75 találat a(z) használt autó cimkére

Külföldről behozott használt autó vásárlásának veszélyeire figyelmeztet a NAV Cikk

Magyarországon folyamatosan emelkedik a külföldről behozott használt autók száma. Első hallásra jó üzletnek tűnhet Nyugat-Európából származó autót vásárolni. Ha azonban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési tapasztalatait górcső alá vesszük azonnal látható, hogy a köztudatban még mindig jobb választásnak vélt, esetleg a hazai árakhoz képest valamivel olcsóbb, külföldről származó autók sok esetben többe is kerülnek, mint a magyar tulajdonostól vásárolt kicsit drágább négykerekűek – figyelmeztet honlapján a NAV.

Értékesítés különbözeti áfásan Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem használtautó-kereskedéssel foglalkozik. Külföldről használt autókat vásárol, melyeket havi adatszolgáltatás keretében az A60 bevallásban jelentek adómentes termékbeszerzésként. A beszerzett autók továbbértékesítése során eljárhat a különbözeti adózás szerint vagy ezeket a tételeket az általános szabályok szerint kell áfában elszámolni? Ha adómentes termékbeszerzésnek van jelentve az autó, akkor a magyarországi értékesítés áfásan kell hogy történjen; ebben az esetben nem alkalmazható a különbözeti áfás értékesítés? Kérem, írja meg ennek gyakorlati megvalósulását! Köszönöm.

Értékesítésre behozott használt autó Kérdés

Tisztelt Szakértő' Egy kft. értékesítésre használt személygépkocsit hoz be. Kérdésem az, hogyan lehetséges a felhasznált üzemanyagot elszámolni? A cég az üzemanyagszámlát saját nevére kéri. A személygépkocsival nemcsak hazajön, hanem honosításra viszi, műszaki vizsgára, valamint autójavítóba, ha ez szükséges. Előfordul, hogy autópiacra megy vele, de nem mindig sikerül eladni az autót. Szerintem ezek a tevékenységek a vállalkozás érdekében felmerült költségek. Az autót saját célra nem használja a társaság. Válaszát köszönöm: Takácsné Anci

Használt gépkocsi beszerzése Belgiumból Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ügyfelünk Belgiumból használt gépjárműveket vásárol árverési oldalon keresztül. A számlákon a következő szöveg kerül feltüntetésre."Áfamentes mint három fél közötti tranzakció Fordított adózás a 2006/112/EK ÁFA -irányelv 141. 197. cikke alapján. ( EU wording: reverse charge = fordított adózás). Ez a használt árukra vonatkozik. " Nem egyértelmű számunkra, hogy ez a különbözeti áfára vonatkozna, a bevallásban mint közösségi beszerzés fizetendő és levonható áfát szerepeltetünk. Ügyfelünk magyarországi értékesítés tekintetében bejelentkezett a különbözeti adózás alá, használt személygépkocsi tekintetében az értékesítés áfamentesen kerül számlázásra. Kérdés helyesen járunk e el? Válaszukat előre is köszönjük.

Árrésadózással nettó áfa-visszaigénylő pozíció Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem használt gépjárművet vásárolt külföldről, belföldi továbbértékesítési céllal, majd megtörtént a belföldi viszonteladás. Ügyfelem az árrésadózás alá bejelentkezve, annak megfelelően járt el. Kerekítve az alábbi összegek vettek részt az elszámolásban: Külföldről kiállított számla összege (árrésadózás szerint számlázva): 400 000 Ft Szállítási díj külföldről a magyar telephelyre: 100 000 Ft + 27% áfa Adminisztrációs díjak (műszaki vizsgadíj, eredetiségvizsgálat): 80 000 Ft Bekerülési érték: 400 000 + 100 000 + 80 000 = 580 000 Ft Eladási ár belföldön: 680 000 Ft Árrés: 100 000 Ft Árrés fizetendő áfatartalma: 21 260 Ft Az ügylet kapcsán visszaigényelt áfa: 27 000 Ft (szállítási díj áfája) A viszonteladás után fizetendő áfa: 21 260 Ft Nettó áfapozíció: 5740 Ft (nettó visszaigénylő pozíció) Fentebbi elszámolással tehát a levonható áfa összege meghaladta a fizetendő áfa összegét, így ügyfelem nettó áfa-visszaigénylő pozícióba került, miközben a gépjárművet a hasonló típusú autókra vetítve abszolút reális, 17 százalékot meghaladó árréssel számlázta a vevőnek. Kérdésem: helytálló-e adózási szempontból a fenti elszámolás? Amennyiben nem, kérem, jelezze, melyik tételt és milyen jogszabályi paragrafus szerint kellett volna máshogyan kezelni, és a módosítás miként hatott volna az áfa elszámolására. Köszönöm a segítséget.

Közösségen belüli használtautó-beruházás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használtautó-kereskedéssel is foglalkozó kft. általános mellett különbözeti adózás alá is be van jelentkezve. Saját, céges használatra vásárolt autójának (tárgyi eszköz a könyvekben) áfája is levonható ugyanúgy, mint a továbbértékesítés céljából beszerzett, így a készletek között nyilvántartott autóé? Köszönettel!

Lebuktak a használtautó-kereskedők: 1,3 milliárdot csaltak el Cikk

Rövid időn belül két jelentős, összesen csaknem 1,3 milliárd forint kárt okozó, használt gépjárművek kereskedelméből származó költségvetési csalást leplezett le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Személygépkocsi-alkatrészek áfájának visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használt gépkocsik értékesítésével foglalkozó vállalkozás az eladandó használt személygépkocsikhoz vásárolt alkatrészek áfáját visszaigényelheti-e? A vállalkozás külön autóalkatrészek forgalmazásával nem foglalkozik. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Adócsalással vádolnak autókereskedőket Cikk

A gyanú szerint mintegy 600 millió forintnyi adó befizetését kerülte el két autókereskedő, az ügyészség indítványozta letartóztatásukat – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Javítási költség áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! https://adozona.hu/kerdesek/2018_4_20_hasznalt_auto__afa_sve címen található 3. kérdéshez kapcsolódóan kérném konkrét válaszát, hogy a javítási költség áfája 50 százalékban vagy 100 százalékban vonható-e le? Válaszát előre is köszönöm!

Áfa külföldről behozott, felturbózott használt autónál Cikk

A használt-gépjármű kereskedelem egyik egyre jellemzőbb területe a külföldről importált, vagy Közösségen belülről beszerzett gépjárművek beszerzését, felújítását, követő továbbértékesítésre épülő üzleti modell. Az alábbiakban a kérdéses gazdasági eseményekhez kapcsolódó általános forgalmi adót érintő kérdéseket igyekszünk áttekinteni, mivel ezek megítélése gyakran az adóalanyokat, de sok esetben még az adóellenőröket is komoly próbatétel elé állítja.

Közösségi beszerzés Olaszországból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Könyvelőirodám feladataként adódott egy magyarországi használtautó-kereskedelemmel foglalkozó társaság könyvelési tételeinek felülvizsgálata az adóhatóság felé benyújtott áfabevallásai helyességének szempontjából. Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem. A magyarországi használtautó-kereskedő, a neki bejövő, olasz, szintén autókereskedő partnerektől vásárolt autók értékesítési számláin milyen kifejezések, szövegfordulatok (szavak, mondatok, hivatkozások) alapján lehet egyértelműen eldönteni, hogy azt az olasz eladó "fordított adózás" vagy pedig "különbözet szerinti adózás – használt cikk" keretében értékesítette? Köszönöm.

Árfolyam különbözet szerinti adózásnál Kérdés

Kedves Szakértő! EU-ból használt gépkocsit vásárolunk, a különbözet szerinti adózást választottuk. Kérdésünk, hogy az adózáskor milyen árfolyammal számoljunk?

Kérdez a használtautó-kereskedő: közösségi beszerzés vagy sem? Cikk

Be kell-e fizetni az áfa összegét a beszerzési ár után Magyarországon, ha a használtautó-kereskedő Közösségen belül, magánszemélytől vásárol használt autót és itthon különbözeti áfa alá van bejelentve? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Verbai Tamás jogász, a HÍD Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Használt autó áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A használtautó-kereskedő Ausztriából és Németországból vásárol használt autót magánszemélytől. Itthon különbözeti áfa alá van bejelentve, pont a használtautó-kereskedés miatt. Kint nem fizeti meg a vásárlás után az áfát, mivel az eladó magánszemély volt. Behozza Magyarországra a megvásárolt autót és értékesíti itthon, magánszemélynek vagy cégnek. Én úgy tudom, hiába különbözeti adózással fizeti az adót itthon, ha magánszemélytől veszi közösségen belül a használt autót, Magyarországon be kell fizetni az áfa összegét a beszerzési ár után. Akkor nem kellene, ha kereskedőtől veszi és a beszerzés számlája bruttó, vagy a kinti kereskedő is különbözeti áfát feltünteti a számlán. Segítségét előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő, termőföld eladása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Őstermelő eszköztámogatása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close