31 találat a(z) fejlesztési támogatás cimkére

Fejlesztési támogatás a hátrányos helyzetű települések vállalkozóinak Cikk

Elkezdődött a társadalmi egyeztetés a hátrányos helyzetű településeken működő kis- és mikrovállalkozások fejlesztési támogatásáról – közölte mai sajtótájékoztatóján György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára Budapesten.

Az innovációs fejlesztéseket segítő támogatási rendszert dolgoz ki az ITM Cikk

A magyar innovációkat támogató pályázati és intézményrendszer fejlesztésén dolgozik az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) – jelentette be Gulyás Tibor, a tárca innovációért felelős helyettes államtitkára a Nemzetközi Tudományos Tanácsadó Testület találkozójának megnyitóján. A tárca célja, hogy egy értékes ötlet se vesszen el, ehhez fontos a megfelelő intézményrendszer biztosítása.

Alapítvány – fejlesztési támogatás Kérdés

Fejlesztési támogatás, lekötött tartalék Kérdés

Fejlesztési célú támogatás elszámolása egyéni vállalkozónál II. Kérdés

Kedves Lepsényi Mária! Köszönöm a válaszát, egy picit pontosítanék a kérdésen. A gép beszerzése megtörtént 2019-ben, 23 millió forintért, a támogatás összege 10 millió forint volt 2019-ben. Ha jól értem, a 10 millió forint teljes mértékben bevétel (ez tiszta számomra), a 2019-ben elszámolható költségre vonatkozó részt nem értem. A tárgyi eszköz bekerülési értékét csökkentem a támogatás mértékével (10 millió forint), így az eszköz értékcsökkenésének alapja 13 millió forint lesz. 2019-ben mennyi az elszámolható költség? A támogatás mértéke a 10 millió forint? Esetleg a 2019. évi arányos értékcsökkenés? 2021-től az értékcsökkenés alapja 13 millió forint? Köszönöm!!

Fejlesztési támogatás Kérdés

A vállalkozás 2014-ben fejlesztési támogatást kapott, amit a szerződés szerint tőketartalékba kellett helyezni és lekötött tartalékként nyilvántartani. Mivel a beruházás teljesült és eltelt az 5 év, a lekötött tartalékot feloldottuk, és 2019. december 31-ével átvezettük a tőketartalékba (414-412). Értesülésünk szerit ezt az összeget – egyéb feltételek mellett – adózás nélkül ki lehet fizetni a tagoknak. Mivel a számviteli törvényből a választ nem tudjuk "kiolvasni", kérjük szíves segítségüket, hogy ez a lehetőség ténylegesen van-e? Hogyan, milyen feltételekkel teljesíthető? Szíves, sürgős válaszukat várjuk: Köszönettel: Bankóné

Fejlesztési támogatás Kérdés

Kérjük szíves tájékoztatásukat az alábbi esettel kapcsolatban! Társaságunk több nyertes pályázattal is rendelkezik VP programon belül. A 2019. évben pénzügyileg teljesített támogatások helyes számviteli elszámolása kapcsán merültek fel bennünk kérdések. A 2014-2020. programozási időszakban az EMVA társfinanszírozásában megvalósuló beruházásokhoz kapott fejlesztési támogatásokat a korábbi tőketartalékos gyakorlattal szemben az egyéb bevételek között kell(ett) elszámolni A Magyar Közlöny 2019. évi 198. számában megjelent 55/2019. (XII. 10.) AM rendelet. Ezen rendelet 1. § (1) szerint az EMVA 2014-2020. programozási időszakban igénybe vett beruházási célú támogatás összegét kettős könyvvezetés esetén tőketartalékba kell helyezni. A 2. § rendelkezik a hatálybalépést megelőzően keletkezett támogatási jogviszonyokról, értelmezésünk szerint aki eddig egyéb bevételként könyvelte, az maradhat annál a hatálybalépés előtt keletkezett támogatási jogviszonyok tekintetében. Mit jelent a keletkezett támogatási jogviszony alábbi esetekben: VP-3-4.2.1-15 2017.09.14. támogatói okirat; 2019-ben kifizetési kérelem jóváhagyását követően támogatás pénzügyi folyósítása történt, de a projekt még nincs lezárva VP-3-4.2.1-4.2.2-18 2019.09.20. támogatói okirat; 2019-ben nem történt elszámolás, kifizetés, a projekt megvalósítása folyamatban van VP2-4.1.4-16 kódszám 2019.11.11. TO; 2019-ben nem történt elszámolás, kifizetés, a projekt megvalósítása folyamatban van Köszönjük!

Nonprofit kft. kapott támogatásainak könyvvelése Kérdés

1. kérdés: Nonprofit kft. vissza nem térítendő, fejlesztési támogatást kap az MVH-tól. Idén meg is kapta, tárgyi eszközt meg is vásárolta. Kérdésem a támogatás konkrét könyvelésére irányul! 2. kérdés Nonprofit kft. nem fejlesztési, hanem működési célú támogatást kap, melyekből kis értékű felszereléseket vásárol. Kérdésem itt is a támogatás konkrét könyvelésére irányul. Válaszukat tisztelettel köszönöm! Bényi Józsefné

A kormány nem veszi vissza az önkormányzatok fejlesztési forrásait Cikk

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem veszik vissza az önkormányzatoknak járó fejlesztési forrásokat.

Fejlesztési támogatás elhatárolása, elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kettős könyvvitelt vezető bt. fejlesztési támogatást kapott eszközbeszerzéshez. 2017. júliusban 50 százalék előleget kapott. 2017. év végén benyújtott egy részelszámolást a teljes projekt 90 százalékáig. Az elszámolást 2017. december 28-án elfogadták, az előlegen felül fennmaradó összeget 2018. januárban utalták át. Az előleget kötelezettségként tartottuk nyilván. Melyik nappal kell az előleget bevételbe átvezetni? Logikusan 2017. dec. 28-án az elszámolás elfogadásával az előlegből bevétel lesz, így 2017. évben kell átvezetni. Tekintve, hogy pénzügyi rendezéshez köti a bevétel kimutathatóságát a számviteli törvény, így a fennmaradó 40 százalék, amely 2018 januárjában érkezett meg, biztosan 2018. évben lesz bevétel. Helyes-e az elgondolásunk vagy 2018 januárjában kell az előleget bevételbe átkönyvelni, mikor egyébként a folyósítás történik? A bevétel elhatárolása ebben az esetben miként történik, tekintve, hogy ugyanarra az eszközre több részletben érkezik a bevétel? Két külön bevételnek tekinthető-e egyáltalán így a folyósítás? A végelszámoláskor biztosan keletkezik további 10 százalék bevétel. Újra kell számolni az arányszámokat? Miként? Miként kell eljárni abban az esetben, ha a 2017-ben beszerzett eszközre a támogatás 2018-ban érkezik meg, de az écs. elszámolása megkezdődik 2017-ben? Visszahatárolás nem lehetséges, ha az écs arányában történik a feloldás, akkor gyakorlatilag az écs előbb "elfogy" mint a bevétel, első feloldásnál az előző évi écs-re jutó bevétel is feloldható?

Fejlesztési célra kapott támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk fejlesztési célra pályázaton nyert támogatást. A támogatás mértéke 50 százalék. A gépek beszerzése és üzembe helyezése 2017-ben megtörtént, viszont a támogatás kiutalására nem került sor, valószínűleg nem is fog megtörténni a mérlegkészítés időpontjáig. A cég mikrogazdálkodói beszámolót készít. A beszerzett és üzembe helyezett eszközök után a 2017. évre értékcsökkenést számolunk el, amely 20 milliós nagyságrendű, viszont vele szemben a támogatás összegéből nem tudunk bevételt elszámolni, ami veszteségessé is teheti a céget, ha jól gondolom. Kérdésem, hogy ebben az esetben hogyan történik a támogatás számviteli elszámolása?

Több száz vállalkozás nyert fejlesztési támogatást Cikk

Összesen 30 milliárd forintot nyert versenyképességének és termelékenységének erősítésére 530 mikro-, kis- és középvállalkozás a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) 5 pályázatán, a támogatásokkal csaknem 60 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg – közölte Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára pénteken az MTI-vel.

Fejlesztési célra kapott támogatás számvíteli elszámolása Kérdés

Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás kaptunk. Meg szeretném kérdezni, hogyan történik a számvíteli elszámolása? Az 1407/2013EU bizottsági rendelet alapján csekély összegű (de minimis támogatásnak minősül, a 651/2014/EU rendelet 1. pontjában, a 24. paragrafus a) pontjában, és a 25-32 paragrafusokban foglaltaknak megfelelően nyújtották, regionálisi beruházási támogatásnak minősül. A támogatás a gép bruttó vételárának az 50 százaléka, 24 millió forint. Előre is köszönöm a segítséget: Kutasi Gabriella

Ötmilliárd forint fejlesztési támogatás 45 kis- és középvállalkozásnak Cikk

Versenyképességének javítására és kutatás-fejlesztésre 4,5 milliárd forint kutatás-fejlesztési támogatást nyert el 15 Pest megyei kis- és középvállalkozás (kkv), további fél milliárd forintot nyert 30 vállalkozás versenyképességének javítására, illetve egy Pest megyei intézmény bölcsődei fejlesztésre a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) négy pályázata keretében.

Évközi áttérés kivára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nagyon szűkszavú a 1771-es útmutatója a kivára áttérés témájában, csak az IFRS-t választókra gondoltak. Évközi áttéréssel kapcsolatosan érdekel: 1. Az elmúlt évben kapott fejlesztési támogatást – mely PIE között szerepel – a kivára most áttérő vállalkozás. Az elszámolás folytatódhat a kiva tv. 28. § szerint (nem kötelező a megszűnés szabályait alkalmazni, ha az eredeti feltételek teljesülnek). Tehát logikusan A. változat: az értékcsökkenés számviteli elszámolásával párhuzamosan kell feloldani az elhatárolást most és a következő években is, a mérlegkészítéskor? Az értékcsökkenést úgysem vesszük figyelembe a Kiva megállapításakor. 2. A most benyújtandó 1771-es bevallás 01-02 lapján nincs PIE, ezért annak összege a kötelezettségben szerepeljen? B. változat lehetne, hogy most áttérés előtt a támogatott eszköz nettó értékét terv szerinti értékcsökkenésként elszámoljuk, elhatárolást megszüntetjük, s az eszköz a továbbiakban csak maradványértéken fog szerepelni a mérlegben. 3. Kivára áttéréskor kell-e évközi IPA-bevallást benyújtani? A választ előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térburkolat, esővíz-elvezetés

Nagy Norbert

adószakértő

Lízingzárás könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close