37 találat a(z) igénybe vett szolgáltatás cimkére

Karbantartás? Kérdés

Lízingcég által számlázott bírság Kérdés

Japánból igénybe vett szolgáltatás Kérdés

Közvetített szolgáltatás szerződés és áfa Kérdés

Munkavállalótól levont költség könyvelése Kérdés

Igénybe vett szolgáltatás és alvállalkozói teljesítés Kérdés

Gyártásfelügyelet Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk hegesztő berendezéseket vásárolt továbbértékesítési céllal, amit ELÁBÉ-ra könyveltünk. Egy másik cég ehhez a berendezéshez kapcsolódóan gyártásfelügyeleti díjat számlázott. A kérdésem az, hogy lehet-e az ELÁBÉ bekerülési értékének része ez a gyártásfelügyeleti díj, vagy igénybe vett szolgáltatásként számolható csak el.

Ingatlan bérbeadás mindkét oldalról Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély lakást ad bérbe saját tulajdonában álló vállalkozásának, melyben a vállalkozás gazdasági tevékenységét folytatja. A bérleti díjon felül a vállalkozás közvetlenül megfizetni a társasháznak a közös költséget és az önkormányzatnak az építményadót. Kérdéseim: - Mi lesz az szja alapja - 10 százalékos költséghányadot alkalmaz -, az átutalt összeg vagy az átutalt összeg felbruttósított összege? Közös költség 44 305 forint, amelyet átutal a társasháznak vagy 51 220 forint ...ha az előbbi összeg, akkor az szja-t ki köteles rendezni és milyen módon? ..mint kifizető szjaelőleg-levonási kötelezettség terheli a vállalkozást? - Számvitelben hogyan tudjuk elszámolni a közös költséget és építményadót bérleti díjként vagy egyéb igénybe vett szolgáltatásként vagy egyéb ráfordításként? Köszönettel: - amennyiben közös tulajdonukban állna az ingatlan, de teljes egészében a vállalkozás használná fenti költségeket meg kellene osztani?

Anyagköltség elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdés eldöntésében szeretném kérni az Ön álláspontját: egy termelő társaság karbantartásához vásárolt anyagok esetében az anyagköltséggel együtt számlázott szállítási díj vagy fuvarköltség az anyagköltség részeként elszámolható-e, vagy csak az igénybe vett szolgáltatások között. Várom válaszukat! köszönettel!

Ingatlanvásárlás, felújítás, továbbértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz. Egy vállalkozás az alábbi tevékenységet végzi: használt ingatlant vásárol, amelyet felújit, illetve bútorokkal berendez. Ezt követően az ingatlant értékesíti. A kérdésem az lenne, hogy az alábbi tételeket miként kell könyvelni: - az ingatlan beszerzése; - anyagvásárlás (pl. parketta, csempe stb.); - felújítás során igénybe vett vállalkozók munkadíja (burkoló, asztalos, villanyszerelő stb.); - a megvásárolt bútorok értéke, amelyek az ingatlannal együtt kerülnek értékesítésre; - ingatlanhoz kapcsolódó reklámköltségek (pl. hirdetés, prospektus készítás, fotózás). Szeretnénk tisztán látni, hogy ebben az esetben a fent felsorolt tételeket miként kell könyvelni: áru, anyag, saját termelésű készlet vagy egyéb módon. További kérdés, hogy a december 31-én fennálló felújítás költségeit milyen főkönyvi számra szükséges nyilvántartásba venni? Köszönöm!

Javítási szolgáltatás Kérdés

Cégünk javítási szolgáltatást nyújt a vevőinek és erről a teljesítéskor számlát állít ki, azon feltüntetve a felhasznált anyagokat és az elvégzett munkát is. Ezt cégünk szolgáltatási tevékenység árbevételeként könyveli és a raktárból az anyagkiadásokat anyagköltségként számolja el. Egy vevő jelezte, hogy kéri, két külön számlában számlázzuk a felhasznált anyagokat és az elvégzett munkát, amit technikailag meg is tudnánk oldani, de nem tudom helyesen járnánk-e el, mivel ebben az esetben is szolgáltatási tevékenységünk árbevételeként és az anyagfelhasználást anyagköltségként tudjuk könyvelni, mivel ez a valós esemény. A vevő szándéka, hogy a javításhoz felhasznált anyagokat anyagköltségként könyveli majd és a munkadíj számlát igénybe vett szolgáltatásként. Kérem véleményüket ebben a kérdésben!

Alvállalkozói teljesítmény könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017.05.11-én foglalkoztak azzal a kérdéssel, hogy 815-re vagy 528-ra kell-e könyvelni az alvállalkozó számláját. Szeretném kérdezni, hogy a válaszban kifejtett 78. § miként támasztja alá véleményüket, vagyis azt, hogy 52 igénybe vett szolgáltatásként kell könyvelni (mellyel teljes mértékben egyetértek)? Köszönöm

Szellemi termék vagy igénybe vett szolgáltatás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik vállalkozási szerződés tárgya a megrendelő fejlesztési stratégiájának elkészítése (helyzetelemzés, kohézióanalízis, forrástérkép). A szerződés 4. pontja kimondja, a szerződő felek tudomásul veszik, hogy a szerződés tárgyát képező termékekben szellemi alkotásnak minősülő, és így jogi oltalom alatt álló megoldás alkalmazható, illetve jöhet létre. Továbbá leszögezték, hogy a szerződés teljesítése során létrejött szerzői mű jogi jogosultja a vállalkozó. Kérdésem az, hogy a létrejött szerzői művet szellemi termékként kell-e könyvelni, vagy ez igénybe vett szolgáltatás? Köszönöm a válaszát.

Szakmai rendezvényhez kapcsolódó étel- és italfogyasztás adózási és számviteli megítélése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú magánegyetemünk alapító okirat szerinti kiegészítő tevékenységként konferenciákat és ismeretterjesztő előadásokat is szervez nem csak szakmabeliek számára. Az előadásokat megbízás, illetve felkérés alapján egy-egy neves előadó tartja. Egyes előadások a honlapunkon meghirdetett nyilvános események, melyeken bárki ingyen, regisztráció ellenében részt vehet. A zártkörű rendezvényeinken térítés nélkül csak a meghívott személyek vehetnek részt. A hallgatóság tagjai a rendezvényenként vezetett jelenléti íven aláírásukkal igazolják jelenlétüket. Közöttük lehetnek velünk munkaviszonyban álló oktatók, megbízási jogviszonyban álló előadók, meghívott magas rangú (szakmai, diplomáciai) vendégek, velünk jogviszonyban álló hallgatók, illetve kívülálló érdeklődők. A rendezvények konkrét program, menetrend szerint zajlanak, lehetnek egész napos vagy néhány órás, esti rendezvények. Az egész napos rendezvények során a programban meghirdetett menetrend szerint szünetek vannak, amelyekben a résztvevőknek kávét, teát, frissítőt, pogácsát, esetenként szendvicsebédet kínálunk. Egyes egész napos zártkörű rendezvényeinken az összes résztvevő közös ebéden vesz részt egyetemünk költségén egy étteremben, vagy svédasztalos helyszíni vendéglátás keretében. Egyes esti rendezvények állófogadással zárulnak. Adózásilag a fenti étel-, ital fogyasztások megfelelnek-e az Szja. tv. 70. § (3) b) pontjának, számvitelileg pedig elszámolhatók-e a kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt igénybe vett szolgáltatásként [Szt. 3. § (7) 1. pont]?

Bérelt iroda rezsije Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk bérelt irodájának rezsiszámláit a bérbeadó állítja ki. Kérdésem az lenne, hogy nekünk a kiszámlázott víz- és áramdíjakat az 51-52 számlacsoportba, anyagként, illetve igénybe vett szolgáltatásként, vagy közvetített szolgáltatásként kell könyvelnünk? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsítetett foglalkoztatás hétvégén

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Foglalkoztatási bejelentés elmulasztása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs