71 találat a(z) felvásárlási jegy cimkére

Családi gazdaság, felvásárlási jegy Kérdés

Online számlázás – felvásárlási jegy Kérdés

Felvásárlási jegy – lejárt őstermelői igazolvány Kérdés

Katás egyéni vállalkozó – felvásárlási jegy II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előző kérdésem pontosítva: fiatal gazda támogatás miatt ügyfelem katás egyéni vállalkozó lett. Kizárólag mezőgazdasági tevékenységet (állattenyésztés, növénytermesztés) végez, más tevékenysége nincs. Az áfatörvény alapján mezőgazdasági tevékenységnek minősülő tevékenységet folytat, és a kompenzációs felár megtérítésére tart igényt, alanyi adómentesség mellett. Őstermelői igazolványa is van. Kérdésem, hogy felvásárlási jeggyel értékesíthet-e felvásárlónak, vagy csak számlával? Ha értékesíthet, akkor az szja-bevallásban kell-e a bevételt szerepeltetnie, vagy a katabevallásában? Megköszönöm a válaszát.

Katás fiatal gazda – felvásárlási jegy Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fiatal gazda támogatás miatt ügyfelem katás egyéni vállalkozó lett. Az áfatörvény alapján mezőgazdasági tevékenységnek minősülő tevékenységet folytat, és a kompenzációs felár megtérítésére tart igényt alanyi adómentesség mellett. Őstermelői igazolványa is van. Kérdésem, hogy felvásárlási jeggyel értékesíthet-e felvásárlónak, vagy csak számlával? Ha értékesíthet, akkor az szja-bevallásban kell-e a bevételt szerepeltetnie, vagy a katabevallásban? Megköszönöm válaszát.

Használtcikk-kereskedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Átvettük egy cég könyvelését, amely használt számítógépek, laptopok felvásárlásával, szétbontásával és azok kereskedelmével foglalkozik. A számítógépek jellemzően szétszerelésre, alkatrészként felhasználásra kerülnek más gépekbe, vagy a használható részeket önmagukban eladják. Tavaly az egyedi nyilvántartáson alapuló módszert alkalmazták, ami rendkívül bonyolult volt ebben az esetben, hiszen egy-egy felvásárolt gép sok alkatrészből áll, és egyenként nyilvántartani azokat nehéz feladat. Áttérnénk idéntől a globális nyilvántartáson alapuló módszerre – tudtommal egy kijavítási kérelemmel még áttérhetünk, negyedéves áfabevalló lévén – így egyszerűsítve az adminisztrációt. A felvásárolt számítógépek értéke viszont sok esetben meghaladja az 50 000 Ft-ot. Ezek nagyon ritkán kerülnek egyben eladásra. (Nyilván az egyben eladott gépekre nem vonatkozna a globális nyilvántartáson alapuló módszer, hiszen meg sem engedi a törvény. ) Eddig a felvásárlási jegyek úgy kerültek kitöltésre, hogy egy összeg szerepelt rajta, ami sok esetben meghaladta az 50 000 Ft-ot. Véleményem szerint azoknál a gépeknél, amelyek úgyis szétbontásra kerülnek és az alkatrészeket külön fogják értékesíteni, fel lehetne tüntetni alkatrészenként is a felvásárlási jegyen az egyes tételeket, amelyek így már apróbb összegek lennének, és így beleférhetne az értékesítés jelentős része a globális adómegállapítási módba. Ön szerint megfelelő lenne, ha fentiek szerint cselekednénk?

Ingóság értékesítéséből származó bevétel, adómegállapítás 2. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingóság értékesítéséből származó bevétel, adómegállapítás: https://adozona.hu/kerdesek/2019_12_17_Ingosag_ertekesitesbol_szarmazo_b_ygm A fenti linken található kérdésemmel kapcsolatosan tegyük fel, hogy kaptam, és kaphatok ilyen felvásárlási jegyet, melynek összege meghaladja a 600 ezer forintot. Kérem szivesekedjen arra választ adni, hogy helyesen járok-e el, ha nyilatkoztatom a költséghányadról, majd annak figyelembevételével megállapítom és levonom az adóelőleget és a 08-as bevallásban szerepeltetem! Köszönöm!

Ingóság értékesítéséből származó bevétel, adómegállapítás Kérdés

Tisztelt szakértő! Adott egy kft. ami kutyák továbbértékesítésével foglalkozik. Ezek megvásárlásával kapcsolatban merültek fel az alábbi kérdések. Amikor ezt a bizonyos kutyát (nem vállalkozó, nem adószámos) magánszemélytől veszik aki nem üzletszerűen végzi a tevékenységét, felvásárlási jegyet alkalmazhatnak-e? Ilyen esetben a kft. kifizetőnek minősül? Kell-e a kft.-nek nyilatkoztatnia a magánszemélyt az őt érintő bevételről? Kell-e adóelőleget megállapítania, és levonnia ha már maga a megvásárolt kutya ellenértéke is meghaladja a 600 ezer forintot? Köszönöm a választ

Előfinanszírozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy adott egy őstermelő, aki libaneveléssel foglalkozik. A cég, aki a libákat kihelyezi, majd elszállítja a húslibát, előfinanszírozási szerződést kötött egy bankkal. Ügyfelünk a banktól 2019-ben megkapta a libaszállítmány értékét, de a felvásárlási jegyet csak a 2020-as évre állítja ki az elszállító cég, amikor neki kell fizetnie a banknak. Helyes ez a megoldás? Ha igen, akkor a bevétel 2019-es adóévet érinti, 2020-ban pedig adóalapba be nem számító bevétel lesz? Ugyanezen ügyfél kata szerint szeretne adózni jövőre. Véleményünk szerint ez nem lehetséges mert egy turnus értéke például 17 millió forint az elszámolás szerinti költsége kb. 14 millió így a felvásárlási jegy szerint a kifizetendő összeg 3 millió forint. Erről csak egy felvásárlási jegy és elszámolólap készül, számla nem. Szerintünk nem a kifizetett érték számít bele a kata alapjába, hanem a bevétel. Helyes ez az elgondolás vagy valóban a kifizetett összeget kell csak a kata alapjának tekinteni? Várom megtisztelő válaszát.

Őstermelő jelentése a 08-as bevalláson Kérdés

A bt. rendszeresen a nagybani piacon őstermelőktől árut szerez be. A beszerzésről többnyire felvásárlási jegy kerül kiállításra, esetenként számlát kap. A 08-as bevalláson jelentett felvásárlási jegyből nem von le szja-t az adóalany. Az őstermelőt nem tudja ellenőrizni, hogy a betétlapjára a feljegyezte-e az értékesített árut. Helyesen járt el az adóalanya, hogy nem vont le szja-t és a teljes összeget kifizette?

Mezőgazdasági őstermelő 08-as bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Első kérdésem az lenne, hogy őstermelő őstermelőtől vásárolhat-e felvásárlási jegy kiállításával: állattenyésztéssel foglalkozik és tenyészállatokat vásárolt felvásárlási jegy kiállításával. Továbbiakban szeretném kérdeni, a felvásárlás tényét az aktuális hónap 08-as bevallásában bevallja. Ezáltal a további, következő hónapoktól kell-e 08-as bevallást benyújtania? Előre is köszönöm válaszát.

Felvásárlási jegy Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk zöldségfélék felvásárlásával foglakozik. Elsősorban őstermelőktől vásárolunk, akik részére felvásárlási jegyet állítunk ki. Viszont lett egy egyéni vállalkozó, aki nem őstermelő, de mezőgazdasági tevékenységnek minősülő tevékenységet folytat és a kompenzációs felár megtérítésére tart igényt. Helyesen járunk-e el, ha részére is felvásárlási jegyet állítunk ki? Kell-e ezt is az aktuális havi 1908-as járulékbevallásban szerepeltetni? Vagy van-e bármi más teendőnk? (Adóelőleg-levonás esetleg?) Köszönöm segítségét! Üdv: Cséva

Teljesítési dátum Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk napraforgót vásárol fel őstermelőktől, a felvásárlásról (gépi) felvásárlási jegyet készítünk. A felvásárlási jegy kelte és teljesítési időpontja között figyelni kell-e a 15 napot, amit a számla kiállítása esetében igen.

Felvásárlási jegy Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kompenzációs felár megtérítése iránti igény érvényesíthetőségének egyik személyi feltétele, hogy a termék beszerzője nem mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalany. A törvényből számomra nem derül ki egyértelműen, hogy ki minősül mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalanynak. A családi gazdálkodó minden esetben annak minősül? A konkrét példa: családi gazdálkodó vetés céljára őstermelőtől vetőmagot vásárol. Kiállíthat-e felvásárlási jegyet a vetőmag beszerzéséről és jogosult-e a kompenzációs felár visszaigénylésére illetve az őstermelő jogosult-e érvényesíteni a kompenzációs felárat ebben az esetben? Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat!

Felvásárlási jegy Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk szőlőt vásárol fel, de a kifizetést csak a következő évben tudja teljesíteni. Felvásárlásról felvásárlási jegyet állítunk ki (gépi), de itt a fizetési határidő a 2020. 01. 31-e. Kérdés: mikor kell jelenteni a 08-as bevallásban, a teljesítéskor, amikor felvásároltuk vagy a kifizetéskor?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Használt tárgyi eszközök átvétele és vámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

9 személyes személygépjármű vásárlás

Bunna Erika

adótanácsadó

Román magánszemélynek számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close