26 találat a(z) járadék cimkére

Özvegyi járadék: módosítanák a sportról szóló törvényt Cikk

A sportról szóló 2004. évi I. törvény olimpiai járadékkal összefüggő módosításáról T/11085 számmal javaslatot nyújtottak be az országgyűléshez.

Járadék melletti kereset Kérdés

Tisztelt Széles Úr! Korhatár alatti (56 éves) nyugdíjas/járadékos vagyok. Emellett az Mt. hatálya alá esőként autóbuszvezetőként dolgozom. Abba kell-e 2019-ben is hagynom a munkát a minimálbér másfélszerese elérésekor (mint évek óta), vagy az idén már lehet dolgozni? Köszönettel: Lakatos Csaba

Jövedelempótló járadék és költségpótló járadék adó- és járulékfizetési kötelezettsége Kérdés

Felszámolási eljárás alatt álló társaság foglalkoztatottja munkahelyi balesetet szenvedett ,és a társaságnak az 1991. évi XLIX. törvény 57. § (1) bek. c) pontja szerint egy összegben meg kell váltania a bírósági határozatban részére megítélt baleseti járadék összegét. Az egyösszegű megváltást a Pénzügyminisztérium megelőlegezi a felszámolás alatt álló munkáltató részére, aki ezt az összeget ki fogja fizetni a munkavállaló részére. A nagy összegű baleseti járadék összegének kb. 60 százalékát a bíróság jövedelempótló járadéknak nevezte, míg 40 százalékát költségpótló járadéknak. A kifizetendő összegből milyen járulékokat és személyi jövedelemadó összegeket kell levonni, valamint a munkáltatót milyen járulékfizetési kötelezettségek (Szocho, szakképzési) terhelik a kifizetés után? Van-e különbség a jövedelempótló és a költségpótló járadék összegek számfejtése között? Az Szja tv. 1. sz. melléklet 6. pontjában foglaltak, valamint a Tbj. 21. § helyes értelmezése mi jelen esetben?

Vállalkozás rehabilitációs vagy rokkantsági ellátás mellett Cikk

Gyakran merül fel kérdésként, hogy összeegyeztethető-e a megváltozott munkaképességű személyek pénzbeli ellátása, illetve a vállalkozási tevékenység folytatása.

Hepatitis C fertőzés járadéka adóköteles-e? Kérdés

1985-ben üzemi baleset után vérátömlesztést kaptam. Akkor még a hepatitis C-re nem szűrték a véradókat. Így én is ilyen fertőzött vér által megkaptam a betegséget. Mivel több kezelés után is vírushordozó maradtam, a bíróság ítéletében megállapította a Magyar Állam felelősségét betegségemben, és havi 20 000 Ft járadékot ítélt meg élethossziglan. Rendszeresen meg is kapom ezt az összeget. Így évi 240 000 Ft bevételem keletkezik. Kérdésem, hogy ezen összeg után kell-e szja-t vagy bármi más formában adót fizetnem? Köszönöm a választ.

Özvegyi nyugdíj, járadék Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Abban szeretném, kérni a tájékoztatását, hogy egy kolléganő, aki 60 éves, még aktívan dolgozik, de a férje sajnálatos módon elhalálozott. A férj szintén 60 éves volt, kb. 30-35 éves munkaviszonnyal rendelkezett, még nem volt nyugdíjas. A férjnek volt magánnyugdíj befizetése is. Kérdésem a következő lenne, hogy a feleség kaphat-e öregségi nyugdíjat vagy járadékot a férj után, milyen kitétele van? És ha igen, mikortól lehet megigényelni? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát. LM

Családi kedvezmény – felnőtt hozzátartozó Kérdés

Visszaigényelhető-e a családi kedvezmény, ha a feleségem 90 százalékos járadékot kap, és semmilyen munkát nem tud vállalni? Az szja-tájékoztatóban olvastam, hogy ha a közvetlen hozzátartozó járadékban részesül, jár a családi kedvezmény. Köszönöm.

Milliókat kap meggyilkoltatott férje örökségéből Maurizio Gucci özvegye Cikk

Évi egymillió eurós járadék illeti meg meggyilkolt férje, Maurizio Gucci örökségéből Patrizia Reggianit, aki bérgyilkossal ölette meg hűtlenné vált hitvesét – így foglalt állást egy milánói fellebbviteli bíróság.

Nyugdíjemelés: figyelem, itt a kormány terve 2017 januárjától! Cikk

Csupán 0,9 százalékkal emelkednek 2017. január 1-jétől a nyugdíjak, illetve a különféle rokkantsági, fogyatékossági, rehabilitációs ellátások – derül ki a kormany.hu oldalon közzétett rendelettervezetből. Ugyanilyen mértékben növekedne a rokkantsági járadék összege is.

Nyugdíjbiztosítás, életbiztosítás: van-e adó kifizetéskor? Itt a válasz Cikk

Cikkünk a személybiztosítási – élet- (nyugdíj-) baleset-, betegségbiztosítás – szerződések alapján történő biztosítói kifizetésekre vonatkozó legfontosabb adózási tudnivalókat foglalja össze.

Visszamenőleg nő a kárpótlási járadék összege Cikk

Visszamenőleg nőne az életüktől vagy szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak, illetve hozzátartozóik kárpótlási járadéka.

Havonta kaphat pénzt a nyugdíjpénztártól Cikk

Dolgozott a törvénygyár, sorra jelennek meg a Magyar Közlönyben az új törvények, törvénymódosítások és az ezekhez kapcsolódó végrehajtási rendeletek. Járadékot kell szolgáltatniuk az önkéntes nyugdíjpénztáraknak.

Ezek a nyugdíjak, ellátások és járadékok nőnek januártól Cikk

2016 januárjától 1,6 százalékkal nőnek az öregségi nyugdíjak, a hozzátartozói és más ellátások. Az erről szóló kormányrendelet a 187. számú Magyar Közlönyben jelent meg.

Önkéntes nyugdíjpénztári kivét Kérdés

2016-ban továbbra is megmarad a nyugdíjba vonulás utáni egyösszegű kivét, vagy csak járadék formájában történhet a kifizetés?

Járadék az önkéntes nyugdíjkasszáktól, közüzemi díj az önsegélyezőktől Cikk

Meghatározott méret felett kötelező lenne járadékszolgáltatást is kínálniuk az önkéntes nyugdíjkasszáknak, az önsegélyező pénztárak pedig lakáscélú hiteltörlesztést és közüzemi díjat is finanszírozhatnának – javasolja a T/7396. számon benyújtott, pénzügyi törvénymódosításokat tartalmazó csomagjában a kormány.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mérlegképes továbbképzés költségének elszámolása

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Oktatás elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs