22 találat a(z) fizetési meghagyás cimkére

Vegye át, ha fizetési meghagyást kap! Ezzel még nem ismeri el annak jogosságát Cikk

Több mint félmillió fizetési meghagyásos eljárás indul évente Magyarországon, de kevesen vitatják a követelés jogosságát, akik pedig elismerik a tartozást, gyakran azt hiszik, ha nem veszik át ezt a hivatalos iratot, akkor megúszhatják a fizetést – derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) MTI-hez eljuttatott szerdai közleményéből.

Fizetési meghagyással kapcsolatos költségek továbbszámlázása, könyvelése Kérdés

Megjelent az eljárásjogi intézkedésekről szóló kormányrendelet Cikk

Megjelent a kormány rendelete a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedésekről - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A kormány az Alaptörvény által és a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényben kapott felhatalmazás alapján kihirdette az egyes eljárásjogi intézkedéseket, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalán.

Online vásárlás: akkor is visszaküldhető a termék, ha nem tetszik Cikk

Abban az esetben is el lehet állni egy online vásárlástól, ha nem tetszik a termék – hívta fel a figyelmet Böröcz Helga közjegyző ma az M1 aktuális csatornán.

A közjegyzői okirat növeli a fizetési hajlandóságot Cikk

Bár az elmúlt egy-két évben javult a vállalkozások fizetési morálja, még mindig komoly probléma a cégek közötti tartozás. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) szerint a késedelmes teljesítések jelentős része megelőzhető lenne, ha a vállalkozások közjegyzői okiratban szerződnének egymással, írja az MTI.

Hátralékok, tartozások – kevesebb a fizetési meghagyás Cikk

A lakosság javuló jövedelmi helyzetét is tükrözi, hogy tavaly a cégek és a magánszemélyek együttesen 15 százalékkal kevesebb fizetési meghagyásos eljárást kezdeményeztek az egy évvel korábbinál, együttesen 480 170-et – közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) az MTI-vel.

Egészségbiztosítási ellátási költség megtérítésének könyvelése Kérdés

Üzemi baleset miatt a dolgozó egészségbiztosítási ellátási költségét az egészségbiztosító fizetési meghagyással kiterhelte a cégre. Ezt milyen költségre kell könyvelni?

Munkáltató kártérítési igényének érvényesítése (Fizetési felszólítás vagy fizetési meghagyás?) Kérdés

Tisztelt Szakértő! A https://adozona.hu/kerdesek/2017_3_27_Alkalmazott_felelossege_rif linken található válaszra hivatkozva szeretném feltenni kérdésemet. A válaszban a szakértő a munkáltató kárigényének érvényesítésére kettő módot említ (fizetési felszólítás és bírósági út), míg más válaszban a fizetési meghagyás lehetőségére is utal. Kérdéseim: A megjelölthöz hasonló kártérítési igény érvényesítése során is választható az fmh lehetősége? Azon túl, hogy az fmh munkaviszonyban bizonyos követeléseknél nem vehető igénybe, van-e hátránya a fizetési felszólításhoz képest? Ha van lehetőség fizetési felszólítással és fmh-val is érvényesíteni az igényt, melyiket ajánlaná munkáltatók részére és miért? Válaszát előre is köszönöm.

Munkaügy – elévülés megszakadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sok nehézség után végül végrehajthatóvá vált a fizetési meghagyás (nem volt ellentmondás, de igazolási kérelem, fellebbezés stb. igen), mely iratot jogerősítő záradék néven állította ki a közjegyző. Azon egy korábbi dátum szerepel, valószínűleg a fizetési meghagyás kiállításának dátuma, azzal, hogy onnantól számítva jogerős és végrehajtható. Ha nem akarjuk egyből végrehajtatni (mert közben jelentős összeget fizetett, és így talán mindkét félnek kedvezőbb), van-e teendőnk? Nem akarjuk azonban, hogy a követelés elévüljön. Az elévülés a korábbi dátummal vagy a kézbesítés napjával szakad meg (ha megszakad)? Olyan sokáig tartott, hogy sajnos nem mindegy, mikor szakad meg. Köszönettel.

Táppénz, fizetési meghagyás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: kft. az OEP-től fizetési meghagyást kapott balesettel összefüggő egészségbiztosítási ellátás megtérítésével kapcsolatban egy adott dolgozójára vonatkozóan. A kérdés az, hogy a határozatban szereplő összeg személyi jellegű egyéb kifizetésre könyvelhető-e? Valamint ha a szóban forgó időszak 2016. év, de a fizetési meghagyás 2017.12. havi, lehet-e 2017. évi költség a megtérítendő összeg?

Behajtási kísérlet, külföldre távozó munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy volt munkavállaló felmondott a cégnél. Fizetési kötelezettségét (értsd: munkáltató felé fennálló tartozását) megállapodás alapján több hónappal a munkaviszony lejárta után is elég lett volna rendeznie. Nem történt meg. Vélelmezzük, hogy külföldön dolgozik. Ez esetben mit javasol? Európai fizetési meghagyást? Vagy hazait? Hogyan járjunk el? Azt gondoljuk, a lakcíme megmaradt, de ezt nem tudjuk biztosan. Segítségét köszönjük.

Közösköltség-tartozások: sok hátulütője van az új szabályoknak Cikk

A közösköltség-tartozás behajtásának nehezebbé válása további terheket róhat a többi tulajdonosra és a leendő lakásvásárlókra – hangsúlyozzák a Házfórum társasházszakmai fórum szakértői.

Fizetési meghagyás: ilyen esetekben alkalmazhatja a munkáltató Cikk

A munkaügyekben alkalmazható fizetési meghagyásos eljárás részletszabályairól érdeklődött olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Munkaügyek, fizetési meghagyás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Véleményüket szeretném kérni az alábbiakban: Az Fmh. törvény lehetővé teszi munkaügyekben is fizetési meghagyás benyújtását, de csak korlátozott esetekben. Tudnának a különböző esetekre (lehet, nem lehet) néhány példát felsorolni? Például munkavállalói jogellenes felmondás: - jogkövetkezmény (pénzösszeg), - kártérítés (mivel nem jelent meg többet, kár keletkezett, vagy nem adta le eszközeit). Más: - versenytilalmi megállapodás megsértése (itt lehet olyan, hogy még tart a munkaviszony, de olyan is, hogy már nem) - tanulmányi szerződés - munkakörét nem adta át (Mt. 80. § körülire gondolok) Ha esetleg van még? Ismerem a felszólítás lehetőségét és a végrehajtási záradék, de szeretnék ezzel kapcsolatban is többet tudni.. Köszönettel.

Fizetési meghagyással is behajthat kölcsönadott pénzt, bérleti díjat Cikk

Az előző évinél 13 százalékkal több mint 526 ezerre nőtt a fizetési meghagyási kérelmek száma tavaly – derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) nyilvántartásából.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close