10 találat a(z) felsőfokú tanulmány cimkére

Tanulmányi támogatás Kérdés

Családi kedvezmény visszamenőleg Kérdés

Másoddiplomás biztosítási jogviszonya Kérdés

Katás egyéni vállalkozó másoddiploma megszerzése érdekében felsőfokú tanulmányokat folytat magyarországi felsőoktatási intézményben. Az intézménytől nem kapott diákigazolványt. Katás egyéni vállalkozóként főállású vagy másodállású egyéni vállalkozónak minősül, ha máshol nem rendelkezik jogviszonnyal (csak a felsőoktatási intézménnyel van jogviszonya)? Köszönöm!

Nyugdíj: kinél számít be a felsőfokú tanulmányok ideje? Cikk

1958-as születésű nő esetén beszámítanak-e nappali tagozatos főiskolai évek a 40 éves munkaviszonyhoz a nyugdíjszámításnál? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Megállapodás felsőfokú tanulmányok szolgálati időként történő figyelembevételére Kérdés

2000. szeptember – 2005. május közötti egyetemi tanulmányok idejének megállapodással, szolgálati időként való megvásárlásával kapcsolatban lenne kérdésem. 2001-ben és 2003-ban egy-két hónapig, majd 2004. novembertől folyamatosan teljes munkaidős munkaviszonyban dolgoztam az egyetem mellett, tehát ezen időszakok már szolgálati időt képeznek. Kérdésem, hogy a megállapodás a felsőfokú tanulmányok szolgálati idő szerzésére megköthető-e csak a "hézagos időszakokra", tehát az egyetemi tanulmányok 2000. szeptember és 2005 közötti azon részére, amely alatt nem voltam munkaviszonyban? Vagy csak "ráfizetéssel" köthető megállapodás, és a teljes, 2000. szeptembertől 2005-ig terjedő időszakra ki kell fizetni minden hónapra, azokra is, amelyek amúgy munkaviszonnyal már le voltak fedve?

Kata összege Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem oktatási intézmény nappali tagozatán folytatott tanulmányai mellett egyéni vállalkozó, szeretne bejelentkezni a kata alá. Mennyi katát kellene fizetnie? Válaszát köszönöm. Rozika (könyvelő)

Felsőfokú szakmai gyakorlatra járó bér Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felsőfokú szakmai gyakorlatos hallgató esetén a törvény szerint a 6 hetet meghaladó szakmai gyakorlat után a minimálbér 15 százalékát kell fizetni. A kérdésünk az hogy a havi minálbér 15 százalékát kell kifizetni minden héten? Vagy a heti minimálbér 15 százalékát kell fizetnünk? A törvényből ez nem derül ki számomra egyértelműen. Válaszát előre is köszönöm.

Családi pótlék melletti munkavállalás Kérdés

Felsőfokú nappali képzésben tanul az 1995. évben született lány. Van neki egy 5 és egy 16 éves fiú testvére. A két gyermekre emelt családi pótlékot kap az édesanyjuk. A lány szeretne elmenni dolgozni pár órára, főleg a nyári időszakban. A vállalkozó megbízási szerződést kötne vele, melynek időtartama május 1-jétől december 31-éig tartana, és azokra az órákra, melyeken munkát végez, 639 forintos órabért fizetne. Veszélyezteti-e a lány munkavégzése a két testvér emelt szintű családi pótlékát? Mennyit, és milyen formában dolgozhat, van-e korlát?

Csed- és gyedjogosultság és összeg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem segítségét. Adott egy hölgy, aki 2014. október óta egyéni vállalkozó. 2014 szeptemberétől felsőfokú oktatási intézményben, nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat. Az egyéni vállalkozásából ezidáig kivéte nem volt. Az egyéni vállalkozásában 2014 októberében biztosítottként bejelentésre került, a biztosítási jogviszonya minden hónapban jelentésre került az 58-as bevalláson. Azonban mivel felsőfokú tanulmányokat végez, a járulékminimum nem vonatkozik rá, és mivel vállalkozói kivéte nem volt, járulékot sem fizetett. A hölgy jelenleg gyermeket vár, és várhatón 2016 júliusában fog szülni. Kérdésem arra vonatkozik, hogy amennyiben 2016. februártól havonta lesz kivéte az egyéni vállalkozásából, akkor jogosult lesz-e csedre és gyedre, és mely időszak jövedelme alapján állapítják meg az ellátásokat? Hogyan alakul a jogosultság és az összeg megállapítása, amennyiben csak 2016. áprilistól kezdődően lesz vállalkozói kivéte? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

Szolgálati idő: kinél, hogyan számítanak bele a tanulmányok? Szakértői Kommentár

A felsőfokú tanulmányok idejét szolgálati időként kell figyelembe venni. Az öregségi nyugdíjra jogosultságnál az 1998. január 1-je előtti évek számítanak, a rokkantsági nyugdíjnál pedig valamennyi tanulmány, amelyet a jogosult a felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán folytatott.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed – naptári napi alap

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Munkabér módosítása gyes alatt

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Katás beltag

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs