23 találat a(z) helyi bérlet cimkére

Helyi bérlet számlájának könyvelése Kérdés

Helyi bérlet adózása Kérdés

Helyi bérlet áfájának levonhatósága Cikk

Önkormányzati tulajdonú parkolók üzemeltetésével foglalkozó társaság a parkolóőrök részére, a munkájuk elvégzése érdekében helyi utazási bérletet biztosít. A munkakör ellátásához biztosított helyi bérlet áfája levonásba helyezhető-e? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Helyi bérlet Kérdés

Helyi bérlet – BKK Kérdés

Mi a helyi – budapesti – bérlet elszámolásának a módja? A dolgozó a helyi bérletét a cég nevére kiállított számlával vásárolta meg, illetve a cég vásárolta meg azt a dolgozó helyett. Van-e, ha igen, milyen közterhei vannak ennek a juttatásnak 2019-ben? Ha igen, pontosan mennyi ez és milyen módon kell elszámolni?

Helyi bérlet Kérdés

Üdvözlöm! Kérdésem a következő: Ha a dolgozónk a lakóhelyéről úgy utazik munkába, hogy helyközi volánbérletet vásárol (bár feltehetőleg a lakóhelyén van helyi járat is), amivel egy másik helyközi járathoz jut el, ami a lakóhelyétől viszi el a másik városban lévő munkahelyére, de arra a járatra nem vesz bérletet, akkor – bár helyi lakosként vásárolt – helyközi bérlete elszámolható adómentesen? Válaszát előre is köszönöm.

Munkába járás utazási költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkába járás utazási költségeinek megtérítése kapcsán szeretnék érdeklődni. Adott Nyíregyházán egy cég, ahova más városban lakó dolgozók távolsági bérletét szeretnék megtéríteni. Ez a cég az ipari parkban található és csak helyi közlekedéssel érhető el. Ezt is szeretnék megtéríteni. A 39/2010(II.26) kormányrendelet 3. paragrafusa (1) bekezdés értelmében a napi munkába járás utazási költségeihez való hozzájárulás elsősorban a közigazgatási határon kívülről a lakóhely vagy a tartózkodási hely, valamint a munkavégzés helye között munkavégzési célból történő helyközi (távolsági) utazással, illetve átutazás céljából helyi közösségi közlekedéssel megvalósuló napi munkába járás esetén kötelező. Kizárólag helyi közösségi közlekedési eszköz igénybevételére szóló bérlet vagy jegy árának megtérítése adómentesen nem lehetséges. A fentiekből következik, hogy a távolsági bérletet adómentesen, a helyi bérletet pedig adókötelesen lehet adni. A külterületre (ipari parkba) kiterjesztett helyi bérlet helyi közlekedésre is jogosít Nyíregyházán belül. Szeretném megerősítésüket kérni abban, hogy a fentieket jól értelmezzük. Köszönöm!

Helyi és helyközi bérlet munkáltatói megtérítésének adókötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállaló nyilatkozata alapján Budapestről (VII. kerület) jár be dolgozni Szentendrére tömegközlekedéssel. Havonta megvásárolja a budapesti BKK bérletet – számlát kérve – a munkáltató nevére, és naponta megváltja a HÉV menetjegyet Békásmegyertől Szentendréig. A BKK bérlet Budapest közigazgatási határán belül érvényes, azaz a lakóhelytől Békásmegyerig (a III. kerület határáig), de a teljes munkába járáshoz kevés. Békásmegyertől Szentendréig még meg kell váltania a munkavállalónak a HÉV jegyet. Miután a munkába járás fogalmába beletartozik az átutazás céljából igénybe vett helyi tömegközlekedéssel történő utazás is a 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet szerint, ezért ha mind a BKK bérletet és a napi Békásmegyer – Szentendre szakaszra szóló menetjegyet 100 százalékban megtéríti a munkáltató, keletkezik-e adófizetési kötelezettsége bármely félnek? Válaszát előre is köszönöm.

Helyi bérlet juttatásának könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég helyi utazási bérletet vásárol 10 500 Ft-ért és átadja a dolgozójának béren kívüli juttatásként. Milyen számlákra kell könyvelnie ezt a gazdasági eseményt, figyelemmel a járulékokra és a dolgozó által fizetendő adókra?

Helyközi, illetve helyi bérlet áfatartalma Kérdés

A helyi bérlet esetében "bruttósított" bérlet értékét javaslom alapul venni, amely szerintem könnyen kezelhető. A nettó összeg így megegyezik a bérlet árával, hiszen a nettó jövedelemből származna a bérlet megvásárlására fordítható összeg, De mi a helyzet ezek számlájának az áfatartalmával? Hiszen magánhasználat egyáltalán nem zárható ki, sőt egy szombat-vasárnapi magánhasználat is vélelmezhető. Alaphelyzetben ha a munkáltató saját nevére kiállított számlával rendelkezik, az áfa levonása megnyílna, de a magánhasználatot nem tudom kizárni. Tisztelettel Boronkay László

Helyi bérlet juttatás Kérdés

Tisztelt szakértő! A cégünk 2019-ben is szeretné a helyi bérletet megtéríteni a dolgozónak. Mindenképp szeretnénk, ha a dolgozó számlájára kerülne a 10500 forint, tehát átvállalnánk a bérletjuttatás közterheit a dolgozótól. Jól gondoljuk, hogy az szja-törvény 5. §-a alapján felbruttósítva nem lehet helyi bérlet jogcímre számfejteni, hisz a bérlet értéke 10 500 forint, így nem számfejthetek helyi bérlet jogcímre 15 789 forintot? Véleményem szerint a köztes összeg esetleg "munkáltató által átvállalt közteher" jogcímen futhatna, de nem akarjuk ennyire szerteágazóvá tenni a juttatást. Így arra gondoltunk, hogy megteheti-e azt a munkáltató, hogy egy szabályzatba lefekteti, hogy aki helyi bérletet ad le, az bruttó 16 000 forintot kap "környezetvédelmi pótlék" juttatás néven. Tehát nem bérlet jogcímre számfejtjük, hanem azt mondjuk, hogy aki bérletet ad le, annak a cég fizet azért díjat, mert mondjuk nem saját autóval jár be és nem szennyezi annyira a környezetet. És akkor ilyen esetben én mint munkáltató nem kérek számlát sem, csak egy leadott bérletszelvényt, így elég a 9500 forintos bérletet megvennie. Megoldás lehet ez így? Köszönöm válaszát.

BKV-bérlet dolgozó részére 2019-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2-3 főt foglalkoztat, és a cégvezetés szeretné a jövőben is biztosítani a dolgozók részére az utazási BKV-bérletet. 2019-től ki és milyen mértékben adózik ez után? Várom szíves tájékoztatásukat. Gné M.Zsuzsa

Helyibérlet-juttatás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megbízóm alkalmazottai részére minden év utolsó hónapjában megveszi a helyi közlekedésre jogosító, következő évi éves bérleteket. Az alkalmazottak munkaköre indokolja a helyi közlekedési eszközök használatát, az rögzítésre került a társaságnál. 2018. december hónapban is megvásárolja a kft. a 2019. évi éves helyi közlekedési bérleteket, amelyek kiosztásra kerülnek a munkavállalóknak év végéig. Ebben az esetben köteles-e a cég bérjövedelemnek tekinteni a juttatást? Amennyiben igen, akkor mikor kell megállapítani a közterheket? Köszönettel: Borsosné Pál Ildikó

2018. évi helyi bérlet juttatása Kérdés

2018-ban cafeteria keretében munkavállalóinknak helyi bérletet térítünk, vagy éves bérlet, vagy havi bérlet vásárlásakor. A 2018. évre érvényes bérletek kifizetésre kerültek. Ha december hónapban megvásároljuk céges számlára a 2019. évre érvényes helyi bérletet, és azt át is adjuk a munkavállalóknak, a megtérített összeg 2018. évi egyes meghatározott jutttatásnak minősül. A konkrét kérdésem erre vonatkozóan az, hogy 2018. évben korlátozás nélkül kifizethető a helyi bérlet juttatás?

Helyibérlet-térítés 2019-től Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019-től úgy tudunk budapesti bérletet adni a munkavállalóknak, hogy az a bérrel azonosan adózik. Cégünknek több telephelye van városszerte, és a munkavállalók tömegközlekedéssel közlekednek a telephelyek között, tehát a bérletüket részben munkavégzéshez használják. Látnak-e valamilyen lehetőséget arra, hogy 2019-ben az adók számításánál ezt figyelembe tudjuk venni valamilyen jogcímen? Csak egy része juttatás a bérlet árának, másik része költségtérítés. Hogyan lehet ezt megfelelően dokumentálni? Előre is köszönöm a válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31