113 találat a(z) euró cimkére

Németország sokat profitált az euró bevezetéséből Cikk

Az euróövezet tagállamai közül Németország különösen sok előnyre tett szert az euró bevezetéséből, míg Olaszország és Franciaország volt a nagy vesztes – áll a freiburgi Európai Politikai Centrum (CEP) ma Berlinben közzétett tanulmányában.

Átvezetés devizaszámlára Kérdés

Az alábbiakhoz tisztelettel kérem segítségüket: ügyfelünk az MNB-árfolyamot alkalmazza külföldi pénznem forintra átszámításához. Kérdésem: forintban vezetett bankszámlájáról eurót vezet át a devizabankszámlájára, a bank a saját árfolyamán terheli forintban a bankszámláját. A devizaszámlára való beérkezéskor az MNB árfolyamát kell-e használnunk és ezzel jelentős árfolyamkülönbözet keletkezik az átvezetési számlán? Így kell-e eljárnunk? Segítségüket nagyon szépen köszönöm. Üdvözlettel: Kiss Györgyi

Valuta kezelése pénztárgépes értékesítésnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás trafikot üzemeltet, melynek jellemzői, hogy (1) vannak 0%-os és 27%-os áfakulcs alá tartozó termékértékesítések, (2) a forgalom egy része készpénzben, egy része bankkártyán bonyolódik, és (3) a termékek ellenértékének egy részét forintban, egy részét euróban egyenlítik ki. A vállalkozás minden pénztárnyitáskor rögzíti az általa aznap használt forint/euró elszámoló árfolyamot, amely jellemzően kevesebb, mint az MNB-árfolyam, vagy a választott pénzintézet valutavételi árfolyama. A pénztáros az értékesítési folyamat végén kiválasztja a valutanemet, azaz euróban történő kiegyenlítéskor a forintérték átszámítódik a vállalkozás által alkalmazott árfolyamon. A pénztárgépszalagon látszódik az összes forgalom forintban kifejezve, majd ezt alábontjuk forint készpénzre, euró készpénzre (valutaösszegre és a választott árfolyam), illetve a banki terminálon keresztül megfizetett ellenértékre. A pénztárzárás egy másik részén látszódik az összes forgalom forintban kifejezve, majd ez alábontásra kerül 0%-os és 27%-os kulcs alá tartozó termékértékesítésre. Kérdéseim a következők: 1. Szabályos-e az a könyvelési eljárás, hogy első lépésben az összes ellenérték megjelenik a forintpénztárban, majd a valutában befolyt ellenértéket átvezetem az európénztárba? 2. Alkalmazhat-e a trafik általa választott elszámoló árfolyamot, vagy az értékesítésnél az áfatörvény szerinti MNB-, EKB- vagy devizaeladási árfolyamok valamelyikét kell alkalmazni?

Egyszemélyes kft.-ben munkabérfizetés euróban Kérdés

A kft. bevétele jellemzően euróban van. Mivel továbbra is euróban szeretném tartani, milyen módon lehet a munkabér fizetése euróban?

Egyéni vállalkozó devizás ügylete Kérdés

Egyéni vállalkozónak külföldi vevő fizet jogdíjat termékek értékesítése után. A jogdíjról USD fizetési értesítőt küld az eladásokról, és a lezárt időszak szerint fizetendő összegről. Az ellenérték azonban EUR devizaszámlára érkezik. Kérdésem, hogy a számlát dollárban vagy euróban kell-e kiállítani? Forintra történő átváltásnál melyik pénznem árfolyamát vegyem alapul?

Jövedelem euróban? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiegészítő tevékenységet végző magyarországi társas vállalkozó vehet-e fel jövedelmet euróban kifizetve? Egyszemélyes kft. nyugdijas tulajdonosa állhat-e munkaviszonyban a saját kft.-jében? Köszönöm: Pánti Etelka

Euró elfogadása kereskedelemben, vendéglátásban Cikk

Hogyan kell helyesen eljárni, ha a kereskedő vagy a vendéglátó eurót szeretne elfogadni? – kérdezte az Adózóna olvasója. Antretter Erzsébet szenior menedzser, a Niveus Consulting Group szakértője válaszolt.

Kiskereskedelmi értékesítés EUR-ban, pénztárgép Kérdés

Egy kft. egyazon kiskereskedelmi üzletében forintért és EUR-ért is értékesíteni szeretné áruit. A cég a termékeken forintban és EUR-ban is feltünteti az árakat. Az EUR-ban megállapított árak figyelembe veszik a keresletet. Azért, hogy a forintban és az EUR-ban is történő eladás egyaránt megfeleljen az online pénztárgépek használatára vonatkozó kötelezettségnek, kerestek az országban olyan pénztárgépet, amely alkalmas az EUR-ban történő kiskereskedelmi értékesítés rögzítésére, vagyis olyat, amely a bevételeket és kiadásokat is EUR-ban rögzíti. Sajnos, ilyen pénztárgépet nem forgalmaznak Magyarországon. Gondolkodtak azon a megoldáson, hogy az EUR-ban lebonyolított forgalomról számlázó szoftveres számlát adnak ki minden vevőnek, és az adatok így jutnak el a NAV-hoz, de ebben az esetben a számlára fel kellene írni a vevő nevét, ami, lévén az EUR-ban vásárlók többsége külföldi vevő, ugyancsak nehézkessé tenné, és esetleg el is lehetetlenítené a kiskereskedelmi eladást. Szeretnénk választ kapni, hogy ebben az esetben mi a helyes megoldás arra, hogy a cég az értékesítéssel kapcsolatos minden jogszabálynak – online pénztárgép használat, áfaalap megállapítása – megfeleljen?

Német számla Kérdés

Tisztelt adószakértő! Egy társaság ügyvezetője eldöntötte, hogy interneten Németországból rendeli meg a hegesztőgépet, amely a magyarországi árnak a fele árából megszerezhető A vételár magyar forinttal lett kifizetve. A németül kiállított számlán fel van tüntetve a magyar forint összege és az átváltott euró is. Az összeg 178 880 forint, az 554,20 euró a számlán feltüntetve 19 százalék áfa 88,49 euró. A kérdésem a számlával kapcsolatban: hogyan számolhatom el, illetve a könyvelés menetét, az áfa elszámolását valójában a teljes könyvviteli, pénzügyi elszámolására kérek tanácsot. Üdv: Katalin

A megengedettnél több készpénzzel érkezett az ukrán férfi Cikk

Több mint 300 ezer euró készpénzt találtak a pénzügyőrök egy ukrán férfinál a határon, amit nem jelentett be.

Üzletben euróval történő fizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Egyéni vállalkozó ügyfelem kiskereskedelmi üzletében szeretné bevezetni, hogy euróval is lehessen fizetni. Sinka Júlia 2014.08.09-én választ adott ennek módjáról. Ügyfelem vevői többségében magánszemélyek, de vannak vállalkozások is. Értékesítéskor készpénzes számlát állít ki vagy a pénztárgépbe üti be a bevételt. Az euróban kiállított számlára rá kell írni az áfa értékét forintban is, és mivel az árfolyamról a vállalkozó dönt, nem fog megegyezni az aznapi MNB-árfolyammal (a NAV felé az MNB-árfolyam alkalmazása lett bejelentve). Ha a vállalkozás kér áfás számlát, akkor azt az áfa forintösszeget fogja levonásba helyezni, ami a számlán van. De ez az összeg nem fog megegyezni az egyéni vállalkozó által bevallandó áfával. Lehetséges az egyéni vállalkozó által bevallott és a vásárló vállalkozó által levont áfa között eltérés? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Bulgária nagy terve: jövő június végéig belépne az euró előszobájába Cikk

Bulgária jövő június végéig csatlakozni akar az euró előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerhez és a bankunióhoz. Az erről szóló cselekvési programot ma hagyta jóvá a bolgár kormány.

Számla pénzneme: forint vagy euró? Cikk

Internetes hirdetésről kapott számlán forintban és "tájékoztatásul" euróban is szerepel a végösszeg. A pénzügyi teljesítés "vásárlás hitelkártyával" jogcímen történik, a vevő bankszámláját az euróértéket a napi árfolyammal számolva terheli meg a bank, ami így nem egyezik meg a számla forintösszegével. A szerződés nem tér ki a fizetés pénznemére. A számlát forintos vagy eurós számlaként kell kezelni? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Számla pénzneme Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Google Ireland Limited-től (IE) számlát kapunk hirdetésről. A számla pénzneme forintban és "tájékoztatásul" euróban is szerepel a számlán. A pénzügyi teljesítés "vásárlás hitelkártyával" jogcímen történik, a bankszámlánkon az euróértéket a napi árfolyammal számolva terheli a bank, ami természetesen nem egyezik me a számla forintösszegével. A szerződés nem tér ki a fizetés pénznemére. Ön szerint a számlát forintos vagy eurós számlaként kezeljem? Köszönettel!

Árfolyam meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. szeretne eurós bankszámlát nyitni, mert szinte már naponta érkeznek vevői kiegyenlítések euróban. A kérdésem az lenne, hogy az eurós bankszámla könyvelésekor milyen árfolyamot kell használni az egyes napok kiegyenlítésekor? A kft. be van jelentkezve az MNB árfolyam alá. A válasz sürgős lenne! Köszönettel;

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Angliai munkabér adózása Magyarországon

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Külsős kiküldött költségelszámolásának kérdése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close