75 találat a(z) főállású katás cimkére

Társas vállalkozó – főállású katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem tulajdonos egy társas vállalkozásban (nem egyszemélyes kft.), az ügyvezetői teendőket munkaviszonyban látja el, emellett főállású katás egyéni vállalkozó. A kérdésem az, jól értelmezzük-e, hogy ebben az esetben (azaz, ha az ügyvezetői teendőket munkaviszonyban látja el) nem minősül társas vállalkozónak, és a katás vállalkozásban fizeti meg a főállású katát? Válaszukat előre is köszönöm!

Nyugdíjas foglalkoztatása, illetve katázása – ezek a tb-szabályok Cikk

Külföldi nyugdíjban részesülő munkavállaló bérét terhelik-e tb-kötelezettségek? Korkedvezményes nyugdíjas főállású vagy kiegészítő tevékenységű katásnak minősül? Olvasói kérdésekre Széles Imre társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

Egyszerűsített végelszámolásnál végelszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretnék tanácsot kérni. Van egy könyvelő kft.-m, ahol könyvelőként vagyok 8 órás munkaviszonyban szakképzett bérért, és a társasági szerződésben meghatározott megbízási jogviszonyban vagyok (ingyenesen) ügyvezető. Emellett katás egyéni vállalkozó vagyok, nem főállású. Január 1-jétől elindítom az egyszerűsített végelszámolást a kft.-ben. Úgy olvastam, hogy akkor meg kell szüntetni az eddigi munkaviszonyt, megbízási jogviszonyt, és január 1-jével újat kell létesíteni a kft.-ben. Mivel nem lesz már bevétele, munka a kft.-ben, a kérdésem az, hogy lehetek-e főállású katás 01.01-jétől, és mellette munkaviszonyos ügyvezető 4 órában a végelszámolásra tekintettel. Vagy mi a helyes eljárás? Szeretnék jogkövető lenni. Előre is köszönöm a válaszát.

Meddig jár a táppénz? Kérdés

Ügyfelem felvett egy alkalmazottat 2018. december 1-jével, az alkalmazott főállású katás vállalkozóként volt bejelentve 2018. október 3-ától 2019. február 12-éig. Veszélyeztetett terhes lett 2019. március 28-ától, a szülés várható időpontja: 2019. október 28-a. Lehet-e táppénzen október 3-áig, és elmehet-e csedre 2019. október 4-étől. Nagyon várom a válaszukat, köszönettel.

Főállású katás nyugdíjjogosultsága havi 50 000 forint katafizetés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV katás ügyfeleinknek tájékoztatást küld "Katásként is gondoljon a nyugdíjas évekre!" címmel, levélben. A tájékoztató első mondata így hangzik "Katásként 1 év alatt 12 hónap helyett csak 7 havi szolgálati idő szerez." A kérdésem az, hogy a katás vállalkozó nyugdíjjogosultsága – ide értve a nők kedvezményes nyugdíjára való jogosultságot is – tekintetében továbbra is 365 nap szolgálati időt fog szerezni? A NAV tájékoztató első mondata csak a nyugdíj mértékére vonatkozik, ami a 2019. évben 7 havi (236 nap)? Válaszát megköszönve tisztelettel: Bognár Lászlóné

Nyugdíjas katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy katás főállású egyéni vállalkozó nyugdíjba vonul, mert elérte a nyugdíjkorhatárt, de továbbra is vállalkozó szeretne maradni. Ebben az esetbe csak a 101-sen kell átjelenteni, hogy nem főállású, hanem mellékállású? Más teendő nincs ilyenkor az egyéni vállalkozással kapcsolatban? Válaszát előre is köszönöm. Szilvia

Katás bt. 08-as bevallási kötelezettsége Kérdés

Katás bt. beltagja főállású kisadózó (csak ő dolgozik a cégben), a kültag csak tulajdonos. A főállású kisadózó biztosított. Tudtommal nem kell bejelenteni a T1041-sen. A bt.-nek kell-e benyújtania havonta 08-as bevallást? Ha igen, mikortól, és mit kell feltüntetni rajta?

Társas vállalkozó katás egyéni vállalkozás mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves segítéségét. Ügyfelem főállású katás egyéni vállalkozó. A közeljövőben orvosi praxis átvétele történik, így erre a célra egyszemélyes kft.-t alapít. Az egyszemélyes kft. társasági szerződésében a vezető tisztségviselő a társaság ügyvezetését megbízási jogviszonyban látja el – leírás szerepel/ne. Háziorvosként látja el teendőit és a NEAK-kal is erre köt szerződést. Kérdésem az lenne, ha itt megállapít megbízási díjként 40 ezer forint (a minimálbér 30 százaléka alatt) összeget kap, és havonta ezt számfejti, e mellett főállású egyéni vállalkozó marad, akkor ez így lehetséges lehet? Az ügyvezető lakcíme és a telephely között jelentős a távolság, a megbízási díj számfejtése mellett lehetséges, hogy saját gépkocsira térítést is fizet, útnyilvántartás alapján a tisztségviselőnek a kft.? Ha a társasági szerződésben az szerepelne, hogy munkaviszonyban látja el a tevékenységet az lehet 4 órás is és akkor az emelt összegű járulékfizetés vonatkozik rá? Köszönöm!

Elhunyt katás vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású katás egyéni vállalkozó november 11-én elhunyt. Volt egy alkalmazottja, aki után az október havi bevallási, befizetési kötelezettségnek még eleget tudtunk tenni, mert a könyvelőiroda alatt volt regisztrálva. A regisztráció megszűnt időközben. Kérdésem az lenne, hogy a november havi járulékbevallási kötelezettségnek, alkalmazotti kijelentésnek jelen esetben hogyan tudunk eleget tenni? A törvény értelmezése alapján mivel 1 napig is főállású katás vállalkozó volt, így az 50 ezer forint kötelezettség terheli. De jelen esetben, vagyis elhalálozás esetén nincs-e valamilyen kivételes lehetőség, hogy a családot ne terhelje, az éppen elég fájdalom mellett még ez is. Köszönöm: Fazekasné

Főállású katás egyéni vállalkozó többes jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Árbevételt nem termelő kft. tagja, és egyben díjazás nélküli ügyvezetője főállású katás egyéni vállalkozó is, aki 50 ezer forint tételes adót fizet. Helyesen jár-e el, ha a kft.-ben, ahonnan nincs jövedelme, nem fizet adót és járulékot? Köszönettel.

Kata külföldi munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném a segítségét. Ügyfelem Angliában munkavállaló, amelyről van igazolása is. Magyarországon mint egyéni vállalkozó is szeretne dolgozni az angliai munkaviszonya mellett. A katát választaná adózási módként. Szeretném kérdezni, hogy ilyen esetben 25 ezer vagy 50 ezer forint tételes adó fizetése keletkezik az egyéni vállalkozásában? Köszönöm szépen, Bakonyi Eszter

Kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt.-ben beltag főállású katás adózó meg akarja szüntetni a bt.-s jogviszonyát, és a továbbiakban egyéni vállalkozó akar lenni, de ott is katás adózást akar választani. Lehetséges az, hogy a bt.-ből való kilépést követő napon bejelentkezik egyéni vállalkozónak és rögtön katás státuszba kerülhet, vagy várnia kell egy évet, a Kata tv. 6. § vonatkozik erre az esetre? A kérdés másik része: ha a bt.-jogviszonya úgy szűnik meg, hogy az egyik hitelezője a nevében felmondja a bt.-tagságát, akkor ez kizárja-e azt, hogy a továbbiakban mint egyéni vállalkozó katás státuszba kerüljön? Köszönöm.

Főállású katás egyéni vállalkozó és kft. ügyvezetője Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérem szíves állásfoglalását: Egy főállású katás egyéni vállalkozó egyidejűleg egy kft. tagja és ügyvezetője is. Az ügyvezetést munkaviszonyban látja el (a társasági szerződésben rögzítettek szerint) részmunkaidőben, vagyis nincs 36 órás munkaviszonya. A társaság tevékenységében nincs személyes közreműködése. Helyesen járunk-e el, ha mint főállású katás megfizeti az 50 ezer forint katát, a kft.-ben pedig a ténylegesen kifizetett munkabér utáni járulékokat? Válaszát előre is köszönöm!

Ügyvezetés 2.0 Kérdés

Tisztelt dr. Radics Zsuzsanna! Megköszönve korábbi válaszát (http://adozona.hu/kerdesek/2017_7_14_Ugyvezetes_bdk), részben a válaszhoz kapcsolódva szeretnék további kérdést feltenni. A korábbi kérdésben szereplő kft. ügyvezetőjének munkaviszonya heti 16 órára módosul. Viszont ezzel párhuzamosan, a más tevékenység végzés céljából általa korábban létesített katás egyéni vállalkozásban a jövőben főállásúként kíván tevékenykedni. Kérdésem, hogy a főállású katás egyéni vállalkozás 50 ezer Ft/hó kata megfizetése mellett helytálló-e a heti 16 órás munkaviszony bér- és annak adó- és járulékterheinek megfizetése? Válaszát köszönöm.

Téves katás bejelentkezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó egyben kft. tulajdonosa is. Más a könyvelője a vállalkozásnak és a kft.-nek. Vállalkozásában bejelentette a könyvelő főállású katásnak. Lehet-e módosítani a bejelentkezést másodállású katára, amíg ki nem jelentkezett a katából, hogy ne kelljen mindkét helyen teljes járulékot fizetnie? Köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó őcsg-tagoknak

Szipszer Tamás

adószakértő

FOSZK hallgató szochokedvezmény-lehívás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink