez, ugyanakkor ügyvezető is, ilyen esetben is kell fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot?

Társas vállalkozó kata mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. személyesen is közreműködő tagja megbízási jogviszony keretében látja el az ügyvezetői feladatokat, vagyis társas vállalkozónak minősül. Ezen kívül van egy katás egyéni vállalkozása is. A kérdésem az lenne, hogy az 50 ezer forintos katával kiválthatja-e a társas vállalkozásban a minimum járulékalap után fizetendő terheket. Vagyis megteheti-e azt, hogy a főállású katás jogviszonyára tekintettel a kft.-ben nem fizet járulékot? Köszönettel: V. Adrienn

Társas vállalkozó járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha főfoglalkozású társas vállalkozóként nem veszek ki egy forintot sem a cégből a következő 1-2 hónapban, akkor a minimum járulékokat nekem kell megfizetni vagy a cégnek? Ugyanis a számfejtést követően olyan bérjegyzéket készít a program, hogy minusz a kifizetendő, vagyis a jàrulékokat be kell fizessem a kft. pénztárába. Eddig vettem ki jövedelmet, mert működött a cég, így ilyennel még nem találkoztam. De most amíg 1-2 hónapig leállás van, csak a kötelező járulékokat fizetnénk meg. Ez így helyes, hogy nekem kell befizetni a pénztárba a járulékokat? Köszönöm a segítséget előre is!

Biztosítás és járulékfizetés: meddig diák a diák? Cikk

Sokan fejezték be idén nyáron közép- vagy felsőfokú tanulmányaikat. Ezzel egyidejűleg meg kell ismerniük a rájuk vonatkozó járulékfizetési előírásokat is.

Borravaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! A borravalót lehet-e a 96-os számlaosztályba könyvelni? Áfát nem számítunk fel utána. Ellentétele az 54-es számlaosztály. Mivel a borravaló egy az egyben ki lesz fizetve a dolgozóknak. Ez adómentes bevétel? Járulékot kell-e utána fizetni? Segítségét köszönöm: Ildi

Korengedményes nyugdíjas munkavállaló Kérdés

Korengedményes nyugdíjas munkavállalót be kell jelenteni, és ha igen, milyen járulékkötelezettségei vannak?

Járulék és szocho: amikor nem egyszerű megmondani, kell-e fizetni Cikk

Gyakran tapasztaljuk, hogy az egyes jogszabályok adott fogalomra eltérő meghatározásokat adnak, ami nem kis bizonytalanságot okoz a jogalkalmazónak. Ez vonatkozik az olyan általános fogalmakra is, mint a munkaviszony. Ennek illusztrálására annak a társas vállalkozónak a társadalombiztosítási kötelezettségeit határozzuk meg, aki a vállalkozás mellett egyházi személyként biztosított.

Nyugdíjba vonuló dolgozó Kérdés

Egyik dolgozónk 2019.09.27-től jogosult lesz az öregségi nyugdíjra, nyugdíjigényét benyújtja a nyugdíjintézethez. Cégünk tovább is foglalkoztatja. Tudomásom szerint leszámoltatni már nem kell. Kérdésem: bérszámfejtés során 09.27-től figyelembe vehetjük őt, mint nyugdíjast, tehát nem kell járulékokat vonni tőle, függetlenül attól, hogy a nyugdíjazásáról szóló határozatot csak később kaphatjuk meg? Szíves válaszukat előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesítés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Ír illetőségű tulajdonostól vásárolt kft. üzletrész

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kettős adóztatás

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs