25 találat a(z) haszonélvező cimkére

Lakáskiadás Kérdés

Ingatlanértékesítés – haszonélvező Kérdés

Haszonélvező bérbeadása Kérdés

Haszonélvezeti jog alapítása ingatlanra Kérdés

Tisztelt Cím! 3 szereplős adásvétel esetén az eladó cég haszonélvezeti jogot alapít egy másik cég nevére. Így kerül értékesítésre az ingatlan, ahol a vevő/tulajdonos egy magánszemély. Ebben az esetben az eladó kinek a nevére állítja ki a számlát? Vevő vagy a haszonélvező nevére?

Haszonélvező, bérbeadás Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2019_5_6_Haszonelvezo_berbeadas_jlo Nagyon köszönöm a fenti kérdéseimre adott válaszát. Szeretném kérni az alábbiakban a megerősítését, hogy jól gondolom-e a következőket: 1.) A haszonélvező magánszemélyek az ingatlanra nem számolhatnak el értékcsökkenést. Mi a helyzet a lakásba vett tárgyi eszközök tekintetében, melyek meghaladják a 200 ezer forintot. Ezekre az eszközökre számolhatnak el értékcsökkenést? Például vettek egy konyhabútort 500 ezerért, akkor erre elszámolhatnak évente 14,5% értékcsökkenést költségként? 2.) És végül a rezsivel kapcsolatban, ha jól értem, akkor kizárólag akkor nem kellene a bevételek között elszámolni, ha a bérbeadó minden hónapban bediktálja a ház fogyasztását a szolgáltatóknak. Ezen havi számlák alapján kiszámolja, hogy mennyi a kialakított lakásra jutott tényleges fogyasztás (például hőmennyiségmérő alapján stb. ) és azt az összeget fogja minden hónapban beszedni a bérbevevőtől. Ebben az esetben a rezsi költséget nem kell beszámítania a bevételi közé és akár a 10 százalékos költséghányadot is választhatja az adózás tekintetében. Előre is köszönöm a választ.

Haszonélvező bérbeadás Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2019_4_30_Haszonelvezo_berbeadas_inl A fenti kérdéshez kapott válaszból számomra az alábbiak még mindig nem teljesen érthetők: 1.) A magánszemélyek idén kialakítottak egy lakást, melyet még idén bérbe is adtak. Ennek felújítási költségeit elszámolják a bérbeadásból származó bevétellel szemben. Viszont idén még elkezdik még egy lakás kialakítását. Az ehhez tartozó felújítási költségeket (több millió forint) meddig számolhatják el? Ha a bérbeadás már az idén elkezdődik, akkor csak a 2019-es bevétellel szemben lehet elszámolni? Ha a bérbeadás 2020-tól kezdődik, mert például csak addigra készül el a lakás, akkor a 2020-as bevétellel szemben elszámolhatók a 2019-es felújítási költségek? 2.) A másik kérdésem a rezsi átalánnyal kapcsolatos. Igaz, hogy havonta a bérlő x összegű rezsi átalányt fizet, de évente egyszer a tényleges fogyasztás alapján elszámolnak a bérbeadóval. Ebben az esetben sem lehet a rezsit kihagyni a bevételek és a költségek közül? Hiszen ebben az esetben is ugyanannyi lenne a bevétel és a költség éves szinten a rezsi tekintetében. Előre is köszönöm a választ.

Idegenforgalmi adó Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Ingatlanforgalmi Adóval kapcsolatosan merült fel az alábbi kérdés: Van egy ingatlan, amit nyaranta egy-egy visszatérő családnak adnak ki nyaralni, tehát nem rendszeresen. A ház a fiú nevén van, ő a tulajdonos, de az édesanyja a haszonélvező. Az IFA-t a hölgy nevén fizetik be, a vendégkönyv is a hölgy nevén van. Felmerült benn a kérdés, hogy jól csinálják-e? Van-e annak NAV és IFA szempontjából jelentősége, hogy a kiadott ingatlanban ki a tulaj és ki a haszonélvező? A hölgy magánszemélyként adja ki az ingatlant, míg fia vállalkozó, de nem szállásadó tevékenységgel.

Ingatlan bérbeadása Kérdés

Házaspár ingatlant ad bérbe magánszemélynek. Az ingatlan a gyermekük tulajdonában van, a férj-feleség pedig haszonélvezők. A bérleti szerződésben a férj és a feleség is fel van tüntetve bérbeadóként. Ebben az esetben a bevételt 50-50 százalékban mindkettőjüknek külön külön kell bevallani vagy a szerződéstől eltérően választhatnak, hogy csak az egyikük vallja be jövedelemként? Ha igen, akkor kell-e erről valamilyen megállapodás kettőjük között írásban vagy elég a szóbeli is stb? A bérleti díjat a bérbevevő magánszemély utalással fizeti. Mivel magánszemély magánszemélynek ad bérbe (adószám nélkül) így a számviteli bizonylat helyett elegendő a bankkivonat? Ha kell esetleg számviteli bizonylat, akkor azt mikor kellene kiállítani, amikor az összeg bejött a bérbeadó számlájára? Előre is köszönöm.

Ingatlaneladás Kérdés

Tisztelt Uram/Hölgyem! Az alábbi ügyben kérném a segítségét: adott egy 2015-ben vásárolt üzletház, a vásárló két magánszemély tulajdonos és egy haszonélvező. 2018-ban rákerült még egy haszonélvező. Most 2019-ben eladásra kerülne az üzletház. A kérdésem az lenne, hogy a tulajdonosok és a haszonélvezőknek hogyan kell adózni? Tisztelettel

Haszonélvező hozzájárulása székhely biztosításához Kérdés

A könyvelőirodaként működő bt. beltagja a férj, kültagja a feleség. A feleség és a közös gyermek tulajdonában lévő házra haszonélvezeti joga van a férjnek. A saját tulajdonú ingatlan révén a könyvelőiroda (bt.) igény esetén székhelybiztosítást is nyújt az ingatlanban. A székhelybiztosítási szerződést a bt. nyújtja az ügyfelek felé. Kérdésem egyrészt a felek között fennálló szerződésekre vonatkozik, hogy a székhelybiztosítás jogszerű legyen. Másrészről kérdés, hogy a tapasztalat szerint az ügyvédek nem fogadják el a cégbejegyzéshez a székhelybiztosítási szerződést, hanem székhelyhasználati nyilatkozatot kérnek (tényleg nem elég a szerződés?) Továbbá az ügyvédnek azzal is volt már problémája, hogy a székhelyhasználati nyilatkozatot nem a tulajdonos írta alá, hanem a haszonélvező. Ha tényleg a tulajdonosnak kell aláírni, és 50 százalékban tulajdonos a feleség, kell-e a kiskorú gyermek 50 százaléka után is valami nyilatkozat?

Lakásbérbeadás gondnokság alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Holtig tartó haszonélvező súlyos agyvérzést kapott, emiatt gondnokság alá helyezését kérelmezték. Súlyos betegsége miatt kórházi vagy egyéb intézményben teljeskörű ellátásra szorul, amiért fizetni kell. Kérdésem, ha a gondnok a lakást bérbe adja, hogy ebből fedezze az önmagát ellátni képtelen beteg intézményi költségét, azt a bérleti díjjal szembeállíthatja-e, és csak a különbözet után fizetné a 15 százalék szja-t, vagy a bérleti díj teljes összege (-10%) az szja-alap. Köszönöm szépen a segítségét.

Közös bérleti díj Kérdés

Kedves Szakértő! Ügyfelem tulajdonosa egy ingatlannak, amire testvérének haszonélvezeti joga van. Az ingatlant most bérbe szeretnék adni, a bérleti díjról számlát kérne a bérlő. Lehetséges-e hogy csak a tulajdonos váltja ki az adószámot és az ő nevén lesz elszámolva bérleti díj, vagy a haszonélvezőnek is kötelező adószám kiváltása és a bérleti díj bevallása? Köszönjük a választ.

Haszonélvező bérbeadó költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lányom tulajdonában lévő lakást szeretném kiadni haszonélvezőként. A bérleti szerződésen csak én szerepelek mint bérbeadó és a jövedelem után is teljes egészében én adózom majd. A közüzemi számlák a lányom nevére szólnak. Nem szeretnénk átíratni őket. Tételes adózás esetén elszámolhatom-e költségként a közüzemi számlákat ? Köszönöm

Haszonélvező ingatlant ad bérbe megosztva II. Kérdés

Megkérdeztem jogászokat, és véleményük szerint a haszonélvező a haszonélvezeti joga időtartama alatt ingyenesen vagy ellenérték fejében átengedheti a hasznosítás jogát harmadik személynek. Így a fiúnak lenne olyan joga, amely megalapozná, hogy bérbe adja az ingatlant, vagy annak egy részét (különösen, mivel erről írásban megállapodott az apjával). Azért gondoltam fontosnak megemlíteni a két fél között a rokonságot, mert ebben az esetben az egyenesági rokonság miatt nem merül fel illeték fizetése az ajándékozással szerzett bérleti jog tekintetében. Egyébként a fiú haszonélvezetének az ingatlannyilvántartásba történő bejegyzése azért nem jön szóba, mint lehetőség, mert az ingatlan tulajdonosa (velük rokonságban nem álló személy) ehhez nem járul hozzá. Ezekre tekintettel úgy gondolom, a kérdésemnek van jogalapja.

Haszonélvező ingatlant ad bérbe megosztva Kérdés

Az ingatlanra vonatkozóan az ingatlannyilvántartásba bejegyzetten haszonélvezettel rendelkező apa egy harmadik személy tulajdonában levő ingatlant ad bérbe úgy, hogy a bérleti díjból származó jövedelmet megosztja a fiával. Apa és fia a megosztásról és a közösen történő bérbeadásról külön szerződést kötött. A bérleti szerződésben szerepel a fiú is mint bérbeadó. Mire kell figyeljenek, hogy a megosztás minden szempontból szabályosnak minősüljön? A bérleti szerződésben kell-e szerepeljen a fiú, mint bérbeadó?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kata új szabálya

Széles Imre

tb-szakértő

Ingatlan-bérbeadás

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadózás újraválasztása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs